Ζάεφ: Τα Βαλκάνια δεν χρειάζονται καινούριες διαιρέσεις

4764249

«Ήρθε ή ώρα να δείξουμε ότι οι χώρες της περιοχής έχουν αφήσει πίσω τους τις προκαταλήψεις και τις ιστορικές παραχωρήσεις» είπε ο πρωθυπουργός της γειτονικής χώρας μιλώντας σε αυστριακή ομογενειακή εφημερίδα για τη Συμφωνία των Πρεσπών

Τα «εξαιρετικά θετικά» αποτελέσματα της Συμφωνίας των Πρεσπών, με τη μεγάλη σημασία τους και για τις δύο χώρες - Ελλάδα και Βόρεια Μακεδονία - όπως επίσης την πολιτική βούληση των δύο πλευρών για την επίλυση μίας μακρόχρονης διένεξης προς το κοινό τους συμφέρον, τονίζει ο πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας Ζόραν Ζάεφ, σε σημερινή, μακρά συνέντευξή του στην ομογενειακή σελίδα «Ήφαιστος» της Βιέννης.

Ο Ζόραν Ζάεφ επισημαίνει πως η συμφωνία, που έχει «ιστορική σημασία» και για τις δύο χώρες και υποστηρίζεται από διεθνείς παράγοντες, προβλέπει την καθιέρωση μιας στρατηγικής εταιρικής σχέσης μεταξύ των δύο χωρών, όπως επίσης και τη συνεργασία σε πολλούς τομείς, στην οποία ο ίδιος αναφέρεται διεξοδικά.

«Αποτελεί ένα μεγάλο βήμα προς την κατεύθυνση της ομαλοποίησης των διμερών σχέσεων και επιτρέπει στις δύο χώρες να κάνουν πλήρη χρήση των πολιτικών και οικονομικών τους δυνατοτήτων, προσφέροντας μία πραγματιστική και διαυγή μέθοδο συνέχισης όλων των δραστηριοτήτων που μας ενώνουν μέσω της εξυπηρέτησης κοινών συμφερόντων», αναφέρει.

Ο κ. Ζάεφ δηλώνει ταυτόχρονα «πεπεισμένος ότι η υποστήριξη των πολιτών των δύο χωρών για τη συμφωνία μεγαλώνει ημέρα με την ημέρα και ότι στο μέλλον θα υπάρξουν καρποί, ώστε να φανεί η ιστορική αξία αυτής της αμοιβαίας λύσης, που επιτεύχθηκε κυρίως προς όφελος των πολιτών».

Επίσης θεωρεί πως «μόνο μέσω της συνεργασίας και της φιλίας θα μπορέσουν οι χώρες των Βαλκανίων να προοδεύσουν, ταχύτερα και ευκολότερα, να επιτύχουν τους κοινούς ευρωπαϊκούς στόχους και, μέσω της κοινής συνεργασίας, να δημιουργήσουν καλύτερους όρους για τη ζωή των πολιτών τους».

«Γι' αυτό, η κυβέρνηση της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας θεωρεί ότι τα Βαλκάνια δεν χρειάζονται καινούριες διαιρέσεις. Ήρθε ο καιρός να δείξουμε στον κόσμο διαφορετικά Βαλκάνια - Βαλκάνια που αποτελούνται από χώρες που έχουν αφήσει πίσω τους τις προκαταλήψεις και τις ιστορικές παραχωρήσεις, από χώρες που επιδιώκουν την ευημερία των πολιτών τους, χώρες που επιθυμούν την οικοδόμηση σχέσεων καλής γειτονίας και φιλικών σχέσεων με τους γείτονές τους», επισημαίνει στη συνέντευξή του ο πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας.

Πηγή: ΑΠΕ ΜΠΕ

ΣΧΟΛΙΑ

Θύμιος

Ποιά διαίρεση ρε σκοπιανέ, πως προέκυψαν Βούλγαροι, Σέρβοι, Αλβανοί και Έλληνες σαν Μακεδόνες ? Καμία απογραφή επι τουρκοκρατίας δεν αναφέρει τον όρο Μακεδόνες, ο όρος αυτός ειναι καθαρό δημιούργημα του Τιτο. Άρα, εσείς διαιρέσατε Σερβία, Βουλγαρία, Αλβανία αποσπώντας εδάφη τους και προσπαθείτε να βάλετε χέρι και στην Ελλάδα. Να κάνετε άγαλμα του εθνομηδενιστή Τσίπρα.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

mitsotakis_kikilias_mian

Ευρεία σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό - Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έδωσε εντολή να προχωρήσουν οι προγραμματισμένες από το ΑΣΕΠ προσλήψεις εντός του 2019, με προτεραιότητα τις 2.450 θέσεις που αφορούν το υπουργείο Υγείας, αλλά και να δρομολογηθούν άμεσα 1.500 προσλήψεις αστυνομικών - Την Παρασκευή το ΚΥΣΕΑ για την επιλογή νέου αρχηγού της ΕΛ.ΑΣ.

48