Κορωνοϊός – Βουλή: Μέχρι 20 βουλευτές θα συζητούν τα νομοσχέδια στην Ολομέλεια

Κορωνοϊός – Βουλή: Μέχρι 20 βουλευτές θα συζητούν τα νομοσχέδια στην Ολομέλεια

Νέα μέτρα θωράκισης από τον κορωνοϊό στη Βουλή - Περιορισμός στα νομοσχέδια - Τι θα συμβεί με την προανακριτική για τη Novartis - Σταματούν τα ταξίδια βουλευτών προς το εξωτερικό και επισήμων προς το εσωτερικό

vouli_kritio
Αυξάνει τα μέτρα θωράκιση απο τον κορωνοϊό η Βουλή μετά και τις σχετικές αποφάσεις των μελών της διάσκεψης των Προέδρων του κοινοβουλίου.

Ο κατάλογος των μέτρων περιλαμβάνει:

- περιορισμός κατάθεσης νομοσχεδίων και επεξεργασία μόνο των επειγουσών διατάξεων

-Συζήτηση νομοσχεδίων στην Ολομέλεια με περιορισμένο αριθμό βουλευτών που στο σύνολό τους δεν θα ξεπερνούν τους 20

- η διεξαγωγή ονομαστικών ψηφοφοριών θα γίνεται ανα ομάδες 15 – 20 βουλευτών προκειμένου να αποφευχθεί η κοινή παρουσία και των 300 ψηφοφορίας εντός της Ολομέλειας

- λειτουργία επιτροπών που έχουν σχέση με το νομοθετικό έργο και αναστολή λειτουργίας υπολοίπων. Οι συνεδριάσεις των επιτροπών θα επιχειρηθεί να διεξάγονται στις μεγάλες αίθουσες Ολομέλειας ή Γερουσίας για να τηρείται απόσταση ασφαλείας μεταξύ βουλευτών.

Κλείσιμο
- Σταματούν τα ταξίδια των βουλευτών προς το εξωτερικό

- Σταματούν οι επισκέψεις επισήμων από το εξωτερικό.

- Αναστολή επισκέψεων από ΚΑΠΗ και σχολεία

- Αναστολή προσκλήσεων από Κοινοβουλευτικές Ομάδες προς επισκέπτες

- Αναστολή επισκέψεων στην Βιβλιοθήκη

Με το ελάχιστο απαραίτητο προσωπικό λειτουργούν οι υπηρεσίες

Πάντως, ήδη η κατάσταση που επικρατεί στους διαδρόμους του Μεγάρου της Βουλής θυμίζει περιόδους αργίας καθώς έχει περιοριστεί σημαντικά ο αριθμός των επισκέψεων ενώ και οι περισσότερες υπηρεσίες λειτουργούν με το ελάχιστο απαραίτητο προσωπικό.

Την ίδια στιγμή ακυρώνονται οι συνεδριάσεις κοινοβουλευτικών επιτροπών που δεν σχετίζονται με το νομοθετικό έργο της κυβέρνησης ενώ και η προανακριτική επιτροπή που ελέγχει τους χειρισμούς του τέως αναπληρωτή υπουργού Δικαιοσύνης Δημήτρη Παπαγγελόπουλου προσανατολίζεται σε περιορισμό του αριθμού των εβδομαδιαίων συνεδριάσεων.

Μέτρα στο γραφείο πρακτικών και στο κυλικείο

Παράλληλα, όπως φανερώνουν οι φωτογραφίες, οι εργαζόμενοι της Βουλής λαμβάνουν έξτρα μέτρα πρόληψης για την αποφυγή συγχρωτισμού. Για παράδειγμα το γραφείο πρακτικών, το οποίο επισκέπτονται σχεδόν καθημερινά δεκάδες βουλευτές και συνεργάτες, προχώρησε σε λήψη αυτοσχέδιων μέτρων ώστε τα έγγραφα να παραλαμβάνονται εκτός γραφείου.

Επίσης, με ανακοίνωση που τοιχοκολλήθηκε στην είσοδο του κυλικείου των αστυνομικών της Βουλής, καλούνται οι προσερχόμενοι να εισέρχονται ανα άτομο για τις παραγγελίες.

Υπενθυμίζεται ότι και η ορκωμοσία της νέας Προέδρου της Δημοκρατίας Αικατερίνης Σακελλαροπούλου την Παρασκευή θα γίνει υπό αυστηρά μέτρα καθώς στην αίθουσα της Ολομέλειας θα παραστούν μόλις 35 βουλευτές και περίπου 150 προσκεκλημένοι, αντί 1.000 ατόμων που παρακολουθούσαν συνήθως αντίστοιχες τελετές στο παρελθόν.

Υπενθυμίζεται ότι ήδη οι ιατροί της Βουλής έχουν δημιουργήσει «εξωτερικά ιατρεία» σε κτήριο που βρίσκεται στον προαύλιο χώρο του κοινοβουλίου προκειμένου να εξετάζονται άτομα με ύποπτα συμπτώματα και αν παραστεί ανάγκη να μεταφέρονται στα νοσοκομεία αναφοράς.

Προβληματισμός απο την στάση του ΣΥΡΙΖΑ

Την ίδια ώρα προβληματισμός εγείρεται από την στάση του ΣΥΡΙΖΑ καθώς πηγές της ΚΟ υποστηρίζουν ότι ο Πρόεδρος της Βουλής Κώστας Τασούλας και η πλειοψηφία της ΝΔ δεν επιθυμεί να λάβει δραστικά μέτρα προστασίας για να μην ακυρωθεί το έργο της προανακριτικής επιτροπής για τις ποινικές ευθύνες του Δ. Παπαγγελόπουλου.

Ειδικότερα, υποστηρίζουν ότι κατά την συνεδρίαση της διάσκεψης των Προέδρων προτάθηκε η ενεργοποίηση των θερινών τμημάτων ως δραστικότερο μέτρο προστασίας. Να σημειωθεί ότι τα θερινά τμήματα λειτουργούν με 100 βουλευτές αντί 300 ωστόσο δεν μπορούν να ληφθούν αποφάσεις που συνταγματικά απαιτούν την έγκριση της απόλυτης πλειοψηφίας των 151 βουλευτών. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές του ΣΥΡΙΖΑ, η συγκεκριμένη πρόταση απορρίφθηκε απο την πλειοψηφία καθώς σε μια τέτοια περίπτωση δεν θα μπορούσε να συζητηθεί η πρόταση για διεύρυνση του κατηγορητηρίου για τον κ. Παπαγγελόπουλο, ούτε όμως και το τελικό πόρισμα της επιτροπής.

Διαψεύδουν πηγές της Βουλής

Ωστόσο, πηγές από την Διάσκεψη των Προέδρων διαψεύδουν ότι τα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ πρότειναν την ενεργοποίηση των θερινών τμημάτων και χαρακτηρίζουν επιπόλαιες τις διαρροές της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Υπό αυτά τα δεδομένα εγείρεται προβληματισμός σε αρκετούς βουλευτές για το αν τελικά η αξιωματική αντιπολίτευση επιχειρεί να απαλλάξει τον κ. Παπαγγελόπουλο λόγω… κορωνοϊού.

Διαβάστε επίσης: 

Κορωνοϊός: Τα έκτακτα μέτρα του ΕΟΠΥ

Κορωνοϊός: Την προσοχή των καταναλωτών σε διαφημίσεις σκευασμάτων κατά του ιού, ζητά ο ΕΟΦ

Κορωνοϊός: Στα 117 τα κρούσματα - 10 τα «ορφανά»
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης