Welt: Οι Έλληνες περιμένουν ένα θαύμα από τον Κυριάκο Μητσοτάκη

Welt: Οι Έλληνες περιμένουν ένα θαύμα από τον Κυριάκο Μητσοτάκη

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης «κέρδισε τις εκλογές στην Ελλάδα, πιθανόν διότι δεν έδωσε ψεύτικες υποσχέσεις στους πολίτες», επισημαίνει η γερμανική εφημερίδα

Welt: Οι Έλληνες περιμένουν ένα θαύμα από τον Κυριάκο Μητσοτάκη
Ο γερμανικός Τύπος συνεχίζει και σήμερα να αναλύει το εκλογικό αποτέλεσμα στην Ελλάδα, με τις προκλήσεις που θα αντιμετωπίσει ο νέος πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης να τίθενται στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος.

«Από αυτόν τον άνθρωπο περιμένουν οι Έλληνες ένα θαύμα», είναι ο τίτλος ανάλυσης της εφημερίδας "Welt", η οποία επισημαίνει ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης «κέρδισε τις εκλογές στην Ελλάδα, πιθανόν διότι δεν έδωσε ψεύτικες υποσχέσεις στους πολίτες». Το πρόβλημα, σύμφωνα με την αρθρογράφο, είναι ότι οι Έλληνες περιμένουν παρόλα αυτά ένα θαύμα και σε αυτό ο κ. Μητσοτάκης εξαρτάται από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

«Εκ πρώτης όψεως ο πρόεδρος της συντηρητικής Νέας Δημοκρατίας είναι ένας ασυνήθιστος φορέας ελπίδας, ειδικά για τα ελληνικά δεδομένα. Οι εμφανίσεις του 51χρονου -αντιθέτως από του χαρισματικού προκατόχου του- είναι νηφάλιες και χαρακτηρίζονται από μεγάλη σοβαρότητα», συνεχίζει το άρθρο, με τη συντάκτρια να αναφέρει ότι πιθανόν εκεί να βρίσκεται και το μυστικό της επιτυχίας του νέου πρωθυπουργού.

«Οι Έλληνες, οι οποίοι εξακολουθούν να υποφέρουν υπό το βάρος των συνεπειών της σοβαρής οικονομικής κρίσης, θέλουν μια πολιτική νέα αρχή. Αλλά αυτή τη φορά δεν θα είναι ριζοσπαστική. Το πρόβλημα είναι μόνο ότι παρόλα αυτά περιμένουν από τον Μητσοτάκη ένα θαύμα. Με το αξίωμα του πρωθυπουργού ο Μητσοτάκης αναλαμβάνει ένα έργο στο οποίο αποτυγχάνουν οι προκάτοχοί του εδώ και δεκαετίες. Πρέπει να φέρει ευημερία στη χώρα και να φροντίσει η ευημερία να φτάσει σε όλα τα στρώματα του πληθυσμού. Τους γυμνούς αριθμούς, οι οποίοι θα είναι η πρόκλησή του, τους γνωρίζει καλά. Το πρόβλημά του θα είναι ότι τα δημόσια ταμεία είναι άδεια και ότι αν θέλει να δημιουργήσει, χρειάζεται χρήματα και εμπιστοσύνη. Και τα δύο έχουν λιγοστέψει στην Ελλάδα», γράφει η Welt και επισημαίνει ότι πριν από το 2015, αν κάποιος ήθελε να κερδίσει τις εκλογές στην Ελλάδα, «έπρεπε μόνο να υποσχεθεί ότι θα εξαργυρώσει πράγματι αυτά με τα οποία ο προκάτοχός του είχε ξεκινήσει και κατόπιν απέτυχε».

Έτσι, επί δεκαετίες η εξουσία πήγαινε εναλλάξ στο ΠΑΣΟΚ και στη Νέα Δημοκρατία, χωρίς κάποιο από τα δύο μεγάλα κόμματα να καταφέρει να περιορίσει τον μεγάλο νεποτισμό, να νοικοκυρέψει την αναποτελεσματική διοίκηση ή να αυξήσει την ανταγωνιστικότητα της χώρας, συνεχίζει η συντάκτρια και εξηγεί ότι ο Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος εξελέγη στο αποκορύφωμα των διαδηλώσεων, είχε υποσχεθεί να τερματίσει τη λιτότητα που είχαν επιβάλει οι εταίροι. «Κατά τη διάρκεια της διακυβέρνησής του ο Τσίπρας έπρεπε να παραδεχθεί ότι τελικά είχε να επιλέξει μεταξύ ενός νέου προγράμματος βοήθειας και των συνδεδεμένων με αυτό επιταγών λιτότητας ή μιας χρεοκοπίας και της εξόδου από την Ευρωζώνη. Ο Τσίπρας επέλεξε το τρίτο πρόγραμμα βοήθειας και την πορεία λιτότητας και απογοήτευσε έτσι όλους στο αριστερό στρατόπεδο, οι οποίοι τον είχαν ακολουθήσει εκ πεποιθήσεως και όλους τους άλλους οι οποίοι είχαν μπουχτίσει με τα μεγάλα κόμματα», αναφέρει το σχόλιο.

«Με την καταψήφιση του Τσίπρα τελειώνει και ένα πείραμα: η ριζοσπαστική επανεκκίνηση σχεδόν έριξε έξω τη χώρα από την Ευρωπαϊκή Ένωση και την Ευρωζώνη. Ο ΣΥΡΙΖΑ όμως απέτυχε και επειδή δημιουργήθηκαν πολύ λίγες νέες θέσεις εργασίας και προσέλκυσε πολύ λίγες ξένες επενδύσεις», εκτιμά η αρθρογράφος και προσθέτει ότι για αυτό ακριβώς ο κ. Μητσοτάκης κατά τον προεκλογικό του αγώνα δεν προσπάθησε καν να πει στους Έλληνες ότι μπροστά τους βρίσκονται εύκολοι καιροί.

«Το γεγονός ότι η πλειοψηφία των Ελλήνων εμπιστεύεται ειδικά στον Μητσοτάκη τη νέα αρχή προκαλεί έκπληξη, κοιτάζοντας την οικογενειακή του καταγωγή», γράφει η γερμανική εφημερίδα, αλλά σημειώνει και ότι παρά το γεγονός ότι προέρχεται από μια παλιά πολιτική δυναστεία, τον Κυριάκο Μητσοτάκη δεν τον βλέπουν εντός και εκτός ΝΔ ως εκπρόσωπο του παλιού κατεστημένου. Αυτό, σχολιάζει η συντάκτρια, σχετίζεται ιδιαίτερα με το γεγονός ότι «δεν ανήκει σε αυτή την πτέρυγα του κόμματός του η οποία κυβερνούσε μεταξύ 2004-2009 και οδήγησε με ανεύθυνη δημοσιονομική πολιτική τη χώρα στον οικονομικό γκρεμό».

Το άρθρο αναφέρεται στην -«για κάποιους απροσδόκητη»- υποψηφιότητα του Κυριάκου Μητσοτάκη για την ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας και την επικράτησή του, ενώ ήταν outsider. «Μετά από αυτή την απροσδόκητη επιτυχία τον συνοδεύει η φήμη ότι μπορεί να κάνει θαύματα», γράφει χαρακτηριστικά η συντάκτρια της Welt και καταλήγει τονίζοντας ότι προκειμένου η νέα κυβέρνηση να πετύχει τους στόχους της, οι δανειστές της Ελλάδας θα πρέπει να της δώσουν περιθώρια ευελιξίας. «Οι καλές του σχέσεις με τους συντηρητικούς αρχηγούς κυβερνήσεων με τους οποίους βρίσκεται στο ΕΛΚ, σίγουρα θα τον βοηθήσουν σε αυτό. Αλλά όλες οι ικανότητές αριθμητικής του νηφάλιου Κυριάκου Μητσοτάκη μάλλον δεν θα αλλάξουν τίποτα στο ότι το μέλλον της Ελλάδας παραμένει εξαρτημένο από την καλή διάθεση της ΕΕ», επισημαίνει.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
δειτε ολες τις ειδησεις

Best of Network

Δείτε Επίσης