Επίθεση Σταϊκούρα σε ΣΥΡΙΖΑ: Ευθύνεστε για την τρομακτική αύξηση της φοροδιαφυγής

Επίθεση Σταϊκούρα σε ΣΥΡΙΖΑ: Ευθύνεστε για την τρομακτική αύξηση της φοροδιαφυγής

«Από το 2015 η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ επέβαλε 29 νέους φόρους σε φυσικά και νομικά πρόσωπα» τόνισε ο υπουργός Οικονομικών - Μίλησε και για νέες φορολογικές ελαφρύνσεις στις οποίες θα προχωρήσει η ΝΔ

4860144
Σφοδρή επίθεση στον ΣΥΡΙΖΑ, μετά την κόντρα Μαξίμου - αξιωματικής αντιπολίτευσης για το ύψος των πλεονασμάτων, εξαπέλυσε ο υπουργός Οικονομικών, τονίζοντας ότι η προηγούμενη κυβέρνηση «έπνιξε» τους πολίτες με 29 νέους φόρους, ενώ έκανε λόγο και για αύξηση της φοροδιαφυγής, κατά περίπου τρία δισ. ευρώ την προηγούμενη τετραετία.

«Η Έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το λεγόμενο ''κενό ΦΠΑ'', δηλαδή τη διαφορά μεταξύ των προσδοκώμενων και των πραγματικών εσόδων από τον ΦΠΑ, αποτυπώνει ότι η απώλεια εσόδων είναι σημαντική και διαρκώς διευρύνεται από το 2014» τονίζει σε δήλωση του ο Χρήστος Σταϊκούρας.

Ο υπουργός Οικονομικών επισημαίνει ότι το 2014, μειώθηκαν φορολογικοί συντελεστές και η οικονομία επέστρεψε σε οικονομική μεγέθυνση, με αποτέλεσμα να μειωθεί η φοροδιαφυγή.

«Θα ακολουθήσουν νέες φορολογικές ελαφρύνσεις»

«Από το 2015, η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ επέβαλε 29 νέους φόρους σε φυσικά και νομικά πρόσωπα. Η υπερφορολόγηση των πολιτών οδήγησε και σε αύξηση της φοροδιαφυγής, κατά περίπου τρία δισ. ευρώ την προηγούμενη τετραετία» πρόσθεσε, ξεκαθαρίζοντας ότι επιλογή της σημερινής κυβέρνησης είναι η σταδιακή μείωση της φορολογικής επιβάρυνσης νοικοκυριών και επιχειρήσεων.

«Ήδη υλοποιήθηκε η σημαντική μείωση του ΕΝΦΙΑ, και θα ακολουθήσουν και άλλες φορολογικές ελαφρύνσεις τα επόμενα χρόνια, στο πλαίσιο των δημοσιονομικών περιθωρίων που κάθε φορά θα υφίστανται», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Χρήστος Σταϊκούρας.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, που παρατίθενται στην ανακοίνωσή με τη δήλωση του Χρήστου Σταικούρα, το «κενό ΦΠΑ» το 2013 υπολογίζονταν σε 6,214 δισ ευρώ, το 2014 μειώθηκε στα 4,611 δισ ευρώ και από το έτος αυτό και μετά αυξάνεται σταθερά. Το 2015 ανήλθε σε 5,660 δισ ευρώ, το 2016 ανέβηκε στα 6,436 δισ ευρώ και το 2017 στα 7,399 δισ ευρώ.

Κλείσιμο
Περίπου 7,34 δισ. ευρώ υπολογίζονται τα διαφυγόντα κέρδη από τον ΦΠΑ στην Ελλάδα το 2017, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν πρόσφατα από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Το «έλλειμμα ΦΠΑ», δηλαδή η διαφορά από τις υπολογιζόμενες εισπράξεις με τις πραγματικές εισπράξεις από τον ΦΠΑ, είναι πανευρωπαϊκό πρόβλημα, με την χώρα μας όμως να βρίσκεται στην δεύτερη χειρότερη θέση, πίσω μόνο από την Ρουμανία.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης