Μητσοτάκης: Τα δύο επιχειρήματα για να μειωθούν τα πλεονάσματα

Μητσοτάκης: Τα δύο επιχειρήματα για να μειωθούν τα πλεονάσματα

Τι θα πει ο πρωθυπουργός στους εταίρους στον «μαραθώνιο» ταξιδιών σε ευρωπαϊκές πρωτεύουσες - Πότε θα δει τον Αμερικανό πρόεδρο Τραμπ και πόσο πιθανό είναι να συναντηθεί με τον Ερντογάν

Μητσοτάκης: Τα δύο επιχειρήματα για να μειωθούν τα πλεονάσματα
Τα δύο βασικά επιχειρήματα τα οποία σκοπεύει να προτάξει στις επαφές του με τους εταίρους της χώρας κατά τον μαραθώνιο ταξιδιών σε σημαντικές ευρωπαϊκές πρωτεύουσες που θα ξεκινήσει το τρίτο δεκαήμερο του επόμενου μήνα, αποκάλυψε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σε συνομιλία που είχε με δημοσιογράφους στη Λευκωσία, όπου πραγματοποιεί το πρώτο του ταξίδι ως επικεφαλής της ελληνικής κυβέρνησης.

Σύμφωνα με όσα είπε ο κ. Μητσοτάκης σχεδιάζει να θέσει το αίτημα για μείωση των πρωτογενών, τόσο με πολιτική όσο και με οικονομική επιχειρηματολογία. «Είναι η πρώτη φορά που οι διεθνείς αγορές δείχνουν τόσο μεγάλη εμπιστοσύνη σε μια κυβέρνηση», είναι η θέση του πρωθυπουργού. Και σε αυτό το πλαίσιο διερωτάται: «Αφού μας εμπιστεύονται οι αγορές, γιατί να μην μας εμπιστευτούν οι εταίροι μας;».

Στο οικονομικό πεδίο, η επιχειρηματολογία του κ. Μητσοτάκη που προβάλει ο πρωθυπουργός είναι ότι τα συγκεκριμένα πλεονάσματα, ύψους 3,5%, «αποφασίστηκαν σε άλλη οικονομική συγκυρία και με τα επιτόκια δανεισμού υπερδιπλάσια των σημερινών».

Κυβερνητικές πηγές διευκρίνιζαν ότι οι εταίροι ήταν αυστηροί με την Ελλάδα όταν καθόριζαν το πλαίσιο των πρωτογενών πλεονασμάτων επειδή «είχαν υπόψιν τους την αναξιοπιστία της προηγούμενης κυβέρνησης, η οποία είχε συμφωνήσει σε ένα Πρόγραμμα, του οποίου, ωστόσο, δεν ανέλαβε ποτέ την ιδιοκτησία».

Από την άλλη, οι ίδιες πηγές υπογράμμιζαν ότι η βιωσιμότητα του χρέους «χτίστηκε» με παραδοχές που σχετίζονταν με μια πραγματικότητα κατά την οποία το επιτόκιο δανεισμού της χώρας ήταν στην περιοχή του 5%, ενώ πρόσφατα οι αποδόσεις υποχώρησαν ακόμη και κάτω του 2% για το δεκαετές ομόλογο.

Αξιωματούχοι από το κυβερνητικό επιτελείο, εξάλλου, έκαναν λόγο για «εκπλήξεις» που επιφυλάσσει η διαπραγματευτική στρατηγική που θα ακολουθήσει η κυβέρνηση, όταν έρθει το πλήρωμα του χρόνου για να θέσει το ζήτημα της μείωσης των πλεονασμάτων. Για το 2019 δεν γίνεται λόγος, ούτε για τον προϋπολογισμό ου 2020 που θα κατατεθεί το φθινόπωρο. Στο μέσον, όμως, της επόμενης χρονιάς, όταν θα προωθηθεί το επόμενο μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα, τα πράγματα θα έχουν αλλάξει, επισημαίνουν.

Ο κ. Μητσοτάκης στο τέλος Αυγούστου θα συναντήσει στο Βερολίνο την καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ και στο Παρίσι τον Πρόεδρο Εμάνουελ Μακρόν. Θα ταξιδέψει επίσης και στην Ολλανδία για επαφές με τον πρωθυπουργό Μαρκ Ρούτε με τον οποίο έχει παλαιά γνωριμία.

Σημαντικές επαφές αναμένεται εξάλλου να έχει ο πρωθυπουργός και στη Νέα Υόρκη, στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του Οργανισμού Ηνωμένων, όπου θα βρεθεί στο τέλος Σεπτεμβρίου. Εκεί είναι πιθανό να έχει το πρώτο τετ α τετ με τον Πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ.

Ερωτηθείς για τα ελληνοτουρκικά και την πιθανότητα για μια επαφή στον ΟΗΕ ή αλλού με τον Πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν, ο Έλληνας πρωθυπουργός επανέλαβε όσα είπε και στις πρόσφατες προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης. «Η επιδίωξή μου είναι να βρούμε τρόπους για μια γενναία επανεκκίνηση στις ελληνοτουρκικες σχέσεις».

Κλείσιμο
«Αυτό όμως δεν γίνεται εν κενώ», συμπλήρωσε, καταλήγοντας: Τέτοιες κινήσεις γίνονται σταδιακά, χρειάζεται χρόνος και οικοδόμηση εμπιστοσύνης».
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
δειτε ολες τις ειδησεις

Δείτε Επίσης