Στην Αθήνα αύριο ο Πομπέο: Τηλεφωνική επικοινωνία Μάρκ Έσπερ με Νίκο Παναγιώτοπουλο

Στην Αθήνα αύριο ο Πομπέο: Τηλεφωνική επικοινωνία Μάρκ Έσπερ με Νίκο Παναγιώτοπουλο

Στο επίκεντρο της συζήτησης βρέθηκαν μια σειρά από λεπτομέρειες που άπτονται της Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας ΗΠΑ- Ελλάδας, όπως και η αναζήτησή τρόπων ενίσχυσης των ελληνικών Ε.Δ από τα αμερικανικά στρατηγικά αποθέματα

POMPEO
Τηλεφωνική επικοινωνία με τον Αμερικανό υπουργό Άμυνας Μάρκ Έσπερ είχε χθες ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, εν όψει της αυριανής κρίσιμης επίσκεψης του επικεφαλής του Στειτ Ντιπαρτμεντ Μάικ Πομπέο στην Αθήνα.

Σύμφωνα με πληροφορίες στο επίκεντρο της συζήτησης βρέθηκαν μια σειρά από λεπτομέρειες που άπτονται της Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας ΗΠΑ- Ελλάδας, όπως και η αναζήτησή τρόπων ενίσχυσης των ελληνικών Ε.Δ από τα αμερικανικά στρατηγικά αποθέματα. Κατά τη συνομιλία τους οι δυο υπουργοί έδωσαν ιδιαίτερη έμφαση στις νέες δυνατότητες που δημιουργεί για τις δυο χώρες η ανανέωση της σύμβασης για χρήση της Σουδας, η χρήση της 110 Πρερυγας Μάχης ως βάση για αποστολές αμερικανικών UAV MQ-9 Ripper στην Ν.Α Μεσόγειο και τα Βαλκάνια, η χρήση του λιμένα της Αλεξανδρούπολης για τον ανεφοδιασμό των αμερικανικών δυνάμεων στην Ανατολική Ευρώπη και η δημιουργία βάσης ελικοπτέρων στο Βόλο. Ο Έλληνας υπουργός ενημέρωσε επίσης τον Αμερικανό ομόλογο του και για την κλιμακούμενη τουρκική προκλητικότητα τόσο στο Αιγαίο όσο και στην Κύπρο, αλλα και για τις συνεχείς παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου απο τα τουρκικά μαχητικά. Από την πλευρά του ο κ. Έσπερ επανέλαβε το αίτημα της αμερικανικής πλευράς προς τη χώρα μας να συμμετάσχει στις δυνάμεις που συμμετέχουν στις περιπολίες ανοιχτά του Περσικού Κόλπου.

Συνάντηση με Πομπέο

Να σημειώσουμε πως ο κ. Παναγιωτόπουλος πρόκειται να συναντήσει αύριο τον Αμερικανό ΥΠΕΞ Μάικ Πομπέο, στο πλαίσιο της διήμερης επίσημης επίσκεψης που πραγματοποιεί ο δεύτερος στην Αθήνα. Να επισημάνουμε πάντως πως το να δει ένας Αμερικανός ΥΠΕΞ τον Έλληνα ΥΕΘΑ είναι κάτι που δεν συνηθίζεται, δεδομένου οτι συνήθως οι αμερικανοι επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ κατά τις επισκέψεις τους στην Ελλάδα τηρούσαν αυστηρά το πρωτοκολλο βλέποντας μονο τον Έλληνα ομόλογο τους και τον πρωθυπουργό με τον ΠτΔ. Στο πλαίσιο της συγκεκριμένης συνάντησης πάντως αναμένεται, πέραν της διμερούς αμυντικής συμφωνίας, να τεθεί και το ζήτημα του Ελληνο-Αμερικανικού Στρατηγικού Διαλόγου, ο δεύτερος γύρος του οποίου αναμένεται να ξεκινήσει άμεσα.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης