Αυστηρή απάντηση ΥΠΕΞ στην τουρκική πρόκληση: Δεν έχετε επιχειρήματα και εκτίθεστε

ypex-mesa

«Η ύβρις είναι η επιλογή εκείνου που δεν μπορεί να αποδεχθεί την Ιστορία του» τονίζει το υπ. Εξωτερικών στην ανακοίνωση του - Νωρίτερα το τουρκικό ΥΠΕΞ είχε επιτεθεί ευθέως στον Κυριάκο Μητσοτάκη καλώντας τον να μην ξεχνάει ότι «σας ρίξαμε στο Αιγαίο το 1922»

Σε αυστηρούς τόνους ήρθε η απάντηση του ελληνικού υπ. Εξωτερικών στην προκλητική ανακοίνωση της Τουρκίας κατά του Κυριάκου Μητσοτάκη με αφορμή όσα είπε ο πρωθυπουργός σε εκδήλωση για τη γενοκτονία των Ποντίων.

«Η ύβρις είναι η επιλογή εκείνου που δεν μπορεί να αποδεχθεί την Ιστορία του. Εκείνου που δεν έχει επιχειρήματα και προτιμά να προκαλεί και να απειλεί.» επισημαίνει ο εκπρόσωπος τύπου του ΥΠΕΞ Αλέξανδρος Γεννηματάς.

Κάνει, επίσης, λόγο για «διαρκή προσπάθεια της Τουρκίας να διαστρεβλώσει ιστορικά γεγονότα» η οποία, όπως τονίζει, «προκαλεί θλίψη και την εκθέτει».

Η ανακοίνωση του ΥΠΕΞ έχει ως εξής:

Η ύβρις είναι η επιλογή εκείνου που δεν μπορεί να αποδεχθεί την Ιστορία του. Εκείνου που δεν έχει επιχειρήματα και προτιμά να προκαλεί και να απειλεί. Εκείνου που αρνείται πεισματικά να σεβαστεί του κανόνες που ισχύουν έναντι όλων και που αξιώνει, αυθαιρέτως, ειδική μεταχείριση.

Η διαρκής προσπάθεια της Τουρκίας να διαστρεβλώσει ιστορικά γεγονότα προκαλεί θλίψη και την εκθέτει. Όπως και η χρήση, από πλευράς της, ανοίκειων εκφράσεων. Δεν θα την ακολουθήσουμε.

Καλούμε την Τουρκία να αποστεί από περαιτέρω προκλήσεις και να εργαστεί προς την κατεύθυνση του διαλόγου και του σεβασμού του διεθνούς δικαίου.

Ας αντιληφθεί ότι η καλή γειτονία, η ασφάλεια και η σταθερότητα, καθώς και η ευημερία της ευρύτερης περιοχής μας, θα ωφελήσουν και την ίδια.

Τι προηγήθηκε

Νωρίτερα η Τουρκία είχε ανεβάσει ξα΄να τους τόνους απέναντι στην Ελλάδα, λίγες ώρες μετά την σκληρή απάντηση του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών για τη συμφωνία Τουρκίας-Λιβύης η οποία, όπως τονίζεται σε σχετική ανακοίνωση, δεν έχει καμία αξία.

Αφορμή αποτέλεσαν όσα είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε εκδήλωση της Παμποντιακής Ομοσπονδίας την Παρασκευή με αφορμή τη συμπλήρωση 100 ετών από τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου.

Ο πρωθυπουργός μεταξύ άλλων είχε επισημάνει ότι «η Γενοκτονία στον Πόντο και στην Μικρά Ασία -ένα υποσύνολο μόνο της γενοκτονίας των Χριστιανικών πληθυσμών της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας- δεν έχει αναγνωριστεί μόνο από την ελληνική Βουλή. Έχει αναγνωριστεί από πλήθος ξένων χωρών και πολιτειών. Όπως και από την Διεθνή Ένωση Ακαδημαϊκών για την Μελέτη των Γενοκτονιών. Ο κύκλος αυτός οφείλει να διευρυνθεί και για αυτόν τον συγκεκριμένο στόχο η κυβέρνηση -όπως σας είχα δεσμευθεί στις 19 Μαΐου- κινείται μεθοδικά».

Δύο ημέρες αργότερα, την Κυριακή, το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας απάντησε σε υψηλούς και προκλητικούς τόνους δια του εκπροσώπου του, Χαμί Ακσόι
 εξαπολύοντας ευθεία επίθεση στον Έλληνα πρωθυπουργό.

Στην ανακοίνωση, μεταξύ άλλων, αναφέρεται ότι «η ελληνική ηγεσία, που δεν μπορεί να ξεχάσει ότι έπεσε στο Αιγαίο κατά τη διάρκεια του πολέμου της Ανεξαρτησίας μας, πρέπει να δει τους όρους της Λωζάννης όπου αποφάσισαν να καταβάλει αποζημίωση η Ελλάδα στους Τούρκους για τις σφαγές και τις φρικαλεότητες που διέπραξε».

Συνεχίζοντας τους ανιστόρητους ισχυρισμούς του το τουρκικό ΥΠΕΞ καλεί την Ελλάδα «να αφήσει στην άκρη την γεμάτη φαντασία ιδεολογία

Η ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ έχει ως εξής:

«Στην ομιλία του στην Αθήνα στις 6-8 Δεκεμβρίου 2019, υπό την επωνυμία της 6ης Διεθνούς Διάσκεψης για τα Εγκλήματα της Γενοκτονίας , ο Πρωθυπουργός της Ελλάδος Κυριάκος Μητσοτάκης επέρριψε αβάσιμους, ψευδείς συκοφαντικούς εχθρικούς ισχυρισμούς εναντίον της ιστορίας μας. 

Αν η ελληνική ηγεσία, η οποία δείχνει να μην μπορει να ξεπεράσει ότι οι τότε κατοχικές δυνάμεις της οδηγήθηκαν στο Αιγαίο κατά τη διάρκεια του τουρκικού πολέμου της ανεξαρτησίας, θέλει να ασχοληθεί με το παρελθόν, το σημείο έναρξης θα πρέπει να είναι η αναφορά της επιτροπής Ερευνών των Συμμαχικών Χωρών η οποία κατέγραψε τα εγκλήαμτα πολέμου του ελληνικού στρατού κατά την εισβολή στην Ανατολία όπως και τα άρθρα της Συνθήκης της Λωζάνης που καταδίκασαν την Ελλάδα να πληρώσει αποζημιώσεις για τις σφαγές και τις αγριότητες που διέπραξε κατά των Τούρκων.

Καλούμε την ελληνική ηγεσία να ακολουθήσει τα βήματα του Έλληνα πρωθυπουργού Βενιζέλου ο οποίος πρότεινε τον μεγάλο μας ηγέτη, τον ιδρυτή της Τουρκικής Δημοκρατίας, Μουσταφά Κεμάλ Ατατούρκ, ο οποίος πολέμησε κατά του ελληνικού στρατού εισβολής για το Βραβείο Νόμπελ Ειρήνης, με το να βάλει στην άκρη τις γεμάτες φαντασία ιεδολογίες και την καλούμε να οικειοποιηθεί τις αρχές φιλίας και καλής γειτονίας».

tourkia-anako
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

Ρoή Ειδήσεων

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

ΣΧΟΛΙΑ (114)

Και όμως, λες να ήρθε η ώρα......

Αν η Ελλάδα δείξει ψυχραιμία και καταφέρει να τα βρει με την Αίγυπτο το Ισραήλ και τη Λιβύη ίσως έχει έρθει η ώρα για μια από κοινού στρατιωτική επιχείρηση για την απελευθέρωση της Κύπρου και την εκδίωξη της Τουρκίας από την Μεσόγειο.

Μονόκερως

Είναι ανάγκη να απαντούμε σε κάθε ισχυρισμό ή επιχείρημα των Τούρκων; Κερδίζουμε τίποτα περισσότερο από τη (συζητήσιμη) ικανοποίηση πως απαντήσαμε; Ούτως ή άλλως δεν απευθύνονται σ' εμάς αλλά στους χαχόλους υπηκόους τους για λόγους εντυπώσεων. Αν λοιπόν τους αφήσουμε να μονολογούν κάποια στιγμή δεν θα έχουν τι άλλο να πουν και θα σταματήσουν. Κι όσο εμείς σιωπούμε τόσο εκείνοι θα εκνευρίζονται. Είναι το ίδιο σαν να έχετε απέναντί σας κάποιον που αντιδικεί μαζί σας, μιλά συνεχώς και σας προκαλεί να απαντήσετε ενώ εσείς μένετε πεισματικά σιωπηλοί. Δεν θα τον κάνετε ...Τούρκο; Για σκεφθείτε το.

Γανυμήδης

Τα πετρέλαια δεν μπορούμε να τα κάνουμε εξόρυξη για εκμετάλλευση, οι φίλοι μας Ευρωπαίοι περιμένουν να κάνουμε το μοιραίο λάθος, να έρθουμε σε σύγκρουση με τους Τούρκους, ώστε να καταλάβουν το μισό αιγαίο και στην συνέχεια να αρπάξουν απο τους Τούρκους τα πετρέλαια τσάμπα, αναγνωρίζοντας σαν αντάλλαγμα το Status quo που θα προκύψει στο Αιγαίο.

Καλα

Γιουνανισταραιοι,αυτα ειναι πταισματα!Αν σας κοψει τα Τουρκικα σηριαλ και τις Τουρκικες παραγωγες,τότε ναι,αυτό είναι αιτία πολεμου!!Το Το big brother ποτε αρχίζει;

MAGKAS

Mονο κατι κυρατσες νοικοκuρεσ που ειναι ολη μερα κλεισμενες στο σπιτι τους και βαριουνται και τους αντρες τους βλεπουν φανατικα τα τουρκικα ρε φιλε. Οι γυναικες ειναι που δημιουργουν το συγκεκριμενο προβλημα.

Alex

Οι Τούρκοι όντως έριξαν Έλληνες στη θάλασσα το 1922. Βέβαια δεν ήταν στρατιώτες, αλλά ηλικιωμένοι, γυναίκες με μωρά, παιδιά. Κι αυτό ύστερα από μαζικές δολοφονίες, βιασμούς, καταστροφή περιουσιών. Το τελευταίο μάλιστα, το πλιάτσικο, ήταν ένας ο κύριος λόγος που χιλιάδες Τουρκομάνοι και Κούρδοι, οι κυρίως δράστες των θηριωδιών, ακολούθησαν το στρατό του Κεμάλ. Η απάντηση του υπ. Εξωτερικών έχει το σωστό τόνο, και τίποτα δε θα εξοργίζει περισσότερο την Τουρκία από τη συστηματική προβολή της γενοκτονίας των Ελλήνων, από το 1914 ως και το 1922, της βίαιης εκρίζωσης των Ρωμιών της Πόλης, της εισβολής του 1974. Οι Αρμένιοι είναι πολύ συνεπείς στην προβολή του δικού τους θέματος, έτσι πρέπει να κινηθεί και το ελληνικό κράτος.

Ιστορικά ορθό και ψύχραιμο σχόλιο!

Είμαστε ένα πολιτισμένο Ευρωπαϊκό Έθνος! Δε μπορούμε να έχουμε την απαίτηση από τη δική μας κυβέρνηση να απεργάζεται την ίδια μεθοδολογία με αυτή ενός σουλτάνου, ο οποίος κυβερνά ένα βάρβαρο και πολεμοχαρές Έθνος! Ακόμη και σε αυτές τις κρίσιμες στιγμές βρίσκουν κάποιοι ευκαιρία για φθηνή πολιτική προπαγάνδα και μόνο....κατάμαυρα σκουλήκια με σβάστικες!

naso

Η απάντηση του ελληνικού κράτους που διοικεί και δεν αγορεύει σε 'κανα τριτοκοσμικό δικαστήριο θα πρέπει να είναι μια λίστα αυστηρότατων κυρώσεων στην απόπειρα αλλαγής συνόρων από ξένα κράτη και ξεκάθαρα επιθετική πέραν της αμυντικής στρατιωτική κινητοποίηση όταν οι καταπατητές θα προσπαθήσουν να εφαρμόσουν την ψεύτικη συμφωνία τους.

Αστεια πραγματα

Θα ειχε πολυ πλακα, εαν εκαναν επιστρατευση ολα τα τσουτσεκια που βριζουν και θελουν πολεμο εδω μεσα. Ολες οι μανουλες τους να τρεχουν απο καναλι σε καναλι και να βριζουν το συστημα τον κακο Κυριακο. Θα ηταν ενα υπεροχο θεαμα.

ααααααααα

ηθελα να σε ηξερα γιατι θα καταλαβαινα εαν εσυ εισαι η δεν εισαι τσουτσεκι,σου λεω τουτο το 1974 που εγινε επιστρατευση με ειχαν επιστρατευση και ημουν στα μεγαρα στις ελιες αδεσποτοι χωρις καμια οργανωση,ολα του κουτουρου,σπαζαμε κλαρες απο τις ελιες για να σκεπαστουμε γιατι τη νυχτα εκανε κρυο,στο χωμα κοιμομαστε,ακου τωρα ολες οι μαναδες οσες ησαν κοντα κουβαλαγαν φαγητα και ψωμι να μας ταισουν και μας ταισαν,αυτες ηταν και ειναι οι μαναδες,να μη μιλας οταν δεν ξερεις και να φησεις τις εξυπναδες,με τα τσουτσεκια και τις μαναδες,.

@ ααααααα

Πολύ καλά τα λέει! Κατ' αρχάς εσύ μιλάς εκ του ασφαλούς! Αφού επιστρατεύτηκες το '74, δεν κινδυνεύεις να το ξαναπεράσεις.....ηλικιακά και μόνο! Εγώ είμαι υπέρ της γενικής επιστράτευσης....για ένα και μόνο λόγο! Για να δω όλους αυτούς τους πατριδοκάπηλους Τουρκοφάγους του πληκτρολογίου.....σε ποιά τρύπα θα τρέχουν τότε να κρυφτούν! Μόνο για κομματική προπαγάνδα είναι ικανοί....

Τι είχες Τουρκία.... ότι είχα πάντα....

Οι τελευταίες 5 κυβερνήσεις κατέστρεψαν την χώρα και την παρέδωσαν απροστάτευτη στα σαγόνια της Τουρκίας. Η κυβέρνηση Σημίτη , που το 1996 υπέστη μια τρομαχτική ήττα στα Ίμια με απώλεια εθνικού εδάφους, έριχνε φορτηγά λεφτά για ολυμπιακά έργα τα οποία σήμερα σαπίζουν ενώ η Τουρκία έβαζε τις βάσεις για την σημερινή αμυντική βιομηχανία που το 2019 έχει σε εξέλιξη 600 εξοπλιστικά προγράμματα. Η κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη αναλώνεται σε επιστολές διαμαρτυρίας για διεθνές δίκαιο σε Ε.Ε., Ν.Α.Τ.Ο, ΟΗΕ και ψελλίζει φοβισμένα κάτι για υποστήριξη των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων . Ταυτόχρονα σύσσωμο το πολιτικό σύστημα απεύχεται την στρατιωτική εμπλοκή της Ελλάδος, (ας πει κάποιος επιτέλους στην κ. Μπακογιάννη που ήταν και υπουργός εξωτερικών τρομάρα της, ότι δεν είναι σκόπιμο να περιφέρει τα φοβικά της σύνδρομα περί της ανάγκης αποφυγής, με όποιο κόστος, στρατιωτικής εμπλοκής με την Τουρκία στα ΜΜΕ μια τόσο κρίσιμη στιγμή για την Ελλάδα). Ελπίζω ότι η κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη δεν θα κάνει το ίδιο με την κυβέρνηση Κ. Καραμανλή το 1974 στην Κύπρο που οδήγησε στη Κυπριακή τραγωδία. Οι προσλήψεις στο δημόσιο, η επιδοματική πολιτική, η περικοπή στρατιωτικών δαπανών , η ανυπαρξία ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας, οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια σε τετελεσμένα, τόσο στην ελληνική Α.Ο.Ζ όσο και στο Αιγαίο. Η Ν.Δ. ψηφίστηκε γιατί κατάλαβε επιτέλους ο ελληνικός λαός ότι ήρθε η ώρα να αλλάξουν πολλά πράγματα στην Ελλάδα για να επιβιώσει η χώρα και όχι απλά να πάει μπροστά. Δυστυχώς η ΝΔ φόρεσε το κουστουμάκι του ΠΑΣΟΚ και αρχίζει το αλισβερίσι για να ικανοποιήσει το πελατειακό της κοινό προς αποφυγή του πολιτικού κόστους.

stamos

Καλα να παθουμε αφου για 45 χρονια τωρα δεν οχυρωσαμε τα συνορα μας αλλα ξοδεψαμε εκατονταδες δις για να ενισχυσουμε το δημοσιο ωστε να μπορει να ...λιαζεται. Αυτα τα περι αυστηρων απαντησεων και τα αλλα ειναι για να τα ακουμε εμεις και οχι οι Τουρκοι, καλο θα ειναι να λειπουν.

Καλά αυτά αλλά δεν μας λέτε......

Δεν μας λέτε γιατί δεν αγοράζετε ένα τουλάχιστον σύστημα S400 με βεληνεκές 600 χλμ. για να παρέχετε αντιαεροπορική κάλυψη στο Καστελόριζο μιας και τα S300 με βεληνεκές 200 χλμ. αδυνατούν να το πράξουν; Η Ρωσία το δίνει και με leasing, αρκεί να βάλετε την παραγγελία. Πώς θα στείλετε αεροπλάνα στο Καστελόριζο; Μήπως το έχετε κανονίσει με την Τουρκία να "καταλάβουν " - παραχωρήσετε το νησί έτσι ώστε αυτοί μετά να υπαναχωρήσουν από Ρόδο-Κάρπαθο-Κρήτη και να το παρουσιάσετε ως kazan-kazan -win-win κατάσταση;

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης