Φορτσάκης στο ΘΕΜΑ: Να μη γίνουμε δέσμιοι μειοψηφιών

Φορτσάκης στο ΘΕΜΑ: Να μη γίνουμε δέσμιοι μειοψηφιών

Ο πρώην πρύτανης του Πανεπιστημίου Αθηνών μιλάει για τη συνεκτική υλοποίηση ενός τολμηρού μεταρρυθμιστικού προγράμματος που προϋποθέτει ισχυρή ομοιογενή κοινοβουλευτική πλειοψηφία

fortss_arthroos1
«H συνεκτική υλοποίηση ενός τολμηρού μεταρρυθμιστικού προγράμματος προϋποθέτει ισχυρή ομοιογενή κοινοβουλευτική πλειοψηφία», υποστηρίζει ο πρώην πρύτανης του Πανεπιστημίου Αθηνών και υποψήφιος βουλευτής με τη Νέα Δημοκρατία στην Α’ Αθηνών Θεόδωρος Φορτσάκης. «Αλλιώς θα καταστούμε δέσμιοι μικρών μειοψηφιών», συμπληρώνει εξηγώντας τους λόγους για τους οποίους το κόμμα του θέτει ως στόχο την αυτοδυναμία. Ο ίδιος, άλλωστε, επιμένει ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει τίποτα κοινό με τη Νέα Δημοκρατία» και, ως εκ τούτου, δεν μπορούν να συγκυβερνήσουν.

-Να ξεκινήσουμε με κάτι προσωπικό. Πολύ πρόσφατα σας έγινε μια εξαιρετική τιμή, αφού εκλεγήκατε μέλος της Γαλλικής Ακαδημίας. Μιλήστε μας γι’ αυτό.

Αποτελεί εξαιρετική τιμή για μένα, αλλά και διάκριση για τη χώρα ότι πριν από λίγες ημέρες εξελέγην παμψηφεί αντεπιστέλλον μέλος της Ακαδημίας Ηθικών και Πολιτικών Επιστημών της Γαλλίας. Η εν λόγω ακαδημία συναποτελεί μαζί με άλλες τέσσερις το περίφημο «Ινστιτούτο της Γαλλίας», όπου συγκεντρώνονται κορυφαίοι ακαδημαϊκοί και πνευματικοί άνθρωποι από όλο τον πλανήτη. Στην Ακαδημία συνυπάρχουν 48 μέλη Γάλλοι με 48 αντεπιστέλλοντα ξένα μέλη.
Ολα τα μέλη είναι ισόβια με ίδια δικαιώματα και υποχρεώσεις. Η εκλογή μου έγινε για τη συνεισφορά μου στα γράμματα και τον πολιτισμό. Η τελετή υποδοχής θα γίνει τον Σεπτέμβρη.

-Με ποια συναισθήματα δίνετε για πρώτη φορά τη μάχη του σταυρού ως υποψήφιος βουλευτής στην Αθήνα;

Δεν είμαι επαγγελματίας πολιτικός. Δεν προέρχομαι από πολιτικό τζάκι. Αποφάσισα να ασχοληθώ με την πολιτική μετά από μακρά επαγγελματική και ακαδημαϊκή σταδιοδρομία ως δικηγόρος, καθηγητής και πρύτανης του Πανεπιστημίου Αθηνών. Θεωρώ καθήκον μου να προσφέρω τις γνώσεις και την πείρα που απέκτησα όλα τα προηγούμενα χρόνια ώστε να συμβάλω στην αναγκαία σήμερα ανασυγκρότηση της χώρας μας. Το 2015 ήμουν δύο φορές επικεφαλής του ψηφοδελτίου Επικρατείας, σήμερα είμαι υποψήφιος στην Α’ Αθηνών.

Εδώ γεννήθηκα, σπούδασα και εργάζομαι, εδώ ζω με την οικογένειά μου. Επιθυμώ να συμβάλω όσο μπορώ στην επίλυση των μικρών και μεγάλων προβλημάτων των συμπολιτών μου.

-Κάνετε κλασική προεκλογική εκστρατεία πόρτα-πόρτα ή δίνετε έμφαση στην επικοινωνία με τα σύγχρονα μέσα κοινωνικής δικτύωσης;

Είμαι οπαδός της άμεσης επαφής, γι’ αυτό γυρίζω όλες τις γειτονιές της Αθήνας, από το 2015 που έγινα βουλευτής και όχι μόνο τώρα προεκλογικά. Μου αρέσουν όμως και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, που προσφέρονται ιδίως για επαφή με τις νέες γενιές. Ωστόσο η αμεσότητα της ζωντανής προσωπικής επικοινωνίας είναι πάντα μοναδική.

-Ποιο είναι το διακύβευμα της 7ης Ιουλίου;

Κλείσιμο
Ζητάμε ισχυρή εντολή με αυτοδυναμία, αλλά και αυτοδύναμοι είμαστε ανοιχτοί σε συνεργασίες, ακόμη και με πρόσωπα προερχόμενα από άλλους κομματικούς χώρους.

-Γιατί ζητάτε αυτοδυναμία και δεν αρκείστε σε συγκυβέρνηση με άλλο κόμμα, όπως σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες;

Η συνεκτική υλοποίηση ενός τολμηρού μεταρρυθμιστικού προγράμματος προϋποθέτει ισχυρή ομοιογενή κοινοβουλευτική πλειοψηφία. Αλλιώς θα καταστούμε δέσμιοι μικρών μειοψηφιών. Η Ελλάδα δεν διαθέτει παράδοση συνεργασιών και η ώρα είναι πολύ κρίσιμη για πειραματισμούς.
-Από τη στιγμή που και ο ΣΥΡΙΖΑ ψήφισε μνημόνια, τι σας εμποδίζει να συγκυβερνήσετε μαζί του;

Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει τίποτα το κοινό με τη Νέα Δημοκρατία. Εχουμε διαμετρικά αντίθετες αντιλήψεις, από την οικονομική και δημοσιονομική πολιτική, την Παιδεία, την ασφάλεια, τα συνταξιοδοτικά ζητήματα μέχρι και τα εθνικά μας θέματα. Ακόμη περισσότερο, όμως, διαφέρουμε στην αντίληψη που έχουμε για το πολιτικό ήθος και την πολιτική συνέπεια.

-Ποιες θεωρείτε απόλυτες προτεραιότητες της νέας διακυβέρνησης;

Πρώτη προτεραιότητα θεωρώ την αποκατάσταση της νομιμότητας και της κανονικότητας στον τόπο. Δηλαδή πρωτίστως τη μέριμνα της ασφάλειας των πολιτών. Συμβολική θα είναι η άμεση κατάργηση του δήθεν πανεπιστημιακού ασύλου. Και βέβαια η άμεση απαρχή μείωσης των φορολογικών και κοινωνικο-ασφαλιστικών βαρών, η ελάφρυνση της γραφειοκρατίας, η αποκατάσταση της ρευστότητας στην αγορά. Χρειαζόμαστε άμεση απελευθέρωση των παραγωγικών δυνάμεων και προσέλκυση επενδύσεων. Για μια ανάπτυξη του 4% και πολλές νέες σταθερές καλά αμειβόμενες θέσεις εργασίας.

-Αν μπορούσατε να διαλέξετε, σε ποιον τομέα κυβερνητικής ευθύνης θα θέλατε να δραστηριοποιηθείτε μετά τις εκλογές;

Προέχει η νίκη της Νέας Δημοκρατία και η ανάληψη της πρωθυπουργίας από τον πρόεδρό μας, τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Αποκλειστικά δική του μετά η πρωτοβουλία και η ευθύνη για την επιλογή αυτών που θα στελεχώσουν την κυβερνητική προσπάθεια. Είμαι βέβαιος ότι θα προβεί σε άριστες επιλογές.

-Η επόμενη κυβέρνηση θα αλλάξει τον νέο Ποινικό Κώδικα;

Ασκήσαμε αυστηρή κριτική για τη σπουδή με την οποία ψηφίστηκαν οι κώδικες αυτοί όταν πια η κυβέρνηση ήταν σε αποδρομή. Το περιεχόμενο των κωδίκων υπήρξε αντικείμενο πολυετούς επεξεργασίας, ήδη από την προηγούμενη κυβέρνηση. Υπάρχουν όμως ορισμένες διατάξεις πολύ προβληματικές και γι’ αυτές θα χρειαστεί ταχεία νομοθετική παρέμβαση.

-Εξεταστική επιτροπή για το πρώτο εξάμηνο του 2015 θα εισηγηθείτε;

Αξίζει ασφαλώς να διερευνηθούν όσα έγιναν το πρώτο εξάμηνο του 2015, που λίγο έλειψε να μας θέσουν εκτός Ευρωπαϊκής Ενωσης. Οπως πρέπει να διερευνηθεί και ο ρόλος συγκεκριμένων προσώπων.

-Και με τη Novartis τι πρέπει να γίνει; Μπορεί να μείνει ατιμώρητος ο «Ρασπούτιν» που, όπως καταγγέλλουν στελέχη της παράταξής σας, ενορχήστρωσε μια σκευωρία;

Η σκευωρία της Novartis, εφόσον εμπλέκονται υπουργοί, πρέπει να διερευνηθεί σε βάθος από τη νέα Βουλή.



Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης