Ο Μητσοτάκης παρουσίασε το ευρωψηφοδέλτιο: Έρχεται μεγάλη πολιτική αλλαγή

Ο Μητσοτάκης παρουσίασε το ευρωψηφοδέλτιο: Έρχεται μεγάλη πολιτική αλλαγή

«Το αποτέλεσμα της 26ης Μαΐου θα πρέπει να είναι τέτοιο, ώστε να μην υπάρχει αμφιβολία ότι έρχεται μια μεγάλη πολιτική αλλαγή», τόνισε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας - Δείτε τους υποψήφιους  ευρωβουλευτές του κόμματος

mitsotakis_main02
Μήνυμα εμφατικής νίκης στις ευρωεκλογές της 26ης Μαΐου που θα πυροδοτήσει την μεγάλη πολιτική αλλαγή για την χώρα απηύθυνε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην εκδήλωση για την παρουσίαση των 42 υποψηφίων της ευρωλίστας που πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Κυριακής.

Ο αρχηγός της Νέας Δημοκρατίας επισήμανε ότι το ευρωψηφοδέλτιο αναδεικνύει και την ποιοτική διαφορά με τα υπόλοιπα κόμματα καθώς σηματοδοτεί την αξιοκρατία, την δημιουργία και την αγάπη για την πατρίδα. «Το βράδυ της 26ης Μαΐου θα έχουμε στείλει ένα μεγάλο μήνυμα. Δεν ξέρω αν οι αντίπαλοι θα κατέβουν στο 2 ημίχρονο (σ.σ. εθνικές εκλογές). Είναι αναγκασμένοι να το κάνουν όμως το αποτέλεσμα του πρώτου ημιχρόνου πρέπει να είναι τέτοιο που να καθιστά ξεκάθαρο ότι έρχεται η μεγάλη αλλαγή» τόνισε ο κ. Μητσοτάκης. Ο ίδιος μίλησε για την τοξικότητα που καλλιεργεί συστηματικά η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και υπενθύμισε πως το 2014 ο κ. Αλέξης Τσίπρας έλεγε για τους πολιτικούς του αντιπάλους «ή τους τελειώνουμε ή μας τελειώνουν» για να προσθέσει «Εμείς δεν θέλουμε να τελειώσουμε κανέναν. Θέλουμε να ενώσουμε όλες τις δυνάμεις για την ανοικοδόμηση της πατρίδας. Να τελειώνουμε με την τοξικότητα».

Δείτε το βίντεο από την εκδήλωση της Νέας Δημοκρατίας με τους υποψήφιους ευρωβουλευτές του κόμματος:
Παρουσίαση των Υποψηφίων Ευρωβουλευτών της Νέας Δημοκρατίας

Ο πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης επισήμανε πως οι πολίτες έχουν βγάλει τα συμπεράσματά τους για την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και πλέον θέλουν να ακούσουν το σχέδιο της ΝΔ που θα δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας, θα φέρει επενδύσεις, θα εξασφαλίσει την ασφάλεια στις γειτονιές και στα πανεπιστήμια.

Παράλληλα υπογράμμισε την κρισιμότητα των επόμενων εκλογικών αναμετρήσεων καλώντας τους πολίτες να προσέλθουν στις κάλπες και να περιορίσουν την αποχή. Ειδική αναφορά έκανε και στους νέους ψηφοφόρους και ιδίως στα παιδία που θα προσέλθουν στις κάλπες για πρώτη φορά «Δεν είμαστε όλοι το ίδιο. Κάντε την σύγκριση των ευρωψηφοδελτίων. Ειδικά στους νέους που ψηφίζουν για πρώτη φορά να τους θυμίσουμε ένα στοίχο που τραγουδούσε η δική μου γενιά: «φοβάμαι όλα αυτά που θα γίνουν για εμένα χωρίς εμένα». Αν συμμετέχετε στις εξελίξεις δεν θα γίνουν χωρίς εσάς. Μην δώσετε την ευκαιρία σε άλλους να διαμορφώσουν το δικό σας μέλλον».

Κλείσιμο
Ο πρόεδρος της ΝΔ κατά την έναρξη της τοποθέτησής του και μιλώντας για τους υποψηφίους ευρωβουλευτές είπε «έχουμε μπαρουτοκαπνισμένα έμπειρα στελέχη με μπροστάρη τον Β Μεϊμαράκη και την έμπειρη ευρωομάδα μας. Εχουμε παλιούς αγωνιστές και πολλούς νέους ανθρώπους. Πολλοί έκαναν το τολμηρό βήμα να εκτεθούν στην λαϊκή ψήφο για πρώτη φορά. Τους ακούσατε σήμερα όλες και όλους .Ισως με ένα μικρό τρακ αλλά τους ακούσατε και είδατε κυρίως ανθρώπους με ποιότητα Γι αυτό το στοιχείο ξεχωρίζει την ΝΔ. Οι επιλογές ήταν δύσκολες αλλά νομίζω ότι επιλέξαμε ψηφοδέλτιο με αξιοκρατία και αντιπροσωπευτικότητα. Ο κάθε ένας προσθέτει την δική του προσωπική ιστορία προκοπής σκληρής δουλειάς και αν τελικά επιλεγεί από εσάς ξέρουμε ότι θα τιμήσει την ιστορία της παράταξης και θα σταθεί στο ύψος των περιστάσεων. Ολοι αγωνιστήκατε σκληρά κάποιοι λίγο περισσότερο από άλλους και απέδειξαν ότι όταν υπάρχει θέληση δεν υπάρχουν εμπόδια και μπορούμε να πετύχουμε στόχους μας»
ulis00
4777037

«Στις 28 Μαιού 2019 συμπληρώνονται 40 χρόνια από την ημέρα που ο Κ. Καραμανλής υπέγραψε την πράξη προσχώρησης της Ελλάδας στην ευρωπαϊκή κοινότητα. Ασφάλιση την χώρα μας στο αγκυροβόλιο της ευρώπης πηγαίνοντας τότε κόντρα στην κοινή γνώμη εξηγώντας όμως στον κόσμο την σημασία της πράξης. Από τότε έγιναν πολλά. Ο Κ Μητσοτάκης υπέγραψε την συνθήκη του Μαάστριχτ και η ΝΔ ήταν πάντα η μεγάλη πρωταγωνίστρια στην Ευρωπη. Δεν έβαλε μόνο την Ελλάδα στην Ευρώπη αλλά ήταν και η παράταξη που κράτησε πριν από 4 χρόνια την Ελλάδα στην Ευρώπη όταν κληθήκαμε να κάνουμε την επιλογή να βάλουμε το εθνικό συμφέρον πάνω από το κομματικό» είπε σε άλλο σημείο για να προσθέσει «Τώρα ανοίγεται μπροστά μας νέος δρόμος με νέες προκλήσεις σε μια ευρώπη που αλλάζει και απειλείται από δυνάμεις λαϊκισμού και εθνικισμού. Πρέπει να θυμίσουμε στους εταίρους μας πως οι δυνάμεις λαϊκισμού δεν είναι προνόμιο μόνο της ακροδεξιάς. Βγαίνουμε πιο ώριμοι από την κρίση να αναζητήσουμε πιο φωτεινό μέλλον».

Ο πρόεδρος της ΝΔ εξήγησε ότι εκτός από την ΝΔ νικητής των ευρωεκλογών θα είναι συνολικά το ΕΛΚ ενώ σημείωσε ότι ο Μ. Βέμπερ θα ξεκινήσει τον προεκλογικό του αγώνα από την Αθήνα την ερχόμενη Τρίτη.

«Τα επόμενα 5 χρόνια θα είναι κρίσιμα για την ΕΕ και θέλουμε μια ισχυρή Ελλάδα σε μια ισχυρή ΕΕ. Η ΝΔ αποτελεί κεντρικό πυλώνα του ΕΛΚ που θα είναι νικητής στις επόμενες εκλογές και πρωταγωνιστής των εξελίξεων και θέλουμε να είμαστε με τους νικητές και όχι να ψάχνουμε σε πια ευρωομάδα θα ενταχθούμε. Θέλουμε και την εκλογή του Βέμπερ που αν και από κάποιους κατηγορείται ως ανθέλληνας θα ξεκινήσει την καμπάνια του από την Αθήνα την ερχόμενη Τρίτη» είπε.

«Θα κληθεί η Ευρώπη να πάρει κρίσιμες αποφάσεις σε σχέση με την ανάπτυξη. Να στηρίξει τις χώρες για ανάδειξη συγκριτικών τους πλεονεκτημάτων, αποφάσεις για την ασφάλεια και φύλαξη συνόρων, κλιματική αλλαγή. Σε αυτές τις προκλήσεις η Νδ πρέπει να είναι παρούσα με όσο το δυνατόν πιο ποιοτική και δυνατή ευρωομάδα. Η επιλογή είναι δική σας, τον φίλων που θα στηρίξουν την ΝΔ και θα επιλέξουν εκείνους που θεωρουν ότι μπορούν να τους εκπροσωπήσουν καλύτερα. Όμως η μεγάλη μάχη είναι για την φανέλα την ΝΔ. Εκείνο το βράδυ το μήνυμα προς όλους πρέπει να είναι ξεκάθαρο. Μετά από 4 δύσκολα χρόνια, χαμένων ευκαιριών, απαισιοδοξίας που όλο και περισσότερα νέα παιδία βλέπουν το μέλλον τους μακριά από την Ελλάδα ήρθε η ώρα να κάνουμε μια νεά αρχή. Δεν θα αφιερώσουμε πολύ ενέργεια για τους πολιτικούς μαςε αντιπάλους. Η κοινωνία έχει βγάλει τα συμπεράσματά της. Περιμένει τώρα από εμάς τις προτάσεις μας, πώς θα δημιουργήσουμε νέες θέσεις, νέες επενδύσεις, την γειτονιά μας πιο ασφαλή, πως θα τελειώσουμε από τους Ρουβίκωνες που κάνουν το βίο αβίωτο στα πανεπιστήμια και στα εξάρχεια. Πως θα δημιουργήσουμε κοινωνία ίσων ευκαιριών» ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης.
ulis02
ulis01

Να σημειωθεί πως η εκδήλωση ξεκίνησε με ένα ολιγόλεπτο βίντεο που παρουσιάστηκαν αποσπάσματα από την ιστορική ομιλία του Κωνσταντίνου Καραμανλή κατά την ένταξη της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Κοινότητα με την περίφημη πλέον φράση «Η Ελλάδα ανήκει εις την Δύση». Συνέχισε με εικόνες απο την υπογραφή της Συνθήκης του Μάαστριχτ από τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη και από άλλες ιστορικές στιγμές που δείχνουν όπως είπε ο σημερινός αρχηγός της ΝΔ πως η ΝΔ έχει σφραγίσει την ευρωπαϊκή πορεία της χώρας. Κεντρικά μηνύματα του μικρού μήκους σποτ ήταν η ενδυνάμωση της Δημοκρατίας, το Κράτος Δικαίου, τα ανθρώπινα δικαιώματα και η επένδυση στην πραγματική οικονομία.

Ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης έφτασε στην αίθουσα του Νέου Κόσμου στις 6:30 συνοδευόμενος από την σύζυγό του Μαρέβα Γκραμπόφσκι. Το «παρών» δίνει ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, πλήθος βουλευτών της αξιωματικής αντιπολίτευσης, κομματικών στελεχών κ.α.

Η διαδικασία συνεχίστηκε με την παρουσίαση των υποψηφίων ευρωβουλευτών. «Οικοδέσποινα» της εκδήλωσης ήταν η εκπρόσωπος του κόμματος Σοφία Ζαχαράκη που δίνει το λόγο για ένα λεπτό στους υποψηφίους προκειμένου να αυτοπαρουσιαστούν.

Το πιο θερμό χειροκρότημα εισέπραξε ο Στέλιος Κυμπουρόπουλος. Ο Ευάγγελος Μεϊμαράκης κάλεσε τα στελέχη της παράταξης να παραμερίσουν τις όποιες διαφωνίες και να συστρατευτούν στην μάχη των ευρωεκλογών που αποτελούν ενώ ο παλαίμαχος αθλητικός δημοσιογράφος Μανώλης Μαυρομάτης περιέγραψε με ποδοσφαιρικούς όρους την επικείμενη αναμέτρηση προβλέποντας ότι το «σκορ» θα λήξει με διαφορά μεγαλύτερη των 10 μονάδων υπερ της ΝΔ.

Δείγμα γραφής για τα ψηφοδέλτια στις εθνικές εκλογές

Να σημειωθεί ότι το ευρωψηφοδέλτιο της ΝΔ χαρακτηρίζεται δείγμα γραφής για τον τρόπο που θα διαμορφωθούν τα ψηφοδέλτια για τις εθνικές εκλογές.

Οι υποψήφιοι ευρωβουλευτές προέρχονται από πολλούς και διαφορετικούς χώρους, συνδυάζουν την εμπειρία με την ανανέωση, καλύπτουν ένα ευρύ ηλικιακό φάσμα και έχουν αναφορές σε όλη την Ελλάδα.

Οι υποψήφιοι της Νέας Δημοκρατίας συγκεντρώνουν πολλές και διαφορετικές δεξιότητες, έχοντας διανύσει ο καθένας τη δική του επιτυχημένη επαγγελματική διαδρομή. Ορισμένα επαγγέλματα εκπροσωπούνται βέβαια σε μεγαλύτερο βαθμό δεδομένου ότι οι γνώσεις που αυτά παρέχουν τους επιτρέπουν να διαχειριστούν ευκολότερα πολλές από τις προκλησεις που θα χρειαστεί να αντιμετωπίσουν στις Βρυξέλλες.

Συγκεκριμένα, το ψηφοδέλτιο της Νέας Δημοκρατίας εκτός από τους εν ενεργεία πολιτικούς αποτελείται από 8 νομικούς, 7 στελέχη του επιχειρηματικού κόσμου, 5 καθηγητές ΑΕΙ, 3 στελέχη της δημόσιας διοίκησης, 3 πολιτικούς επιστήμονες, 3 γιατρούς, 3 δημοσιογράφους, 1 διπλωμάτη, 1 μηχανικό, 1 ηθοποιό, και 1 προγραμματιστή.
ulis10
ulis9
ulis8

20 από τους 42 μπαίνουν για πρώτη φορά στην πολιτική

Εντυπωσιακό είναι το ποσοστό των υποψηφίων που αποφάσισαν να δοκιμαστούν για πρώτη φορά στην κεντρική πολιτική σκηνή. 20 από τους 42 υποψηφίους -ποσοστό 48%- διεκδικούν για πρώτη φορά την είσοδό τους στην κεντρική πολιτική σκηνή, αν και οι περισσότεροι βέβαια είναι ενεργοί πολίτες, έχοντας είτε άμεσα είτε έμμεσα πολιτική δράση στην κοινωνία των πολιτών.

Αν αφαιρέσουμε μάλιστα τους νυν ευρωβουλευτές (Μαρία Σπυράκη, Μανώλης Κεφαλογιάννης, Ελίζα Βόζεμπεργκ, Γιώργος Κύρτσος και Θοδωρής Ζαγοράκης) που διεκδικούν την επανεκλογή τους καθώς και 3 βουλευτές (Άννα Μισέλ Ασημακοπούλου, Γιώργος Αμυράς και Κατερίνα Μάρκου) και βέβαια τον πρώην πρόεδρο της ΝΔ κ. Βαγγέλη Μεϊμαράκη που είναι υποψήφιοι, το πραγματικό ποσοστό των νέων που πρωτοδοκιμάζονται σε κάλπες με εθνικό ακροατήριο ξεπερνά το 60%.

Υλοποιείται έτσι έμπρακτα η δέσμευση του Κυριάκου Μητσοτάκη ο οποίος από την πρώτη στιγμή της ανάληψης των καθηκόντων του είχε περιγράψει ως προσωπικό του στοίχημα να κινητοποιήσει και να εντάξει ανθρώπους στην πολιτική που κρατούσαν μέχρι σήμερα αποστάσεις ασφαλείας από τα κόμματα. Το ίδιο ακριβώς μοντέλο έχει ήδη υιοθετήσει ο πρόεδρος της ΝΔ και στη διαμόρφωση των εθνικών ψηφοδελτίων της ΝΔ καταδεικνύοντας έτσι ότι μπορεί τελικά να αναστραφεί η τάση της δυσπιστίας ή και της απαξίωσης που υπάρχει τα τελευταία χρόνια στους πολίτες για την πολιτική.

ulis7
ulis6
ulis5

Έτοιμοι για τις προκλήσεις της Ευρώπης

Ένα άλλο σημαντικό στοιχείο που χαρακτηρίζει το ευρωψηφοδέλτιο της Νέας Δημοκρατίας είναι η εμπειρία πολλών υποψηφίων της στον τρόπο λειτουργίας της ΕΕ ή και οι γνώσεις που έχουν σε συναφή ακαδημαϊκά αντικείμενα. Είναι ενδεικτικό ότι ανάμεσα στους υποψηφίους βρίσκονται 6 οι οποίοι έχουν ήδη διανύσει σημαντικό τμήμα της επαγγελματικής τους διαδρομής σε όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Γιώργος Αγγελόπουλος, Τόνια Αράχωβα, Νίκος Γιαννής, Γιώργος Κρεμλής, Αλέξανδρος Μαλλιάς, Δημήτρης Μελάς) ενώ 3 ακόμη έχουν στο επίκεντρο της ακαδημαϊκής τους έρευνας την Ευρωπαϊκή Ένωση και την ευρωπαϊκή πολιτική (Παύλος Ελευθεριάδης, Δημήτρης Καιρίδης, Ελένη Παναγιωταρέα). Αν προσθέσει κανείς σε αυτούς τους 9 εν ενεργεία ευρωβουλευτές και βουλευτές καθώς και 2 πρώην ευρωβουλευτές (Νίκη Τζαβέλα και Μανώλης Μαυρομμάτης), σχεδόν οι μισοί υποψήφιοι της Νέας Δημοκρατίας γνωρίζουν ήδη από μέσα πως λειτουργεί η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Στον αντίποδα, σημαντική είναι η εκπροσώπηση και της νέας γενιάς 6 υποψήφιοι είναι κάτω των 40 ετών (Λευτέρης Βαρουξής, Κώστας Δέρβος, Θοδωρής Καλαμπόκης, Στέλιος Κυμπουρόπουλος, Ελισάβετ Κυρίτση και Χιουμεϊρά Αχμέτ Ογλού).

ulis4
ulis3
ulis2

Έμφαση στην Ουσία

Η βασική κριτική που ακούστηκε και γράφτηκε όλο το τελευταίο διάστημα της ανακοίνωσης των ονομάτων ήταν ότι δεν υπάρχει κάποιο όνομα το οποίο να ξεχωρίζει και να χαίρει μεγάλης αναγνωρισιμότητας. Ωστόσο, και αυτή η επιλογή δεν έγινε τυχαία. Το βασικό κριτήριο βάσει του οποίου έγιναν οι τελικές επιλογές δεν ήταν η αναγνωρισιμότητα, αλλά η ικανότητα του κάθε υποψηφίου να ανταποκριθεί στα δύσκολα καθήκοντα που απαιτεί ο ρόλος του ευρωβουλευτή. Με απλά λόγια, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ήθελε 42 υποψηφίους οι οποίοι να είναι όλοι τους έτοιμοι
να εκπροσωπήσουν τη χώρα μας, αν τους επιλέξουν με την ψήφο τους οι πολίτες.

Αυτή είναι άλλωστε και μια από τις ουσιώδεις διαφορές του ευρωψηφοδελτίου της ΝΔ από τον τρόπο που αγωνιά να συμπληρώσει το δικό του κ. Τσίπρας, αναζητώντας κάποιο διάσημο όνομα που θα δεχθεί να στρατευθεί στο ΣΥΡΙΖΑ ανεξαρτήτως γνώσεων και ευρωπαϊκών εμπειριών.

Αρκεί κανείς να δει την ανθρωπογεωγραφία του ευρωψηφοδελτίου του ΣΥΡΙΖΑ για να αντιληφθεί ότι η βασική προτεραιότητα του κυβερνώντος κόμματος ήταν μια απέλπιδα προσπάθεια ένταξης γνωστών ονομάτων για λόγους ψηφοθηρίας (Πλουμπίδης, Τσάτσου, Λοΐζου, Κόκκαλης). Εξ αυτών, ήταν φυσικό να ξεχωρίσει η περίπτωση της Μυρσίνης Λοϊζου η οποία πέραν του ονόματος του πατέρα της, νόμιζε ότι κληρονομεί και τη... σύνταξη της μητέρας της, την οποία εξακολουθούσε να λαμβάνει παρανόμως μετά τον θάνατο της.

Πέραν αυτού, η επιλογή των Δανέλλη και Κουντουρά επιβεβαιώνει όσους εξ αρχής κατήγγειλαν την εξόφθαλμη πολιτική συναλλαγή με τους γνωστούς προθύμους της κυβέρνησης κουρελού οι οποίοι υπερψήφισαν τη συμφωνία των Πρεσπών με αντάλλαγμα μια θέση στα συριζαικά ψηφοδέλτια.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης