Σούρλας: Να συσταθεί ανεξάρτητη αρχή για την καταπολέμηση της διαφθοράς

Σούρλας: Να συσταθεί ανεξάρτητη αρχή για την καταπολέμηση της διαφθοράς

«Η πάταξη της διαφθοράς και της διαπλοκής είναι θέμα πολιτικής βούλησης, η οποία, δυστυχώς, μέχρι σήμερα ούτε υπήρξε, ούτε υπάρχει» σημειώνει ο πρώην Γενικός Γραμματέας Διαφάνειας Γιώργος Σούρλας σχολιάζοντας τις αποκαλύψεις από το «Πρώτο Θέμα» 

4164377
Τη σύσταση Ανεξάρτητης Αρχής Καταπολέμησης της Διαφθοράς με αφορμή την αποκάλυψη του Πρώτου Θέματος για τις περίεργες δραστηριότητες της γενικής γραμματέας κατά της Διαφθοράς Αναστασίας Ξεπαπαδέα, ζητά ο πρώην Γενικός Γραμματέας Διαφάνειας Γιώργος Σούρλας.

Στην ανακοίνωση που εξέδωσε ο Γιώργος Σούρλας σημειώνει χαρακτηριστικά ότι «πέρα και πάνω από θεσμούς, η πάταξη της διαφθοράς και της διαπλοκής είναι θέμα πολιτικής βούλησης, η οποία, δυστυχώς, μέχρι σήμερα ούτε υπήρξε, ούτε υπάρχει»

Συγκεκριμένα, δήλωσε:

«Τα ερωτήματα που εγείρονται από την εμπλοκή της Γ.Γ. για την Καταπολέμηση της Διαφθοράς σε υποθέσεις διαπλοκής θέτουν γενικότερα ζητήματα λειτουργίας ενός θεσμού, που θα εγγυάται την πρόληψη, την αποκάλυψη, την καταστολή φαινομένων της διαφθοράς και εμπέδωση της διαφάνειας.

Από τη θέση του Γενικού Γραμματέα Διαφάνειας και Ανθρώπινων Δικαιωμάτων, είχα τη δυνατότητα εκ των έσω να γνωρίσω σε τι συνίσταται το έργο για την καταπολέμηση της διαφθοράς. Επισήμανα ότι σε καμία περίπτωση δεν πρέπει αυτός ο φορέας να είναι κυβερνητικό όργανο, όπως είναι η Γ.Γ. Καταπολέμησης της Διαφθοράς, αλλά μια Ανεξάρτητη Αρχή, που δεν θα εξυπηρετεί κυβερνητικές επιδιώξεις και κομματικές σκοπιμότητες.

Αν επρόκειτο να ληφθεί απόφαση για να λειτουργήσει μια μόνο Ανεξάρτητη Αρχή, αυτή θα έπρεπε να είναι η Αρχή για την Καταπολέμηση της Διαφθοράς για να μην επαναληφθούν φαινόμενα, που οδήγησαν τη χώρα στη χρεοκοπία και την εθνική ταπείνωση.

Πέρα και πάνω από θεσμούς, η πάταξη της διαφθοράς και της διαπλοκής είναι θέμα πολιτικής βούλησης, η οποία, δυστυχώς, μέχρι σήμερα ούτε υπήρξε, ούτε υπάρχει.
Είναι προφανές ότι όπου υπάρχει επαρκής πολιτική βούληση δεν υπάρχει διαφθορά και όπου υπάρχει διαφθορά δεν υπάρχει πολιτική βούληση».
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης