ΠΑΣΟΚ: Παίρνουν θέση μάχης Φώφη – δελφίνοι, τον Δεκέμβριο το συνέδριο

ΠΑΣΟΚ: Παίρνουν θέση μάχης Φώφη – δελφίνοι, τον Δεκέμβριο το συνέδριο

Ξέκοψε  το όποιο σενάριο επιστροφής στο ΠΑΣΟΚ  - Κριτική από Ανδρουλάκη- Γερουλάνο, οι οποίοι ωστόσο δεν έθεσαν μεν θέμα ηγεσία

pasok
Με την Φώφη Γεννηματά να πετάει το γάντι στους αμφισβητίες της και τους επίδοξους δελφίνους να περιορίζονται στην παρούσα φάση σε διαφωνίες για πολιτικά και οργανωτικά θέματα, αλλά να μην θέτουν ευθέως θέμα ηγεσίας, έληξε αργά χθες το βράδυ η κρίσιμη συνεδρίαση του κεντρικού συντονιστικού οργάνου του ΠΑΣΟΚ.

Όπως αποφασίστηκε με εισήγηση και επιμονή της κυρίας Γεννηματά το συνέδριο θα γίνει στις αρχές Δεκεμβρίου και με βασική σύνθεση τα μέλη που πρότεινε η ίδια, δηλαδή τους συνέδρους που είχαν εκλεγεί από το ΠΑΣΟΚ προ καιρού για το συνέδριο του Κινήματος Αλλαγής.

Η πρόεδρος του κόμματος επιχείρησε να ξεκαθαρίσει το όποιο θέμα ηγεσίας έχει ξεκινήσει να συζητείται, διαμηνύοντας «ή έχω τη στήριξη της βάσης ή φεύγω», προκαλώντας έτσι όσους ασκούν κριτική να κάνουν το επόμενο βήμα ή να σταματήσουν να ανακινούν τέτοιο θέμα. Είναι δηλαδή δεδομένο ότι η ίδια θέλει να παραμείνει στην αρχηγία τουλάχιστον έως το 2021, όταν και λήγει η θητεία της. «Θα προχωρήσω σύμφωνα με την εντολή της βάσης μέχρι το 2021. Για μένα είναι μονόδρομος», τόνισε χαρακτηριστικά.

Σημείωσε δε ότι πρέπει να τροποποιηθεί το καταστατικό του ΠΑΣΟΚ, για να ξεκαθαριστεί ότι ο πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής θα είναι και πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, διότι, όπως είπε «όλα τα άλλα είναι διαρχία και δεν μπορούν να γίνουν δεκτά».

Παράλληλα ξέκοψε και το όποιο σενάριο επιστροφής στο ΠΑΣΟΚ και εγκατάλειψης του εγχειρήματος με το Κίνημα Αλλαγής. Οι αποφάσεις του συνεδρίου του ΠΑΣΟΚ θα προσαρμοστούν σε εκείνες του ΚΙΝΑΛ.

«Το ΠΑΣΟΚ μόνο του δεν μπορεί, παρά μόνο προστατευμένο εντός του Κινήματος Αλλαγής» είπε η κυρία Γεννηματά και με τη συνδρομή του γενικού διευθυντή του κόμματος Νίκου Σαλαγιάννη, εξήγησε ότι η δυσμενής οικονομική κατάσταση και τα χρέη που έχει, ουσιαστικά δεν επιτρέπουν την αυτόνομη πολιτική πορεία.

Κλείσιμο
Η απάντηση στην κυρία Γεννηματά ήρθε κυρίως από τους Νίκο Ανδρουλάκη και Παύλο Γερουλάνο, οι οποίοι δεν έθεσαν μεν θέμα ηγεσίας, αλλά κατέκριναν τον τρόπο λειτουργίας και τους χειρισμούς της προέδρου. Ουσιαστικά η μομφή που αποδίδεται στην κυρία Γεννηματά είναι ότι μετατρέπει το ΠΑΣΟΚ σε κόμμα σφραγίδα.

«Όταν ζητάς κανονικότητα για τη χώρα δεν μπορεί να μην έχεις κανονικότητα στο κόμμα. Ας τα έλεγε αυτά η Πρόεδρος στην Κεντρική Πολιτική Επιτροπή, γιατί αιφνιδιάζει τη βάση, την ΚΠΕ, την Κ.Ο. και τους ευρωβουλευτές;» είπε ο κ. Ανδρουλάκης, προσθέτοντας ότι «προφανώς η εκλογή προέδρου θα γίνει όταν προκύψουν τα γεγονότα, αλλά αυτό δε σημαίνει ότι θα πάμε σε συνέδριο που θα μετατρέπει το κόμμα σε σφραγίδα».

Κατά τον κ. Ανδρουλάκη πρέπει να προηγηθεί η Συνδιάσκεψη του Κινήματος Αλλαγής και ύστερα να γίνει χωρίς συνοπτικές διαδικασίες το Συνέδριο του ΠΑΣΟΚ.

Από την πλευρά του ο κ. Γερουλάνος ήταν ιδιαίτερα δηκτικός για τον τρόπο λειτουργίας του ΠΑΣΟΚ και τους χειρισμούς της κυρίας Γεννηματά. «Ο Τσίπρας δείχνει ότι τον ενδιαφέρει να δημιουργήσει κόμμα με δημοκρατικές διαδικασίες, μιλώντας με τον κόσμο. Εμείς δείχνουμε να κάνουμε διευθέτηση σε κλειστά δωμάτια», τόνισε χαρακτηριστικά, αναρωτώμενος «πώς θα βγούμε να υποστηρίξουμε ότι θα πάμε με Συνέδρους που δεν εκλέχτηκαν για το ΠΑΣΟΚ σε μια διαδικασία που δεν προβλέπεται;».

«Δεν μπορώ να ακούω για δημοκρατικές διαδικασίες στον ΣΥΡΙΖΑ. Ο Τσίπρας έκανε εκλογές το 2015 για να πετάξει έξω από το κόμματα του αυτούς που τον αμφισβητούσαν. Αρνούνται να πάνε σε εκλογή από τη βάση. Σε κλειστούς τοίχους παίρνουν τις αποφάσεις τους εκείνοι. Αυτά σε εμάς δεν έγιναν ποτέ απάντησε στον κ. Γερουλάνο η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, δίδοντας ένταση στη συζήτηση και προσπαθώντας να περιορίσει την αμφισβήτηση.

Σημειωτέον ότι στελέχη και βουλευτές όπως η Νάντια Γιαννακοπούλου, ο Γιώργος Φραγκίδης και ο Δημήτρης Κωνσταντόπουλος έδειξαν να διαφωνούν με το εσπευσμένο των διαδικασιών για το συνέδριο κάνοντας λόγο για την ανάγκη να τηρηθούν τα όσα προβλέπονται στο καταστατικό του ΠΑΣΟΚ.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης