ΕΕ για μεταναστευτικό: Πρέπει να προστατεύσουμε τα σύνορά μας, οι περσσότεροι δεν έρχονται από τη Συρία

ΕΕ για μεταναστευτικό: Πρέπει να προστατεύσουμε τα σύνορά μας, οι περσσότεροι δεν έρχονται από τη Συρία

Ο Ζοζέπ Μπορέλ αναγνώρισε ότι η κατάσταση στα ελληνοτουρκικά σύνορα «μάς δίνει μια αίσθηση επείγουσας ανάγκης» - Nωρίτερα η Άνγκελα Μέρκελ, κατά τη συνάντησή της με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, τόνισε ότι δεν είναι δυνατόν η Άγκυρα να φορτώνει στους ώμους των μεταναστών τα εσωτερικά της προβλήματα 

zozep-mporel_252863_159056_type13262
Την προσδοκία του να βρεθεί λύση για την κατάσταση στα ελληνοτουρκικά σύνορα μετά τη συνάντηση που θα έχει ο Πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με τους προέδρους του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον Ντερ Λάϊεν, εξέφρασε ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ για την εξωτερική πολιτική, Ζοζέπ Μπορέλ.

«Ελπίζω να φτάσουμε σε μια συμφωνία, έτσι ώστε οι μετανάστες που βρίσκονται στην Τουρκία να καταλάβουν ότι τα σύνορα δεν είναι ανοικτά και να μην επιχειρήσουν να εισέλθουν στην Ευρώπη, ασκώντας μαζική, υπερβολική πίεση στα σύνορα, γιατί αυτό δεν θα είναι καλή λύση για κανέναν, ούτε γι' αυτούς. Δεν θα είναι μια καλή λύση για τις σχέσεις μας με την Τουρκία, ούτε θα είναι χρήσιμο καθώς προσπαθούμε να βρούμε μια δομική μόνιμη λύση» ανέφερε απαντώντας σε σχετική ερώτηση ο κ. Μπορέλ κατά την παρουσίαση της στρατηγικής της ΕΕ για την Αφρική.

Σε ό,τι αφορά την κατάσταση στα ελληνοτουρκικά σύνορα, είπε πως δεν συνδέεται με τη στρατηγική της ΕΕ για την Αφρική, «αλλά αντίθετα πρόκειται για απολύτως διαφορετικά ζητήματα». Εκτίμησε πως δεν θα έχει καμία επίπτωση στις σχέσεις της ΕΕ με την Αφρική, επειδή οι περισσότεροι μετανάστες που φτάνουν στην Τουρκία και προσπαθούν να φτάσουν την Ευρώπη, προέρχονται κυρίως από το Αγφανιστάν, τη Μέση Αντολή, το Ιράκ, το Ιράν, και όχι από αφρικανικές χώρες.

Αναγνώρισε πως η κατάσταση στα ελληνοτουρκικά σύνορα έχει σχέση με τις μεταναστευτικές πολιτικές. Σε αυτό το πλαίσιο, τόνισε ότι η Ευρώπη πρέπει να υπερασπιστεί τα σύνορά της και την ίδια ώρα αναγνώρισε την ανάγκη η ΕΕ να αποκτήσει μια μεταναστευτική πολιτική.

Τέλος, επισήμανε πως σήμερα η κατάσταση στα ελληνοτουρκικά σύνορα «μάς δίνει μια αίσθηση επείγουσας ανάγκης» και εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι η ΕΕ μπορεί να καταλήξει σε μια απόφαση. Αυτά θα είναι ένα από τα θέματα που θα συζητηθούν με τον Τούρκο Πρόεδρο, όπως κάναμε στην Άγκυρα πριν από λίγες ημέρες, σημείωσε περαιτέρω.

Διαβάστε επίσης:

Μητσοτάκης: Να αποσύρει ο Ερντογάν τους απελπισμένους από τον Έβρο - Πλήρης στήριξη στην Ελλάδα, λέει η Μέρκελ
Μεταναστευτικό, Γερμανία: Στέλνει 12 αστυνομικούς στα ελληνοτουρκικά σύνορα ο πρωθυπουργός της Βόρειας Ρηνανίας - Βεστφαλίας
- Μητσοτάκης - Μέρκελ: Τετ α τετ για επενδύσεις και Έβρο
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης