Απολογία ή κωλοτούμπα Αντώναρου; «Αδίκησα δημοσκόπους - Μεγάλος νικητής ο Μητσοτάκης»

Απολογία ή κωλοτούμπα Αντώναρου; «Αδίκησα δημοσκόπους - Μεγάλος νικητής ο Μητσοτάκης»

Ο πρώην υπουργός της κυβέρνησης Καραμανλή θεωρεί ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν υπέστη εξοντωτική συντριβή και καθιερώνεται ως ένας απο τους παίκτες στο πολιτικό δίπολο 

antonaros
Για μεγάλη νίκη της ΝΔ και του Κυριάκου Μητσοτάκη κάνει λόγο σε ανάρτησή του ο Ευάγγελος Αντώναρος, ο οποίος όλο το προηγούμενο διάστημα ασκούσε σφοδρή κριτική στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Στην ίδια ανάρτηση ο κ. Αντώναρος ομολογεί ότι με τα σχόλια του αδίκησε τους δημοσκόπους ενώ κάνει την εξής ανάλυση του αποτελέσματος:


«1. Μεγάλοι νικητές της εκλογικής αναμέτρησης είναι η Νέα Δημοκρατίας και ο πρόεδρος της Κυριάκος Μητσοτάκης. Οχι μόνο γιατί κέρδισαν με την εντυπωσιακή διαφορά των 9,5 ποσοστιαίων μονάδων. Αλλά και γιατί έτσι δόθηκε στον Μητσοτάκη η ευκαιρία να ζητήσει αποφασιστικά και πειστικά τη διεξαγωγή εθνικών εκλογών το αμέσως επόμενο διάτημα.

2. Ο Συριζα δεν μπόρεσε να πείσει για το πρόγραμμα του από εδώ και περα και ηττήθηκε με αναπάντεχα μεγάλη διαφορά. Ο Αλέξης Τσίπρας έκανε σωστά και ανταποκρίθηκε στο αίτημα για άμεσες εθνικές εκλογές. Δεν θα μπορούσε να κυβερνησει από εδώ και πέρα με τέτοια ηττα. Ταυτόχρονα έχει τώρα την ευκαιρία να αναδιατάξει προγραμματικά και στελεχιακά το κόμμα του που δείχνει σημάδια κόπωσης και ανεπιτυχούς διαχείρισης βασικών θεμάτων. Θα το κάνει άραγε; -- θα δείξει. Ας μη ξεχάσουμε ότι το έκανε ήδη μια φορά το καλοκαίρι του 2015. Τώρα οι συνθήκες είναι διαφορετικές αλλα και οι απαιτήσεις μεγαλύτερες.

3. Παρά τη βαρειά του ήττα ο Συριζα δεν υπέστη εξοντωτική συντριβή και καθιερώνεται, κατά την άποψη μου, ως ένας απο τους παίκτες στο πολιτικό δίπολο που θα κυριαρχήσουν το επόμενο διάστημα στη χώρα μας. Το μεγάλο ερώτημα είναι αν η πρόωρη και άμεση προσφυγή στις κάλπες θα αυξήσει, θα μειώσει η θα διατηρήσει σταθερό το προβάδισμα που κέρδισε η Νέα Δημοκρατία στις ευρωεκλογές. Η πρόβλεψη δύσκολη. Παντως δεν βλέπω εφικτή οποιαδήποτε ανατροπή.

4. Σίγουρο είναι ότι με ΑΥΤΟ ΤΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ η Νέα Δημοκρατία δεν αποκτά την αυτοδυναμία που προφανώς επιδιώκει. Χρειάζεται αύξηση του ποσοστού της ειδικά με βαση το γεγονός ότι επτά συνολικά κόμματα -- παρά την εξαφάνιση κάποιων μικρών -- δείχνουν να έχουν τη δυνατότητα να ειναι παρόντα στην επόμενη Βουλή.

5. Ενδιαφέρον έχει ακόμη ότι τα δυο μεγάλα κόμματα -- παρά την τεράστια διαφορά μεταξύ τους -- συγκεντρώνουν μαζί και συνολικά αρκετά λιγότερο απο το 60% της προτίμησης του εκλογικού σώματος. Αρα: Πάνω από 40 % των Ελλήνων ψηφοφόρων είναι επιφυλακτικοί απέναντι στη παντοδυναμία του δικομματισμού (που κάποτε έφτανε και ξεπερνούσε το 75%). Πολλοί βιαστηκαν συνεπώς να προαναγγείλουν τον "θανατο" των μικρών κομμάτων. Αντίθετα: Η προκήρυξη εσπευσμένων εκλογών μπορεί να υποχρεώσει πολλούς μικρούς που δεν "επιασαν" το 3% να συνασπισθούν όσο ευκαιριακές κι αν ειναι τέτοιες συνεργασίες.

Κλείσιμο
6. Θεωρώ τελος απόλυτα θετική τη μειωση της πολιτικής επιρροής της Χρυσής Αυγής έστω κι αν θεωρήσουμε ότι ένα τμήμα της δύναμης της κατευθύνθηκε στο κόμμα Βελόπουλου.

ΥΓ. Οφείλω να ομολογήσω ότι αδίκησα πολλούς δημοσκόπους με τα σχόλια μου το τελευταίο διάστημα. Αντίθετα με ο,τι είχε συμβεί σε προσφατες εκλογικές αναμετρήσεις αυτή τη φορά πολλοί έκαναν καλές προβλέψεις όπως αποδείχθηκε στη πράξη. Αν και την τελευταια εβδομάδα απο τον φόβο μιας ενδεχομένης αποτυχίας ειχαν σπεύσει να κάνουν κάποιες "διορθώσεις"».


Δείτε βίντεο: Απολογία ή κωλοτούμπα Αντώναρου; «Αδίκησα δημοσκόπους - Μεγάλος νικητής ο Μητσοτάκης»
Απολογία ή κωλοτούμπα Αντώναρου; «Αδίκησα δημοσκόπους - Μεγάλος νικητής ο Μητσοτάκης»
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης