Τσίπρας για την «Πρωτοβουλία 17+1»: Τρέχουμε για να καλύψουμε το χαμένο έδαφος

Τσίπρας για την «Πρωτοβουλία 17+1»: Τρέχουμε για να καλύψουμε το χαμένο έδαφος

Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι η Ελλάδα δεν συμμετείχε στην συνεργασία, καθώς η Κίνα είχε δεχθεί τα Σκόπια με το όνομα «Δημοκρατία της Μακεδονίας»  - Εκθείασε εκ νέου τη Συμφωνία των Πρεσπών, μιλώντας για αποκατάσταση ιστορικών ανακριβειών

4774587
«Τρέχουμε για να κερδίσουμε το χαμένο έδαφος» δήλωσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, μετά την προσχώρηση της Ελλάδας στην «Πρωτοβουλία 16+1» στο Ντουμπρόβνικ της Κροατίας.

«Σήμερα αποδεικνύουμε μία ακόμη από τις δυνατότητες της χώρας που δεν αξιοποιήσαμε. Από το 2012 θα έπρεπε η Ελλάδα να είναι μέλος της ομάδας συνεργασίας. Δεν συμμετείχε για ένα λόγο: Γιατί η Κίνα και οι άλλες 16 είχαν δεχθεί τους βόρειους γείτονές μας με το τότε συνταγματικό τους όνομα "Δημοκρατία της Μακεδονίας"», ανέφερε στις δηλώσεις του στους δημοσιογράφους ο Αλέξης Τσίπρας.

«Αυτή η ιστορική ανακρίβεια αντικαταστάθηκε και σήμερα ήρθαμε εδώ και εμείς -έχουμε έναν ιδιαίτερο ρόλο στην περιοχή- και οι γείτονες μας με το νέο συνταγματικό της όνομα, Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας, που προφανώς έχει γεωγραφικό προσδιορισμό και αναφορά και ξεχωρίζει την ιστορία και βάζει τα πράγματα στη θέση τους», σημείωσε.

«Σήμερα κερδίζουμε το χαμένο έδαφος, ανακτούμε την αξιοπιστία μας και τη δυναμική μας και γινόμαστε μια χώρα που μπορεί με μεγαλύτερη αισιοδοξία να ατενίζει το μέλλον, αξιοποιώντας τις μεγάλες οικονομικές και εμπορικές ευκαιρίες που της δίνει η γεωγραφική της θέση», ανέφερε στη συνέχεια. 

Ανέδειξε επίσης πως η Ελλάδα είναι μια χρήσιμη χώρα στην περιοχή, είναι ένας κόμβος διασυνδεσιμότητας, εμπορίου, οικονομικών συναλλαγών, μια χώρα που αναδεικνύεται σε πυλώνα σταθερότητας, ασφάλειας και συνεργασίας τόσο με τη δυνατότητα πολυμερών σχημάτων συνεργασίας στην περιοχή της Νοτιοανατολικής Μεσογείου όσο και μετά τη Συμφωνία των Πρεσπών.

«Η Ελλάδα θα έπρεπε να ήταν από το 2012 μέλος αυτής της ομάδας συνεργασίας με πολύ σημαντικά οφέλη. Δεν συμμετείχε για έναν κρίσιμο λόγο: Διότι η Κίνα και οι 16 υπόλοιπες χώρες είχαν δεχθεί τους βόρειους γείτονες μας σε αυτή την Πρωτοβουλία με το συνταγματικό τους τότε όνομα. Η Ελλάδα προφανώς δεν μπορούσε να συμμετάσχει. Όλοι είχαν την εντύπωση στο εσωτερικό της χώρας, ότι ακριβώς επειδή εμείς δεν αναγνωρίζαμε τη χώρα αυτή με το συνταγματικό της όνομα, όλοι οι άλλοι ακολουθούσαν εμάς. Το αντίθετο συνέβαινε», πρόσθεσε.

«Σήμερα κερδίζουμε το χαμένο έδαφος. Ανακτούμε αξιοπιστία και δύναμη. Πριν από τέσσερα χρόνια η Ελλάδα ήταν το μαύρο πρόβατο της Ευρώπης, χωρίς δυνατότητα να έχει πρόσβαση στις μεγάλες προκλήσεις και εξελίξεις στην περιοχή, με διαμάχες με τους βόρειους γείτονές της. Τώρα μας αναγνωρίζουν, η Ελλάδα έχει ανακτήσει την πρόσβασή της στις αγορές, χθες καταγράψαμε ιστορικό χαμηλό στο δεκαετές ομόλογο. Καταγράψαμε τη χαμηλότερη τιμή με 3,3%. Έχουμε τη φθηνότερη πρόσβαση στις αγορές», ανέφερε ο πρωυθυπουργός.

 «Επανακτήσαμε το κύρος μας στην ευρύτερη περιοχή, κάτι που προμηνύει θετικές εξελίξεις για το μέλλον. Τρέχουμε να αξιοποιήσουμε τις ευκαιρίες και να ανακτήσουμε το χαμένο έδαφος», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός. 

Αναφερόμενος, τέλος, στη σημασία που θα έχει για την Πρωτοβουλία των χωρών της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης και της Κίνας η ένταξη της Ελλάδας, ο κ. Τσίπρας ανέφερε πως με την προσθήκη της χώρας μας, η Πρωτοβουλία αποκτά ένα ιδιαίτερο βάθος σε ό,τι αφορά τον τομέα της οικονομίας και της διασυνδεσιμότητας.


Μετά και την προσθήκη της χώρας μας, η πρωτοβουλία των χωρών της Ανατολικής, Νοτιοανατολικής, Κεντρικής Ευρώπης και της Κίνας θα ονομάζεται πλέον «Πρωτοβουλία 17+1».
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης