Βενιζέλος για αναθεώρηση: Αποκαλύφθηκαν ο «συνταγματικός λαϊκισμός» και οι «υστερόβουλες» στοχεύσεις της κυβέρνησης

Βενιζέλος για αναθεώρηση: Αποκαλύφθηκαν ο «συνταγματικός λαϊκισμός» και οι «υστερόβουλες» στοχεύσεις της κυβέρνησης

«Ορισμένες προτάσεις αλλοιώνουν το πολίτευμα της κοινοβουλευτικής δημοκρατίας», ανέφερε ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ

venizelos
Ο «συνταγματικός λαϊκισμός» και οι «υστερόβουλες» στοχεύσεις της κυβέρνησης αποκαλύφθηκαν σύμφωνα με τον κ. Ευάγγελο Βενιζέλο κατά την συνολική διαδικασία για την συνταγματική αναθεώρηση.

«Επιβλήθηκε εν τέλει ο σεβασμός του αυστηρού χαρακτήρα του συντάγματος. Το 2016 ξεκίνησε η συζήτηση εξωκοινοβουλευτικά, με κυβερνητική πρωτοβουλία, αν και η αρμοδιότητα ανήκει στην Βουλή. Το Σύνταγμα όμως έδειξε ότι μπορεί να αναπτύσσει μηχανισμούς αυτοπροστασίας απέναντι σε προσπάθειες παραβίασής του» είπε αρχικά ο κ. Βενιζέλος κατά την τοποθέτησή του που διεξάγεται στην Ολομέλεια της Βουλής για να προσθέσει «αποδείχθηκε ότι το πρόβλημα δεν είναι Συνταγματικό και δεν λύνεται τόσο εύκολα το ελληνικό πρόβλημα. Το πρόβλημα είναι κοινωνικό, οικονομικό, δημοσιονομικό, αναπτυξιακό και πολιτικό. Απέναντι στο συνολικό βαθύ ελληνικό πρόβλημα το σύνταγμα λειτούργησε και άντεξε στην περίοδο κρίσης προσφέροντας ισχυρό πλαίσιο αναφοράς».

Αναφορικά με τις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ υποστήριξε πως «οι προτάσεις και η στάση του ΣΥΡΙΖΑ στην πλειονότητά τους είχε τα εξής χαρακτηριστικά: ήταν για πολλά σημεία μικρόψυχη και αμυντική στάση γι αυτό και αποκλείστηκε το άρ 16 για την ίδρυση μη κρατικών πανεπιστημίων ή για την επιλογή της ηγεσίας της δικαιοσύνης από την Βουλή. Σε άλλες προτάσεις ήταν υστερόβουλη όπως για παράδειγμα η απόπειρα εισαγωγής της απλής αναλογικής. Πολλά σημεία των προτάσεων ΣΥΡΙΖΑ ήταν ρητορικά έως δημαγωγικά, δηλαδή ωμή έκφραση συνταγματικού λαϊκισμού. Δεν χρειάζεται αλλαγή το Σύνταγμα στα κοινωνικά δικαιώματα. Όλα υπάρχουν. Σε άλλα σημεία οι προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ είναι αμιγώς συνθηματικές. Όπως στο άρθρο 3 για την θρησκευτική ουδετερότητα που δεν υπάρχει ούτε στην ευρωπαϊκή συνθήκη ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Ορισμένες προτάσεις αλλοιώνουν το πολίτευμα της κοινοβουλευτικής δημοκρατίας όπως η πρόταση άμεσης εκλογής ΠτΔ, συλλογή υπογραφών για δημοψηφίσματα, το κώλυμα εκλογιμότητας μετά από 3 θητείες εξαιρουμένων των πολιτικών αρχηγών και πρώην πρωθυπουργών» και συμπλήρωσε «Σε αυτή την ανεύθυνη στάση εντάσσεται και η απόρριψη του δημοσιονομικού κανόνα την ώρα που ο κ. Τσίπρας εχει δεσμευτεί για υψηλά πλεονάσματα εως το 2060».

Αναφορικά με τις διατάξεις που αφορούν τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας είπε «από την συνολική δέσμη των προτάσεων του ΣΥΡΙΖΑ τελικά οδεύουν στην επόμενη διαδικασία μόνο οι 2 καθώς απορρίφθηκε η πρόταση για εκλογή από τον λαό. Αρα με την ψήφο του ΣΥΡΙΖΑ αποφασίστηκε η κατεύθυνση της εκλογής του προέδρου της δημοκρατίας από την Βουλή».


Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης