Ο Ξανθός επιμένει για πλεονάσματα στο ΕΣΥ και προσλήψεις παρά τα στοιχεία

Ο Ξανθός επιμένει για πλεονάσματα στο ΕΣΥ και προσλήψεις παρά τα στοιχεία

Αν και ο Βασίλης Κικίλιας παρουσίασε στοιχεία για τις «μαύρες τρύπες» του ΕΣΥ, ο προκάτοχός του Ανδρέας Ξανθός μιλά για ενίσχυση του συστήματος με πόρους και προσωπικό – Τι υποστηρίζει ο τέως υπουργός Υγείας

xanthos_2
Επιμένει ο πρώην υπουργός Υγείας και τομεάρχης Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ, κ. Ανδρέας Ξανθός ότι το σύστημα δημόσιας υγείας ενισχύθηκε και με πόρους και με προσωπικό κατά την τετραετία 2015-2019 παρά τα αδιάσειστα στοιχεία για τις «μαύρες τρύπες» και στα οικονομικά και στο ανθρώπινο δυναμικό του ΕΣΥ που παρουσίασε την Πέμπτη σε συνέντευξη τύπου ο υπουργός Υγείας, κ. Βασίλης Κικίλιας.

Ο κ. Ξανθός, παραβλέποντας τους αριθμούς των αποχωρήσεων (8.577), των προσλήψεων (7.205) και των κενών θέσεων (1.372) στο ΕΣΥ που δημοσιοποίησε ο κ. Κικίλιας, βασιζόμενος μάλιστα όπως είπε σε εκθέσεις των διοικητών των νοσοκομείων και των Υγειονομικών Περιφερειών (ΥΠΕ) διορισμένων από την προηγούμενη κυβέρνηση, ισχυρίζεται πως «με έναν συνδυασμό προσλήψεων μόνιμου και επικουρικού προσωπικού έχει καταφέρει από το 2016 και μετά να έχουμε ένα θετικό ισοζύγιο προσλήψεων προς αποχωρήσεις».

Και δεν απαντά επίσης στη διαπίστωση που έγινε από τις οικονομικές υπηρεσίες του υπουργείου Υγείας ότι «το μόνο που πέτυχαν ήταν να αυξήσουν τη δαπάνη για πρόσληψη επικουρικού προσωπικού, αντί να προσλάβουν μόνιμο προσωπικό. Συγκεκριμένα, είχαμε 65% αύξηση της δαπάνης επικουρικού προσωπικού από το 2015, 335 εκατ. ευρώ από το 2015 έως το 2019».

Αντί να παραθέσει στοιχεία και αριθμούς από την τετραετία κατά την οποία ήταν στο υπουργείο Υγείας, ο πρώην υπουργός περιορίζεται να αναφέρει πως «είναι ψέμα ότι η δημόσια περίθαλψη και το ΕΣΥ είναι σε χειρότερη θέση σε σύγκριση με το 2015».

Ούτε απαντά στα όσα ανέφερε ο κ. Κικίλιας σχετικά με τους ανύπαρκτους ισολογισμούς των νοσοκομείων, τα άδεια ταμεία και τις «προβληματικές» αδιαφανείς προμήθειες.

Υπεραμύνεται ο κ. Ξανθός της πρόσβασης των ανασφάλιστων στο σύστημα υγείας, χωρίς να απαντά πώς καλύφθηκε αυτή – σημειωτέον ο κ. Κικίλιας ανέφερε ότι πράγματι οι ανασφάλιστοι κόστισαν 250 εκατ. ευρώ κατά την τετραετία 2015-2019 αλλά δεν δόθηκε αντίστοιχη χρηματοδότηση στα νοσοκομεία!
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης