Μενδώνη στον ΘΕΜΑ 104,6: «Η Ελλάδα σήμερα πρωτοστατεί στα θέματα προστασίας των πολιτιστικών αγαθών»

Μενδώνη στον ΘΕΜΑ 104,6: «Η Ελλάδα σήμερα πρωτοστατεί στα θέματα προστασίας των πολιτιστικών αγαθών»

«Ενισχύονται οι φωνές που ζητούν την επανένωση των Γλυπτών του Παρθενώνα τώρα που το Ηνωμένο Βασίλειο απομακρύνεται από την ευρωπαϊκή οικογένεια», τονίζει η υπουργός Πολιτισμού 

Μενδωνη
«Το θέμα των γλυπτών του Παρθενώνα είναι μία διμερής υπόθεση ανάμεσα στο Ηνωμένο Βασίλειο και στην Ελλάδα. Δεν υπάρχει τέτοια σύμπτωση όπως ερμηνεύεται ως προς τη συνθήκη. Αυτό το οποίο υποστηρίζουν πολλοί και προκύπτει από διεθνή δημοσιεύματα είναι τη στιγμή που το Ηνωμένο Βασίλειο απομακρύνεται από την ευρωπαϊκή οικογένεια, οι φωνές από την ευρωπαϊκή ήπειρο είναι πολύ πιθανό ότι θα ενισχυθούν και θα ενισχύσουν το διαρκές αίτημα της Ελλάδας για τη μόνιμη επιστροφή και επανένωση. Επιστροφή στην Αθήνα και επανένωση με το ίδιο το μνημείο», ανέφερε η υπουργός Πολιτισμου.

Και προσθέτει: «Η εκάστοτε ελληνική κυβέρνηση υποστήριζε σθεναρά το θέμα της επιστροφής των γλυπτών στην κοιτίδα τους. Δεν υπήρξε καμία στιγμή που η ελληνική κυβέρνηση διαφοροποίησε την επίσημη θέση, ότι δεν μπορεί να δεχθεί νομή κατοχή και κυριότητα στο Βρετανικό Μουσείο και στο Ηνωμένο Βασίλειο για τα γλυπτά. Και πριν μερικούς μήνες, με τις δηλώσεις του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, έπεσε ξανά, δυνατά στο τραπέζι. Αυτό το οποίο κάνει η Ελλάδα, και εκεί πρέπει να επικεντρωθούμε, είναι να ενισχύσει την πίεση την οποία ασκεί προς το Βρετανικό Μουσείο. Το θέμα της πίεσης είναι βέβαιο ότι μπορεί να έχει εξαιρετικά καλά αποτελέσματα. Είναι ασφυκτικό για έναν φορέα με το κύρος του Βρετανικού Μουσείου να βάλλεται σε μία εποχή που η νομιμότητα και η ηθική των πολιτιστικών αγαθών έχει αποκτήσει εντελώς διαφορετική έννοια από την εποχή της αποικιοκρατίας που ως νοοτροπία συνεχίζονταν και μέχρι πρόσφατα».

«Η Ελλάδα σήμερα πρωτοστατεί στα θέματα προστασίας των πολιτιστικών αγαθών από το παράνομο εμπόριο. Η Ελλάδα θα επιμείνει στο άρθρο γιατί θεωρεί ότι τα πολιτιστικά αγαθά πρέπει να συνδέονται και να βρίσκονται στο χώρο που τα δημιούργησε» κατέληξε η Λίνα Μενδώνη.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης