Κύπρος: Τον υπουργό Οικονομικών «καίει» το πόρισμα για την Συνεργατική Τράπεζα

Κύπρος: Τον υπουργό Οικονομικών «καίει» το πόρισμα για την Συνεργατική Τράπεζα

Το πόρισμα για την κατάρρευση της Συνεργατικής Τράπεζας Κύπρου αποδίδει βαρύτατες ευθύνες στον υπουργό Οικονομικών Χάρη Γεωργιάδη – Αναφέρει ότι είχε την αποκλειστική ευθύνη για να παρακολουθεί την πορεία της τράπεζας

xaris_gewrgiadis
Βαρύτατες ευθύνες στον Κύπριο υπουργό Οικονομικών Χάρη Γεωργιάδη καταλογίζει το πόρισμα της Ερευνητικής Επιτροπής για την κατάρρευση της Συνεργατικής Τράπεζας Κύπρου (ΣΚΤ).

Συγκεκριμένα αναφέρει μεταξύ άλλων ότι ως ο εκπρόσωπος του κράτους, είχε ή θα έπρεπε έχει την αποκλειστική ευθύνη να παρακολουθεί αν η πορεία της ΣΚΤ ήταν σύμφωνη με τις δεσμεύσεις τις οποίες είχε αναλάβει η Κυπριακή Δημοκρατία και την απόλυτη ευθύνη όσων τεκταίνονταν σε αυτήν.

Άμεσα ή έμμεσα ευθυνόταν και για την καταλληλότητα και ικανότητα των ανώτατων διευθυντικών στελεχών της Τράπεζας. Παρόλο ότι η ευθύνη διορισμού τους δεν ήταν κατά τρόπον άμεσο δική του, όφειλε να παρακολουθεί και να γνωρίζει τις επιδόσεις τους. Η επιλογή του κ. Χατζηγιάννη (Γεν. Διευθυντή της ΣΚΤ), αναφέρεται στο πόρισμα, δεν ήταν ό,τι καλύτερο για την ΣΚΤ. Η απομάκρυνση του όμως από τον Υπουργό Οικονομικών δεν ήταν εύκολη απόφαση λόγω της στενής φιλικής τους σχέσης.

Ο Υπουργός Οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης είχε από πολύ νωρίς επανειλημμένες και μερικές φορές αυστηρές προειδοποιήσεις, τόσο από τους επόπτες στην Κύπρο, όσο και κυρίως από τους Ευρωπαίους επόπτες, για την πολύ πτωχή και αδύνατη εταιρική διακυβέρνηση της ΣΚΤ. Ουδέν όμως έπραξε, σημειώνεται, προσθέτοντας ότι τους άφησε να συνεχίζουν την κακοδιαχείριση και την αδιέξοδη πορεία τους.

Η πολιτική ευθύνη στον Χάρη Γεωργιάδη

Στα συμπεράσματα και στο κεφάλαιο που αφορά το υπουργικό συμβούλιο της Κύπρου αναφέρεται ότι ο υπουργός Οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης, δεν κρατούσε ενήμερο ούτε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδης, ούτε το Υπουργικό Συμβούλιο για τα χρονίζοντα προβλήματα τα οποία ο ίδιος γνώριζε μέσα από την ενημέρωση που είχε ο ίδιος μέσα από τις εποπτικές αρχές. «Καταλήγουμε επομένως ότι η πολιτική ευθύνη για την κατάρρευση του Συνεργατισμού και ιδιαίτερα η εξαφάνιση της ΣΚΤ, οφείλεται στους λανθασμένους χειρισμούς και αποφάσεις ή παραλήψεις του υπουργού Οικονομικών», αναφέρει το πόρισμα.

Ευθύνες Νίκου Αναστασιάδη

Σε ό,τι αφορά στον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, το πόρισμα σημειώνει ότι «αποσιώπησε πλήρως τις δραματικές εξελίξεις οι οποίες λάμβαναν χώρα την περίοδο αυτή. Είτε γιατί δεν ήθελε να έχει πολιτικό κόστος ενόψει εκλογών, είτε γιατί ήθελε να αποτρέψει τις περαιτέρω καταθετικές εκροές. Οποιαδήποτε εξήγηση και να δεχτούμε δεν ήταν μια παράλειψη η οποία είχε σαν αποτέλεσμα την τελική κατάρρευση του ΣΚΤ, η οποία ακολούθησε μερικούς μήνες μετά».

Κλείσιμο
Σε άλλο σημείο του πορίσματος σημειώνεται πως «Αν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας φέρει κάποια ευθύνη για τα όσα οδηγούσαν στην εσπευσμένη πώληση μέρους της ΣΚΤ στην «Ελληνική Τράπεζα» είναι γιατί διατήρησε στο Υπουργείο Οικονομικών πρόσωπο το οποίο για μία περίοδο πέραν των τεσσάρων ετών δεν κατόρθωσε να οδηγήσει την ΣΚΤ έξω από την καταστροφική πορεία που εν γνώσει του ακολούθησε. Η απομάκρυνση του κ. Γεωργιάδη από το Υπουργείο Οικονομικών έστω και καθυστερημένα ενδεχόμενα να έδιδε στη ΣΚΤ μια άλλη προοπτική μακριά από τις παλινωδίες, τις εμμονές για διατήρηση μη ικανών διευθυντικών στελεχών στην ΣΚΤ και αδυναμία αντίληψης των κινδύνων στους οποίους οι πολιτικές του με βεβαιότητα οδηγούσαν. Είναι αρκετό να υπενθυμίσουμε τις αντιφατικές του δηλώσεις μεταξύ της θέσης του ότι ο Συνεργατισμός έπρεπε να επιστρέψει εκεί όπου ανήκει δηλαδή στους πολίτες και της ενώπιον μας δήλωσης του ότι η πώληση της ΣΚΤ στην Ελληνική ήταν η τέλεια λύση γιατί αποκόπτονται «τα τοξικά περιουσιακά στοιχεία και έχουμε τράπεζες καθαρές».

Κατώτερος των περιστάσεων ο Γεν. Διευθυντής της ΣΚΤ

Το πόρισμα της Ερευνητικής επιτροπής καταλογίζει τεράστια ευθύνη στον Γενικό Διευθυντή της ΣΚΤ Νικόλα Χατζηγιάννη. Αποδείχθηκε, αναφέρει, πολύ κατώτερος των περιστάσεων. Απότυχε πλήρως στο να διευθύνει με σοφρωσύνη την τράπεζα, ώστε να υπάρξει μείωση των ΜΕΧ (Μη Εξυπηρετούμενες Χορηγήσεις) και μείωση των λειτουργικών εξόδων της τράπεζας, δύο στόχοι οι οποίοι με βάση τους όρους αναδιάρθρωσης έπρεπε οπωσδήποτε να επιτευχθούν. Επέδειξε, σημειώνεται, αμέλεια και ανικανότητα. Σε ό,τι αφορά στην υποχρέωσή του να μεριμνήσει για τη μείωση των λειτουργικών εξόδων της τράπεζας οι ενέργειες ή παραλείψεις του οδήγησαν στο αντίθετο αποτέλεσμα, στη διασπάθιση χρημάτων. Υπερβολικές δαπάνες για διαφήμιση, υπερβολικές δαπάνες για αγορά υπηρεσιακών αυτοκινήτων, υψηλά όρια εταιρικής κάρτας και παραχώρησή της σε πρόσωπα που δεν την δικαιούντο.

Ο κ. Χατζηγιάννης ενδεχομένως να έχει αστικές ευθύνες «πιστεύουμε όμως ότι ενδεχόμενα ευθύνεται και για τη διάπραξη ποινικών αδικημάτων, τα οποία δυνατόν να αποκαλυφθούν ύστερα από μία σε βάθος εξέταση από τις αστυνομικές αρχές».
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης