Μεταναστευτικό: Πιέσεις στην Τουρκία ενώ «τρέχει» η προσπάθεια αποσυμφόρησης των νησιών

metanastes_ar

Ο Γιώργος Κουμουτσάκος έθεσε από την Άγκυρα το ζήτημα η  Τουρκία να εκριζώσει τα δίκτυα διακινητών - Στην Αθήνα το υπ. Εσωτερικών θα στήριξει δήμους και περιφέρειες που θα σηκώσουν το βάρος της υποδοχής των μεταναστών από τα νησιά ενώ το υπ. Προστασίας του Πολίτη αναζητά σπίτια για να εγκαταστήσει πρόσφυγες

Το πρόβλημα με το μεταναστευτικό, τις αυξημένες ροές από την Τουρκία και την κατάσταση που επικρατεί στα νησιά έχει εξελιχθεί στον μεγαλύτερο πονοκέφαλο του Μεγάρου Μαξίμου και συνάμα στην δυσκολότερη πρόκληση που αντιμετωπίζει η Ελλάδα αυτή την περίοδο.

Η μία σύσκεψη διαδέχεται την άλλη. Χθες, πραγματοποιήθηκε νέα, στο επίκεντρο της οποίας βρέθηκε η αποσυμφόρηση των νησιών και η οργάνωση των χώρων υποδοχής. Στο πλαίσιο αυτό αποφασίστηκε η άμεση εμπλοκή του Υπουργείου Εσωτερικών για τη στήριξη των Δήμων και των Περιφερειών που θα συνδράμουν στην αντιμετώπιση του προβλήματος.

Παράλληλα, ολοκληρωνόταν στην Άγκυρα η επίσκεψη του αναπληρωτή υπουργού Προστασίας του Πολίτη Γιώργου Κουμουτσάκου. Εκεί συναντήθηκε με τον υπουργό Εσωτερικών της Τουρκίας Σουλεϊμάν Σοϊλού, τον υφυπουργό Εσωτερικών Ισμαήλ Τσατακλί και τον υφυπουργό Εξωτερικών Γιαβούζ Κιράν, κατόπιν πρωτοβουλίας της τουρκικής πλευράς. Οι συνομιλίες εστιάστηκαν στη μεταναστευτική πρόκληση. Κυρίως στη μη εφαρμογή της Κοινής Δήλωσης ΕΕ-Τουρκίας του 2016.

«Σε αυτήν, την πρώτη επικοινωνία, η ελληνική πλευρά επανέλαβε μετ' επιτάσεως τη θέση της, ότι όλα τα μέρη οφείλουν να κάνουν αυτό που τους αναλογεί. Η Τουρκία να εκριζώσει τα δίκτυα διακινητών και να αποτρέψει αποτελεσματικά τη δημιουργία νέων μεταναστευτικών οδών προς την Ευρώπη. Η Ελλάδα να ενισχύσει τις επιστροφές προς την Τουρκία, όπως έχει ήδη αποφασίσει η ελληνική κυβέρνηση. Τέλος, η Ευρώπη να αναγνωρίσει το βάρος των περίπου τεσσάρων εκατομμυρίων προσφύγων και μεταναστών που έχει δεχθεί η Τουρκία στο έδαφός της», ανέφερε η σχετική ανακοίνωση.

Η Τουρκία, όμως, παραμένει ανήμπορη (μάλλον αδιάφορη) στο να περιορίσει τις ογκώδεις μεταναστευτικές ροές, οι οποίες πλημμυρίζουν τα νησιά του Αιγαίου. Οι αριθμοί είναι τόσο ενδεικτικοί όσο και αμείλικτοι. Από τα μεσάνυχτα της Τρίτης μέχρι και τις 12 το μεσημέρι χθες Πέμπτη 3 Οκτωβρίου, 703 πρόσφυγες και μετανάστες πέρασαν μόνο στη Λέσβο. Σε λίγα 24ωρα, συγκεκριμένα την Κυριακή, έχει προγραμματισθεί η μετακίνηση 570 προσφύγων και μεταναστών, οι οποίοι μέσω Πειραιά θα μεταφερθούν σε δομές στην υπόλοιπη Ελλάδα.

Παρ’ όλα αυτά, αν δεν αλλάξει κάτι, μεγαλύτερος ακόμα αριθμός ατόμων θα έχει προστεθεί στα ήδη ασφυκτικά γεμάτα κέντρα των νησιών. Όπως ακριβώς συνέβη και τους προηγούμενους μήνες. Αν και 4.000 άτομα μεταφέρθηκαν από τη Λέσβο στην υπόλοιπη Ελλάδα, οι καταυλισμοί εκεί παραμένουν υπερπλήρεις σε επίπεδα ρεκόρ.

Η διάχυση των χιλιάδων αυτών προσφύγων και μεταναστών στη Βόρεια Ελλάδα και όχι μόνο έχει προκαλέσει άλλου τύπου εντάσεις. Από τη μία, οι υφιστάμενες δομές φιλοξενίας είναι ήδη περισσότερο από γεμάτες. Από την άλλη, οι νέες που ετοιμάζονται έχουν προκαλέσει αναταραχή στις τοπικές κοινωνίες. Διχασμένοι φαίνονται να είναι και οι ξενοδόχοι και οι ιδιοκτήτες καταλυμάτων που κλήθηκαν να φιλοξενήσουν μετανάστες στα ακίνητά τους. Αρκετοί είναι οι ξενοδόχοι που έχουν ήδη δεχτεί τηλεφωνήματα από τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης για το εάν είναι πρόθυμοι να δεχτούν μετανάστες και πρόσφυγες στις ξενοδοχειακές μονάδες που διαθέτουν.

Υπάρχουν εκείνοι που υποστηρίζουν ότι η μίσθωση τουριστικών καταλυμάτων αποτελεί μία ευκαιρία. Ειδικά για περιοχές που τα τελευταία χρόνια είδαν την τουριστική κίνηση να μειώνεται δραματικά. Άλλοι αντιδρούν, κάνοντας λόγο για υποβάθμιση της περιουσίας και της περιοχής τους. Υπάρχουν και εκείνοι που εμφανίζονται πιο δεκτικοί σε οικογένειες με μικρά παιδιά.

Κατά τα άλλα, για να στεγάσουν πρόσφυγες και μετανάστες επιστρατεύονται ακόμα και νοσοκομεία της Αθήνας. Στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται η χθεσινή απόφαση του υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Γιάννη Βρούτση με θέμα «Παραχώρηση χρήσης, υπό μορφή χρησιδανείου, του κτιριακού συγκροτήματος της πτέρυγας Μπόμπολα του Γ. Ν. Μελισσίων Αμαλία Φλέμινγκ, επί της Λ. Πηγής 6 Μελίσσια, ιδιοκτησίας του Ενιαίου Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (Ε.Φ.Κ.Α.) στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη». Σύμφωνα με την απόφαση, το κτίριο παραχωρείται μέχρι τις 31-12-2024 και «η χρήση του κτιρίου προορίζεται για εγκατάσταση ανήλικων μεταναστών και προσφύγων».

Υπενθυμίζουμε ότι η απόφαση της προηγούμενης κυβέρνησης να χορηγήσει ΑΜΚΑ σε πρόσφυγες λειτούργησε σαν κίνητρο για πολλούς παράτυπους μετανάστες να ζητήσουν δωρεάν νοσηλεία. Το πρόβλημα εντόπισαν οι υπηρεσίες του υπουργείου Εργασίας και το ανέφεραν στη νέα πολιτική ηγεσία λίγο μετά τις εκλογές. Ο νέος υπουργός Εργασίας ζήτησε την αυστηροποίηση του καθεστώτος χορήγησης ΑΜΚΑ σε μετανάστες και την αντικατάσταση του πλαισίου που ίσχυε και το οποίο «προέβλεπε ουσιαστικά τη χορήγηση ΑΜΚΑ αδιακρίτως και χωρίς όρους και προϋποθέσεις».

Εν μέσω αυτής της έντασης, η Ελλάδα, η Κύπρος και η Βουλγαρία ανέλαβαν κοινή πρωτοβουλία για το μεταναστευτικό στην Ανατολική Μεσόγείο, με σκοπό να ασκήσουν πίεση στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Αφετηρία θα είναι το Συμβούλιο υπουργών Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων στις 7 και 8 Οκτωβρίου στο Λουξεμβούργο. Το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη ανακοίνωσε πως πρόκειται για την πρώτη κοινή πρωτοβουλία των κρατών-μελών πρώτης γραμμής στην Ανατολική Μεσόγειο.

Όπως αναφέρεται, με βάση τα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Εξωτερικής Δράσης, μεταξύ 19 Αυγούστου και 1 Σεπτεμβρίου, σημειώθηκαν 4.879 αφίξεις μέσω της οδού της Ανατολικής Μεσογείου, ενώ μόλις 1.133 αφίξεις μέσω της οδού της Δυτικής Μεσογείου και 1.369 μέσω της οδού της κεντρικής Μεσογείου. Αποφασίστηκε, επίσης, ότι τη δημόσια επικοινωνία για το μεταναστευτικό αναλαμβάνει ο Ειδικός Γραμματέας Υποδοχής Μάνος Λογοθέτης.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

Ρoή Ειδήσεων

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

ΣΧΟΛΙΑ (90)

@09:59

Ποιον Σαμαρά λες... εκείνον τον απoστάτη κιαρατά, αυτόν τον αλήτn που το 1992 άνοιξε τα σύνορα και μπούκαραν χιλιάδες παράvoμοι Αλβαvoί στην Ελλάδα και το 1993 έριξε τον Mnτσοτάκη και μας κατσικώθηκε το κλεφτoπασοκ για 11 χρόvια στο σβέρκο (1993-2004);

ZZ

Προς (Ταφοπλακα 04/10/2019, 10:42 ). Οι Πόντιοι από την πρώην ΕΣΣΔ είναι καθαροί Έλληνες , συγκεκριμένα Ίωνες στην καταγωγή , εάν τώρα κάποιοι πρωθυπουργοί ,υπουργοί ,πρόεδροι δημοκρατίας , εντόπιοι ( Έλληνες στην καταγωγή ) γέμισαν την Ελλάδα με Μουσουλμάνους για αυτό δεν ευθύνονται οι Πόντιοι .

Το προβλημα....

.... δεν λυνεται απο την πλευρα της Τουρκιας!.... ουτε ειναι λυση για την αποσυμφορηση των νησιων να γεμισει ολη η Ελλαδα με λαθρο! Η ΛΥΣΗ ΕΙΝΑΙ Η ΑΠΟΤΡΟΠΗ..... ΟΙ ΚΛΕΙΣΤΕΣ ΔΟΜΕΣ και οι ΑΠΕΛΑΣΕΙΣ! Μονο ετσι θα σταματησουν να ερχονται!!! Να ξερουν οτι θα τους απαγορευτει η εισοδος και εαν καταφερουν να μπουν οτι θα καταληξουν φυλακισμενοι. Τωρα ακουγοντας για ασυλο, για παροχες σπιτιου, για δωρεαν διαμονη σε ξενοδοχεια, για επιδοματα και ΟΛΑ ΠΛΗΡΩΜΕΝΑ... ΟΛΟΙ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΘΑ ΕΡΘΟΥΝ και θα την κανουν ΔΙΚΙΑ ΤΟΥΣ!!

Μητσοτάκη

αποδειχθήκατε χειρότεροι από το απλυταριό του σύριζα. Αυτοί τους έφεραν, εσείς θα τους εγκαταστήσετε μόνιμα στη χώρα, αφήνοντας πλέον το δρόμο ανοιχτό με την αποσυμφόρηση -και καλά- των νησιών, να έρχονται κι άλλοι εις το διηνεκές! Ρε όρνια της κυβέρνησης, τι συζήτηση κάνετε με τους τουρκαλάδες; Πλάκα μας κάνετε; Θα χαλάσουν αυτοί την μπίζνα τους; Όρνια, ε όρνια! Το '90 Μητσοτάκης έφερνε τους αλβανους, τώρα ξανά η ΝΔ χτυπάει με τον γιο και τους αφροασιατες! Περαστικά μας! Το μητσοτακέικο έχει πάρει εργολαβία την αντικατάσταση του Ελληνισμού... εύγε προδότες!

Ω

Τι θα λέγατε για το κτιριακό συγκρότημα στον Περισσό ; Ε;

Μπουργκα - Τσαντορ

Η Ελλαδα τελειωσε οταν μπουκαρε το Αλβαναριο , οι Ρωσοποντιοι το '90. Τουτοι εδω ειναι η ταφοπλακα.

pros kratos banana

Τα ξαναειπαμε πολλες φορες.... οσους και να παρετε απο εκει, σε χρονο μηδεν θα ερθουν αλλοι τοσοι και περισσοτεροι απο απεναντι! θα το καταλαβετε την επομενη ημερα της "αποσυμφορησης"..... επομενως τι στην ευχη θελετε

Ταφοπλακα

Η Ελλαδα τελειωσε οταν μπουκαρε το Αλβαναριο , οι Ρωσοποντιοι το '90. Τουτοι εδω ειναι η ταφοπλακα.

97,03%

Ψηφίσατε υπέρ των λαθρο στις εκλογές. Τώρα μόκο.

@

Τι μπουρδες ειναι αυτες που λες? Ο Μητσοτακης ειχε πει προεκλογικα οτι θα φυλαξει τα συνορα. Μπες και δες το...

ΜΠΑΜΠΗΣ

ΜΑΛΛΟΝ ΚΑΠΟΙΟΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΕΙ ΣΤΟΝ ΚΟΥΜΟΥΤΣΑΚΟ ΟΤΙ ΤΟ ΙΔΙΟ ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΛΑΘΡΟΔΙΑΚΙΝΗΤΗΣ.

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης