Τα άκουσε από επιχειρηματίες ο Τσίπρας στη Θεσσαλονίκη - «Σφάχτηκαν» Χατζηγεωργίου και Ζορπίδης

xatzigewrgiou_skopia_tsipras_art

Γιατί είπαν «όχι» στην αποστολή στα Σκόπια πολλοί επιχειρηματίες - Οι διαμαρτυρίες για τα «μακεδονικά κρασιά» - Υπουργός Μακεδονίας Θράκης σε Ζορπίδη: «Είσαι πατριδοκάπηλος» - Πρόεδρος Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης: «Εχεις μόνο κομματικά ένσημα»

Τα... άκουσε από επιχειρηματίες της Βόρειας Ελλάδας ο πρωθυπουργός με τους οποίους συναντήθηκε στη Θεσσαλονίκη και τους οποίους και κάλεσε να αδράξουν τις ευκαιρίες που δημιουργήθηκαν με τη Συμφωνία των Πρεσπών, δηλώνοντας ότι από την πλευρά της η κυβέρνηση με τις πρωτοβουλίες της θα διαμορφώσει τις κατάλληλες προϋποθέσεις.

Οι οινοποιοί της Βορείου Ελλάδας έθεσαν μετ' επιτάσεως το ζήτημα που δημιουργήθηκε από τους Σκοπιανούς με τα «μακεδονικά κρασιά» στην έκθεση ProWein. Την ανησυχία τους για τις κινήσεις των Σκοπιανών μετά την υπογραφή της συμφωνίας των Πρεσπών δεν έκρυψαν και οι έκπρόσωποι άλλων εταιρειών του αγροτοδιατροφικού κλάδου με τον πρωθυπουργό να τους απαντά ότι ... η φίλη χώρα θα πρέπει να μάθει να σέβεται κάποιες συμφωνίες.

Ο Πρωθυπουργός πρόσθεσε μάλιστα ότι «λειτουργούν επιτροπές δεοντολογίας που θα δώσουν λύση στο θέμα».

Όπως αναφέρει το thestival.gr εκτός από τους οινοποιούς, τις ανησυχίες τους για τις εξελίξεις στις εξέφρασαν οι εκπρόσωποι των εταιρειών «Μακεδονικός Χαλβάς» και ΜΕΒΓΑΛ.

Το κλίμα στη συνάντηση Τσίπρα - επιχειρηματιών βάρυναν και οι αιχμές σε βάρος της υπουργού Μακεδονίας Θράκης για επιλεκτικές προσκλήσεις επιχειρηματιών...

Πιο συγκεκριμένα, θέμα δημιουργήθηκε με την υπουργό Μακεδονίας - Θράκης Ελευθερία Χατζηγεωργίου, επειδή στην εκδήλωση παραβρέθηκαν μόνον 40 επιχειρηματίες από τους 70 που είχαν εκδηλώσει ενδιαφέρον να παραστούν. 

Η υπουργός, προσπαθώντας να δικαιολογήσει το γεγονός ότι πρόεδροι των επιμελητηρίων δεν θα πάρουν μέρος στην αποστολή στα Σκόπια, είπε ότι στην αποστολή έχουν κληθεί επιχειρηματίες και όχι φορείς. Παρόλα αυτά, πολλοί από τους παριστάμενους επιχειρηματίες είπαν ότι δεν είναι και τόσο βέβαιοι πως θα ακολουθήσουν την αποστολή στη γειτονική χώρα.

Διαμαρτυρίες προς τον πρωθυπουργό εξέφρασε και ο παριστάμενος οινοποιός Ευάγγελος Γεροβασιλείου, για τις πρακτικές των οινοποιών των Σκοπίων, οι οποίοι λανσάρουν τα κρασιά τους στη διεθνή αγορά ως «μακεδονικά». Μάλιστα έδειξε και φωτογραφίες από την πρόσφατη έκθεση Prowein, όπου προβλήθηκαν τα «Wines of Macedonia».

Ζορπίδης κατά Χατζηγεωργίου

Στο μεταξύ, μια ημέρα μετά το «όχι» των επιχειρηματιών της Θεσσαλονίκης για την επιχειρηματική αποστολή μαζί με τον Τσίπρα στα Σκόπια ξέσπασε «πόλεμος» ανάμεσα στην υπουργό Μακεδονίας Θράκης και τον πρόεδρο του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου.

Η υφυπουργός Μακεδονίας-Θράκης, Ελευθερία Χατζηγεωργίου εξαπέλυσε προσωπική επίθεση κατά του προέδρου του Επαγγελματικού  Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης, επειδή ο φορέας δεν θα μεταβεί στο επιχειρηματικό ταξίδι στα Σκόπια με τον Αλέξη Τσίπρα.

Ολα ξεκίνησαν όταν ο Μιχάλης Ζορπίδης, πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης, απαντώντας «Enterprise Greece», τον φορέα που συντονίζει την αποστολή του πρωθυπουργού στη Β. Μακεδονία, ενημέρωσε ότι το Επιμελητήριο έχει αποφασίσει να μην συμμετέχει σε καμία δράση που θα σχετίζεται με τη γειτονική χώρα, όσο αυτή χρησιμοποιεί ένα όνομα το οποίο δεν της ανήκει. «Το θέμα απασχόλησε την τελευταία συνεδρίαση της Διοικητικής Επιτροπής, τα μέλη της οποίας αποφάσισαν ομόφωνα ότι το ΕΕΘ προχωρά στην κίνηση αυτή ως ένδειξη διαμαρτυρίας και αντίδρασης απέναντι σε μία πολιτική, που δεν εκφράζει τον ελληνικό λαό. Καμία από τις δράσεις αυτές δε μας αφορά. Για μας το όνομα της Μακεδονίας, που είναι μόνο ελληνικό, είναι ιερό και θα το υπερασπιστούμε με όποιον τρόπο μπορούμε», δήλωσε ο Μιχάλης Ζορπίδης.

«Υποκρισία και πατροδοκαπηλία»
Το « γάντι» σήκωσε η υφυπουργός Μακεδονίας - Θράκης, Ελευθερία Χατζηγεωργίου η οποία μιλώντας στον ρ/σ της ΕΡΤ 102, επιτέθηκε προσωπικά στον κ. Ζορπίδη. Χαρακτήρισε μάλιστα «υποκριτική» τη στάση του δεδομένου ότι δραστηριοποιείται στη γειτονική χώρα. Μάλιστα όπως «Πρόκειται για πατριδοκαπηλία και όχι πατριωτισμό» είπε η κα Χατζηγεωργίου αποκαλώντας υποτιμητικά τον κ. Ζορπίδη ως «αντιδήμαρχο του Παπαγεωργόπουλου».

«Η μόνη σου δράση είναι τα κομματικά ένσημα»
Ανταπαντώντας, ο Μιχάλης Ζορπίδης, είπε προς στην Ελευθερία Χατζηγεωργίου: «Με έκπληξη είδα ότι η υφυπουργός Μακεδονίας Θράκης αναφέρθηκε στο πρόσωπο μου, σε δηλώσεις της. Ειλικρινά απορώ γιατί επέλεξε μία υπουργός, απαντώντας στη θέση ενός συλλογικού οργάνου, με αιρετή διοίκηση να κάνει προσωπικές επιθέσεις και μάλιστα αγενείς. Νομίζω ότι τα πολιτικά πρόσωπα οφείλουν να σέβονται τις απόψεις των φορέων της κοινωνίας μας, ακόμη κι αν διαφωνούν μαζί τους».


Και συνέχισε: «Νομίζω ακόμη ότι είναι καλύτερες οι επί της ουσίας απαντήσεις από τις προσωπικές επιθέσεις. Ανταπαντώ λοιπόν ότι η απόφαση του ΕΕΘ είναι συλλογική και όχι προσωπική μου. Η διοίκηση έκρινε και αποφάσισε. Επ’ αυτού ας σχολιάσει η κυβέρνηση. Κι ας αφήσει τις προσωπικές αιχμές, που είναι και άστοχες. Δεν είναι δουλειά της να επιτίθεται στους αιρετούς. Ως πρόεδρος του μεγαλύτερου εκτός Αθηνών, Επιμελητηρίου της χώρας, ως άνθρωπος που μοχθεί στην αγορά επί 40 χρόνια, ως παλιός αντιδήμαρχος, ως επί δεκαετίες συνδικαλιστής και ως ενεργός πολίτης με αγώνες και προσφορά, πορεία για την οποία είμαι υπερήφανος, θλίβομαι μπροστά σε τέτοιες συμπεριφορές. Που προέρχονται μάλιστα από άτομα που δεν έχουν κάποια δράση να παρουσιάσουν, εκτός από τα κομματικά τους ένσημα».

Δείτε την συνέντευξη του κ. Ζορπίδη στον τηλεοπτικό σταθμό Atlas, όπου εξηγεί την απόφαση του Επιμελητηρίου να μην μεταβεί στα Σκόπια:

ΖΟΡΠΙΔΗΣ-ΟΧΙ ΤΟΥ ΕΕΘ ΣΤΟΝ ΤΣΙΠΡΑ ΓΙΑ ΤΟ ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΑ ΣΚΟΠΙΑ

Τα «άκουσε» ο Τσίπρας από επιχειρηματίες

Με επιχειρηματίες από τη Βόρεια Ελλάδα συναντήθηκε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, στη Θεσσαλονίκη τους οποίους και κάλεσε να αδράξουν τις ευκαιρίες που δημιουργήθηκαν με τη Συμφωνία των Πρεσπών, δηλώνοντας ότι από την πλευρά της η κυβέρνηση με τις πρωτοβουλίες της θα διαμορφώσει τις κατάλληλες προϋποθέσεις. Ο πρωθυπουργός είπε ότι η σημερινή συνάντηση είναι στο πλαίσιο προετοιμασίας της επίσκεψης που θα κάνει στη Βόρεια Μακεδονία, μαζί με υπουργούς και αποστολή επιχειρηματιών. Στη διάρκεια της επίσκεψης στα Σκόπια θα συνεδριάσει το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας Ελλάδας-Βόρειας Μακεδονίας και θα υπογραφούν διμερείς συμφωνίες σε αρκετούς τομείς.

Θέμα δημιουργήθηκε όταν σε διαμαρτυρίες προς την υπουργό Μακεδονίας Θράκης ότι στην εκδήλωση παραβρέθηκαν μόνον 40 επιχειρηματίες από τους 70 που είχαν εκδηλώσει ενδιαφέρον να παραστούν. Παράλληλα η υπουργός προσπαθώντας να δικαιολογήσει το γεγονός ότι πρόεδροι των επιμελητηρίων δεν θα πάρουν μέρος στην αποστολή στα Σκόπια, είπε ότι στην αποστολή έχουν κληθεί επιχειρηματίες και όχι φορείς. Παρόλα αυτά πολλοί από τους παριστάμενους επιχειρηματίες είπαν ότι δεν είναι και τόσο βέβαιοι πως θα ακολουθήσουν την αποστολή στη γειτονική χώρα.

Διαμαρτυρίες προς τον πρωθυπουργό εξέφρασε και ο παριστάμενος οινοποιός Ευάγγελος Γεροβασιλείου, για τις πρακτικές των οινοποιών των Σκοπίων, οι οποίοι λανσάρουν τα κρασιά τους στη διεθνή αγορά ως «μακεδονικά». Μάλιστα έδειξε και φωτογραφίες από την πρόσφατη έκθεση Prowein, όπου προβλήθηκαν τα «Wines of Macedonia».

Μεταξύ των επιχειρηματιών που συμμετέχουν στη συνάντηση είναι, ο πρόεδρος του ΣΒΕ, Αθανάσιος Σαββάκης, ο πρόεδρος της ΔΕΘ-Helexpo, Τάσος Τζήκας, ο πρόεδρος του ΟΛΘ, Σωτήρης Θεοφάνης, ο πρόεδρος της ΑΖΚ, Κυριάκος Λουφάκης, ο Ευάγγελος Γεροβασιλείου, ο Άγγελος Ιατρίδης (Κτήμα Αλφα), ο Στέφανος Τζιρίτης (ISOMAT), η Μαίρη Χατζάκου (ΜΕΒΓΑΛ), ο Ανέστης Γεωργουδάκης (New Age), ο Γιώργος Καλανδρέας (Τηλεματική), ο Κώστας Παπακωνσταντίνου (ΓΕΩΤΕΚ), Νίκος Δαστερίδης (Dasteri), Γιάννης Παπαθεοχάρης (Selecta Hellas).
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

Ρoή Ειδήσεων

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

ΣΧΟΛΙΑ (54)

Νικηφόρος

Παρακαλούμε τους συντάκτες των άρθρων του Πρώτου Θέματος και γενικά όλων των ΜΜΕ, όταν αναφέρονται στα Σκόπια δηλαδή στην "Βόρεια Μακεδονία", να μην χρησιμοποιούν χάριν ευκολίας τον όρο Β.Μακεδονία γιατί τότε πως θα ζητάμε από τους Σκοπιανούς να χρησιμοποιούν πάντα όλο τον ΤΙΤΛΟ ΒΟΡΕΙΑ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ? Αυτό γράφτηκε στο παρόν άρθρο στο κεφάλαιο ΖΟΡΠΙΔΗΣ ΚΑΤΑ ΧΑΤΖΗΓΕΩΡΓΙΟΥ. Δεν πρέπει να δίνουμε το κακό παράδειγμα στους γείτονες!!!

Καλ

Μα γιατι δεν τους εριξες κι αυτους λιγα δακρυγονα να δουν πιο καθαρα τα θετικα της συμφωνιας βρε πινοκιο;

ΜΑΚΗΣ

Καλή μου υπουργοίνα το ξέρεις το ρητό σηκώθηκαν τα πόδια να χτυπήσουν το κεφάλι, απευθύνθηκατε σε επιχειρηματίες που έχουν μάθει να παράγουν να αποδίδουν και να λειτουργούν με όρους αγοράς και βγήκες εσυ με τη σύμφωνη γνώμη του αλεξάκου οι επαγγελματίες άεργοι και γενικά χαμηλού επιπέδου που βρεθήκατε σε θέση ισχύος από συγκυρία και με όλο των ειδών τα ψέματα να τους επικρίνετε και να τους μειώσετε. Συριζαίοι πάτε καλά ξέρετε οτι μετράτε μέρες ξεκουμπιστείτε γρήγορα.

ΜΑΥΡΟ ΣΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ

Και ας ελπισουμε οτι οι επομενοι που θα ερθουν, θα τους δικασουν για τα εγκληματα που διεπραξαν

Χ

Έχει δίκιο ο Τσίπρας.Παρουσιάζονται μεγάλες ευκαιρίες για του επιχειρηματίες.Μετακομίζουν στα Σκόπια με μειωμένη φορολογία και εργατικό κόστος και κρατάνε και την επωνυμία μακεδονικά μακεδονικός κλπ.Σιγα δίπλα είναι.Μια ωρίτσα (και ούτε)από Θεσσαλονίκη.

Jo

Εμείς όλοι έχουμε δουλειά, μηδέν ανεργία και πάμε τώρα να δώσουμε δουλειά στους φίλους μας, τους ΣΚΟΠΙΑΝΟΥΣ.

Χάλια

Όπου βάλει το χεράκι του ο ανεπαγγελτος καταληψιας, σκέτη καταστροφή.

Δεν υπάρχει καμμία απορία:

25 χρόνια στην ProWein η Μακεδονία διαφήμιζε ως ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΑ ΤΑ ΚΡΑΣΙΑ ΤΗΣ και όλοι αυτοί οι όψιμοι ... Μακεδονομάχοι έκαναν τουμπεκί ψιλοκομμένο ! Τώρα ανίκανοι ή μη θέλοντες να ζητήσουν από τους διοργανωτές της έκθεσης στο Ντύσσελντορφ να αλλάξουν την ταμπελίτσα σε Βόρεια Μακεδονία δήθεν είναι οργισμένοι (αν και έχουν μαγαζιά στην .... Μακεδονία). Αντίθετα η ΕΠΟ ζήτησε και στις κληρώσεις για τα ευρωπαϊκά κύπελλα η Μακεδονία ονομάζεται πλέον ΒΟΡΕΙΑ Μακεδονία.

;

Καλει του επιχειρημετιες να αναπτυξουν τα σκοπια και δεν κοιταει την χωρα του ;

Εχω απορία

Στα αντιστοιχα σκοπιανα μμε αυτη την ωρα τί γραφουν;;; "Παραβιαζει την συνθηκη ο τσιπρας. Αποκαλει την Μακεδονια και τον Μεγαλεξανδρο Ελληνα, αλυτρωτικες δηλωσεις κλπ";

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης