Ελληνοτουρκικά: Το παρασκήνιο της συνάντησης Μητσοτάκη - Ερντογάν

Απαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
mhtsotakis_ar

Οι διάλογοι των δύο ηγετών για το μεταναστευτικό και τη συμφωνία Τουρκίας-Λιβύης - Μητσοτάκης: Η συμφωνία με τη Λιβύη είναι άκυρη, είναι σαν να λέει ότι Ελλάδα και Κρήτη δεν έχουν ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδα, δεν πρόκειται να το δεχθώ, ούτε και η ΕΕ - Ερντογάν: Η συφωνία με τη Λιβύη είναι συμβατή με το Διεθνές Δίκαιο, θα τη διαβάσετε σύντομα, δεν βλέπω κανένα πρόβλημα

Μια ζόρικη συνάντηση είχε ο Κυριάκος Μητσοτάκης με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στο Λονδίνο, καθώς ο πρωθυπουργός κλήθηκε να χειριστεί την κρίση που προκάλεσε η Αγκυρα με την ανακοίνωση συμφωνίας οριοθέτησης θαλάσσιων ζωνών με τη Λιβύη και διαπίστωσε από πρώτο χέρι το χάσμα μεταξύ των απόψεων της Αθήνας και των διεκδικήσεων της Αγκυρας. Λίγο πριν από τις συνομιλίες η τουρκική πλευρά φρόντισε να φορτώσει την ατζέντα με το σύνολο των αξιώσεών της σε βάρος των ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων, θέτοντας το πλαίσιο για ένα παζάρι στο οποίο οι Τούρκοι διεκδικούν το μάξιμουμ ούτως ώστε η συζήτηση να καταλήξει σε μια μέση λύση που τους ικανοποιεί.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες για τους διαλόγους που είχε ο πρωθυπουργός με τον πρόεδρο της Τουρκίας κατά τη διάρκεια των συνομιλιών που είχαν στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ, προκύπτει εύλογα ότι τόσο η ελληνική όσο και η τουρκική πλευρά αντιμετωπίζουν με καχυποψία η μία την άλλη. «Είναι απρόβλεπτος», σχολίαζαν για τον κ. Ερντογάν συνεργάτες του κ. Μητσοτάκη. Ουσιαστικά, μετρήσιμα αποτελέσματα δεν υπήρξαν από τη συνάντηση και επί της ουσίας καταγράφηκαν οι εκατέρωθεν διαφωνίες. Κυβερνητικά στελέχη που ήταν παρόντα στη συζήτηση υποστηρίζουν, ωστόσο, ότι οι συνομιλίες δεν έγιναν σε πολεμικό κλίμα. «Το κλίμα δεν ήταν κακό, δεν ήταν κλίμα αντιπαλότητας», ήταν η χαρακτηριστική φράση του συμβούλου Εθνικής Ασφαλείας Αλέξανδρου Διακόπουλου.

dialogoi1


Στην αρχή της συνάντησης, ενώ τα πράγματα ήταν χαλαρά, ο πρόεδρος της Τουρκίας απευθύνθηκε στον πρωθυπουργό και τον ρώτησε τι κάνει ο ανιψιός του και δήμαρχος Αθηναίων Κωστής Μπακογιάννης, διευκρινίζοντας ότι ήταν συμφοιτητής με τον γιο του στο Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ. «Το γνωρίζω», απάντησε κατά πληροφορίες ο κ. Μητσοτάκης.

Μετά τις αβρότητες, τους πρώτους χαιρετισμούς και τις συστάσεις των συνεργατών που συμμετείχαν στη συνάντηση από κάθε πλευρά, πλαισιώνοντας τους κυρίους Ερντογάν και Μητσοτάκη, τον λόγο πήρε ο Ελληνας πρωθυπουργός.

«Πέρασαν λιγότερο από τρεις μήνες από τη συνάντησή μας στη Νέα Υόρκη όπου συζητήσαμε τρόπους για τη βελτίωση των σχέσεών μας. Τι έγινε σε αυτούς τους τρεις μήνες; Η Τουρκία κατέθεσε στον ΟΗΕ γεωγραφικές συντεταγμένες των εξωτερικών ορίων της τουρκικής υφαλοκρηπίδας στην Ανατολική Μεσόγειο. Υπογράψατε ΜοU με τη Λιβύη, που αποτελεί ωμή παραβίαση των δικαιωμάτων της Ελλάδας. Στο Μεταναστευτικό τα στοιχεία δείχνουν ότι υπάρχει αλλαγή στον τρόπο με τον οποίο ανταποκρίνεται η τουρκική ακτοφυλακή. Ολα αυτά μόνο επανεκκίνηση δεν δείχνουν. Αν πράγματι θέλετε να κάνουμε επανεκκίνηση, όπως είχατε πει, να το δείχνουμε έμπρακτα», ήταν η αρχική τοποθέτηση του Ελληνα πρωθυπουργού, ο οποίος απευθύνθηκε στον Τούρκο πρόεδρο θέτοντάς τον προ των ευθυνών του για πράξεις και απειλές που μόνο σε διάθεση για σχέσεις καλής γειτονίας δεν παραπέμπουν.

Ο κ. Ερντογάν χαρακτήρισε τη συμφωνία προσδιορισμού θαλάσσιων ζωνών της Τουρκίας με τη Λιβύη ως κυριαρχικό δικαίωμα της χώρας του. Υποστήριξε μάλιστα ότι η Τουρκία έχει τη μεγαλύτερη ακτογραμμή στη Μεσόγειο και επανέλαβε ότι η συμφωνία που συνομολογήθηκε με την κυβέρνηση της Τρίπολης είναι σύμφωνη με το Διεθνές Δίκαιο. «Στις δύο από τις τρεις λέξεις που χρησιμοποιούσε αναφερόταν στο Διεθνές Δίκαιο», σχολίασε μέλος της ελληνικής αντιπροσωπίας που παρίστατο στη συνάντηση. Ελληνες διπλωμάτες που έχουν χειριστεί στο παρελθόν τα ελληνοτουρκικά θέματα αναφέρουν ότι στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου η Αγκυρα προτιμούσε την οριοθέτηση Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης και όχι υφαλοκρηπίδας, προσδοκώντας ότι στην περίπτωση αυτή θα πάρει τη μερίδα του λέοντος λόγω της εκτεταμένης τουρκικής ακτογραμμής.

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης όπου τον λόγο πήραν μόνο οι κύριοι Μητσοτάκης και Ερντογάν, με τους δέκα συνεργάτες τους σε θέση παρατηρητών, ο πρωθυπουργός ζήτησε να λάβει γνώση της συμφωνίας Τουρκίας - Λιβύης για τις θαλάσσιες ζώνες.

Θα μπορούσατε να τη λάβετε από τον πρεσβευτή της Λιβύης, αλλά τον απομακρύνατε, φέρεται να απάντησε εκείνος. Αφού βρισκόμαστε εδώ, γιατί να τη ζητάμε από αλλού και δεν μας τη δίνετε εσείς, επέμεινε κατά πληροφορίες ο κ. Μητσοτάκης, με τον κ. Ερντογάν να του απαντά ότι η συμφωνία θα κατατεθεί σύντομα στην Τουρκική Εθνοσυνέλευση, κάτι που έγινε την επομένη.

Το Μεταναστευτικό

Ο πρωθυπουργός της Ελλάδας αναφέρθηκε εκτενώς στο Μεταναστευτικό καλώντας τον πρόεδρο της Τουρκίας να πάρει μέτρα για τη μείωση των ροών. «Αποτελεί αγκάθι στις σχέσεις Ελλάδας - Τουρκίας - Ε.Ε. Οι ροές έχουν αυξηθεί σημαντικά σε σύγκριση με το ’17 και το ’18», είπε ο κ. Μητσοτάκης και ζήτησε να εφαρμοστεί πλήρως η κοινή δήλωση Ε.Ε. - Τουρκίας.

Εσείς μας καταγγέλλετε σε όλα τα διεθνή φόρα ότι δεν εφαρμόζουμε τη συμφωνία, αντέδρασε ο κ. Ερντογάν και συνέχισε: Παίρνουμε πίσω όσους μετανάστες μάς στέλνετε, κατηγορώντας την Ευρώπη ότι δεν τηρεί τα συμφωνηθέντα και όχι μόνο στο οικονομικό σκέλος, υπαινισσόμενος τη μη υλοποίηση των υποσχέσεων για τις θεωρήσεις εισόδου που αφορούν όσους Τούρκους ταξιδεύουν στην Ευρώπη.

Ερντογάν κατα ΣΥΡΙΖΑ

Στη συνάντησή του με τον κ. Μητσοτάκη ο κ. Ερντογάν εξέφρασε ακόμη την επιμονή του εναντίον των Κούρδων. Μάλιστα, ο Τούρκος πρόεδρος εξαπέλυσε κατηγορίες εναντίον της προηγούμενης κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ ότι προσέφερε καταφύγιο σε Κούρδους τρομοκράτες και γκιουλενιστές.

Εγώ δεν υποθάλπω τρομοκράτες, αν έχεις στοιχεία να μας τα δώσεις και θα κάνουμε το καθήκον μας, απάντησε ο πρωθυπουργός, επισημαίνοντας ότι οι ελληνικές υπηρεσίες ασφαλείας κάνουν σωστά τη δουλειά τους.

Στο θέμα παρενέβη ο ΣΥΡΙΖΑ σχολιάζοντας ότι «η προσπάθεια της Τουρκίας να παρουσιάσει την Ελλάδα ως χώρα που δήθεν προστατεύει τρομοκράτες είναι διαχρονική, όπως πάγια είναι και η απάντηση όλων των ελληνικών κυβερνήσεων». «Ελπίζουμε αυτή να δόθηκε και κατά τη συνάντηση από τον πρωθυπουργό, που εμφανίστηκε να κρατά ίσες αποστάσεις», συμπληρώνουν συνεργάτες του κ. Αλέξη Τσίπρα.

«Δεν ξέρω αν έχουμε τον χρόνο που νομίζουμε ότι έχουμε», παρατηρεί διπλωματικό στέλεχος με πείρα ετών στα Ελληνοτουρκικά προσθέτοντας ότι η ταχύτητα με την οποία κινήθηκε η τουρκική κυβέρνηση για την επισημοποίηση της συμφωνίας οριοθέτησης θαλάσσιων ζωνών με τη Λιβύη αποκαλύπτει ότι η Αγκυρα ίσως δεν έχει υλοποιήσει τον πλήρη σχεδιασμό της για να φέρει την Αθήνα προ τετελεσμένων υποχρεώνοντας την κυβέρνηση Μητσοτάκη να συρθεί σε διαπραγματεύσεις.

Παράλληλα με την προεργασία των ελληνικών κινήσεων, η Αθήνα επιχειρεί να διαμορφώσει ισχυρές συμμαχίες. Γαλλία,Ισραήλ, Αίγυπτος και Ε.Ε. καταδίκασαν απερίφραστα την παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου από την Τουρκία, ωστόσο όλοι αντιλαμβάνονται ότι ο κρίσιμος παράγοντας είναι η στάση που θα τηρήσει η Αμερική.

Η τοποθέτηση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ ότι η συμφωνία Τουρκίας - Λιβύης είναι «μη χρήσιμη» και «προκλητική» θεωρήθηκε χαστούκι στους τουρκικούς σχεδιασμούς. Το ερώτημα όμως είναι η στάση του Ντόναλντ Τραμπ, που μοιάζει να κάνει δικό του παιχνίδι με τον αυτονομημένο Ταγίπ Ερντογάν. Ο Ελληνας πρωθυπουργός θα πείσει τον Αμερικανό πρόεδρο, με τον οποίο θα συναντηθεί στον Λευκό Οίκο στις 7 Ιανουαρίου, ότι η σταθερά φιλοαμερικανική Ελλάδα (τόσο επί ΣΥΡΙΖΑ όσο και με κυβέρνηση Ν.Δ.) είναι πιο χρήσιμη στις ΗΠΑ απ’ ό,τι η αμφιταλαντευόμενη -ανάμεσα σε Ρωσία και ΗΠΑ- Τουρκία; Η απάντηση στο ερώτημα αυτό θα καθορίσει σε μεγάλο βαθμό αν το επόμενο διάστημα η ομίχλη του πολέμου σκεπάσει το Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

Ρoή Ειδήσεων

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

ΣΧΟΛΙΑ (25)

No rational mother planet...

would ever seek its (most) precious satellite

No rational mother planet...

would ever seek its (most) precious satellite

No rational mother planet...

would ever seek to destroy its (most) precious satellite...

Νίκος

Ελληνική ακτογραμμή: 13.676χλμ Τουρκική ακτογραμμή: 7.200χλμ

Σχολιαστής 1ου Θέματος

Άλλο ένα άρθρο που αποδεικνύει ότι μόνο η κυβέρνηση Μητσοτάκη θα πρέπει να κυβερνάει την χώρα. Έδειξε την αποφασιστικότητα εναντίον του Ερντογάν και τώρα αυτός θα κάτσει φρόνιμα. Πρέπει να στηρίξουμε την κυβέρνηση Μητσοτάκη προς όφελος μας. Όλοι μαζί μπορούμε.

@

συνεχισε να τους τρολαρεις

@

α ρε καμμενε λειπεις..... σε κοροιδευαν για γραφικο και ηρθαν στην θεση σου οι εθνομηδενιστες που παραδοσαν κρητη κ ροδο

kyriakos

Έχετε συνεννοηθεί όλοι οι μουρλοι και τώρα κάνετε αντεπίθεση.

λακερδας

ο μητσοτακης ντροπιαζει τον τοπο με αυτα τα μασκαριλικια, η ΕΕ και το ΝΑΤΟ ειπαν οτ ι δεν θα κανουν τιποτα παρα μονο δηλωσεις, επιστροφη ολων των προσφυγων και εμπαργκο

κα

Καλά τα διπλωματικά τείχη αλλά η κυβέρνηση Μητσοτάκη δεν έχει απαντήσει ξεκάθαρα σε ένα απλό ερώτημα: τι θα κάνει εάν το Γιαβούζ αρχίσει τις γεωτρήσεις συνοδεία του τουρκικού στόλου στην υποτιθέμενη τουρκική ΑΟΖ; Όσο πιο ασαφής ειναι η κυβέρνηση, τόσο αποθρασύνεται η Τουρκία. Ίσως τελικά ο Πάνος με την στολή παραλλαγής να μην ήταν τόσο γραφικός όσο κάποιοι ήθελαν να τον παρουσιάσουν. Τόσο αυτός, όσο και ο διάδοχος του Αποστολάκης δεν εξέπεμπαν διφορούμενα μηνύματα για την αποφασιστικότητα της Ελλάδας να υπερασπιστεί το status quo στο Αιγαίο. Δυστυχώς δεν συμβαίνει το ίδιο με την σημερινή κυβέρνηση που δείχνει να περιμένει κάποιον από μηχανής θεό από το εξωτερικό να μας υπερασπιστεί.

Ο εθνικιστής Καμμένος

σε συνεννόηση με το διεθνιστικό τσίρκο που στήριζε, πουλούσε νταηλίκι για παραπλάνηση ενω την ίδια ώρα οι υπουργοί εξωτερικών Κοτζιάς Κατρούγκαλος με εντολές "Θεού", προωθούσαν ανοικτά και με δηλώσεις τους σχέδια συνδιαχείρισης. Κατ αυτούς, θα ήταν άλλη μια επιτυχία, κάτι σαν την Μακεδονία. Ο Μητσοτάκης και η παράταξη του είναι δύσκολο να στηρίξει αυτά τα σχέδια. Ο Τούρκος επιταχύνει γιατι πιστεύει ότι τώρα είναι η ώρα να τελειώσει μια για πάντα. Οι επιλογές είναι ή εθνικός διασυρμός ή σύρραξη - δημιουργία τετελεσμένων και μετά αιώνιες διαπραγματεύσεις όπως στην Κύπρο Κριμαία Συρία κλπ.

Τρολ

Ναι αλλά εμείς έχουμε πρωθυπουργό που ξέρει καλά τα αγγλικά του !!! Και έτσι μπορεί να πάει όπου θέλει και να συνεννοηθεί χωρίς πρόβλημα . Τελικά καλά έκαναν και μας τον πρότειναν τα ΜΜΕ .

ΑΚΡΙΒΩΣ!!

Γιατί τον άλλον τον ψευτη που μας είχε κατσικώθει πέντε χρόνια τον πετάξαμε στο φυσικό του περιβάλλον, στα σκουπίδια, για να είσαστε παρέα...

Χ

Ερντογάν για μετανάστευση: "Εγώ τηρώ την συμφωνία.Όσους μου επιστρέφεις τους δέχομαι".Άδικο έχει? Και ο πιό καλοπιστος πλέον αντιλαμβάνεται ότι το να πλημμυρίσει η Ελλάδα μέχρι το τελευταίο χωριό από μουσουλμάνους είναι επιλογή των πολιτικών μας.

σανος

διεθνως δεν ειδα σε κανενα ξενο ΜΜΕ αυτα τα περι νομιμοτητας που μας ταιζουν τα ελληνικα ΜΜΕ.....διαβαζω μονο για διαφωνια ελλαδας τουρκιας μετα την συμφωνια λιβυησ τουρκιας....βαπτιζουν την απραξια σωφροσυνη κ ψυχραιμια τα ελληνικα μεσα και ταιζουν στο κοινο σανο περι νομιμοτητας

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης