Κουμουτσάκος: Δημοκρατική αυστηρότητα και σεβασμός των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο προσφυγικό

Κουμουτσάκος: Δημοκρατική αυστηρότητα και σεβασμός των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο προσφυγικό

Στόχος της κυβέρνησης, επανέλαβε ο αναπληρωτής υπουργός, είναι η ταχύτερη εξέταση των αιτημάτων για άσυλο, ενώ θα υλοποιήσει και «ένα στιβαρό και αποτελεσματικό πρόγραμμα επιστροφών»

Κουμουτσάκος: Δημοκρατική αυστηρότητα και σεβασμός των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο προσφυγικό
Την ιδεολογική θέση, από την οποία εκκινεί η πολιτική της νέας κυβέρνησης για το προσφυγικό-μεταναστευτικό, ότι ο σεβασμός των ανθρωπίνων δικαιωμάτων συνυπάρχει με την προστασία της ασφάλειας των πολιτών, υπογράμμισε ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιώργος Κουμουτσάκος, στην πρώτη δημόσια ομιλία του μετά την ανάληψη των καθηκόντων του, σήμερα το πρωί στο συνέδριο του Economist στην Αθήνα.

«Η δημοκρατική αυστηρότητα μαζί με τον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων είναι η λύση», παρατήρησε ο κ. Κουμουτσάκος και πρόσθεσε ότι «η δημοκρατική αυστηρότητα προασπίζει τελικά τα ανθρώπινα δικαιώματα, γιατί, όταν υπήρξε χαλάρωση είχαμε συνθήκες κολαστηρίου, όπως συμβαίνει στη Μόρια και το Βαθύ».

Μία μη διαχειρίσιμη κατάσταση παράνομων μεταναστών, νόμιμων μεταναστών και προσφύγων, ανέφερε ο ίδιος, δημιουργεί «κοινωνική αναταραχή», ενώ «έχουμε δει σε πολλές περιπτώσεις μία άνοδο της άκρας δεξιάς στις περιοχές αυτές» και την πιθανότητα να δημιουργηθεί «ένα εύφορο έδαφος για εξτρεμιστικά ή άλλα τρομοκρατικά στοιχεία και αυτή είναι μία μεγάλη, κοινή πρόκληση που όλοι πρέπει να αντιμετωπίσουμε».

Στόχος της κυβέρνησης, επανέλαβε ο αναπληρωτής υπουργός, είναι η ταχύτερη εξέταση των αιτημάτων για άσυλο, ενώ θα υλοποιήσει και «ένα στιβαρό και αποτελεσματικό πρόγραμμα επιστροφών». Σε αυτό το θέμα, ο κ. Κουμουτσάκος ζήτησε την πολιτική στήριξη της Ευρώπης, «όταν γίνονται προσπάθειες νόμιμων επιστροφών σε κράτη, τα οποία είτε λόγω κουλτούρας κυβέρνησης είτε λόγω των εσωτερικών τους ζητημάτων έχουν μία δυσκολία να ανταποκριθούν».

Σε εξωτερικό επίπεδο, σημείωσε ότι η κυβέρνηση θα ενισχύσει τη σχέση της με την Ευρώπη «στη βάση δύο αρχών, της αλληλεγγύης, που δεν σου χαρίζεται, αλλά κερδίζεται, και της υπευθυνότητας, πώς εμείς θα διαχειριστούμε το δικό μας πρόβλημα, ώστε να μπορούμε να ζητάμε πιο αποτελεσματικά και καλά θεμελιωμένα αλληλεγγύη από τους εταίρους».

Επίσης, τόνισε ότι θα ενισχυθούν οι περιφερειακές συνεργασίες στη Μεσόγειο, με την Κύπρο, τη Μάλτα, την Ιταλία, την Ισπανία, «γιατί όλα τα κράτη της νότιας Ευρώπης πρέπει να μπορέσουν να διαμορφώσουν αποτελεσματικές πολιτικές», αλλά και θα αποκατασταθεί ο δίαυλος επικοινωνίας με την Τουρκία, «ώστε να συνεχίσει να εφαρμόζεται η Κοινή Δήλωση».

Στο ερώτημα που θέτει ο τίτλος του συνεδρίου του Economist, εάν η Ευρώπη αφήνει πίσω την αναποφασιστικότητα, ο κ. Κουμουτσάκος απάντησε ότι «στην Ελλάδα αφήσαμε πίσω την αναποφασιστικότητα με την εκλογή μίας νέας κυβέρνησης, που από τις πρώτες ημέρες και ώρες έδειξε ότι το μόνο που δεν θα τη χαρακτηρίσει είναι η αναποφασιστικότητα. Είναι μία στιβαρή και ρωμαλέα κυβέρνηση και αυτό ισχύει και για το θέμα της αντιμετώπισης της μεγάλης πρόκλησης του μεταναστευτικού και προσφυγικού προβλήματος».

Ωστόσο, εκτός από σκληρή δουλειά είναι αναγκαία και «η καλή τύχη για να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα» παρατήρησε ο αναπληρωτής υπουργός και πρόσθεσε: «Είναι ένα μεγάλο γεωπολιτικό πρόβλημα με πολλές προεκτάσεις κοινωνικές, οικονομικές και διαστάσεις ασφάλειας». Ο κ. Κουμουτσάκος προέβλεψε, μάλιστα, ότι «δεν πρόκειται για μία κρίση που τελείωσε. Θα είναι εδώ για πολλά χρόνια, απλώς αλλάζει και θα έχει εξάρσεις ή μειώσεις».
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
δειτε ολες τις ειδησεις

Δείτε Επίσης