Πέτσας για κορωνοϊό: «Στόχος να μην υπάρξει μαζική ανάγκη για υποστήριξη σε ΜΕΘ»

Πέτσας για κορωνοϊό: «Στόχος να μην υπάρξει μαζική ανάγκη για υποστήριξη σε ΜΕΘ»

«Η μέχρι τώρα εικόνα για τον κορωνοϊό δείχνει ότι υπήρχε μια καλή ανταπόκριση εκτός από την περίπτωση στην Ηλεία και την Αχαΐα» ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος - «Στριμωγμένος ο Ερντογάν» ανέφερε για τα ελληνοτουρκικά

Πέτσας για κορωνοϊό: «Στόχος να μην υπάρξει μαζική ανάγκη για υποστήριξη σε ΜΕΘ»
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας μίλησε στον τηλεοπτικό σταθμό Open για τις εξελίξεις με τον κορωνοϊο, τα μέτρα για τους εργαζόμενους, τη στάση της Εκκλησίας και την τουρκική προκλητικότητα.

Τα κύρια σημεία των δηλώσεών του...

Για τον κορωνοϊό: «Ο Πρωθυπουργός χθες στο διάγγελμά του ήταν σαφής. Θα πάρουμε όποιο μέτρο χρειαστεί, πολλές φορές, νωρίτερα. Αυτό έχουμε κάνει μέχρι στιγμής, λειτουργώντας προληπτικά. Πιστεύουμε ότι η μέχρι τώρα εικόνα δείχνει ότι υπήρχε μια καλή ανταπόκριση εκτός από την περίπτωση στην Ηλεία και την Αχαΐα που ξέφυγε σε ένα βαθμό. Το βασικό πρόβλημα και η δυσκολία είναι μπροστά μας. Στόχος είναι να μην υπάρξει μια μαζική ανάγκη για ανθρώπους κυρίως από ευπαθείς ομάδες και ηλικιωμένους που θα χρειαστούν κάποια υποστήριξη σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας ή σε μονάδα αυξημένης φροντίδας. Για αυτό λέμε σε όλους να παίρνουν τα μέτρα πρόληψης, να μένουν στο σπίτι τους αν έχουν κάποιο σύμπτωμα και να εφαρμόζουν σχολαστικά τα μέτρα προστασίας και υγιεινής, έτσι ώστε όλοι μαζί να μπορέσουμε να ξεπεράσουμε το πρόβλημα. Αν δεν επιδεικνύουμε ατομική ευθύνη όποια προσπάθεια κι αν κάνουμε θα βρεθούμε μπροστά σε δύσκολες εξελίξεις. Για αυτό απευθύνουμε έκκληση σε όλους να τηρούν τους κανόνες ατομικής υγιεινής και προστασίας.

Είναι ξεκάθαρο ότι θα πάρουμε και άλλα μέτρα. Κλιμακώνουμε την εφαρμογή του σχεδίου που από την αρχή είχαμε καταρτίσει και δρομολογήσαμε με την πρώτη Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου για να είμαστε έτοιμοι ακόμη και για το χειρότερο δυνατό σενάριο. Κάθε μέρα αξιολογούνται όλες οι εξελίξεις και λαμβάνονται αποφάσεις. Ήδη ο γενικός συντονισμός έχει περάσει στη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας.

Χθες υπήρξε ένα μήνυμα από το 112. Ήταν ένα καλό μήνυμα ευαισθητοποίησης ώστε όλοι να νιώσουν ότι είμαστε σε μια κατάσταση έκτακτης ανάγκης και να λάβουν τα απαραίτητα μέτρα προστασίας. Θα πάρουμε και άλλα μέτρα προστασίας και οικονομικής στήριξης. Πρώτη φροντίδα είναι ο άνθρωπος, αλλά θα υπάρξουν και οικονομικές επιπτώσεις τις οποίες σκοπεύουμε να αντιμετωπίσουμε με ενίσχυση της ρευστότητας -γιατί ο τζίρος σε πολλούς κλάδους της οικονομίας έχει καταρρεύσει ή θα γίνει ακόμη χειρότερος στο επόμενο διάστημα- και με προστασία των θέσεων εργασίας.

Συζητήσεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο για περισσότερο δημοσιονομικό χώρο έχουν γίνει και σε επίπεδο Υπουργών Οικονομικών και σε επίπεδο Αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων. Υπάρχει η συνεδρίαση του Eurogroup στις 16 του μηνός. Εκεί θα ληφθούν μέτρα με ομοιόμορφο τρόπο σε δύο κατευθύνσεις: Πρώτον, τα μέτρα που λαμβάνονται για την αντιμετώπιση της πρόκλησης του κορονοϊού να εξαιρεθούν από τους στόχους των πρωτογενών πλεονασμάτων. Και δεύτερον να χαμηλώσουν οι στόχοι.

Άρα είναι διττή η στόχευση. Τα μέτρα που λαμβάνονται να εξαιρούνται από τους στόχους, αλλά και οι στόχοι να χαμηλώσουν. Στις 16 του μήνα θα υπάρξει ένα πλάνο μέχρι να φτάσουμε στη Σύνοδο Κορυφής 26 Μαρτίου που θα ληφθούν οι αποφάσεις από τους ηγέτες.

Είμαστε ακόμη στην αρχή και θέλουμε να είναι ξεκάθαρο σε όλους ότι τα μέτρα τόνωσης της οικονομίας που θα ληφθούν θα είναι πρωτοφανή. Η ανακοίνωση της Ε.Ε. μετά την τηλεδιάσκεψη των ευρωπαίων ηγετών μιλά για ένα ευρωπαϊκό ταμείο 25 δισ. ευρώ. Μιλάμε για μέτρα πρωτοφανή σε ευρωπαϊκό και εθνικό επίπεδο»

Τα μέτρα για εργαζόμενους: «Πήραμε μια απόφαση χθες που προβλέπει ότι θα επιμεριστούμε όλοι μαζί το βάρος αυτής της κρίσης, εργαζόμενοι, εργοδότες και κράτος. Για να το πούμε απλά, για κάθε τέσσερις μέρες άδειας, το 1/4, η μια μέρα αφαιρείται από την κανονική άδεια, του εργαζομένου. Από τις υπόλοιπες τρεις, τη μια την επιβαρύνεται το κράτος με πλήρεις αποδοχές και τις άλλες δύο εργοδότης. Είπαμε ότι, εάν αυτό συνεχιστεί, είμαστε εδώ για να ξαναδούμε τον βαθμό επιμερισμού μεταξύ κράτους και εργοδοτών. Αυτό που δεν θα ανεχθούμε είναι κανείς να προσπαθήσει από την πρώτη εβδομάδα να αποφύγει το κόστος και να εφαρμόσει αθέμιτες πρακτικές, προκειμένου να εξωθηθούν κάποιοι σε άδεια άνευ αποδοχών. Εκεί θα υπάρξει πλήρης έλεγχος».

Για τον τουρισμό: «Έχουμε ένα βασικό πλεονέκτημα, όντας μεσογειακή χώρα. Και αυτό είναι ο καιρός. Ελπίζουμε ότι με τα μέτρα που λαμβάνουμε για την πρόληψη, θα έχουμε την εκδήλωση κρουσμάτων λίγο πιο αργά και πιο ήπια, ώστε να έρθουν και οι καλύτερες καιρικές συνθήκες και να βοηθήσουν στην αντιμετώπιση της νόσου. Αν λοιπόν καταφέρουμε να υλοποιηθεί αυτό το πλάνο, τότε η ισχυρή τουριστική περίοδος, που είναι από το Καλοκαίρι και μετά, μπορεί να μην επιβαρυνθεί τόσο πολύ».

Για τα σχολεία: «Κανείς δεν μπορεί να το προβλέψει μέχρι πότε θα παραμείνουν κλειστά τα σχολεία, αυτή τη στιγμή. Λαμβάνουμε όλα τα αναγκαία προληπτικά μέτρα. Ακόμη και γρηγορότερα από ό,τι χρειάζεται. Εάν χρειαστεί να παραταθεί το κλείσιμο των σχολείων, θα παραταθεί».

Για την Εκκλησία: «Οι τελευταίες ανακοινώσεις από το Οικουμενικό Πατριαρχείο, από την Ιερά Σύνοδο και από μεμονωμένους Μητροπολίτες είναι σε μια πολύ θετική κατεύθυνση, όσον αφορά τα μέτρα πρόληψης, τους κανόνες υγιεινής, όπως προβλέπονται από τον ΕΟΔΥ και από τον Π.Ο.Υ. και την αποφυγή του συνωστισμού. Δηλαδή, να αποφύγουμε αυτό το διάστημα να πάμε στην Εκκλησία. Η Εκκλησία είναι μέσα μας. Η πίστη μας δεν δοκιμάζεται. Η συλλογική μας ωριμότητα δοκιμάζεται. Δεν χρειάζεται παρά μόνο η αποφασιστικότητα, η οποία φάνηκε και από το μήνυμα του Πρωθυπουργού: ότι όλοι πρέπει να σταθούμε στο ύψος των περιστάσεων, επαναλαμβάνοντας ότι δεν δοκιμάζεται η πίστη μας».

Για τουρκική προκλητικότητα: «Δεν φοβόμαστε και δεν ανησυχούμε. Κάνουμε ό,τι χρειάζεται για να προστατεύσουμε τα σύνορά μας που είναι και σύνορα της Ευρώπης. Ο κ. Ερντογάν είναι τσαλακωμένος μετά τις τελευταίες εξελίξεις. Έχει ανοίξει πάρα πολλά μέτωπα. Σε κανένα δεν τα πάει καλά. Η Τουρκία απομονώνεται, γιατί χρησιμοποιεί αθέμιτες πρακτικές, όπως αυτές που βλέπουμε, με καταιγισμό προπαγάνδας, fake news, επιθετικών ενεργειών. Εμείς θέλουμε σχέσεις καλής γειτονίας με την Τουρκία και το λέμε σε κάθε τόνο. Όταν σταματήσει αυτή την προκλητική ενέργεια, ο δρόμος είναι ανοιχτός να στηριχθεί από την Ευρώπη και από τη χώρα μας.

Μετά το επεισόδιο σε βάρος σκάφους του Λιμενικού, ο Τούρκος Πρέσβης κλήθηκε άμεσα στο Υπουργείο Εξωτερικών. Ενημερώθηκαν οι εταίροι μας στην Ε.Ε. και οι σύμμαχοί μας στο ΝΑΤΟ. Αυτό που θα ήθελα να πω σε όλους είναι ότι υπάρχει το ενδεχόμενο αυτή την εβδομάδα, που είναι εβδομάδα προετοιμασίας των αποφάσεων που θα επισφραγιστούν στη Σύνοδο Κορυφής στις 26 Μαρτίου, να γίνονται σπασμωδικές κινήσεις από τον κ. Ερντογάν γιατί είναι στριμωγμένος. Εμείς είμαστε έτοιμοι για όλες αυτές τις κινήσεις και θα αξιολογούμε τη βαρύτητά τους κάθε φορά. Είμαστε προετοιμασμένοι και για τα ατυχήματα και στέλνουμε το μήνυμα παντού».
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
δειτε ολες τις ειδησεις

Δείτε Επίσης