Συνέδριο Νέας Δημοκρατίας: Δεύτερη ημέρα -«Το Μέλλον αρχίζει Τώρα», το κεντρικό σύνθημα

Συνέδριο Νέας Δημοκρατίας: Δεύτερη ημέρα -«Το Μέλλον αρχίζει Τώρα», το κεντρικό σύνθημα

1.766 σύνεδροι, 5.639 παρατηρητές, 13 προσκεκλημένοι ομιλητές -Βραδινός αγώνας δρόμου με στόχο τη συγκέντρωση χρημάτων που θα διατεθούν στην εκστρατεία για την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών

kyriakosss
Σήμερα Σάββατο, συνεχίζεται για δεύτερη ημέρα το 13ο συνέδριο της Νέας Δημοκρατίας, το οποίο και ολοκληρώνεται αύριο Κυριακή 1η Δεκεμβρίου. Με κεντρικό σύνθημα «Το Μέλλον αρχίζει Τώρα», 1.766 συνέδρους, 5.639 παρατηρητές, 13 προσκεκλημένους ομιλητές, αλλά και έναν βραδινό αγώνα δρόμου με στόχο τη συγκέντρωση χρημάτων που θα διατεθούν στην εκστρατεία για την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θέλησε να ξεφύγει από τα τετριμμένα. Επανασυστήνει το κυβερνών κόμμα ως ένα ευρωπαϊκό, μοντέρνο κόμμα, το οποίο διατηρεί άρρηκτους δεσμούς με την κοινωνία και εκπέμπει εξωστρέφεια.

Διατηρεί την επαφή του με το παραδοσιακό ακροατήριο του κόμματός του, αλλά και πραγματοποιεί άνοιγμα προς τον κεντρώο και προοδευτικό χώρο. Ουσιαστικά επιδιώκει να εδραιώσει τη νέα πολιτική φυσιογνωμία της ΝΔ. Να σημειωθεί ότι το 50% των συνέδρων να ανήκει στις ηλικίες 25-44 ετών.

Η ατζέντα του συνεδρίου είναι ιδιαίτερα διευρυμένη, επιχειρώντας να θίξει ζητήματα καθολικού ενδιαφέροντος, όπως η τεχνολογία, η κλιματική αλλαγή, ο λαϊκισμός και πολλά ακόμα. Η επίσημη ατζέντα περιλαμβάνει δύο θεματικές: Η πρώτη έχει τίτλο "Με εθνική αυτοπεποίθηση κερδίζουμε τις μάχες απέναντι στον Λαϊκισμό". Δεν περνά απαρατήρητο και το μήνυμα του Κυριάκου Μητσοτάκη προς την υπόλοιπη Ευρώπη ότι είναι ο ηγέτης που αντιμετώπισε τον αριστερό λαϊκισμό.

Η δεύτερη θεματική είναι: "Πολιτική για τους πολίτες: Δίνουμε απαντήσεις στις προκλήσεις του σύγχρονου κόσμου που επηρεάζουν τη ζωή μας". Η έμφαση δίνεται στις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής. Δεν περνά απαρατήρητη η παρουσία ατόμων στο Συνέδριο που κουβαλούν διαφορετικές ιδεολογικές αναφορές από αυτές που εκφράζει το κυβερνών κόμμα. Στόχος του Συνεδρίου λέει η Πειραιώς είναι «να αναδειχθεί η νέα πολιτική πραγματικότητα, όπως διαμορφώθηκε μετά τα αποτελέσματα των τελευταίων εκλογικών αναμετρήσεων. Αφήνοντας πίσω την περίοδο του διχασμού και του λαϊκισμού η ΝΔ επιδιώκει να εκφράσει αξιόπιστα το αίτημα της πλειοψηφίας του ελληνικού λαού για μετάβαση σε μία εποχή συλλογικής ωριμότητας».

Ο πρωθυπουργός άνοιξε χθες τις εργασίες του συνεδρίου, έχοντας στο πλευρό του σύσσωμη την παράταξη. Οι δύο πρώην πρωθυπουργοί Κώστας Καραμανλής και Αντώνης Σαμαράς, οι βουλευτές, τα κορυφαία -και όχι μόνο- στελέχη, ο απερχόμενος επίτροπος Δημήτρης Αβραμόπουλος, ο πρόεδρος της Βουλής Κώστας Τασούλας, αλλά και κάποια από τα πρόσωπα που μετρούν πολλές δεκαετίες στην πλάτη τους εντός της «γαλάζιας» παράταξης έτυχαν ιδιαίτερα θερμής υποδοχής από τους συνέδρους.

Ο πρωθυπουργός περιέγραψε το πλαίσιο στο οποίο κινείται αυτός και η κυβέρνησή του, αλλά και το όραμά του για την χώρα. Το όραμα του μέλλοντος συνέδεσε με το παρελθόν, πραγματοποιώντας εκτενείς αναφορές στον Κωνσταντίνο Καραμανλή και στον Ελευθέριο Βενιζέλο και στη «σύζευξη πολιτικού φιλελευθερισμού και κοινωνικής αλληλεγγύης». Μεταξύ άλλων, επιχείρησε να επιβεβαιώσει τους δεσμούς ειλικρίνειας και εμπιστοσύνης με τους πολίτες. «Φάρος μας, πρέπει να παραμείνει η αλήθεια και η ειλικρίνεια» είπε και συνέχισε: «Δεν θα κρύψουμε από τον λαό τις δυσκολίες που συναντάμε, ούτε και θα αρνηθούμε ολισθήματα.  Κάποια από τα τελευταία, μάλιστα, εγώ πρώτος θα αναγνωρίσω και θα σπεύσω να θεραπεύω. Από την άλλη, όμως, ποτέ δεν θα εξισώσουμε τις λίγες και μικρές αστοχίες του παρόντος με τα πολλά και μεγάλα εγκλήματα του παρελθόντος».

Κλείσιμο
Τέλος, δεν θα μπορούσε να μην αναφερθεί και στα φλέγοντα εθνικά ζητήματα. «Περιττεύει, νομίζω, να τονίσω τη σημασία της εμπιστοσύνης προς την Ελλάδα για τα εθνικά μας ζητήματα. Για την επιθετική στάση της Τουρκίας, τη διαχείριση των μεταναστευτικών ροών, την προώθηση διεθνών ενεργειακών σχημάτων. Στα μέτωπα αυτά, πυξίδες μας παραμένουν το Διεθνές Δίκαιο και οι σχέσεις καλής γειτονίας. Με αυτοπεποίθηση, ψυχραιμία και υπεύθυνο πατριωτισμό. Όσοι βιάζονται να αμφισβητούν, με τρόπο θεσμικά σαθρό, τα κυριαρχικά μας δικαιώματα, να γνωρίζουν ότι θα βρουν απέναντί τους όχι μόνο την Ελλάδα, αλλά και τους Ευρωπαίους συμμάχους μας». Έκανε ειδική αναφορά στο μεταναστευτικό, σημειώνοντας ότι «η πολιτική της χώρας έχει αλλάξει. Τα σύνορά μας πλέον φυλάσσονται και οι αρμόδιες υπηρεσίες ενισχύονται σε προσωπικό και μέσα. Ισχύει νέο καθεστώς για το άσυλο».

Σήμερα, το πρόγραμμα του συνεδρίου είναι ιδιαίτερα πλούσιο. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται να αντικαταστήσει το κοστούμι με φόρμα και τα σκαρπίνια με αθλητικά για να συμμετάσχει με άλλα 300 άτομα στον αγώνα δρόμου των 4 χιλιομέτρων.

Αύριο Κυριακή αναμένεται να μιλήσουν ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μαργαρίτης Σχοινάς, ο επίτροπος Μετανάστευσης, Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας Δημήτρης Αβραμόπουλος και ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ο πρώην πρωθυπουργός θα βάλει συνολικά την ατζέντα της Νέας Δεξιάς με προσεκτική αλλά καθαρή κριτική σε νεοφιλελεύθερες και διεθνιστικές προσεγγίσεις των εθνικών θεμάτων και του μεταναστευτικού.

Ακολουθεί το σημερινό πρόγραμμα:

Σάββατο 30/11

10:00 Ομιλία Γιάννη Μπρατάκου, γενικού διευθυντή Νέας Δημοκρατίας

10:10 Ομιλίες εκπροσώπων άλλων κομμάτων

10:50 Ομιλία Σταύρου Καλαφάτη, γενικού γραμματέα Κοινοβουλευτικής Ομάδας, Βουλευτή Α' Θεσσαλονίκης

11:00 Ομιλία Γιώργου Στεργίου, γραμματέα Πολιτικής Επιτροπής

11:10 - 15:00 Συνεδρίαση με θέμα: «Με εθνική αυτοπεποίθηση κερδίζουμε τις μάχες απέναντι στον λαϊκισμό»

11:10-12:30 Πάνελ με θέμα: «Ο λαϊκισμός μπορεί να νικηθεί. Η Ελλάδα δείχνει τον δρόμο» 
Αντόνιο Ταγιάνι, πρώην πρόεδρος Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου 
Πάουλο Ράνγκελ, αντιπρόεδρος Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος 
Μάιριντ Μακγκινες, αντιπρόεδρος Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου 
Στέλλα Κυριακίδου, προτεινόμενη Ευρωπαία Επίτροπος για θέματα Υγείας

12:30-13:15 Εισηγήσεις Προσκεκλημένων Ομιλητών
«Λαϊκισμός: Τι μας διδάσκει η εμπειρία της Ελλάδας»
Τάκης Παππάς, πολιτικός επιστήμονας και συγγραφέας.
«Κοινωνικά στερεότυπα και λαϊκισμός: Δύο όψεις του ίδιου νομίσματος»
Ισμήνη Κριάρη, Πρύτανις Παντείου Πανεπιστημίου Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών.
«Μπορεί ο λαϊκισμός να αντεπιτεθεί;» 
Άγγελος Χρυσόγελος, λέκτορας διεθνούς πολιτικής στο London Metropolitan University και συνεργαζόμενος εταίρος της δεξαμενής σκέψης Chatham House. 

13:15-15:00 Τοποθετήσεις συνέδρων 

15:00-19:00 Συνεδρίαση με θέμα: «Πολιτική για τους πολίτες: Δίνουμε απαντήσεις στις προκλήσεις του σύγχρονου κόσμου που επηρεάζουν τη ζωή μας» 

15:00-16:30 Εισηγήσεις Προσκεκλημένων Ομιλητών 
«Η κλιματική αλλαγή είναι εδώ και καθορίζει τη ζωή μας»
Ιόλη Χριστοπούλου, συν-ιδρύτρια, εταίρος και διευθύντρια πολιτικής της δεξαμενής σκέψης για το περιβάλλον The Green Tank.
«Η σημασία της αποφυγής των πλαστικών μιας χρήσης για την προστασία και το μέλλον των θαλασσών μας»
Κατερίνα Τοπούζογλου, ιδρύτρια της All For Blue.
«Πράσινη τεχνολογία και βιώσιμή ανάπτυξη»
Ντιάνα Κίνερτ, πολιτικός, ανεξάρτητη επιχειρηματίας, σύμβουλος και συγγραφέας.
«Το εργασιακό περιβάλλον στην ψηφιακή εποχή»
Πάνος Παχατουρίδης, υπεύθυνος για την ανάπτυξη του Facebook API σε Ευρώπη, Μέση Ανατολή και Αφρική.
«Νέες τεχνολογίες και ίσες ευκαιρίες»
Μυλαίδη Στούμπου, διευθύντρια Ανάπτυξης Δικτύου Συνεργατών πολυεθνικής εταιρίας σε 24 χώρες της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης.
«Ψηφιακές δεξιότητες: Προκλήσεις και νέες προοπτικές»
Γιώργος Δουκίδης, καθηγητής του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών και διευθυντής του Εργαστηρίου Ηλεκτρονικού Εμπορίου και Ηλεκτρονικού Επιχειρείν (ELTRUN). 

16:30-19:00 Τοποθετήσεις συνέδρων 

20:00 Διεξαγωγή νυχτερινού αγώνα δρόμου
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης