Ο Πομπέο στην Αθήνα: Βήμα για την αναβάθμιση της στρατηγικής σχέσης ΗΠΑ – Ελλάδας

Ο Πομπέο στην Αθήνα: Βήμα για την αναβάθμιση της στρατηγικής σχέσης ΗΠΑ – Ελλάδας

Αύριο τα ραντεβού με Μητσοτάκη, Δένδια και Παναγιωτόπουλο - Θα υπογραφεί πρωτόκολλο που θα επικαιροποιεί τη διμερή αμυντική συμφωνία

pompeo-0
Η άφιξη του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών Μάικ Πομπέο  το βράδυ της Παρασκευής στην Αθήνα είναι ένα ακόμα βήμα στην αναβάθμιση της στρατηγικής σχέσης που αναπτύσσουν οι Ηνωμένες Πολιτείες με την Ελλάδα. Η επίσκεψη συνδυάζεται με την πανηγυρική υπογραφή Πρωτοκόλλου Επικαιροποίησης της διμερούς αμυντικής συμφωνίας (Συμφωνία Αμυντικής Συνεργασίας - Mutual Defense Cooperation Agreement – MDCA).

Οι διαπραγματεύσεις για την οριστικοποίηση της συμφωνίας κινδύνευσαν να ναυαγήσουν, παρά την πρόθεση των δύο πλευρών να φθάσουν σε συμφωνία. Ο στόχος ήταν να έχουν ολοκληρωθεί εγκαίρως οι διαπραγματεύσεις, ώστε το Πρωτόκολλο να υπογραφεί κατά τη διάρκεια της επίσκεψης Πομπέο. Για να υπερπηδηθούν τα εμπόδια χρειάστηκε να παρέμβει προσωπικά ο Νίκος Δένδιας και να διαπραγματευτεί με τον Αμερικανό Πρέσβη Τζέφρι Πάιατ.

Τελικώς προέκυψε συμβιβασμός και το Πρωτόκολλο θα υπογραφεί. Για την Ελλάδα, ήταν σημαντικό ότι όλες οι στρατιωτικές διευκολύνσεις που θα παραχωρηθούν στους Αμερικανούς θα είναι εντός ελληνικών στρατιωτικών εγκαταστάσεων κι αυτό επετεύχθη. Από την άλλη, οι Αμερικανοί αποκτούν όλα όσα ήθελαν στη βάση της Σούδας, αλλά και διευκολύνσεις στη Λάρισα, στο Στεφανοβίκειο και στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης.

Η Αθήνα επεδιώκει να αποσπάσει εγγυήσεις από τις Ηνωμένες Πολιτείες για την εθνική της ασφάλεια, λόγω του τουρκικού αναθεωρητισμού-επεκτατισμού. Σ’ αυτό το επίπεδο, όμως, δεν έχει καταφέρει πολλά πράγματα, επειδή η Ουάσιγκτον τηρεί ακόμα μία αμφίθυμη στάση έναντι της Τουρκίας. Από την άλλη πλευρά, όμως, και λόγω της πολύ σημαντικής για την Ουάσιγκτον αμυντικής συμφωνίας, αλλά και λόγω των τριγωνικών συνεργασιών στην Ανατολική Μεσόγειο, η Ελλάδα αναδεικνύεται παίκτης-κλειδί για τα αμερικανικά στρατηγικά συμφέροντα στην ευρύτερη περιοχή, ειδικά μετά τη διολίσθηση της Τουρκίας προς τη Ρωσία.

Ο Μάικ Πομπέο θα έχει συναντήσεις στην Αθήνα με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, με τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια και με τον υπουργό Άμυνας Νίκο Παναγιωτόπουλο. Την Κυριακή, πριν αναχωρήσει για τον επόμενο σταθμό της περιοδείας του, θα κηρύξει από κοινού με τον Έλληνα ομόλογό του τον δεύτερο γύρο του Στρατηγικού Διαλόγου Ελλάδας-Ηνωμένων Πολιτειών που εγκαινιάστηκε τον περασμένο Δεκέμβριο.

Για τον σκοπό αυτό έρχονται στην Αθήνα έξι ανώτατα στελέχη από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, το Πεντάγωνο και το Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας. Αυτά θα διεξάγουν τις συνομιλίες με τους Έλληνες ομολόγους τους την ερχόμενη Δευτέρα και Τρίτη, με σκοπό να δημιουργηθούν πρόσθετοι μηχανισμοί και πεδία συνεργασίας των δύο χωρών.

Κλείσιμο
Στην Αθήνα ο Πομπέο


Το πρόγραμμα του Μάικ Πομπέο στην Ελλάδα

Τον Μάικ Πομπέο υποδέχθηκε σήμερα στην Ελλάδα ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας.

Αύριο, Σάββατο, στις 10.30 το πρωί, ο Μάικ Πομπέο θα συναντηθεί με τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, στο Μέγαρο Μαξίμου.

Στις 11.25 π.μ., ο επικεφαλής του Στέιτ Ντιμπάρτμεντ θα συναντηθεί με τον υπουργό Εθνικής Άμυνας, Νίκο Παναγιωτόπουλο.

Το υπουργείο Εξωτερικών αναφέρει σε ανακοίνωσή του ότι στις 12.30, θα διεξαχθούν συνομιλίες στο υπουργείο, με επίκεντρο ζητήματα διμερούς και περιφερειακού ενδιαφέροντος. Επίσης θα γίνει υπογραφή του Πρωτοκόλλου Τροποποίησης της Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας (Mutual Defense Cooperation Agreement – MDCΑ).

Μετά το τέλος της συνάντησης θα ακολουθήσουν δηλώσεις στον Τύπο.

Διαδηλώσεις σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη

Την ίδια ώρα, σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, κόμματα και συλλογικότητες ετοιμάζουν διαδηλώσεις κατά της έλευσης του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών, ενώ διαμαρτύρονται για τη συμφωνία αμυντικής συνεργασίας που αφορά στις στρατιωτικές βάσεις.

Στις 12 το μεσημέρι του Σαββάτου, το ΚΚΕ καλεί σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο Σύνταγμα. «Οι κυβερνητικοί ισχυρισμοί περί «εθνικού συμφέροντος» αποσκοπούν να κρύψουν ότι η πολιτική εμπλοκής της Ελλάδας στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς υπηρετεί την αναβάθμιση της θέσης του μεγάλου κεφαλαίου και στρέφεται κατά του λαού μας» τόνισε ο βουλευτής του ΚΚΕ Γ. Μαρίνος.

Την ίδια ώρα, τα κόμματα της εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς καλούν σε συγκέντρωση στα Προπύλαια. Τα κόμματα και συλλογικότητες αντιδρούν στην αμυντική συμφωνία, λέγοντας ότι είναι αορίστου χρόνου για τις «βάσεις του θανάτου» χωρίς ημερομηνία λήξης, που μπορεί να ακυρωθεί μόνο εάν καταγγελθεί από κάποια πλευρά.

Παράλληλα, στη Θεσσαλονίκη, η «Πρωτοβουλία ενάντια στην επίσκεψη Πομπέο», στην οποία συμμετέχουν από κοινού το ΚΚΕ (μ-λ), το ΝΑΡ, η ΑΝΤΑΡΣΥΑ, η ΛΑ.Ε., το Μ-Λ ΚΚΕ, η ΟΚΔΕ, η ΑΡΙΣ, η Παρέμβαση, καλούν σε διαδήλωση το μεσημέρι του Σαββάτου (12.00, άγαλμα Βενιζέλου).
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης