Παγιώνεται η διαφορά υπέρ της ΝΔ - Βαριά σκιά στο Μαξίμου από το Σκοπιανό και την «έξοδο από τα Μνημόνια»

Παγιώνεται η διαφορά υπέρ της ΝΔ - Βαριά σκιά στο Μαξίμου από το Σκοπιανό και την «έξοδο από τα Μνημόνια»

Δείγμα της αδυναμίας της κυβέρνησης να ανατρέψει τη διαφορά εν όψει των ευρωεκλογών - Δεν αποδίδουν οι παροχές και τα προεκλογικά δώρα - Κανένα όφελος από την «πλατιά απεύθυνση»

dimoskopmesa
Για «πικρά ποτήρια» που «θα τα πίνουν ένα - ένα» στη Νέα Δημοκρατία είχε κάνει λόγο ο Αλέξης Τσίπρας, στις αρχές Μαρτίου, απευθυνόμενος στην κοινοβουλευτική του ομάδα, αναφερόμενος στις κάλπες του Μαΐου και των εθνικών εκλογών, με τις δημοσκοπήσεις, προς το παρόν, να διαψεύδουν την εκτίμηση του πρωθυπουργού για νίκη του ΣΥΡΙΖΑ.

Τα γκάλοπ των τελευταίων δύο ημερών αποτυπώνουν πως παγιώνεται η μεγάλη ψαλίδα κυβέρνησης - αξιωματικής αντιπολίτευσης και συνεπώς αποτελεί δείγμα της μόνιμης αδυναμίας του Μεγάρου Μαξίμου να ανατρέψει τη διαφορά ενοψει των εκλογών του Μαΐου.

Τονωτική ένεση αισιοδοξίας επιχείρησε να κάνει χθες και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιαννης Δραγασάκης, ο οποίος από το βήμα της Βουλής τόνισε πως ο κόσμος θα ψηφίσει ξανά ΣΥΡΙΖΑ παρά τα λάθη. «Η ΝΔ επιμένει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ κέρδισε από ατύχημα και ότι κορόιδεψε τον κόσμο. Όμως ο κόσμος θα μας ξαναψηφίσει. Ξέρετε γιατί;» είπε και συνέχισε: «Ο κόσμος βλέπει ότι κάνουμε λάθη και μερικές φορές ασυγχώρητα λάθη αλλά γνωρίζει ότι η ελπίδα είναι με τον ΣΥΡΙΖΑ. Ξέρει πως αν δεν του λύσουμε εμείς τα προβλήματα τότε η κατάσταση θα χειροτερέψει με την επόμενη κυβέρνηση».

Στο κυβερνητικό στρατόπεδο επικρατούσε μια ισχυρή εκτίμηση ότι οι πολιτικές πρωτοβουλίες και τα κοινωνικά μέτρα θα δώσουν πόντους στον ΣΥΡΙΖΑ. Από τις μετρήσεις ωστόσο φαίνεται πως το κλίμα όχι μόνο δε βελτιώνεται, αλλά παγιώνει μια τάση ήττας στις επικείμενες ευρωεκλογές, σε βαθμό που τίθεται πλέον το ερώτημα κατά πόσο είναι πιθανό η κατάσταση να χειροτερέψει κι άλλο. Είναι εμφανές πλέον ότι εδώ και καιρό δεν αποδίδει καμία πολιτική κίνηση, αφού οι επιτελείς του Μεγάρου Μαξίμου ανέμεναν ότι με τα επιδόματα και τα άλλα κοινωνικά μέτρα των εορτών των Χριστουγέννων, ο ΣΥΡΙΖΑ θα κέρδιζε από το χαμένο έδαφος και θα επηρέαζε τους συσχετισμούς, που δείχνουν αρνητικοί ήδη από το 2016. Επίσης, καρπούς δεν φέρνει ούτε το άνοιγμα στην κεντροαριστερά, παρά τις «Γέφυρες» και την «πλατιά απεύθυνση» προς τους πρώην Πασόκους. Παράλληλα, οι αντιδράσεις για τη Συμφωνία των Πρεσπών επηρεάζουν τους συσχετισμούς, καθώς η διαφορά της ΝΔ από τον ΣΥΡΙΖΑ είναι εκεί τέσσερις μονάδες πάνω από το μέσο όρο.


Η κυβέρνηση αντιμετωπίζει απο τη μία τις ακατάπαυστες αποδοκιμασίες που δέχονται τα κυβερνητικά στελέχη που περιοδεύουν στη Βόρεια Ελλάδα. Από την άλλη, το κλίμα που έχει δημιουργηθεί από την παράταση συζήτησης με τους δανειστές, για την προσδοκώμενη συμφωνία με τους δανειστές, διαμορφώνουν ένα εύφλεκτο πεδίο, θέτοντας υπό αμφισβήτηση το βασικό αφήγημα του Μεγάρου Μαξίμου περί της εξόδου από τη μνημονιακή επιτήρηση. Το πόκερ που επιχείρησε να παίξει η ηγεσία του Μαξίμου, την περασμένη εβδομάδα, με το χαρτί σύγκρουσης με τους δανειστές, με αφορμή τη πρώτη κατοικία, δεν ...κέρδισε την παρτίδα, αφού είχε προεξοφληθεί η διάθεση υποχώρησης στο ερχόμενο Eurogroup, με κύριο στόχο να πετύχει, στη συνέχεια, το προεκλογικό «λάβαρο» για τη πολυπόθητη ρύθμιση των 120 δόσεων για χρέη προς το δημόσιο.

Δέκα μονάδες μπροστά η ΝΔ έναντι του ΣΥΡΙΖΑ σε εθνικές και ευρωεκλογές


Προβάδισμα δέκα μονάδων για την Νέα Δημοκρατία έναντι του ΣΥΡΙΖΑ καταγράφει η δημοσκόπηση της Pulse για το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Σκάι, με αναγωγή επί των εγκύρων. Η αξιωματική αντιπολίτευση λαμβάνει ποσοστό 32,5% έναντι του 22,5% του ΣΥΡΙΖΑ.

Κλείσιμο
Την Τετάρτη, δημοσκόπηση της Alco για το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του τηλεοπτικού σταθμού Open με την Έλλη Στάη έδειξε διεύρυνση της διαφοράς με την οποία προηγείται η ΝΔ έναντι του ΣΥΡΙΖΑ, σε σχέση με την αντίστοιχη δημοσκόπηση της ίδιας εταιρείας στις 26 Φεβρουαρίου -η οποία ωστόσο αφορούσε στις εθνικές εκλογές, και όχι στις κάλπες για τους εκπροσώπους της Ελλάδας στην Ευρωβουλή.



dimoskopisi_pinakas
dimoskopisi_pinakas2
dimoskopisi_pinakas3
dimoskopisi_prothesi_psifou
dimoskopisi_prothesi_psifou2
dimoskopisi_pinakas4
dimoskopisi_pinakas5
dimoskopisi_pinakas6
dimoskopisi_pinakas7
dimoskopisi_pinakas8
dimoskopisi_pinakas9
dimoskopisi_pinakas10
dimoskopisi_pinakas11


Ειδικότερα, στη νέα δημοσκόπηση της Pulse, στην πρόθεση ψήφου η Νέα Δημοκρατία προηγείται με 9 ποσοστιαίες μονάδες, συγκεντρώνοντας 30,5% (30% στην προηγούμενη μέτρηση) έναντι 21,5% (20,5%) που λαμβάνει ο ΣΥΡΙΖΑ.

Ακολουθούν Χρυσή Αυγή και Κίνημα Αλλαγής με 7% αντίστοιχα (7,5% και 6,5%) και το ΚΚΕ με 5,5% (αμετάβλητο). Τα υπόλοιπα κόμματα στην πρόθεση ψήφου λαμβάνουν (σε παρένθεση τα ποσοστά της προηγούμενης δημοσκόπησης): Η Ελληνική Λύση 2,1% (2,5%), η Ένωση Κεντρώων 1,8% (2%), το Ποτάμι, οι Ανεξάρτητοι Έλληνες και η Λαϊκή Ενότητα από 1,3% (1%,1%1%), η Πλεύση Ελευθερίας 1,1% και η ΑΝΤΑΡΣΥΑ 1%. Άλλο κόμμα ψηφίζει το 2,1% (3%), ενώ η αδιευκρίνιστη ψήφος αγγίζει το 16,5% (17%).

Στα σημαντικά ευρήματα της έρευνας περιλαμβάνεται και πως το 76% των ερωτηθέντων απαντά «ναι» ή «μάλλον ναι» στην ερώτηση αν θα ψηφίσει το ίδιο κόμμα σε εθνικές εκλογές και ευρωεκλογές. Μάλιστα, οι προτιθέμενοι να ψηφίσουν ΣΥΡΙΖΑ στις ευρωεκλογές δηλώνουν ότι θα πράξουν το ίδιο και στις εθνικές εκλογές σε ποσοστό 88%, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό εκείνων που δηλώνουν ότι προτίθενται να ψηφίσουν ΝΔ στις ευρωεκλογές και στις εθνικές εκλογές φτάνει το 91%. Το στοιχείο αυτό καταδευκνύει ότι το προβάδισμα της ΝΔ αντανακλά τόσο στις ευρωεκλογές, όσο και στις εθνικές εκλογές.





pulse1
pulse2
pulse3
pulse6
pulse7
pulse4


Δείτε εδώ όλη την δημοσκόπηση

Σύμφωνα με την έρευνα, που παρουσιάστηκε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΣΚΑΪ με τη Σία Κοσιώνη, η οικονομική ανάπτυξη και οι φόροι ( σε συνολικό ποσοστό 42%) και η συμφωνία των Πρεσπών (σε ποσοστό 17%) είναι τα βασικά κριτήρια με τα οποία θα ψηφίσουν οι πολίτες. Ακολουθεί το κριτήριο της πάταξης της διαφθοράς με ποσοστό 10%. Συντριπτική είναι η υπεροχή της ΝΔ και στην παράσταση νίκης, αφού το 61% των ερωτηθέντων απαντά ότι η αξιωματική αντιπολίτευση θα κερδίσει τις επόμενες εκλογές, έναντι ποσοστού 23% που απαντά ότι θα κερδίσει ο ΣΥΡΙΖΑ.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης