Παναγιωτόπουλος: Επί του παρόντος δεν υπάρχει ζήτημα αύξησης της στρατιωτικής θητείας

Παναγιωτόπουλος: Επί του παρόντος δεν υπάρχει ζήτημα αύξησης της στρατιωτικής θητείας

«Περιμένουμε τις προτάσεις της στρατιωτικής ηγεσίας και αποφασίζουμε» είπε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, μιλώντας στον ΑΝΤ1 - Την σχετική συζήτηση, καθώς και αυτήν περί υποχρεωτικής στράτευσης στα 18, είχε ανοίξει την Κυριακή ο Μάξιμος Χαρακόπουλος - Μπακογιάννη: Η αύξηση της στρατιωτικής θητείας δεν μπορεί να είναι ταμπού

panagiotyopoulos-0
Το ενδεχόμενο ενός «θερμού» επεισοδίου με την Τουρκία δεν απέκλεισε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος, κληθείς να σχολιάσει τόσο τη συμφωνία Τουρκίας - Λιβύης για τις θαλάσσιες ζώνες, όσο και τη συνεχιζόμενη προκλητικότητα της Άγκυρας σε Αιγαίο και ανατολική Μεσόγειο.

Παράλληλα, μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του τηλεοπτικού σταθμού ΑΝΤ1, ο κ. Παναγιωτόπουλος επιχείρησε ουσιαστικά να κλείσει την κουβέντα που έχει ανοίξει για αύξηση της στρατιωτικής θητείας, καθώς και υποχρεωτική στράτευση στα 18. «Επί του παρόντος δεν υπάρχει τέτοιο ζήτημα. Περιμένουμε τις προτάσεις της στρατιωτικής ηγεσίας και αποφασίζουμε» εξήγησε.

«Επειδή μετά από δέκα χρόνια μεγάλης οικονομικής δυσκολίας, πρέπει να πάρουμε αποφάσεις και να κάνουμε κινήσεις, εντατικοποιούμε αυτή τη δουλειά. Την περασμένη Παρασκευή περάσαμε από τη Βουλή την αναβάθμιση των αεροπλάνων F-16, αλλά και μια συμφωνία-πλαίσιο με γαλλικές εταιρείες, για να ξεκινήσει η στήριξη των Mirage» είπε ακόμη ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, αναφορικά με τις κινήσεις «θωράκισης»  απέναντι στις τουρκικές κινήσεις και προκλήσεις.

Σημείωσε πάντως πως «δεν υπάρχει λόγος πανικού και βιασύνης, αλλά οι ρυθμοί των κινήσεων εντατικοποιούνται».

Νίκος Παναγιωτόπουλος - Υπουργός Εθνικής Άμυνας


Κλείσιμο
Απαντώντας στο ερώτημα τι θα κάνει η Ελλάδα, αν η Τουρκία προχωρήσει σε έρευνες, στο χώρο που καθόρισε το μνημόνιο με την Τρίπολη, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας δήλωσε: «Θα σας παραπέμψω στην ξεκάθαρη δήλωση του πρωθυπουργού, ότι θα κάνουμε ό,τι πρέπει, για να προστατέψουμε τα κυριαρχικά μας δικαιώματα μέχρι κεραίας».

Τέλος, ερωτηθείς αν υπάρχει ανησυχία, απάντησε: «Αν δεν υπήρχε ανησυχία, θα υπήρχε αμεριμνησία, αλλά από εκεί και πέρα πρέπει να τρέξουμε με σχεδιασμό και έξυπνες λύσεις, για να καλύψουμε τον χαμένο χρόνο. Τα οπλικά συστήματα παλιώνουν, γεμίζουν φθορές, οι φθορές τα αχρηστεύουν. Οι παρεμβάσεις πρέπει να γίνονται με έξυπνο τρόπο, με σεβασμό στον φορολογούμενο».

Μπακογιάννη: Η αύξηση της στρατιωτικής θητείας δεν μπορεί να είναι ταμπού

Παρέμβαση για το θέμα της αύξησης της στρατιωτικής θητείας, που άνοιξε την Κυριακή στη Βουλή ο Μάξιμος Χαρακόπουλος, έκανε και η Ντόρα Μπακογιάννη, σε ομιλία της στην εκδήλωση του Κύκλου Ιδεών, «Οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών στη Μεσόγειο και ελληνοτουρκικές σχέσεις».

Συγκεκριμένα, η πρώην υπουργός και βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, αφού αναφέρθηκε στο θετικό της αναβάθμισης των F-16 και των Mirage 2000, είπε: «Κατά τη δική μου γνώμη, η κυβέρνηση μπορεί να επανεξετάσει το θέμα της στρατιωτικής θητείας. Το πρόγραμμα της Νέας Δημοκρατίας προβλέπει υποχρεωτική θητεία στα 18. Επίσης, οφείλουμε να πούμε ανοικτά ότι η επιμύκηνση της θητείας ιδιαίτερα στο Στρατό Ξηράς, αλλά και στα άλλα όπλα, δεν μπορεί να είναι ταμπού».

«Είναι μία συζήτηση που μπορούμε να ανοίξουμε με θάρρος και χωρίς φόβο για το πολιτικό κόστος» προσέθεσε. Για το ίδιο θέμα η Ντόρα Μπακογιάννη έκανε και δύο σχετικές αναρτήσεις στον προσωπικό της λογαρισμό στο Twitter, στις οποίες σημείωσε:

- «Η κυβέρνηση πρέπει να επανεξετάσει το θέμα της στρατιωτικής θητείας. Το πρόγραμμα της ΝΔ προβλέπει υποχρεωτική θητεία στα 18».

- «Η επιμήκυνση της θητείας ιδιαίτερα στον στρατό ξηράς, αλλά και στα άλλα όπλα, δεν μπορεί να είναι ταμπού. Είναι μια συζήτηση που πρέπει να ανοίξουμε, με θάρρος και χωρίς φόβο για πολιτικό κόστος».

Χαρακόπουλος: Να εξετάσουμε σοβαρά την στράτευση στα 18

Το ζήτημα της αύξησης της στρατιωτικής θητείας «έθιξε» την Κυριακή, από το βήμα της Βουλής, ο Μάξιμος Χαρακόπουλος.  «Δεν μπορεί να είναι θέμα ταμπού η αύξηση της στρατιωτικής θητείας, λόγω του πολιτικού κόστους. Επίσης, πιστεύω ότι πρέπει να εξετάσουμε σοβαρά την στράτευση στα 18, αμέσως μετά το Λύκειο, όπως συμβαίνει στην Κύπρο και στο Ισραήλ» σημείωσε χαρακτηριστικά.

Συνέντευξη M.Χαρακόπουλου στο Thema Radio 104,6 και τους δημοσιογράφους Μπ. Κούτρα και Ν. Φελέκη
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης