Προανακριτική Novartis: Διευρύνεται το κατηγορητήριο για Παπαγγελόπουλο – Καταθέτει το μεσημέρι ο Νίκος Παππάς

proanakritiki-arthro

Δεν αποκλείεται να αποφασιστεί νέα εξέταση του επιχειρηματία Σάμπυ Μιωνή

Τις βαρύτατες σκιές και τα ισχυρά ερωτηματικά για τις αποκαλύψεις του επιχειρηματία Σάμπυ Μιωνή περί απαίτησης χρηματικού ποσού και «αποσυμπίεσης» δικαστικών υποθέσεων καλείται για δεύτερη φορά να αποσαφηνίσει ο κ. Νίκος Παππάς στα μέλη της προανακριτικής επιτροπής της Βουλής.

Η εξέταση του πρώην υπουργού Επικρατείας της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ θα συνεχιστεί σήμερα στις 15:00 το μεσημέρι και σύμφωνα με πληροφορίες τα μέλη της επιτροπής θα επιμείνουν σε ερωτήματα σχετικά με την περίφημη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου στις 10.3.2016, πριν από ακριβώς 4 χρόνια, με την συμμετοχή του κ. Δημήτρη Παπαγγελόπουλου και του κ. Μιωνή προκειμένου να διευθετηθούν δικαστικές εκκρεμότητες του τελευταίου.

Παράλληλα, τα στελέχη της επιτροπής ετοιμάζουν την συμπληρωματική πρόταση που θα καταθέσουν στην Ολομέλεια εντός των επόμενων ημερών προκειμένου να ενισχυθεί το κατηγορητήριο για τον κ. Δημήτρη Παπαγγελόπουλο.

Σύμφωνα με πληροφορίες η νέα πρόταση -προάγγελος του τελικού πορίσματος – θα βασίζεται κυρίως στις καταθέσεις των Σάμπυ Μιωνή, Γεωργίας Τσατάνη και Παναγιώτη Αθανασίου και θα ζητά την άδεια της Ολομέλειας προκειμένου να προστεθεί στο ποινολόγιο του τέως αναπληρωτή υπουργού Δικαιοσύνης το αδίκημα της εκβίασης σε βαθμό κακουργήματος και ίσως της δωροληψίας.

Την ίδια ώρα, οι αντεισαγγελείς του Αρείου Πάγου Ευάγγελος Ζαχαρής και Λάμπρος Σοφουλάκης συνεχίζουν την παράλληλη έρευνα που εστιάζει στους χειρισμούς της εισαγγελίας Διαφθοράς και σύμφωνα με πληροφορίες δεν αποκλείεται να υπάρξουν – ακόμα και σήμερα - εξελίξεις που θα επηρεάσουν τον τρόπο κλήτευσης της κυρίας Ελένης Τουλουπάκη απο την προανακριτική.

Νίκος Παππάς: Με παρέμβαση του Ισραήλ οι συναντήσεις

Αναφορικά με την εξέταση του κ. Παππά τα μέλη της προανακριτικής θεωρούν ότι ο πρώην υπουργός ήδη με τις πρώτες απαντήσεις παραδέχθηκε ότι οργάνωσε δύο συναντήσεις - το 2016 στο Μέγαρο Μαξίμου και το 2018 στο υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής - μετά απο παρακλήσεις της κυβέρνησης του Ισραήλ προκειμένου να διευθετηθεί ομαλά η δικαστική διαμάχη του κ. Μιωνή με τον εκδότη Γιάννη Φιλιπππάκη. Ωστόσο, υποστήριξε ότι ο ίδιος είχε μόνο τυπικό ρόλο στις διαβουλεύσεις και δεν είχε γνώση για τις λεπτομέρειες του τελικού συμβιβαστικού κειμένου. Αποστάσεις κράτησε και για τις απαιτήσεις καταβολής χρηματικών ποσών ως «δικαστικά έξοδα» υποστηρίζοντας ότι κατά την επίμαχη παρέμβαση του κ. Δ. Παπαγγελόπουλου δεν ζητήθηκαν «χρήματα» αλλά ειπώθηκε «μια πραγματολογική διαπίστωση». Παράλληλα, για το περιεχόμενο του συμβιβαστικού κειμένου που υπέγραψαν Μιωνής – Φιλιππάκης τον Μάρτιο του 2018 υποστήριξε ότι «είναι προβληματικό για όποιον το έχει συνεννοηθεί» επιχειρώντας και σε αυτή την περίπτωση να κρατήσει σαφείς αποστάσεις. Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Μιωνής υποστήριξε ότι του προτάθηκε το «ιδιωτικό συμφωνητικό» προκειμένου να λήξει η δικαστική διαμάχη, εφόσον βεβαίως κατέβαλε 350.000 ευρώ ως “δικαστικά έξοδα”. Ως αντάλλαγμα η άλλη πλευρά θα φρόντιζε ώστε να “κλείσουν” ολες οι εκκρεμείς δικαστικές υποθέσεις που, όμως, αφορούσαν αυταπαγγέλτως διωκόμενα αδικήματα σε βάρος του Δημοσίου και, άρα, δεν ήταν “δεκτικά” συμβιβασμού.

Ωστόσο, την ίδια στιγμή ο κ. Φιλιππάκης με ανακοινώσεις και με υπόμνημα που διαβίβασε στην προανακριτική επιτροπή περιγράφει τρεις και όχι δύο συναντήσεις παρουσία υπουργών της τότε κυβέρνησης ενώ προσδίδει στον κ. Παππά πιο ενεργό συμμετοχή τόσο στις διαβουλεύσεις που οδήγησαν στην σύνταξη του συμφωνητικού όσο και στις διαδικασίες παρακολούθησης της εκτέλεσής του.

3+ 1 ερωτήματα από την ΝΔ

Πέραν αυτών, μέλη της επιτροπής παραπέμπουν στις αρχικές ερωτήσεις που απηύθυνε ο κ. Θάνος Πλεύρης προς τον κ. Παππά προκειμένου να υποστηρίξουν ότι το επόμενο διάστημα ίσως να υπάρξουν συνταρακτικές αποκαλύψεις.

Να σημειωθεί ότι ο εισηγητής της ΝΔ κάλεσε τον πρώην υπουργό Επικρατείας της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ να απαντήσει μεταξύ άλλων εαν:

- είχε “εκμυστηρευτεί ποτέ σε κανέναν στην Ελλάδα ή στο εξωτερικό (ΗΠΑ, Ισραήλ ή Κύπρο) ότι καταλαβαίνει πως ο Παπαγγελόπουλος και κάποιοι συνεργοί του έχουν τη δική τους ατζέντα και βγάζουν λεφτά από το παραδικαστικό;

- είχε “εκμυστηρευτεί ποτέ σε κανέναν στην Ελλάδα ή στο εξωτερικό ότι ο κ. Παπασταύρου θα πληρώσει λόγω Σαμαρά;”

- είχε “εκμυστηρευτεί ποτέ σε κανέναν στην Ελλάδα ή στο εξωτερικό τη σκέψη ότι η καταδίωξη του κ. Σταύρου Παπασταύρου θα σταματούσε μόνο αν σας έδινε κάτι εναντίον της κας Γκραμπόφσκι”;

- γνώριζε ότι τον Απρίλιο του 2016 ήρθε από το Υπουργείο Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης της Κύπρου δικαστική συνδρομή που αθώωνε τους Μιωνή-Παπασταύρου και αν “το “θάψιμο” του αθωωτικού εγγράφου για Παπασταύρου-Μιωνή είχε σχέση αφενός με την εκβίαση του Μιωνή και αφετέρου με την πολιτική εκμετάλλευση του θέματος σε βάρος της κας Γκραμπόφσκι που ξεκινάει την ίδια περίοδο, τον Απρίλιο του 2016, από τον ίδιο τον τότε Πρωθυπουργό”;

Ξανά στην επιτροπή ο Σ. Μιωνής;

Να σημειωθεί ότι στα παραπάνω ερωτήματα ο κ. Παππάς δήλωσε ότι δεν γνωρίζει το παραμικρό, ωστόσο, έδωσε την συναίνεσή του στην προανακριτική να χρησιμοποιήσει οποιοδήποτε υλικό έρθει στην κατοχή της που σχετίζεται με την υπόθεση. Υπο αυτά τα δεδομένα, δεν αποκλείεται, μετά και την τελική κατάθεση του κ. Παππά στην επιτροπή την ερχόμενη Τρίτη, να αποφασιστεί νέα εξέταση του επιχειρηματία Σάμπυ Μιωνή ή η αποστολή αιτήματος προκειμένου να διαβιβάστούν στην προανακριτική περαιτέρω αποδείξεις για τις βαρύτατες καταγγελίες που ήδη έχει καταθέσει.

Υπενθυμίζεται πως ο κ. Μιωνής επισήμανε ότι έχει στην διάθεσή του τα μέσα για να αποδείξει “λέξη προς λέξη” τον ωμό εκβιασμό που υπέστη. Σύμφωνα δε, εκτιμήσεις μελών της επιτροπής πρόκειται για τουλάχιστον 15-20 αρχεία των οποίων η χρήση είναι επιτρεπτή απο τις ελεγκτικές αρχές καθώς πριν απο λίγους μήνες η Βουλή ψήφισε διάταξη για την χρήση παρανόμως κτηθέντος αποδεικτικού υλικού (βίντεο, ηχογραφήσεις, φωτογραφίες κτλ) σε περιπτώσεις εγκλημάτων διαφθοράς.

Δεν ξέρω, δεν είδα, δεν άκουσα απο Μάξιμο Σαράφη

Την ίδια ώρα τα μέλη της προανακριτικής αξιολογώντας και τις καταθέσεις που πήραν απο τους προστατευόμενους μάρτυρες υποστηρίζουν ότι ενισχύονται και οι ενδείξεις για το στήσιμο της σκευωρίας Novartis.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο “Μάξιμος Σαράφης” σε αλλεπάλληλες ερωτήσεις υποστήριξε ότι δεν έχει άμεση γνώση για δωροδοκία πολιτικών προσώπων και πως οι σχετικές αναφορές του στην εισαγγελία Διαφθοράς ήταν στο πλαίσιο πιθανολογήσεων. Αναφορικά δε τους λόγους που οι έωλες πιθανολογήσεις μετατράπηκαν σε δικογραφίες παρέπεμψε αρχικά στον νόμο περι ευθύνης υπουργών που προβλέπει αμελλητί διαδικασίες και στην συνέχεια στους εισαγγελείς που επεξεργάστηκαν τα δεδομένα.

“Δεν γνωρίζω αν έχει πάρει στα χέρια του ως λήπτης δώρων κάποιος Υπουργός τα «μαύρα» χρήματα”, “Δεν είχα γνώση αν ο τελικός λήπτης δώρων ήταν κάποιος από τους πολιτικούς που αναφέρονται” ανέφερε για να προσθέσει σε άλλο σημείο “Ερωτήθηκα και για τον κ. Λοβέρδο και για τον κ. Γεωργιάδη αν είμαι σίγουρος ότι τα συγκεκριμένα δώρα έφτασαν στα χέρια τους και απάντησα και στην Εισαγγελέα «όχι», γιατί ακριβώς δεν συμμετείχα στις δωροδοκίες”.

¨Καρφώνοντας” την εισαγγελία Διαφθοράς για την ποιότητα των ερευνών, ανέφερε “Αυτό το οποίο αναφέρθηκε από την Εισαγγελία Διαφθοράς είναι ότι θα ήθελαν πάνω στις πρώτες μου καταθέσεις να γίνω πιο συγκεκριμένος. Όμως υπήρχαν και κάποιες ερωτήσεις «τι εκτιμώ». Ήταν βασισμένες πάνω σε κάποιες εκτιμήσεις”.

Ειδικά δε για δωροδοκία των πρώην πρωθυπουργών Αντώνη Σαμαρά και Παναγιώτη Πικραμμένου είπε “Δεν το γνωρίζω” υπογραμμίζοντας ότι για “κανέναν δεν γνωρίζω ότι πήρε λεφτά στα χέρια”.

Ενδεικτικός είναι και ο διάλογος του προέδρου της επιτροπής Γιάννη Μπούγα με τον μάρτυρα όταν διαπιστώθηκε ότι η προσθήκη του ονόματος του κ. Ευάγγελου Βενιζέλου στην δικογραφία έγινε με βάση… φήμες.

Ι. Μπούγας: Ακούστε. Λέτε ότι μέσω του Λιντζέρη ο Βενιζέλος έπαιρνε χρήματα. Πώς το λέτε αυτό δηλαδή;

Μ. Σαράφης: Είπα εγώ ότι ο Βενιζέλος πήρε χρήματα;

ΙΙ. Μπούγας: Αυτό λέτε, ότι ήταν ταμίας του Βενιζέλου. Για εξηγήστε το αυτό.

Μ. Σαράφης: Κυκλοφορούσε στην αγορά ότι ήταν ταμίας του. Είπα εγώ ότι πήρε λεφτά ο Βενιζέλος στα χέρια του;

Ι. Μπούγας: Πείτε εσείς πώς αιτιολογείτε ότι ο Λιντζέρης ήταν ταμίας του Βενιζέλου.

Μ. Σαράφης: Εμένα ρωτάτε;

Ι. Μπούγας: Εσείς το είπατε, εσάς ρωτάω. Αν το έλεγε άλλος, δεν θα ρωτούσα εσάς.

Μ. Σαράφης: Είπα ότι στην αγορά κυκλοφορούσε αυτή η φήμη. Αυτό είπα.

Ι. Μπούγας: Και εσείς επαναλάβατε αυτή τη φήμη ως γεγονός.

Β. Κεγκέρογλου: Ως δική σας γνώση.

Ι. Μπούγας: Γεγονότα σάς ρωτούσε η Εισαγγελέας. Καταλαβαίνετε, δηλαδή, πόσο απερίσκεπτα φέρεστε;

Μ. Σαράφης: Αυτό είναι θέμα της Εισαγγελέως.

Διαβάστε επίσης: 

Novartis, Τσοβόλας: Πολιτική η δίωξη του Παπαγγελόπουλου - Aνύπαρκτες οι κατηγορίες

Προανακριτική Novartis: Διευρύνεται το κατηγορητήριο για τον Δημήτρη Παπαγγελόπουλο
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

Ρoή Ειδήσεων

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης