Νίκος Παπανδρέου στο ΘΕΜΑ: Ο Τσίπρας εξευτέλισε τη Δημοκρατία και την ιστορία της Αριστεράς

Νίκος Παπανδρέου στο ΘΕΜΑ: Ο Τσίπρας εξευτέλισε τη Δημοκρατία και την ιστορία της Αριστεράς

Ο υποψήφιος ευρωβουλευτής του Κινήματος Αλλαγής μιλά στο «ΘΕΜΑ» για το διακύβευμα των εκλογών, την εκλογική του ατζέντα, την Αριστερά και την Ευρώπη, ενώ επιμένει στην πρότασή του για σύγκληση του Συμβουλίου των Πολιτικών Αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ώστε να έχουμε ενιαία γραμμή στα εθνικά θέματα

Απαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
papandreo_ar
«Ο ΣΥΡΙΖΑ εφάρμοσε ακραία συντηρητική πολιτική, συγκυβέρνησε με την ακροδεξιά, ξέπλυνε και παλινόρθωσε τη Δεξιά και υπέταξε τον λαό σε έξωθεν κέντρα αποφάσεων σε όλα τα θέματα», δηλώνει στο «ΘΕΜΑ» ο υποψήφιος ευρωβουλευτής του Κινήματος Αλλαγής Νίκος Παπανδρέου. Προβλέπει μάλιστα ότι ο κ. Αλέξης Τσίπρας θα αμφισβητηθεί εσωκομματικά μετά την επερχόμενη εκλογική ήττα. Η κυβέρνηση απέτυχε παταγωδώς στην οικονομία και γι’ αυτό χάνει τη στήριξη των πολιτών, υποστηρίζει.

- Το πρώτο ερώτημα είναι διπλό και το μεταφέρω όπως το ακούω: Γιατί τώρα, γιατί στην Ευρωβουλή;

Οι κοινωνικές κατακτήσεις δεκαετιών βρίσκονται στο απόσπασμα: οι συντάξεις, τα δημόσια αγαθά και το κράτος πρόνοιας. Την ίδια στιγμή, οι πολιτικές της ακραίας λιτότητας υπονομεύουν το όραμα της Ευρωπαϊκής Ενωσης, το οποίο αμφισβητείται από πολιτικούς οπορτουνιστές από τα δύο άκρα του πολιτικού φάσματος. Οι επερχόμενες ευρωεκλογές είναι οι πιο σημαντικές των τελευταίων δεκαετιών. Οποιος θεωρεί ότι μπορεί να είναι χρήσιμος σε αυτή την ιστορική συγκυρία, έχει την υποχρέωση να συμμετέχει. Φυσικά, ο μόνος κριτής είναι ο πολίτης και ψηφοφόρος.

- Η Ελληνική Βουλή είναι εκτός των σχεδίων σας; Πώς θα βελτιώσετε την καθημερινότητά μας από την Ευρώπη χωρίς να αντιμετωπιστούν οι παθογένειες στην Ελλάδα;

Πρέπει να επανεκκινήσουμε την οικονομία μας. Αυτό είναι το διακύβευμα των προσεχών εκλογών, ευρωπαϊκών ή εθνικών. Ας μην κοροϊδευόμαστε. Σε αυτόν τον τομέα απέτυχε παταγωδώς η κυβέρνηση και γι’ αυτό χάνει τη στήριξη των πολιτών. Σε ό,τι αφορά λοιπόν το θέμα της ανάπτυξης, δεν μπορούμε να περιμένουμε να επιλύσουμε τις παθογένειες του ελληνικού κράτους και μετά να ασχοληθούμε με τις δημόσιες επενδύσεις. Θα πρέπει να επιτύχουμε και τους δύο στόχους ταυτόχρονα. Δεν υπάρχει άλλος δρόμος. Αν οι συμπολίτες μου με τιμήσουνε με την ψήφο τους, θα βελτιώσω την καθημερινότητά τους μέσα από μια στιβαρή και φιλόδοξη οικονομική ατζέντα για την Ελλάδα. Θα προσπαθώ σε καθημερινή βάση να εξασφαλίζω ζωτικά κονδύλια για τη χώρα μας και θα επικοινωνώ με όλες τις περιφέρειές της ώστε να προωθούνται οι πόροι για έργα, υποδομές και εργασία, επενδύσεις σε τεχνολογία, τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας και βέβαια τη βελτίωση του πλαισίου για την Κοινή Αγροτική Πολιτική.

Θέλω το στίγμα μου να είναι καθαρό. Γι’ αυτό, όσοι έχουν την πρόθεση να με ψηφίσουν, πρέπει να γνωρίζουν ότι αντιμάχομαι τη φοροαποφυγή των μεγάλων επιχειρήσεων, όπως η Amazon και η Google, και είμαι διαχρονικά υπέρ ενός φόρου στις χρηματοπιστωτικές συναλλαγές για να χρηματοδοτηθεί η ένταξη των νέων στην εργασία, η πρόνοια και οι συντάξεις.

- Πού τοποθετείτε τον εαυτό σας στην κλίμακα αριστερά - δεξιά;

Αριστερά με τη βαθύτερη έννοια. Της προστασίας των αδυνάμων και της δίκαιης κατανομής του συλλογικού μας προϊόντος εργασίας, της καθολικής παροχής των δημοσίων αγαθών της Υγείας και της Παιδείας, του δικαιώματος στην εργασία και στην αξιοπρεπή τρίτη ηλικία.

Το πώς θα τα επιτύχουμε αυτά στον 21ο αιώνα αποτελεί το ζητούμενο για τη Σοσιαλδημοκρατία από την εποχή του επονομαζόμενου «Τρίτου Δρόμου». Δεν έχουμε καταφέρει να δώσουμε πειστικές απαντήσεις εδώ και 20 χρόνια και για αυτό χάνουμε από τη Δεξιά πανευρωπαϊκά. Είμαι βέβαιος ότι η επόμενη πενταετία θα είναι καθοριστική για τον ευρωπαϊκό σοσιαλισμό. Είναι ένας από τους λόγους που θέλησα να ζητήσω την ψήφο των προοδευτικών συμπολιτών μου, ώστε να έχω την τιμή να τους εκπροσωπήσω και στις Βρυξέλλες, στο επίκεντρο αυτού του διαλόγου.

- Πού τοποθετείτε την Ελλάδα στον παγκόσμιο καταμερισμό εργασίας;

Η Ελλάδα έχει μοναδικά συγκριτικά πλεονεκτήματα στον πολιτισμό και τον Τουρισμό, σοβαρές προοπτικές στην Υγεία και την Παιδεία, απεριόριστες δυνατότητες στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας. Σε συνδυασμό με δημόσιες επενδύσεις στις υποδομές και τις μεταφορές, αυτοί οι τομείς μπορούν να συμπαρασύρουν και άλλους όμορους κλάδους, όπως οι κατασκευές και η πρωτογενής παραγωγή, σε ένα ράλι ανάπτυξης.

- Πείτε μας μια εμβληματική θέση σας για την οικονομία.

Είμαι βαθιά κεϋνσιανιστής. Πιστεύω ότι ουδέποτε επετεύχθη η ανάπτυξη χωρίς σοβαρές δημόσιες επενδύσεις. Ούτε στις Ηνωμένες Πολιτείες δεν έχει συμβεί αυτό.

- Το Κίνημα Αλλαγής είναι μονόδρομος ή την επόμενη μέρα βλέπετε νέο φορέα, με τον κ. Τσίπρα στην Κεντροαριστερά;

Ενα τέτοιο ενδεχόμενο θα επέφερε ανίατο τραύμα στην πολιτική ζωή. Θα έδινε το μήνυμα σε σημερινούς και αυριανούς πολιτευτές ότι μπορούν να λένε ό,τι θέλουν, να απειλούν θεούς και δαίμονες, να διχάζουν και να σπέρνουν το μίσος για να κατακτήσουν την εξουσία. Και ότι μετά με χρήμα και καρέκλες θα μπορούν να εξαγοράσουν τον πολιτικό τους εξαγνισμό.

Κλείσιμο
Σε κάθε περίπτωση, ο ΣΥΡΙΖΑ εφάρμοσε ακραία συντηρητική πολιτική, συγκυβέρνησε με την Ακροδεξιά, ξέπλυνε και παλινόρθωσε τη Δεξιά και υπέταξε τον λαό σε έξωθεν κέντρα αποφάσεων σε όλα τα θέματα. Δεν είναι προοδευτική δύναμη για τη χώρα. Δεν σας προβληματίζει ότι εισπράττει διαρκώς επαίνους από την ευρωπαϊκή λαϊκή Δεξιά ενώ η ευρωπαϊκή Αριστερά τον έχει αποκηρύξει;

Οι προοδευτικοί πολίτες έδωσαν στον Αλέξη Τσίπρα μια γενναιόδωρη ιστορική ευκαιρία. Οχι μία, όχι δύο αλλά στην ουσία τρεις φορές. Δεν τίμησε όμως την ψήφο τους. Εξευτέλισε τη Δημοκρατία μας και τσαλάκωσε την ιστορία της ελληνικής Αριστεράς. Σύντομα βέβαια θα αρχίσει να τον αμφισβητεί το ίδιο του το κόμμα. Συμβαίνει πάντα μετά από μια εκλογική ήττα.

- Θα ήθελα τη θέση σας για τη συμμετοχή του Κινήματος Αλλαγής σε κυβέρνηση συνεργασίας.

Είναι πάγια θέση μου ότι το Κίνημα Αλλαγής πρέπει να συνεχίζει να εκπέμπει καθαρό προοδευτικό ιδεολογικό στίγμα και να διατηρήσει αυτόνομη πορεία.

- Σε ευρωπαϊκό επίπεδο ποιες είναι οι συμμαχίες που βλέπετε; Το άστρο του Μακρόν είναι ακόμη λαμπερό;

Η μόνη ρεαλιστική συμμαχία θα ήταν μεταξύ Σοσιαλδημοκρατών, Πρασίνων και Φιλελευθέρων. Ο Μακρόν έχει μεγάλη διαρροή πολιτικού κεφαλαίου λόγω των κινητοποιήσεων των «Κίτρινων Γιλέκων», παρ’ όλα αυτά η μετεκλογική συμπεριφορά του παραμένει σημαντικός παράγοντας στη διαμόρφωση αυτού του τόξου. 

Δεν μπαίνω σε οπορτουνιστικές λογικές ψευδεπίγραφων προοδευτικών μετώπων διότι η σημερινή ευρωπαϊκή Αριστερά ψηφίζει μυστηριωδώς. Το ότι καταψήφισαν τις κυρώσεις εναντίον της Volkswagen στο σκάνδαλο των ρύπων με ξεπερνάει. Αλλά θα σας πω ένα άλλο χαρακτηριστικό παράδειγμα. Θυμάστε τον ενιαίο ευρωπαϊκό μηχανισμό για τις φυσικές καταστροφές; Αυτόν επικαλέστηκε ο Αλέξης Τσίπρας μετά τις πυρκαγιές πέρυσι το καλοκαίρι στο Μάτι. Οι ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ τον είχαν καταψηφίσει τρεις εβδομάδες πριν από την τραγωδία που βύθισε την Ελλάδα στο πένθος.

- Μήπως τελικά λείπουν οι ηγέτες από την Ευρώπη; 

Λείπουν από όλο το πολιτικό φάσμα ανεξαρτήτως χρώματος. Ο Μπραντ και ο Μιτεράν, ο Αντενάουερ και ο Κολ. Λείπει ο Μπερλινγκουέρ. Λείπει ο Αντρέας. Ολοι οι προαναφερόμενοι βέβαια ήταν και προϊόν άλλων εποχών. Είμαστε στο σήμερα, εναπόκειται σε εμάς να βάλουμε τα μεγάλα προτάγματα και να κάνουμε ένα πολιτικό άλμα προς τα εμπρός. Βεβαίως, το ότι στο αποκορύφωμα της οικονομικής κρίσης είχαμε ηγέτες όπως ο Σαρκοζί και ο Κάμερον είναι ένα κακόγουστο ιστορικό αστείο. 

- Εχετε ασχοληθεί με την κλιματική αλλαγή. Ο πρόεδρος Τραμπ τη θεωρεί fake news και η Ευρώπη είναι στη μέση ενός παγκόσμιου ανταγωνισμού με Ρωσία, Κίνα, Ινδία κ.ο.κ. Μήπως το πράσινο του δολαρίου είναι πιο ισχυρό από την πράσινη ανάπτυξη;

Η κρίση του καπιταλισμού και ο οξύτατος κίνδυνος της κλιματικής αλλαγής μπορούν και πρέπει να λυθούν ταυτόχρονα. Στα έργα υποδομής και στην αλλαγή του ενεργειακού μείγματος υπάρχουν τεράστιες ευκαιρίες για ανάπτυξη στην έρευνα, στην τεχνολογία, στις κατασκευές και τον χρηματοοικονομικό κλάδο. Πρέπει να αλλάξουμε το αφήγημα και να το εξηγήσουμε στον κόσμο.

- Διαφωνήσατε στη Συμφωνία των Πρεσπών. Πώς αντιμετωπίζετε πλέον την πίεση της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ και το Αιγαίο;

Θέλω να είμαι σαφής. Η Τουρκία παραβιάζει κατάφορα τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας με τις πρόσφατες παράνομες δραστηριότητες στην κυπριακή Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη. Η συμπεριφορά της διασαλεύει την ειρήνη και την ασφάλεια στην Ανατολική Μεσόγειο και υπονομεύει τις προσπάθειες για την ειρηνική επίλυση του Κυπριακού. Η Ευρωπαϊκή Ενωση και η διεθνής κοινότητα καλούνται να επιδείξουν την αμέριστη και έμπρακτη αλληλεγγύη τους προς την Κυπριακή Δημοκρατία, λαμβάνοντας συγκεκριμένα μέτρα. Οπως διατύπωσα την περασμένη εβδομάδα, πιστεύω ότι πρέπει να συνέλθει το Συμβούλιο των Πολιτικών Αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ώστε να έχουμε ενιαία εθνική γραμμή. Τα εθνικά θέματα δεν προσφέρονται για κομματική σκοπιμότητα.

- Ο κ. Κοτζιάς δήλωσε πως δεν θα πρέπει να είμαστε μοναχοφάηδες. Πρέπει να αναγνωρίσουμε μερίδιο στην Τουρκία στους ενεργειακούς πόρους στο Αιγαίο και τη Μεσόγειο;

Η δήλωση αυτή είναι χαρακτηριστική. Η κυβέρνηση διαχειρίζεται τα εθνικά θέματα με πρωτοφανή επιπολαιότητα. Η θέση του πρώην υπουργού Εξωτερικών εκφράζει μόνο τον ίδιο και δεν προκαταλαμβάνει τη θέση της χώρας καθ’ οιονδήποτε τρόπο. Σε ό,τι αφορά την ουσία του ζητήματος, σας παραπέμπω στην προηγούμενη απάντησή μου.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης