Θεανώ Φωτίου: Οι δαπάνες για την πρόνοια παράγουν πλούτο

Θεανώ Φωτίου: Οι δαπάνες για την πρόνοια παράγουν πλούτο

Είναι υποχρέωσή μας, τόνισε η αναπληρώτρια υπουργός Κοινωνικής Αλληλεγγύης

Θεανώ Φωτίου: Οι δαπάνες για την πρόνοια παράγουν πλούτο
«Η ΝΔ πιστεύει ότι το κοινωνικό κράτος δεν παράγει πλούτο, είναι αντιαναπτυξιακό βάρος στον προϋπολογισμό. Θεωρεί την πρόνοια θέμα φιλανθρωπίας. Αντίθετα, εμείς πιστεύουμε ότι οι δαπάνες για την πρόνοια αφενός μεν παράγουν πλούτο αφετέρου δε είναι υποχρέωση του κράτους, το οποίο με αυτόν τον τρόπο παρεμβαίνει κατά των κοινωνικών ανισοτήτων» δήλωσε η αναπληρώτρια υπουργός Κοινωνικής Αλληλεγγύης Θεανώ Φωτίου, στη συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα «Εποχή».

«Η ΝΔ θεωρεί ότι, για να καλύψει το δημοσιονομικό κενό, ύψους 5-7 δισ. ευρώ, που θα προκύψει από τις φορολογικές μειώσεις που έχει εξαγγείλει, πρέπει πρώτον να μειώσει το κόστος μισθοδοσίας των δημοσίων υπαλλήλων, επαναφέροντας το 5 φεύγουν ένας προσλαμβάνεται. Παράλληλα, δίνει τις υπηρεσίες του δημοσίου σε ιδιώτες. Δεύτερον, θέλει να καταργήσει τα προνοιακά επιδόματα. Άρα, δεν υπάρχουν περιθώρια ούτε για το Βοήθεια στο Σπίτι ούτε για την υγεία ούτε για την παιδεία» σημείωσε η κ. Φωτίου.

«Η ΝΔ υποστηρίζει ότι όλα προνοιακά επιδόματα αφορούν τη φτώχεια και την ανακυκλώνουν και δίνονται σε βάρος της μεσαίας τάξης. Σήμερα, τα μεγάλα επιδόματα είναι τέσσερα: το ένα είναι για την ακραία φτώχεια, το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης (ΚΕΑ), το δεύτερο είναι για τα άτομα με αναπηρία (780 εκατ. ευρώ), το τρίτο είναι για τα παιδιά (1,4 δισ. ευρώ, συμπεριλαμβανομένων και των σχολικών γευμάτων και των voucher για τους παιδικούς σταθμούς), το τέταρτο είναι το επίδομα στέγης (380 εκατ. ευρώ). Είναι σαφές ότι τα τρία μεγάλα επιδόματα-αναπηρικά, παιδιού και στέγης- αφορούν κατεξοχήν τα μεσαία στρώματα, καθώς τα εισοδηματικά τους κριτήρια για μία τετραμελή οικογένεια είναι από 15.000 μέχρι 30.000 ευρώ, το χρόνο» τονίζει η αναπληρώτρια υπουργός Κοινωνικής Αλληλεγγύης.

Σύμφωνα με την κ. Φωτίου, «η ΝΔ ψευδώς υποστηρίζει ότι δαπάνες για την πρόνοια δεν ωφελούν την οικονομία. Εμείς, αντίθετα, πιστεύουμε ότι αποτελούν κοινωνική επένδυση, αφού κάθε ευρώ που δίνεται στα επιδόματα και την πρόνοια, είναι αναπτυξιακό και επιστρέφει στην οικονομία από 1,03 έως 1,6 ευρώ. Τα επιδόματα, επομένως, δεν αφορούν τη αποκλειστικά φτώχεια είναι και αναπτυξιακά. Γνωρίζουμε καλά ότι το επίδομα είναι όρος ισοτιμίας για τους ανθρώπους, γιατί δεν ξεκινάμε όλοι από την ίδια βάση» σχολίασε η ίδια.

Παράλληλα, η κ. Φωτίου ανέφερε ότι το κοινωνικό κράτος παράγει πλούτο, «έτσι εξηγείται το μεγάλο ενδιαφέρον του ιδιωτικού κεφαλαίου γι’ αυτό (παιδεία–υγεία–ασφάλιση). Αν παραμείνει δημόσιο και δωρεάν, το πληρώνει ο προϋπολογισμός του κράτους, αν, όμως, παραχωρηθεί μέρος των υπηρεσιών του κράτους σε ιδιώτες, το πληρώνουν οι πολίτες. Αυτό πρέπει να το καταλάβουμε όλοι- ότι ιδιωτικό κοινωνικό κράτος σημαίνει μείωση όλων των εισοδημάτων τόσο των αδύναμων, όσο και των μεσαίων στρωμάτων. Χαρακτηριστικά, στον τομέα των συντάξεων, ο ιδιωτικός πυλώνας εκεί θα σήμαινε το τέλος της επικουρικής σύνταξης. Η επικουρική δεν έχει αποθεματικά, πληρώνεται κατευθείαν από τους νυν εργαζόμενους, το παιδί δηλαδή, πληρώνει τη σύνταξη και το επικουρικό του γονιού του, αυτό είναι το δημόσιο σύστημα, η διαγενεακή αλληλεγγύη. Αν το παιδί, λοιπόν, φύγει από το δημόσιο σύστημα και πάψει να πληρώνει εκεί εισφορές, αυτό σημαίνει αυτόματα πως σε έναν χρόνο έχει πάψει να υφίσταται η επικουρική σύνταξη. Στον ίδιο χρόνο, θα αρχίσει να μειώνεται και η κύρια σύνταξη, αφού θα έχουμε μείωση των αποθεματικών. Γι’ αυτό, για εμάς, είναι προτεραιότητα το δημόσιο και δωρεάν κοινωνικό κράτος» υπογράμμισε η αναπληρώτρια υπουργός Κοινωνικής Αλληλεγγύης.

«Όταν αναλάβαμε την κυβέρνηση το 2015, βρήκαμε για όλο τον τομέα της κοινωνικής αλληλεγγύης 54 δημόσιους υπαλλήλους, 63 ιδρύματα του δημοσίου και χιλιάδες ιδιωτικά που δεν είχαν καταγραφεί ποτέ και το κράτος δεν γνώριζε τι ακριβώς κάνουν. Το νομοθετικό πλαίσιο που υπήρχε, δεν εφαρμοζόταν. Τα επιδόματα ήταν ένα πραγματικά ξέφραγο αμπέλι, μία τεράστια πελατειακή υποδομή. Η μόνη λύση που βρήκαμε για την αλλαγή αυτής της κατάστασης, ήταν να γίνει όλο το σύστημα ψηφιακό, ώστε το υπουργείο να μπορεί να ελέγχει και οι πολίτες να έχουν αξιοπρέπεια και ενημέρωση» είπε, μεταξύ άλλων, η κ. Φωτίου.

Τέλος, η αναπληρώτρια υπουργός Κοινωνικής Αλληλεγγύης συμπλήρωσε: «Πρώτον, εστιάζουμε στην ενίσχυση των πολιτικών για το παιδί. Γι’ αυτό κι εμείς προχωράμε σε μεγάλα μέτρα, όπως κανένα παιδί εκτός βρεφονηπιακού σταθμού, δίνοντας επιταγή για δωρεάν πρόσβαση σε όλα τα παιδιά είτε σε δημοτικούς είτε σε ιδιωτικούς σταθμούς. Σκοπεύουμε, επίσης, την επέκταση των σχολικών γευμάτων σε όλα τα δημοτικά σχολεία (600.000 γεύματα κάθε μέρα) μέσα στα επόμενα χρόνια. Ο κ. Μητσοτάκης φαντάζομαι σκοπεύει να τα καταργήσει ακόμα κι αυτά, αφού συνεχίζει να τα αποκαλεί απαξιωτικά "συσσίτια". Στόχος μας, επίσης, είναι κανένα παιδί να μην είναι σε ίδρυμα. Υπολογίζουμε ότι και τα 2.500 παιδιά που είναι σήμερα εκεί, θα πάνε σε οικογένειες και στηρίζουμε τους ανάδοχους γονείς με αύξηση της αποζημίωσης που παίρνουν. Τέλος, θέλουμε να διευρύνουμε τις μεταρρυθμίσεις που ξεκινήσαμε, δηλαδή τα 242 Κέντρα Κοινότητας θα αποκτήσουν άλλα 100 κέντρα για τη στήριξη της οικογένειας. Δημιουργούμε 150 Κέντρα για την τρίτη ηλικία τα κέντρα ΟΦΗΛΙ (Ολοκληρωμένη Φροντίδα Ηλικιωμένων), όπου συνδέουν το Βοήθεια στο Σπίτι, τα ΚΑΠΗ και τα Κέντρα Ημερήσιας Φροντίδας Ηλικιωμένων (ΚΗΦΗ).

Ρίξαμε τη φτώχεια και την παιδική φτώχεια στα προ κρίσης επίπεδα –δεν επαναπαυόμαστε- αλλά υπολογίζουμε ότι, στα τέσσερα επόμενα χρόνια, αν συνεχίσουμε το πρόγραμμά μας, θα φτάσουμε τους μέσους όρους της Ευρώπης. Έχουμε πολλή δουλειά να κάνουμε, να μιλήσουμε με το λαό με ειλικρίνεια, αποδεχόμενοι λάθη και παραλείψεις, με θάρρος και αγάπη γι’ αυτά που ξεκινήσαμε και γι’ αυτά που μπορούμε να συνεχίσουμε. Είμαι αισιόδοξη ότι το αποτέλεσμα είναι αναστρέψιμο, γιατί ο λαός τώρα θα ψηφίσει για το μέλλον του».
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
δειτε ολες τις ειδησεις

Best of Network

Δείτε Επίσης