Βουλή: Ενημέρωση για τα κόκκινα δάνεια και τους στρατηγικούς κακοπληρωτές ζήτησε ο Λοβέρδος

Βουλή: Ενημέρωση για τα κόκκινα δάνεια και τους στρατηγικούς κακοπληρωτές ζήτησε ο Λοβέρδος

Ο Κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΙΝΑΛ ζήτησε την σύγκλιση της επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων

4985189
Την σύγκλιση της επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων προκειμένου να υπάρξει ενημέρωση από την κυβέρνηση για τα “κόκκινα” δάνεια και τους στρατηγικούς κακοπληρωτές ζήτησε ο κ. Ανδρέας Λοβέρδος.

Κατά την τοποθέτησή του για τον κρατικό προϋπολογισμό του 2020 στην Ολομέλεια της Βουλής είπε “ σας ζητώ να ενημερωθεί η Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής για τη διαμορφωνόμενη σχέση δανειοληπτών με προβλήματα και των εταιρειών διαχείρισης των δανείων τους. Ζητάμε τη σύγκλιση της Επιτροπής με αυτό το θέμα ως αποκλειστικό. Πρόκειται για μια καινούργια και σοβαρή εμπειρία. Θέλω ας πούμε να μάθω πώς εντοπίζονται οι στρατηγικοί κακοπληρωτές. Διαβάζω πως όταν εντοπισθούν, πληρώνουν αμέσως” για να προσθέσει “Κι ακόμη, χθες ο κ. Σταικούρας, απαντώντας σε παρέμβασή μου, είπε πως από το 2016, όταν τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια έφθασαν στο ανώτατο σημείο τους και άρχισε η μείωσή τους, η οποία έφθασε τα 30 δις, δεν ήταν όλα μεταβιβάσεις απαιτήσεων σε ειδικές εταιρείες διαχείρισης, αλλά το 50% ήταν διαγραφές δανείων. Δεν αμφισβητώ τα στοιχεία, αλλά αν είναι σωστό πως μία μόνο εταιρεία διαχείρισης επένδυσε σε δάνεια 13 δισ. ευρώ. Μήπως απαιτούνται περισσότερες διευκρινήσεις από την πλευρά του υπουργείου Οικονομικών;”.

Πέραν αυτών, ο κ. Λοβέρδος υπενθύμισε ότι η τετραετία ΣΥΡΙΖΑ και “το κόστος από το άλμα στο σκοτάδι των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ ήταν 86 δις ευρώ, σε σχέση με το εξάμηνο Τσίπρα και Βαρουφάκη. Οι αριθμοί είναι αμείλικτοι. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το ΔΝΤ προέβλεπαν για την τετραετία 2015-2018 υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης. Τι προκάλεσαν, όμως, οι ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ; Το 2015, αντί ανάπτυξης 2.9%, είχαμε ύφεση 0.3%. Το 2016, αντί ανάπτυξης 3.7%, είχαμε ύφεση 0.2%.

Το 2017, αντί ανάπτυξης 3.5%, είχαμε 1.5%. Και για το 2018, αντί ανάπτυξης 3.3%, είχαμε κάτι κοντά στο 2%. Δηλαδή δυνητική απώλεια ΑΕΠ 58 δις ευρώ, αλλά και συντριβή της μεσαίας τάξης της χώρας. Και μια τελευταία φράση για τον ΣΥΡΙΖΑ.

Παρακολουθώ τους βουλευτές του να ρωτούν την κυβέρνησή γιατί δεν καταργεί τους φόρους που αυτοί επέβαλαν. Καθόλου δεν με ενδιαφέρει αυτή η παράλογη τακτική. Νοιάζομαι, όμως, να αποκαλύπτω τη σκόπιμη τακτική αυτού του κόμματος να αφαιρεί το κόστος από την ύπαρξή του στο τιμόνι της χώρας, που αποτέλεσε και την αιτία για να μπει η χώρα στη δίνη μιας δεύτερης κρίσης, σε αντίθεση με όλες τις άλλες χώρες που βρέθηκαν σε παρόμοια κατάσταση.

Από την κριτική αυτή σε σχέση με την κατάργηση μέτρων της φορομπηχτικής πολιτικής ΣΥΡΙΖΑ, είναι η υποχρέωση σε προκαταβολή 100% του φόρου του επόμενου οικονομικού έτους.

Φορομπηχτικό ως άδικο και οικονομικά θανατηφόρο για τον υπόχρεο, με αβέβαιη βάση υπολογισμού, αφού δύσκολα επαναλαμβάνονται τα κέρδη μιας οικονομικής χρήσης.

Το 95% που αποτελεί την πρότασή σας είναι μηδαμινό. Αντιθέτως το 25% μείωση για δύο χρόνια αποτελεί το αναγκαίο και κατάλληλο μέτρο, προκειμένου να φθάσουμε στο 50%, που ήταν η πολιτική μας ως κυβέρνησης Σαμαρά-Βενιζέλου

Έχω συναίσθηση των όσων προτείνω.

Κλείσιμο
Και σας διαβεβαιώ ότι ποτέ δεν υπήρξα ούτε θιασώτης ούτε θεράπων του λαϊκισμού.

Είναι μέτρο σχεδόν μία και έξω. Δεν θα παράγει μείωση εσόδων για κάθε χρόνο δηλαδή. Κι από την άλλη, είναι ό,τι το πιο άδικο επέβαλε η προηγούμενη κυβέρνησή.

Κι ακόμη, ένα μέτρο των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ που επιβιώνει. Θα εισπράξετε επτά δις για το 2020 με τα πρωτογενή πλεονάσματα του 3.5%. Και παραπέμπει τη διαπραγμάτευση για το επόμενο έτος. Ο Υπουργός Οικονομικών απαντώντας σε σύντομη ερώτησή μου είπε, πως δεν έχει πειράξει τα 37 δις ταμειακού διαθέσιμου που άφησε η προηγούμενη κυβέρνηση. Δις που προέκυψαν από την υπερφορολόγηση και τη μη πληρωμή των ληξιπρόθεσμων, ή και τις κατασχέσεις λογαριασμών, δηλαδή από το ξεζούμισμα της αγοράς.

Ρωτώ, λοιπόν, ευθέως, αυτά τα νέα επτά δις τί θα γίνουν;

Και τα 37 που ήδη υπάρχουν;

Δεν υπαινίσσομαι βεβαίως πως θα πρέπει να ριχτούν στην κατανάλωση και να χαθούν. Σε παραγωγικές επενδύσεις πάει το μυαλό μου για ένα μέρος τους. Και βεβαίως η συσσώρευσή τους πρέπει να πείσει τους συνομιλητές της χώρας, την εποπτεία, πως δεν πρέπει να συνεχιστεί αυτό το μέτρο.

Ας πάμε τώρα σε ένα μεγάλο θέμα των ημερών.

Στην άμυνα της χώρας σε σχέση με τον προϋπολογισμό. Το 2019 ο προϋπολογισμός για την άμυνα ήταν 3 δις 538 εκ. ευρώ, ενώ για το 2020 μειώνεται κατά 141 εκ.!!! Ως ποσοστό του ΑΕΠ πέφτει από το 1.86% στο 1.72%. Αναφέρεται, βεβαίως, στη σελ. 90 της εισηγητικής έκθεσης, πως οι δαπάνες για τα εξοπλιστικά αυξάνονται από 518 εκ σε 530 εκ. Πρέπει, όμως, εδώ να μας διευκρινιστεί, από πού ακριβώς προκύπτουν οι περικοπές.

Τέλος, στην τελευταία συνεδρίαση της επιτροπής Οικονομικών για τον προϋπολογισμό έκανα πέντε ερωτήσεις στην κυβέρνηση και απάντηση ακόμη δεν πήρα.

Τις επαναλαμβάνω, πλην μιας, για την οποία ήδη σας ρώτησα:

α. Πόσο είναι το κόστος της πολιτικής σας για τη μετανάστευση και ποιος το υπολογίζει!

Ο κ. Κουμουτσάκος, ο κ. Βαρβιτσιώτης, ο κ. Στεφανής, ο κ. Χρυσοχοΐδης;

Έγινε μάλιστα ολόκληρη συζήτηση πριν λίγες ημέρες στην Βουλή με ευκαιρία τροπολογία Σταικούρα - Παναγιωτόπουλου.

β. Τι γίνεται με τις εισφορές, που μετατράπηκαν σε εισφοροφορολογία;

Ο ΣΥΡΙΖΑ τις εισφορές τις θεωρεί φορολογητέο εισόδημα. Θα αλλάξει αυτό;

γ. Ποια είναι η σχέση άμεσων με έμμεσους φόρους, δηλαδή της σχέσης καθρέφτη για την ταξική φύση μιας οικονομικής πολιτικής.

Ο ΣΥΡΙΖΑ την αύξησε υπέρ των έμμεσων φόρων και μάλιστα από ντροπή προφανώς από το 2017 σταμάτησε να την αποτυπώνει στον προϋπολογισμό!

δ. Εφόσον ουδείς διαφωνεί πως μεσαία στρώματα είναι και αυτά με εισοδήματα 20-30000 ευρώ, γιατί στη φορολογική σας πολιτική εκμηδενίζονται τα υπέρ τους μέτρα

Κύριε Πρόεδρε,

Κυρίες και κύριοι Βουλευτές,

Ολοκληρώνω την ομιλία μου και με αναφορά σε όλους τους οικονομικούς προβληματισμούς και επιφυλάξεις που εξέθεσα προηγουμένως, το Κίνημα Αλλαγής καταψηφίζει τον προτεινόμενο προϋπολογισμό για το 2020».
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης