Καίει το τρίγωνο Παππάς-Πετσίτης-Αρτεμίου: Ο υπουργός, το «delivery boy» και ο δικηγόρος «Βενεζουέλα-Κύπρος»

Καίει το τρίγωνο Παππάς-Πετσίτης-Αρτεμίου: Ο υπουργός, το «delivery boy» και ο δικηγόρος «Βενεζουέλα-Κύπρος»

Ο Μανώλης Πετσίτης τρομάζει την κυβέρνηση με τις εκκρεμότητές του στη Δικαιοσύνη και τους... ορθάνοιχτους λογαρισμούς στην Κύπρο - Ο Αρτέμης Αρτεμίου εμφανίζεται παντού: στα Panama Papers, στο Μαξίμου, στη Βενεζουέλα, σε εταιρείες στην Αθήνα με εκπρόσωπο τον Πετσίτη

Απαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
petsitis_ar
Σε μαρτύριο της σταγόνας χωρίς τέλος εξελίσσεται η υπόθεση Πετσίτη για την κυβέρνηση. Οι αποκαλύψεις διαδέχονται σαδιστικά η μία την άλλη και η ανησυχία στο Μαξίμου χτυπάει κόκκινο. Παρότι το επίσημο δόγμα «δεν είδα, δεν ξέρω» συνεχίζει να εκπέμπεται από τα κυβερνητικά στελέχη, το θερμόμετρο ανεβαίνει επικίνδυνα. Ο λόγος είναι απλός. Το πουλόβερ ξηλώνεται και ουδείς μπορεί να προεξοφλήσει τι κρύβει η συνέχεια. Πολύ περισσότερο τα κυβερνητικά στελέχη που αποδεδειγμένα σχετίζονται με την εκτίναξη του «Μανόλο» από σερβιτόρος σε πιτσαρία σε οικονομικό παράγοντα του τόπου.

Η σκυταλοδρομία, λοιπόν, συνεχίζεται. Από τον Μανώλη Πετσίτη στον Νίκο Παππά. Από κει στους Κύπριους δικηγόρους Αρτέμη Αρτεμίου και Λάμπρο Πιερή. Σε υποθέσεις τηλεοπτικών δικαιωμάτων, σε στελέχη της NOVA, όπως ο διευθύνων σύμβουλός της Πάνος Παπαδόπουλος. Σε εταιρείες τηλεοπτικών δικαιωμάτων για αθλητικές μεταδόσεις, όπως η εταιρεία του Κωνσταντίνου Ντέρη. Και πολλά άλλα που όλα μαζί έχουν ένα κοινό στοιχείο: γράφουν στην ούγια «Μανώλης Πετσίτης». Ιστορίες με σκιές και γκρίζες ζώνες που φτάνουν στην καρδιά του κυβερνητικού συστήματος εξουσίας. Γιατί όλες οι επαγγελματικές δραστηριότητες του Πετσίτη συνδέονται με παρακυβερνητικές λειτουργίες. Δικηγόροι που συνδέονται με τον Παππά, καναλάρχες που είτε έχουν προβλήματα με τη Δικαιοσύνη είτε επιβιώνουν με κυβερνητικές αβάντες. Επιχειρηματίες σε ανοιχτές διεθνείς υποθέσεις ερευνών για παράνομα εμβάσματα στη FIFA. Και ο πολυτάλαντος Μανώλης με μοναδικό προσόν το κομματικό διαβατήριο παράγοντα του ΣΥΡΙΖΑ. Εστω «εθελοντή», που λένε οι παπαγάλοι του Μαξίμου.

Η Ξεπαπαδέα και ο Αρτεμίου

Μια νέα διάσταση στο αμαρτωλό τρίγωνο Παππάς - Πετσίτης - Κύπριοι δικηγόροι αναδεικνύεται από το «Θέμα». Ποια ήταν η πληρεξούσια δικηγόρος-συνεργάτης της δικηγορικής εταιρείας Αρτεμίου και Πιερή στην Αθήνα σε υποθέσεις που εμπλέκονται εταιρείες αγνώστου ιδιοκτησίας το 2016 και το 2017, αλλά και το 2018; Η δικηγόρος Αναστασία Ξεπαπαδέα, η οποία από τον Ιούλιο του 2015 ήταν διευθύντρια του πολιτικού γραφείου του αναπληρωτή υπουργού Δικαιοσύνης Δημήτρη Παπαγγελόπουλου, μετά ειδική συνεργάτης του ίδιου και από τον Ιούνιο του 2018 διορίστηκε επικεφαλής της Γενικής Γραμματείας για την Καταπολέμηση της Διαφθοράς. Μια νόμιμη προφανώς επαγγελματική δραστηριότητα, η οποία βέβαια δημιουργεί μείζονα πολιτικά και ηθικά ερωτήματα. Ολα αυτά επιτρέπονται από το νόμο, αλλά οι συμπτώσεις είναι πλέον εκκωφαντικές. Πώς γίνεται να εργάζεσαι στο γραφείο του αναπληρωτή υπουργού Δικαιοσύνης, να τοποθετείσαι επικεφαλής για την καταπολέμηση της διαφθοράς και την ίδια περίοδο να συνεργάζεσαι επαγγελματικά με δικηγορικές εταιρείες που εξειδικεύονται στις offshore; Σε εταιρείες δηλαδή που, σύμφωνα με το ευαγγέλιο του ΣΥΡΙΖΑ, διευκολύνουν τη φοροδιαφυγή και την κυκλοφορία μαύρου χρήματος. Καλύπτει και τον ΣΥΡΙΖΑ το δόγμα Καραμανλή - Βουλγαράκη «το νόμιμο είναι και ηθικό»; Κάθε απάντηση δεκτή...

Οι λογαριασμοί του «Μανόλο»

Εκεί όμως που η ανάγκη των απαντήσεων διευρύνεται συνεχώς είναι ο σκληρός πυρήνας των υποθέσεων με πρωταγωνιστή τον ίδιο τον Πετσίτη. Επιβεβαιώνεται πλήρως το δημοσίευμα του «ΘΕΜΑτος» την προηγούμενη Κυριακή ότι από την έρευνα των δικαστικών αρχών σε Ελλάδα, Κύπρο και Ελβετία βρέθηκαν στους λογαριασμούς του Πετσίτη αδικαιολόγητα χρηματικά εμβάσματα. Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, την επόμενη εβδομάδα θα αποκαλυφθούν και νεότερα στοιχεία. Πιθανόν περισσότεροι λογαριασμοί, δίκτυο εταιρειών και νέα εμβάσματα. Γι’ αυτό όσοι τον παρουσιάζουν ως «αδέκαρο τύπο» με μηδενικούς λογαριασμούς, ας κάνουν λίγη υπομονή.

Οπως αποκάλυψε η ιστοσελίδα newsbomb.gr, στη Μονάδα Καταπολέμησης Αδικημάτων Συγκάλυψης (ΜΟΚΑΣ) της Κύπρου έχουν ήδη ανακαλύψει σημαντικά στοιχεία για τα φυσικά πρόσωπα, τις εταιρείες και τους τελικούς δικαιούχους που έχουν χρηματικές συναλλαγές με τον Πετσίτη. Στο μικροσκόπιο των ερευνών είναι και οι αντίστοιχες κινήσεις εταιρειών και λογαριασμών που συνδέονται με τους Αρτέμη Αρτεμίου, Λάμπρο Πιερή και Σωτηράκη Παναγιώτου, αλλά και του επιχειρηματία Λαυρέντη Λαυρεντιάδη.

Φαίνεται όμως ότι ο κύκλος των ερευνών έχει διευρυνθεί. Σύμφωνα με πληροφορίες, η ΜΟΚΑΣ αποκάλυψε επίσης μεγάλα χρηματικά ποσά σε λογαριασμούς του Πετσίτη από κυπριακές εταιρείες που διαχειρίζεται η εταιρεία του Κύπριου δικηγόρου Φώτου Πιττάτζη. Ως πραγματικός δικαιούχος των εταιρειών αυτών εμφανίζεται ο Κωνσταντίνος Ντέρης, ιδιοκτήτης της TAF Sports Marketing A.E. Από την εταιρεία αυτή ο Πετσίτης είχε λάβει ως αποδοχές (επίσημες και δηλωμένες στην Εφορία) 60.250 ευρώ για άγνωστες και αδιευκρίνιστες παροχές υπηρεσιών το 2016 και το 2017. Φαίνεται, λοιπόν, ότι ο Πετσίτης είχε αναπτύξει και άλλες επαγγελματικές δραστηριότητες που τώρα βγαίνουν στο φως και στον τομέα της αγοράς και πώλησης τηλεοπτικών δικαιωμάτων για αθλητικές μεταδόσεις.

Πώς βγήκαν αυτά τα στοιχεία; Εκτός από τη ΜΟΚΑΣ, οι ελβετικές αρχές ερευνούν υπόθεση διαφθοράς κορυφαίων στελεχών της FIFA σε πωλήσεις τηλεοπτικών δικαιωμάτων. Στο πλαίσιο της έρευνας, εξετάζεται έμβασμα 500.000 ευρώ προς τον πρώην γ.γ. της FIFA Ζερόμ Βάλκε από ελληνική εταιρεία δικαιωμάτων. Στα περίεργα εμβάσματα που εντόπισαν οι ελβετικές αρχές τούς έκαναν εντύπωση και αυτά προς τον Πετσίτη. Διότι δεν μπορούσαν να βρουν μια επαρκή δικαιολογία για τις υπηρεσίες που προσέφερε ο «Μανόλο» σε εταιρείες αγοραπωλησίας τηλεοπτικών δικαιωμάτων, οι οποίες ταυτόχρονα ερευνώνται για αντισυμβατικές δραστηριότητες στην Ελβετία και την Ελλάδα. Μετά τις αποκαλύψεις εκπρόσωποι της εταιρείας του Ντίνου Ντέρη παραδέχτηκαν τα εμβάσματα προς τον Πετσίτη, αλλά, όπως εξήγησαν, «η αμοιβή δεν έχει σχέση με την υπόθεση της FIFA, αλλά με τη διαμεσολάβησή του στην πώληση των τηλεοπτικών δικαιωμάτων του αγγλικού και του γαλλικού Κυπέλλου στη FIFA. Η διαμεσολάβηση έγινε λόγω των πολύ καλών σχέσεων του κ. Πετσίτη με τον διευθυντή της NOVA Πάνο Παπαδόπουλο».

Για να μη χάσουμε την μπάλα, ας πάμε στην ουσία της υπόθεσης. Ο πολυτάλαντος Πετσίτης πληρώθηκε για τις «πολύ καλές σχέσεις» του με τον Πάνο Παπαδόπουλο. Οι «πολύ καλές σχέσεις» είναι γνωστές, γιατί για πολύ μεγάλο διάστημα οι δύο «πολύ καλοί φίλοι» συνήθιζαν να βγαίνουν και να διασκεδάζουν μαζί σε γνωστά κοσμικά μαγαζιά της νυχτερινής Αθήνας. Ωστόσο, αυτό δεν φτάνει για να πληρώνεται ο Πετσίτης και από την εταιρεία του Ντέρη και από τη NOVA. Γιατί επίσης είναι γνωστό ότι ο Ντέρης και ο Παπαδόπουλος γνωρίζονται πολύ καλά αφού οι εταιρείες τους συνεργάζονται στενά για χρόνια σε αγορές και πωλήσεις αθλητικών δικαιωμάτων. Ποια ανάγκη προκάλεσε τη διαμεσολάβηση Πετσίτη και τις αντίστοιχες αμοιβές παραμένει μυστήριο.

Ας κρατήσουμε όμως ένα δεδομένο. Είναι γνωστό ότι ο επικεφαλής της NOVA Πάνος Παπαδόπουλος διατηρεί άριστες σχέσεις με υψηλά κυβερνητικά στελέχη. Ακόμη και οι τραπεζίτες εκφράζουν την έκπληξή τους γιατί επί τόσα χρόνια καθυστερεί η ολοκλήρωση του διαγωνισμού πώλησης της NOVA, τη στιγμή που η εταιρεία εμφανίζει δυσθεώρητο και μη εξυπηρετούμενο τραπεζικό δανεισμό. Είναι προφανές ότι η διατήρηση του status quo εξυπηρετεί μόνο τα σχέδια της διευθυντικής ομάδας της NOVA. Μία ακόμη δυσεξήγητη σύμπτωση.

Κλείσιμο
Θέλετε κι άλλη σύμπτωση; Στο περίφημο ταξίδι του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στην Κίνα το 2015, όταν η κυβέρνηση έψαχνε από τη Ρωσία, την Κίνα μέχρι τη Βενεζουέλα οικονομική βοήθεια για να «εκβιάσει» τους Ευρωπαίους δανειστές, όλοι οι παρατηρητές ξαφνιάστηκαν από την ανακοίνωση ότι κινεζικές εταιρείες είναι έτοιμες να χρηματοδοτήσουν με... 500 εκατ. ευρώ τη Forthnet. Παρεμπιπτόντως να σημειώσουμε ότι ούτε κινεζικό γουάν δεν εισέρρευσε από τότε στα ταμεία της εταιρείας και οι Κινέζοι επενδυτές συνεχίζουν να αγνοούνται. Μάλλον πρόκειται για μία ακόμη σύμπτωση.

Στην Κύπρο το μυστικό

Αν οι διαδρομές από την Αθήνα στο Πεκίνο είναι δαιδαλώδεις, αυτές από την Αθήνα στη Λευκωσία φαίνονται πιο εξηγήσιμες. Τα γεγονότα είναι αναμφισβήτητα. Ο Κύπριος δικηγόρος Αρτέμης Αρτεμίου συνδέεται με τον υπουργό Ψηφιακής Πολιτικής Νίκο Παππά. Το αποδεικνύει το κοινό ταξίδι το καλοκαίρι του 2013 στη Βενεζουέλα και το νησί Μαργαρίτα, όπως και οι τακτικές επισκέψεις του δικηγόρου στο Μαξίμου.

Ο Μανώλης Πετσίτης είναι συμμαθητής και συνεργάτης του Παππά (έστω σε «εθελοντική βάση») και ταυτόχρονα συνδέεται με τον Αρτεμίου. Είναι από το 2014 φορολογικός αντιπρόσωπος στην Ελλάδα του Αρτεμίου και των συνεργατών του Λάμπρου Πιερή και Σωτηράκη Παναγιώτου. Εχουμε, λοιπόν, το πρώτο τρίγωνο: Αρτεμίου, Παππάς και Πετσίτης.

Τι άλλο συνδέει τους προηγούμενους; Το ΑΚΕΛ, και συγκεκριμένα οι οικονομικές υπηρεσίες του κυπριακού κόμματος. Οταν ο Τσίπρας έγινε πρωθυπουργός, το πρώτο του ταξίδι (Φεβρουάριος 2015) έγινε στην Κύπρο. Τον συνόδευε ο Νίκος Παππάς, ο οποίος υπέβαλε αίτημα στο κυπριακό υπουργείο Δικαιοσύνης να επισκεφθεί στις φυλακές έναν στενό φίλο του, τον Βενιζέλο Ζανέτο. Ποιος είναι αυτός; Ο για πολλά χρόνια οικονομικός διευθυντής του ΑΚΕΛ, ο οποίος αποδεδειγμένα διέθετε στενές σχέσεις και πολλές επαγγελματικές δραστηριότητες με τους δικηγόρους Αρτεμίου και Πιερή. Ιδού, λοιπόν, και το δεύτερο τρίγωνο: Aρτεμίου, Παππάς και ΑΚΕΛ.

Πάμε σταδιακά και σε ένα τρίτο τρίγωνο, μέσα από μια μικρή παράκαμψη. Τι συνδέει τα ταμεία του ΑΚΕΛ με τον Αρτεμίου; Mια εταιρεία, η APLAW Services Limited, συμφερόντων του δικηγορικού γραφείου Αρτεμίου και Πιερή, όπως αποκάλυψε η ιστοσελίδα Protagon. Η εταιρεία αυτή έδινε εντολές πληρωμής για λογαριασμό του ΑΚΕΛ, όπως αποκαλύφθηκε στα κυπριακά δικαστήρια από τη δικαστική διαμάχη ανάμεσα στον Κύπριο επιχειρηματία Μιλτιάδη Νεοφύτου και τον πρώην πρόεδρο Δημήτρη Χριστόφια. Οπως παραδέχτηκε ο επιχειρηματίας, ο Χριστόφιας έδινε εντολές πληρωμών προς τον ίδιο μέσω της εταιρείας New Winner Investments Ltd. Διευθυντής και γραμματέας της New Winner ήταν η APLAW Services των Αρτεμίου και Πιερή. Δυστυχώς, για μια κυβέρνηση που υποτίθεται ότι έχει σαν ιερό Γκράαλ το περίφημο «ηθικό πλεονέκτημα» της Αριστεράς παρουσιάζεται μια απίστευτη αλυσίδα συμπτώσεων που μοιάζει να μην έχει τελειωμό.

Κορυφαία κυβερνητικά στελέχη «συμπίπτει» να βρίσκονται στους πιο κρίσιμους κρίκους αυτής της αλυσίδας. Δίπλα αμφιλεγόμενα άτομα όπως ο Μανώλης Πετσίτης που ξαφνικά έζησαν το «αμερικάνικο όνειρο» εκτοξεύτηκαν στα επιχειρηματικά και κοσμικά σαλόνια, έγιναν «παράγοντες» και φρόντισαν να αξιοποιήσουν προσοδοφόρα τα κομματικά διαβατήρια. Ακόμη κι αν δεχτούμε (ως υπόθεση εργασίας) τη «γραμμή Μαζινό» της κυβέρνησης ότι ξέκοψαν με τον Πετσίτη «εκεί κάπου το 2016», το κρίσιμο ερώτημα παραμένει: ποιος προσέφερε αυτές τις σχέσεις στον Πετσίτη πριν από το 2016; Και γιατί; Πώς κορυφαίοι επιχειρηματίες, μεγαλοδικηγόροι, εταιρείες αθλητικών δικαιωμάτων, καναλάρχες, διαφημιστές κ.λπ. ανακάλυψαν τα κρυφά ταλέντα ενός σερβιτόρου με μοναδικό προσόν ότι «κουβάλαγε την τσάντα του Παππά και τον περίμενε στα ραντεβού», όπως είπε η Ζωή Κωνσταντοπούλου, και του πρόσφεραν πλουσιοπάροχες αμοιβές και κοινωνική αίγλη; Ενας πολύπειρος παράγοντας της δημόσιας ζωής έλεγε ότι «οι κυβερνήσεις στην Ελλάδα φθείρονται από την καθημερινή διαχείριση, αλλά εκεί που καταρρέουν με πάταγο είναι όταν αρχίσει να ξηλώνεται το πουλόβερ των σκανδάλων». Πολλοί πιστεύουν ότι αυτός ο άγραφος νόμος άρχισε ήδη να επιβάλλεται.

O «Mανόλο» με τις... 7 ταυτότητες

Ούτε μία, ούτε δύο, αλλά επτά αστυνομικές ταυτότητες έχει αλλάξει ο Μανώλης Πετσίτης, τις τρεις μάλιστα τα τελευταία πέντε χρόνια. Τι να σημαίνει αυτό; Ο Μανώλης είναι ξεχασιάρης ή συμβαίνει κάτι άλλο; Για το πρώτο, πάντως, υπάρχουν αρκετές ενδείξεις. Πριν από λίγα χρόνια, φεύγοντας αργά τη νύχτα και σε κατάσταση ευφορίας από γνωστό μπαρ της οδού Τσακάλωφ στο Κολωνάκι, ξέχασε το σακάκι του. Οταν οι υπάλληλοι του μαγαζιού το βρήκαν και έτρεξαν να τον προλάβουν, λένε πως είδαν έκπληκτοι στην εσωτερική τσέπη ένα «τούβλο» από 500ευρα. Κάπως έτσι ο Μανώλης έκανε όνομα και στον κόσμο της νύχτας…

Τώρα τι ζόρι τραβάει ο Μανώλης με τις χαμένες ταυτότητες είναι άγνωστο. Για την ιστορία να σημειώσουμε ότι έβγαλε την πρώτη αστυνομική του ταυτότητα τον Ιανουάριο του 1991,τη δεύτερη τον Ιανουάριο του 1998, την τρίτη τον Απρίλιο του 2006, την τέταρτη τον Απρίλιο του 2008, την πέμπτη τον Μάιο του 2015 και την έκτη τον Αύγουστο της ίδιας χρονιάς. Την έβδομη, αυτή που έχει τώρα, την πήρε στα χέρια του τον Νοέμβριο του 2015. Ο Μανώλης λοιπόν μπορεί να ήταν ξεχασιάρης και αφηρημένος, αλλά και πλάτες είχε και ανθρώπους δίπλα να του παρασταθούν στις «δυσκολίες». Σύμφωνα με πληροφορίες, για την έκδοση της έκτης αστυνομικής ταυτότητας (Αύγουστος 2015) ως μάρτυρας ταυτοποίησης στο αρμόδιο Αστυνομικό Τμήμα εμφανίστηκε πρόσωπο που δούλευε στην ασφάλεια του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης