Η ΝΔ προηγείται με 6,5% του ΣΥΡΙΖΑ: Γκάλοπ της MRB

Ποσοστό 30% για τη ΝΔ έναντι 23,5% για τον ΣΥΡΙΖΑ - Τρίτο κόμμα το Κίνημα Αλλαγής - Τι καταγράφει πανελλαδική δημοσκόπηση που δημοσιεύεται στα «Νέα»

mitsotakis_tsipras
Με την ευρεία διαφορά των 6,5 μονάδων προηγείται η ΝΔ του ΣΥΡΙΖΑ, όπως προκύπτει από πανελλαδικό γκάλοπ της MRB που δημοσιεύεται στην εφημερίδα «τα Νέα».

Στη δημοσκόπηση που πραγματοποιήθηκε με τηλεφωνική έρευνα από τις 13 μέχρι τις 16 Μαϊου, η ΝΔ συγκεντρώνει ποσοστό 30% έναντι 23,5% του ΣΥΡΙΖΑ στο ερώτημα ποιο κόμμα θα ψηφίσετε στις ευρωεκλογές.
Capture2

Όπως προκύπτει από την πανελλαδική δημοσκόπηση, το νέο πακέτο παροχών και φοροελαφρύνσεων που ανακοίνωσε στην αρχή της κορύφωσης της προεκλογικής περιόδου ο Αλέξης Τσίπρας δεν δείχνει ικανό να προσδώσει μια δυναμική στον ΣΥΡΙΖΑ που θα μπορούσε να μεταβάλλει την γενικότερη εικόνα που έχει διαμορφωθεί τουλάχιστον κατά την τελευταία διετία. Ειδικότερα, σύμφωνα με την έρευνα, το τελευταίο χαρτί που έριξε στην προεκλογική μάχη η κυβέρνηση με τη 13η σύνταξη και τις λοιπές παροχές, όπως η μείωση του ΦΠΑ, δεν έχει μεταβάλλει ουσιαστικά κανέναν αππό τους βασικούς δημοπσκοπικούς δείκτες. Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι στον χώρο των συνταξιούχων, το προβάδισμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης κινείται σε δυσθεώρητα ύψη.

Το Κίνημα Αλλαγής επιλέγει το 6,6% των ερωτηθέντων, ποσοστό 6,3% απαντά πως θα ψήφιζε Χρυσή Αυγή και το 5,9% απαντά ότι στις εκλογές για την ανάδειξη ευρωβουλευτών θα επιλέξει το ΚΚΕ.

Ακολουθούν το Ποτάμι με 2,5%, η Ένωση Κεντρώων με 2,2%, η Ελληνική Λύση με 1,7%, οι Οικολόγοι Πράσινοι με 1,5%, οι ΑΝΕΛ με 1,2% και η Ανταρσύα με 1%. Το ποσοστό της αδιευκρίνιστης ψήφου ανέρχεται στο 13,2% (4,4% δηλώνουν ότι θα ψηφίσουν άλλο κόμμα από τα προαναφερθέντα, 4,5% επιλέγουν λευκό, άκυρο ή αποχή και το 8,7% των συμμετεχόντων στην έρευνα δηλώνουν «δεν αποφάσισα-δεν απαντώ».

Μεγάλο ενδιαφέρον έχει και η απάντηση των πολιτών στο ερώτημα «με ποιο κριτήριο θα προσέλθετε στις ευρωεκλογές της 26ης Μαϊου;». Το 41,2% απαντούν ότι θα ψηφίσουν για να εκλέξουν το κόμμα και τα πρόσωπα που θα με εκπροσωπήσουν στο ευρωκοινοβούλιο. Το 14,5% των ερωτηθέντων λένε ότι θα ψηφίσουν για να αποδοκιμάσουν την παρούσα κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, το 12,2% απαντούν ότι θέλουν να δώσουν ψήφο εμπιστοσύνης στη ΝΔ και το 10% θέλει να δώσει ψήφο εμπιστοσύνης στην παρούσα κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ. Ένα υποσύνολο 8,2% λένε ότι κριτήριο της ψήφου τους στις ευρωεκλογές θα είναι να δώσουν ψήφο εμπιστοσύνης σε κάποιο άλλο κόμμα, το 4,3% δηλώνουν ότι θέλουν να αποδοκιμάσουν τη ΝΔ και το 0,9% θα ψηφίσουν με στόχο να αποδοκιμάσουν κάποιο άλλο κόμμα. «Δεν ξέρω, δεν απαντώ» απαντά το 8,7%.

Ευρωεκλογές 2019: Προβάδισμα 10,8 της ΝΔ έναντι ΣΥΡΙΖΑ, δίνει το Ευρωκοινοβούλιο

Προβάδισμα 10,8 ποσοστιαίων μονάδων δίνει στη ΝΔ έναντι του ΣΥΡΙΖΑ και 3,2% στη Λαϊκή Ενότητα (ΛΑ.Ε) για τις ευρωεκλογές το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, με βάση το μέσο όρο τριών δημοσκοπήσεων, που έγιναν στα κράτη-μέλη της ΕΕ.

Κλείσιμο
Με βάση την πρόβλεψη, η ΝΔ αναμένεται ότι θα λάβει 34,6%, έναντι 23,8% του ΣΥΡΙΖΑ. Ακολουθεί το ΚΙΝΑΛ με 7,5%, η Χρυσή Αυγή, με 7,4%, το ΚΚΕ, με 6,2% και η ΛΑ.Ε με 3,2%. Χαμηλά ποσοστά συγκεντρώνει η Ένωση Κεντρώων (2,2%), το Ποτάμι (1,7%) και οι ΑΝΕΛ(1,2%).

Τα ποσοστά δίνουν 9 έδρες στη ΝΔ, 6 έδρες στον ΣΥΡΙΖΑ, από 2 έδρες στο ΚΙΝΑΛ και την Χρυσή Αυγή και από 1 έδρα στο ΚΚΕ και τη ΛΑ.Ε.

Δείτε τις τρεις δηοσκοπήσεις:

dimo1
dimo2
dimo3
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης