Κικίλιας: Το σύστημα δημόσιας υγείας νοσεί και χρειάζεται ανάταξη

kikilias01-mesa

Ο υπουργός Υγείας παρουσίασε, σε συνέντευξη Τύπου,  πλήθος στοιχείων από τους διοικητές των νοσοκομείων και των Υγειονομικών Περιφερειών, που αποδεικνύουν πως η δημόσια υγεία στη χώρα μας νοσεί - Ποια είναι η κατάσταση στο ΕΚΑΒ - Τι γίνεται με τις εφημερίες στα νοσοκομεία 

Τη θλιβερή αλλά και επισφαλή σε πολλές περιπτώσεις εικόνα του ΕΣΥ παρουσίασε ο υπουργός Υγείας, κ. Βασίλης Κικίλιας, κατά την πρώτη του συνέντευξη Τύπου στο υπουργείο.

Παραθέτοντας πλήθος στοιχείων τα οποία όπως επισήμανε δόθηκαν από τους διοικητές των νοσοκομείων και των Υγειονομικών Περιφερειών κατόπιν αιτήματος του υπουργείου, ο κ. Κικίλιας απέδειξε χωρίς φλυαρίες, αλλά και «κατηγορώ» στους προκατόχους του ότι το σύστημα δημόσιας υγείας νοσεί, και μάλιστα σοβαρά, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τις υπηρεσίες υγείας που μπορούν να λάβουν οι πολίτες.

Κι επιπλέον, αποδόμησε με αριθμούς κάθε ισχυρισμό της προηγούμενης ηγεσίας του υπουργείου Υγείας και κάθε διθυραμβική ανάρτηση στα social media του αναπληρωτή υπουργού, κ. Παύλου Πολάκη, για πλεόνασμα στα ταμεία και στους εργαζόμενους των νοσοκομείων.

Ειδικότερα, σε ό,τι αφορά το προσωπικό του ΕΣΥ για το οποίο πριν από τις εκλογές ο πρώην υπουργός κ. Ανδρέας Ξανθός και ο κ. Πολάκης είχαν πει ότι έχει ενισχυθεί συνολικά με 18.500 άτομα κατά την τετραετία 2015-2019, η πραγματική εικόνα είναι τελείως διαφορετική. «Ούτε το ένας προς έναν στις προσλήψεις, δεν τήρησε η προηγούμενη κυβέρνηση, παρά τις χιλιάδες προσλήψεις που ευαγγελίζονταν» είπε ο κ. Κικίλιας. Όπως ανέφερε ο κ. Κικίλιας, από τους 8.577 εργαζόμενους που αποχώρησαντην περίοδο 2015-2019 καλύφθηκαν οι 7.205 θέσεις. Συνεπώς μένουν και 1.372 θέσεις κενές.

«Το μόνο που πέτυχαν ήταν να αυξήσουν τη δαπάνη για πρόσληψη επικουρικού προσωπικού, αντί να προσλάβουν μόνιμο προσωπικό. Συγκεκριμένα, είχαμε 65% αύξηση της δαπάνης επικουρικού προσωπικού από το 2015, 335 εκατ. ευρώ από το 2015 έως το 2019» εξήγησε ο υπουργός.

Αλλά και η διαδικασία των όποιων προσλήψεων έγιναν αποδείχθηκε προβληματική. Αναφέρθηκε ενδεικτικά, ότι από τις 1.618 θέσεις Ιατρών ΕΣΥ που προκηρύχθηκαν το 2018, σήμερα, μόνο 354 έχουν ολοκληρωθεί (ποσοστό 22%). «Αυτό δείχνει πολλά για το κομμάτι της λογοδοσίας και την ευθύνη της προηγούμενης ηγεσίας» παρατήρησε ο κ. Κικίλιας. Μάλιστα, πρόσθεσε πως «η εικόνα παρουσιάζεται με αίσθημα ευθύνης απέναντι στον ελληνικό λαό, ο οποίος οφείλει να γνωρίζει πού και πώς χρησιμοποιούνται τα χρήματά του για το σύστημα υγείας. Αυτό το αίσθημα ευθύνης απέναντι στον κόσμο είναι το κίνητρό μας και όχι οι επικοινωνιακές πομφόλυγες ούτε η πολιτική αντιπαράθεση» διευκρίνισε ο υπουργός.

Τα επιμέρους στοιχεία που παρουσίασε ο υπουργός Υγείας δείχνουν πως το σύστημα υγείας χρειάζεται επειγόντως ανάταξη.

Ακινητοποιημένο το ΕΚΑΒ

Αρχής γενομένης από το ΕΚΑΒ, όπου σύμφωνα με τα στοιχεία, καταγράφεται συνεχής απώλεια οχημάτων και πληρωμάτων. Είναι ενδεικτικό ότι κάθε μέρα κυκλοφορούν στη χώρα 70 λιγότερα ασθενοφόρα από όσα θα έπρεπε. Στην Αττική τον μήνα Αύγουστο η νυχτερινή βάρδια είχε 36 ασθενοφόρα αντί για 110 που ήταν ο αριθμός κάλυψης των περιοχών.

Ο υπουργός ανέφερε επίσης πως η έλλειψη πληρωμάτων αποτελεί μείζον πρόβλημα, που σχετίζεται και τις αθρόες μεταθέσεις, μετακινήσεις και αποσπάσεις διασωστών σε άλλες θέσεις κατά την περίοδο 2018-2019. Καθώς και ότι εκκρεμεί υπογραφή σύμβασης με το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, για να αναλάβει εξ ολοκλήρου τη συντήρηση των 143 ασθενοφόρων που αγόρασε για το ΕΚΑΒ.

Επισφαλείς εφημερίες στα νοσοκομεία

Οκτώ στα 10 νοσοκομεία της χώρας δηλώνουν ανεπάρκεια (ποσοτική) παθολόγων, χειρουργών και εργαστηρίων! Και τα μισά νοσοκομεία (συνολικά είναι 118) δηλώνουν πως έχουν βιοϊατρικό εξοπλισμό εκτός λειτουργίας. Με αυτά τα δεδομένα, δεν ξενίζει η επόμενη παραδοχή των ίδιων των επικεφαλής των νοσοκομείων: Τέσσερα στα 10 νοσοκομεία δηλώνουν ότι δεν έχουν ασφαλές πρόγραμμα εφημερίων, με ό,τι αυτό σημαίνει για τους εργαζόμενους αλλά και τους ασθενείς. Αλλά κι εκείνα που εφημερεύουν, το πράττουν χωρίς σύστημα διαλογής! Τουλάχιστον 59 νοσοκομεία της χώρας δηλώνουν ότι δεν διαθέτουν σύστημα διαλογής και αξιολόγησης των επειγόντων περιστατικών στην εφημερία τους - τη διαλογή κάνουν συχνά ακόμη και οι εργαζόμενοι της φύλαξης. Τρία στα 4 νοσοκομεία δεν έχουν σύστημα καταγραφής του χρόνου αναμονής στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών (ΤΕΠ).

Τέσσερα στα 10 νοσοκομεία αναφέρουν ότι υπάρχει πρόβλημα με την Ασφάλεια των ασθενών, καθώς δεν υπάρχει Έκθεση της Επιτροπής Λοιμώξεων.

Τελευταία θλιβερή διαπίστωση – η οποία έχει αναδειχθεί και από το protothema.gr με ρεπορτάζ στον Ευαγγελισμό και το Γενικό Κρατικό Νίκαιας- ήταν ότι 1 στα 2 νοσοκομεία δεν έχουν σε λειτουργία Ηλεκτρονικό Φάκελο Ασθενούς. Το χαρτοβασίλειο με τους φακέλους ασθενών που απλώνεται από τους ορόφους μέχρι τα υπόγεια των νοσοκομείων αποδομεί πλήρως την ψηφιακή εποχή στην οποία θεωρούσε ότι βρίσκεται το ΕΣΥ ο προηγούμενος υπουργός Υγείας.

«Μαύρες τρύπες» στα λογιστήρια

Τρεις «μαύρες τρύπες» απειλούν τα δημόσια νοσοκομεία, κατά τον κ. Κικίλια: «υποστελέχωση Λογιστηρίων, ανύπαρκτοι ισολογισμοί, απουσία ελεγκτικών μηχανισμών».

Ανέφερε δε ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα της έλλειψης μηχανισμών από την προηγούμενη πολιτική ηγεσία. Το 2018, 85 από τα 118 νοσοκομεία δεν δημοσίευσαν ισολογισμό. Δέκα από αυτά τα 85 δεν δημοσίευσαν ισολογισμό ούτε για το 2017.

Η απουσία μόνιμων και αποτελεσματικών μέτρων για τον έλεγχο και εξορθολογισμό της νοσοκομειακής φαρμακευτικής δαπάνης, οδήγησε μοιραία στη μεγέθυνση του clawback (υπέρβαση της κλειστής φαρμακευτικής δαπάνης). Σε αριθμούς, από τα 793 εκατ. οφειλές στον ιδιωτικό τομέα, αποζημιώθηκαν μόνο τα 455 εκατ. ευρώ, για το πρώτο εξάμηνο του 2019.

Ανενεργός βρισκόταν και ο φορέας για τις προμήθειες υγείας, το ΕΚΑΠΥ. Ένας φορέας που είχε μεν ως αποστολή την εξοικονόμηση πόρων με διαφανείς διαδικασίες, αλλά στα δύο χρόνια λειτουργίας του κατάφερε να προκηρύξει μόνο δυο κεντρικούς διαγωνισμούς.

«Μέσα σε αυτό το πλαίσιο της κακοδιαχείρισης, της έλλειψης προγραμματισμού και ανεπαρκούς ελέγχου και σύμφωνα με τα οικονομικά στοιχεία που μας έχουν δώσει τα νοσοκομεία, έχουν προκύψει εκκρεμότητες 130-150 εκατ. ευρώ που είναι υπό διερεύνηση» σημείωσε ο υπουργός Υγείας.

Οι παρεμβάσεις του υπουργείου Υγείας

Η γεμάτη σκιές «ακτινογραφία» του συστήματος δημόσιας υγείας έχει μπει στο μικροσκόπιο του υπουργού Υγείας, του υφυπουργού, κ. Βασίλη Κοντοζαμάνη και των γενικών γραμματέων οι οποίοι ετοιμάζουν όπως είπαν, στοχευμένες παρεμβάσεις για την αντιμετώπιση των προβλημάτων – χρόνιων μάλιστα όπως τα χαρακτήρισε σε κάποιες περιπτώσεις ο κ. Κικίλιας.

«Όλο το προηγούμενο διάστημα άκουγα όπως όλοι πολλά για πλεονασματικά νοσοκομεία και χιλιάδες προσλήψεις. Έπρεπε να τα διερευνήσω, έπρεπε να ενημερώσω. Έπειτα από 60 ημέρες στο υπουργείο Υγείας σας παρουσίασα την εικόνα που βλέπουμε εμείς μέσα από τους επικεφαλής των δημόσιων νοσοκομείων και που βλέπουν και οι πολίτες. Μου είναι αδιάφορη η πολιτική αντιπαράθεση. Μέλημά μας είναι πώς θα εξυπηρετήσουμε τον πολίτη. Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας δε θα αφήσει τα νοσοκομεία να βουλιάξουν. Το οφείλουμε στο μέσο Έλληνα πολίτη, σε όλους όσοι στηρίζονται στο ΕΣΥ» τόνισε ο κ. Κικίλιας.

Επιμένοντας σε αυτή τη φάση στη δημοσιοποίηση της πραγματικής εικόνας του ΕΣΥ, του ΕΚΑΒ και γενικά του συστήματος υγείας, ο κ. Κικίλιας δεν μίλησε για τα επόμενα βήματα, της «ανάταξης» του ασθενούς συστήματος. «Θα παρουσιάσουμε σύντομα το έργο μας. Όπως κάναμε και με τους ογκολογικούς ασθενείς. Προτιμούμε να εργαζόμαστε αθόρυβα προς μία κατεύθυνση και να κάνουμε ανακοινώσεις όταν είμαστε έτοιμοι να δώσουμε στους πολίτες αυτό που οργανώσαμε» είπε ο κ. Κικίλιας. Κλείνοντας την πρώτη του συνέντευξη τύπου στο υπουργείο, ο κ. Κικίλιας ανέφερε πως το πρώτο νομοσχέδιο που σύντομα θα κατατεθεί θα αφορά τα προβλήματα του ΕΣΥ, κάτι που όπως επεσήμανε είναι ενδεικτικό των προτεραιοτήτων που έχουν τεθεί τόσο στο υπουργείο όσο και στην κυβέρνηση.

ΣΧΟΛΙΑ (12)

κοκο

κικιλια άσε τα λογια κ βγάλε καμμία σελφι...άντε,έκαστος στο είδος του...

Κκ

Από θεωρία έχουμε χορτάσει όλοι. Από πράξεις τίποτα. Άσχετο : κρίμα να ασχολούνται με αυτήν που παντρεύτηκες ((επειδή έτσι έμαθε) και όχι με τα έργα σου. Θα καείς.

Αυτά τα ακούμε εδώ

και πολλές δεκαετίες. Τα ίδια και τα ίδια. Τα ίδια παράπονα του κόσμου, τα ίδια και απο τους πολιτικούς.

Υπερβολές!!

Την τελευταία τετραετία επί Πολάκη, τα πράγματα γίναν λιγάκι τραγικότερα και συνάμα γραφικότερα.......μην είμαστε και ισοπεδωτικοί!!

Καμπανακι !!!

Κικιλια η αληθεια δεν καμουφλαρεται με το να παρουσιαζεις τους ερασιτεχνισμους και τις παραλειψεις των προηγουμενων που τοσο τους εκοβε τοσα εκαναν ! ΕΣΥ ΓΙΑΤΙ ΑΡΓΕΙΣ, ΕΣΥ ΓΙΑΤΙ ΑΔΡΑΝΕΙΣ, ΕΣΥ ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΠΙΑΝΕΙΣ ΤΟΝ ΤΑΥΡΟ ΑΠΟ ΤΑ ΚΕΡΑΤΑ !!!Οργωσε επιτελους τα νοσοκομεια , ΔΙΟΡΙΣΕ ΑΜΕΣΑ ΓΙΑΤΡΟΥΣ ΚΑΙ ΝΟΣΗΛΕΥΤΕΣ , ΕΝΙΣΧΥΣΕ ΜΕ ΝΕΟΥΣ ΤΟ ΕΣΥ ΠΟΥ ΣΤΕΝΑΖΕΙ ΣΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ !!!!!

Σιγά ρε μεγαλε. Πάτα και λίγο φρενο

Σε 2 μήνες του ζητάς να λογοδοτήσει γιατί δεν τα έχει κάνει ήδη; Ακόμα καταγραφή κάνουν. Δεν διαβάζεις τι βρήκε; Σε 1 χρόνο ρώτα ξανά.

Harry

Το τσίρκο που κυβερνούσε για 4 χρόνια, διέλυσε μια χώρα!! Το σύστημα υγείας θα άφηνε όρθιο!! Ο Αλέξης δε πάτησε το πόδι του σε δημόσιο νοσοκομείο!!

Καταλαβαμε το υπονοου.ενο

Το κολπο γνωστο με τη ΔΕΗ. Τη διαπομπευουμε θαρρεις και 50 χρονια δεν ξερουμε ποιοι κυβερνουσαν. Μετα τραβαμε αυξησεις για να ανεναδουν τις τιμες οι ιφιωτες παροχοι. Και μερα θα την πουλησουμε. Ο Κικιλιας σε τολο λαγου για τη Δημοσια υγεια. Το ειπε ο Κουλης θα φερουμε τους ιδιωτες στα δημ.νοσοκομεια. Αστειε Κικιλια τραβα να βγαλεις καμια σελφι στη Μυκονο

ΠΡΙΝ 45 ΧΡΟΝΙΑ Ο ΛΑΟΣ ΜΑΣ ΕΒΓΑΛΕ ΑΠΟ ΤΟΝ ΓΥΨΟ....ΑΡΚΕΤΟΙ ΑΝΤΕΞΑΝ ΤΟΝ ΓΥΨΟ ΜΕΧΡΙ ΣΗΜΕΡΑ...

...ΕΥΧΑΡΙΣΤΟ ΠΟΥ ΑΡΧΙΣΑΝ ΝΑ ΜΙΛΑΝΕ....

@ΓΙΩΡΓΗΣ

Οποιοι και αν κυβερνουσαν αυτα τα 50 χρονια,Δεξιοι ή Αριστεροι, το κοινωνικο κρατος και η δημοσια Υγεια εχουν προδευσει θεαματικα.Και βγαλτε απο το μυαλουδακι σας οτι ολα αυτα τα εκαναν ''αριστεροι πατερουληδες'' απο εδω και απο εκει! Αντιθετα μαλιστα σε απολυτως συγκρισιμες χρονικες περιοδους,οι καπιταλες αφησαν πισω τους''πατερουληδες''και εδω και εκει, χιλιομετρα Η Δεξια γερμανικη κυβερνηση πχ εχει απο τα καλυτερα κοινωνικα επιδοματα τα οποια λιγουρευονται να απολαυσουν οι ξεπεσμενοι αριστεραντζες διεθνως!

Syntrofos

Άκου πανυβλακα αν πραγματικα νοιάζεσαι για τη δημοσια υγεια (δεν το νομιζω αλλα λεμε τωρα). Τα μεγαλύτερα νοσοκομεια της χωρας ειναι πανεπιστημια και τη διεύθυνση των κλινικών ασκουν πανεπιστημιακοι χωρις να εχουν ιδεα απο διοίκηση. Οι κλινικες ειναι κανονικό κάτεργο με τον καθηγηταρα να ειναι το απόλυτο αφεντικο. Αν επισκεφτείς μια τετοια κλινικη γυρω στις 12 το μεσημέρι και ιδιως αν προκειται για χειρουργική κλινικη, το πιο πιθανό ειναι οι πανεπιστημιακοι χειρουργοί να λείπουν σε καποια ιδιωτική κλινικη, οπου βλεπουν πελάτες. Τη λάντζα (ο ορος ανηκει στους πανεπιστημιακους) τη βγαζουν οι γιατροι του ΕΣΥ με μισθό 1500 το μήνα και χωρις δικαιωμα ιδιωτικου ιατρείου, παντα στη γωνια απο τους πανεπιστημιακους. Το κλίμα ειναι εκρηκτικό οταν εχεις τους μίσους στη λούφα με λεφτα και ιδιωτικο ιατρειο και τους αλλους μίσους στη λάντζα με 1500. Για αυτο λεω οτι οχι μονο εσυ αλλα κανεις πολιτικαντης δεν νοιάζεται για το δημοσιο νοσοκομειο. Μονο τα ιδιωτικα ιατρεια των πανεπιστημιακων να κόψετε, δεν θα χρειαστούν νέοι διορισμοί ιατρών στα μεγαλα νοσοκομεια. Οσοι κηφήνες δεν γουσταρουν ας πανε μόνιμα στον ιδιωτικο τομέα. Ξερω βεβαια οτι δεν θα τολμήσεις.

...

συντροφικά μαχαιρώματα μεταξυ γιατρων… Και βεβαια, εαυτουλικα, δινει μονο την μιαν όψη.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης