Ζάεφ στη Deutsche Welle: Είμαι Μακεδόνας, μιλάω «μακεδονικά»

47544350_303

«Από ολόκληρη την περιοχή της Μακεδονίας, εμείς είμαστε το βόρειο κομμάτι. Υπάρχει ένα νότιο κομμάτι στην Ελλάδα, ένα ανατολικό στη Βουλγαρία, ακόμη και ένα μικρό κομμάτι στην Αλβανία» σημείωσε στη συνέντευξη στη DW ο Ζόραν Ζάεφ και σημείωσε ότι η φιλία με τον Αλέξη Τσίπρα θα κρατήσει «ως το τέλος της ζωής του»

Η συνέντευξη δόθηκε στον δημοσιογράφο Μπάχρι Κάνι για το σλαβομακεδονικό πρόγραμμα της Deutsche Welle στο περιθώριο της Διάσκεψης του Μονάχου για την Ασφάλεια. Ένα από τα πρώτα ερωτήματα που δέχθηκε ο πρωθυπουργός της Βόρειας, πλέον, Μακεδονίας, εστιάζει ακριβώς σε αυτή τη μετονομασία: «Γεννηθήκατε ως Μακεδόνας, πείτε μου, πώς νιώθετε όταν πρέπει να πείτε σε κάποιον ότι είστε από τη Βόρεια Μακεδονία;» Η απάντηση Ζάεφ είναι η εξής: «Πρώτον, παραμένω Μακεδόνας. Είναι σημαντικό για μένα ότι η Ελλάδα αποδέχθηκε ότι μπορούμε να αναγνωρίζουμε τους εαυτούς μας όπως αισθανόμαστε. Είμαι ένας Μακεδόνας και είμαι ένας Μακεδόνας από τη Βόρεια Μακεδονία. Από ολόκληρη την περιοχή της Μακεδονίας, εμείς είμαστε το βόρειο κομμάτι. Υπάρχει ένα νότιο κομμάτι στην Ελλάδα, ένα ανατολικό στη Βουλγαρία, ακόμη και ένα μικρό κομμάτι στην Αλβανία. Έχουμε κάνει έναν γεωγραφικό διαχωρισμό, επομένως αυτή η λύση είναι δίκαιη. Αλλά μιλάω μακεδονικά, είμαι Μακεδόνας".

Απαντώντας σε ερώτηση για τις έντονες επικρίσεις της αντιπολίτευσης στα Σκόπια, ο Ζόραν Ζάεφ υποστηρίζει ότι ο συμβιβασμός που βρέθηκε με την Ελλάδα ήταν ο καλύτερος δυνατός: "Ούτε υπάρχει καλύτερη λύση, ούτε την πρότεινε κανείς", επισημαίνει. "Η αντιπολίτευση δεν πρόσφερε λύση, με προσέβαλαν με τους πιο χυδαίους χαρακτηρισμούς για πολιτικούς λόγους, μου επιτέθηκαν, έλεγαν ότι θα αφανιστούμε (ως έθνος). Εδώ, σήμερα, όχι μόνο υπάρχουμε, αλλά και αποτελούμε ένα καλό παράδειγμα για την επίλυση προβλημάτων", επισημαίνει.

Η φιλική σχέση με τον Αλέξη Τσίπρα

Αναφερόμενος στη φιλική σχέση που, όπως επανειλημμένα έχει δηλώσει, διατηρεί με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, ο Ζόραν Ζάεφ επικρίνει για μία ακόμη φορά τη στάση της αντιπολίτευσης- και στις δύο χώρες. Μεταξύ άλλων αναφέρει τα εξής: «Νομίζω ότι έχουμε χτίσει μία υπέροχη φιλία με τον Αλέξη η οποία θα διατηρηθεί μέχρι το τέλος της ζωής μου. Ελπίζω ότι οι πολίτες της Βόρειας Μακεδονίας και οι πολίτες της Ελλάδας θα οικοδομήσουν μία τέτοια σχέση. Ελπίζω ότι ακόμη και η αντιπολίτευση στις δύο χώρες θα οικοδομήσει μία τέτοια φιλία, αν και φαίνεται ότι ήδη το έχουν κάνει. Υιοθέτησαν μία παρόμοια, ανεύθυνη προσέγγιση για πολιτικούς λόγους, μόνο και μόνο λόγω των εκλογών- προεδρικές στη χώρα μας, ευρωεκλογές και βουλευτικές στην Ελλάδα. Αν τύχει να αποχωρήσουμε, εγώ και ο Τσίπρας, και ανέλθει στην εξουσία η σημερινή αντιπολίτευση, θα συνεχίσουν να οικοδομούν τη φιλία, γιατί αυτό είναι καλό και για τις δύο χώρες».

Σε επόμενο, πιο στοχευμένο ερώτημα για τη στάση της αξιωματικής αντιπολίτευσης στην Ελλάδα, ο Ζόραν Ζάεφ εξηγεί αναλυτικά τη θέση του. Καταρχάς υποστηρίζει ότι τόσο ο ίδιος, όσο και ο Αλέξης Τσίπρας, θα παραμείνουν στην εξουσία, αλλά βεβαίως επισημαίνει ότι "οι πολίτες αλλάζουν τις κυβερνήσεις, εμείς ερχόμαστε και φεύγουμε". Σε κάθε περίπτωση, λέει, δεν έχει "κανένα δίλημμα και κανέναν φόβο ότι κάποιος θα υπαναχωρήσει, εκτός αν δεν σεβαστεί τη συμφωνία καμία από τις δύο πλευρές. Η συμφωνία είναι πολύ συγκεκριμένη και πολύ ειλικρινής. Βλέπετε ότι μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τον όρο Μακεδονία, αλλά εγώ όχι, χρησιμοποιώ τον όρο Βόρεια Μακεδονία και σας διορθώνω, γιατί αυτό είναι το σωστό και πρέπει να είμαστε προσεκτικοί".

Πηγή: Deutsche Welle

ΣΧΟΛΙΑ (116)

Τάσος 1

Στα περισσότερα σχόλια αναφέρουμε τους γείτονες Βόριο Μακεδόνες ή αν θέλετε τους Σκοπιανούς σαν (γυφτοσκοπιανούς) και αυτό δεν είναι δίκαιο. Ότι εμείς οι Νεοέλληνες έχουμε το DNA των αρχαίων Ελλήνων που δίδαξαν πολιτισμό και αυτό πάλι δεν είναι δίκαιο. Έχω διασχίσει κάμποσες φορές το μικρό και φτωχό κρατίδιο. Ωστόσο πουθενά δεν είδα πεταμένα σκουπίδια στα δάση. Πουθενά δεν είδα κατά μήκος του δρόμου σκουπίδια και παρατημένα σκοτωμένα κατοικίδια ζωάκια όπως συμβαίνει αντίθετα στη χώρα μας. Αυτό μου φτάνει να πω με σιγουριά ότι είμαστε γυφτοέλληνες απολίτιστοι και οι γυφτοσκοπιανοί πολιτισμένοι.

@Τασος 1

Φέτος σε παραλίες της Χαλκιδικής, όπου ερχόντουσαν Σλάβοι, γέμιζαν τον τόπο με τα σκουπίδια τους. Σε δωμάτιο με πισίνα Σλάβοι βούτσιζαν και ξέπλεναν τα δόντια τους σε αυτή! Δε σημαίνει ότι όλοι οι Σλάβοι είναι βρωμιάρηδες!

Γερμανός

Οι Έλληνες είναι μίγμα Τούρκων, Αλβανών και Μακεδόνων. Η χώρα σας πτώχευσε γιατί ήταν άχρηστη. Δε παράγει ούτε το ξυλάκι ούτε το χοιρινό στο σουβλάκι. Εισαγωγή και αυτά. Η χώρα σας ζει για να δανείζεται και θα τη μοιραστούν τα γειτονικά κράτη

Κ

Η χώρα μας είναι πανίσχυρη , τα εχει ολα και σεις ,οπως και τα γειτονικα κράτη δεν χρειάζεται να σας πω τι θα παρετε ...

έλα ρε

Άντε να δω και κράτος "Ήπειρος", "Πελοπόννησος" κλπ ηλίθιε που βρήκες τον άλλο ηλίθιο και κάνεις ότι θέλεις, αφού εμείς οι ηλίθιοι δεν βγαίνουμε να σας φάμε ζωντανούς.

ironman

Εμείς μόνο σουβλάκια τρώμε και αυτά εισαγωγής όπως εύστοχα γράφει και ο Γερμανός.

ΙΩΑΝΝΗΣ

ΖΑΕΦ ΕΣΥ ΚΑΙ Ο ΤΣΙΠΡΑΣ ΕΙΣΤΑΙ ΓΕΡΜΑΝΟΤΣΟΛΙΑΔΕΣ ΜΑΣΟΝΟΙ ΑΜΕΡΙΚΑΝΑΚΙΑ ΣΚΟΠΙΑΝΟΙ ΚΑΙ ΑΝΘΕΛΛΗΝΕΣ. ΞΕΦΤΙΛΕΣ.

Ζ@έφιος Ζ@εφίδης

Επειδή λοιπόν "ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΑΝΑΓΝΩΡΙΖΟΥΜΕ ΤΟΥΣ ΕΑΥΤΟΥΣ ΜΑΣ ΟΠΩΣ ΑΙΣΘΑΝΟΜΑΣΤΕ", εγώ ο οποίος @ισθ@νομαι γνήσιος Ζ@εφλανδός (@πόγονος των κ@τοίκων της Z@evland), μιλάω τη ζ@εφική γλώσσ@ έχω ζ@εφική τ@υτότητ@ κ@ι δι@β@τήριο, είμ@ι μεγ@λωμένος με ζ@εφικά ήθη και έθιμ@ κ@ι το γρ@φουν όλ@ τ@ ζ@εφικά ιστορικ@ λεξικ@ που θ@ κυκλοφορήσουν μόλις τ@ εκδώσω...δεν πρέπει ν@ είμ@ι ο @ποκλειστικός κληρονόμος της περιουσί@ς του Ζ@εφ; Ελπίζω να μην @ντιδρ@σει κ@νείς ότ@ν ξεκινήσω να κ@τοχυρώσω διεθνώς @υτό το δικαίωμ@...

GIORGOS

Για μας ήσουν είσαι και θα είσαι σκοπιανός και θα μιλάς σλάβικα

Στρουθοκαμηλισμός

Ουδείς απαγορεύει το στρουθοκαμηλισμό, αλλά η ηθελημένη άγνοια, το κλείσιμο των ματιών στην πραγματικότητα και στον έξω κόσμο οδηγούν μακροχρόνια σε αυξανόμενη απομάκρυνση από τον πραγματικό κόσμο, σε γνωστική ασυμφωνία (cognitive dissonance) και ίσως σε ψυχικές διαταραχές. Από τις αρχές του 20ου αιώνα (π.χ. 1912-13 όταν το νέο ελληνικό κράτος επεκτάθηκε προς τη Μακεδονία) την ονομασία σε αυτή τη γλώσσα (μακεδονικά) την έδιναν οι νοτιοελλαδίτες όταν ταξίδευαν στη βόρεια Ελλάδα και άκουγαν μια γλώσσα που δεν ήταν ούτε ελληνικά, ούτε αλβανικά, ούτε τούρκικα, ούτε σέρβικα, ούτε βουλγάρικα, ούτε ladino (μην ξεχνάμε ότι η Θεσσαλονίκη ήταν η σημαντικότερη παγκοσμίως εβραϊκή μητρόπολη μέχρι τις αρχές του 20ού αιώνα). Κι έτσι το όνομα αυτό που έδιναν οι νοτιοελλαδίτες στη γλώσσα αυτή (μακεδονική) έμεινε και επίσημα από το 1945 (επίσημη γλώσσα της "Σοσιαλιστικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας"), και επικράτησε πια ακόμα πιο επίσημα διεθνώς (macedonian) από το 1967 που υπάρχει το διεθνές πρότυπο ονομασιών γλωσσών (το πρότυπο αυτό, ISO 639, αποτελεί σύσταση διεθνούς εφαρμογής για όλες τις χρήσεις) το οποίο χρησιμοποιείται και από τον ΟΗΕ, όλες τις χώρες (και από την Ελλάδα) και από όλο το ίντερνετ. Η διεθνής επίσημη ονομασία της γλώσσας είναι, εδώ και δεκαετίες: macedonian (en), macédonien (fr), Makedonisch (de) (Πηγή: ISO 639, Library of Congress, US). Το γεγονός αυτό κάνει τη δημαγωγία και συστηματική παραπλάνηση από τη ΝΔ και ΠΑΣΟΚ στο θέμα της ονομασίας της γλώσσας ακόμα πιο ακατανόητες, εκτός κι αν στα δυο αυτά κόμματα αγνοούν αυτά τα βασικά (από αγραμματοσύνη;). Από την ίδια βέβαια άγνοια πάσχει και ο ΣΥΡΙΖΑ, αφού η άγνοια και η παραπλάνηση είναι χαρακτηριστικά όλων σχεδόν των κομμάτων μας (με μοναδική φωτεινή εξαίρεση το Ποτάμι). Ψάξτε: ISO 639 standard for language names and codes.

Είσαι ιμιτασιον του ιμιτασιον!!!

Αφού μιλάς μακεδονικά βρε για πήγαινε σε κανένα μνημείο ή τάφο που έχει σχέση με τον Μ. Αλέξανδρο και διάβασε μας τι λέει στα... Ελληνικά!!!!

Steve

Δυστυχώς, δεν το λέει μόνο ο ίδιος, αλλά και το ελληνικό κράτος.

Ενημέρωση

Mεσολάβησαν πάρα πολλοί αιώνες μεταξύ του Μεγ. Αλεξάνδρου και του 2019. Και στο διάστημα αυτό (πάρα πολλοί αιώνες) στην περιοχή αυτή μιλιόντουσαν και πάρα πολλές ακόμα γλώσσες.

Elpis

Ωραία συμφωνία, κύριε Τσίπρα! Καταφέρατε να έχουν οι Σλάβοι της λεγόμενης Βόρειας Μακεδονίας, ως εθνικότητα και γλώσσα την Μακεδονική και να αυτοαποκαλούνται αποκλειστικά και ΜΟΝΟ αυτοί διεθνώς Μακεδόνες! Συγχαρητήρια!

Ένας Καυκάσιος με άποψη

Οι Έλληνες είναι οι μεγαλύτεροι σφετεριστές της ιστορίας,ήρθαν στον ελλαδικό χώρο πριν κα'να 200 χρόνια και νομίζουν ότι γέννησαν και τον πολιτισμό (εδώ γελάμε),όλος ο κόσμος ξέρει ότι οι νεοέλληνες ΔΕΝ είναι απόγονοι των αρχαίων Ελλήνων(αποδεικνύεται εύκολα τόσο βιολογικά όσο και ιστορικά),οι νεοέλληνες είναι χριστιανοί και ραγιάδες,οπότε καλά σας κάνει ο ζαεφ...

Νίκος Χ.Ν

@ Ένας Καυκάσιος με άποψη πριν 29 λεπτά. Καυκάσιος και με άποψη; Παράδοξο μου φαίνεται.... συνήθως για να μιλήσει ένας Καυκάσιος προηγείται η σφαλιάρα από τον Πούτιν. Το τι εστί νεό-Έλληνας και ποιος είναι ο νεό-Έλληνας άσε να κριθεί στην πορεία. Μόνο συλλογίσου εγκαίρως πριν σε βρει το κακό.

Τις

Ε, Καυκάσιε! Είσαι γεμάτος μίσος και περιφρόνηση, τόχεις καταλάβει; Οι Έλληνες είναι αυτοί που είναι. Εδώ και πολύ καιρό. Είναι μια καλή ιστορία για όλη την ανθρωπότητα, φυσικά και για το έθνος από το οποίο κατάγεσαι. Οι απόγονοί τους, οι νεοέλληνες, τελευταία ξεπέσανε πολύ, γιατί; Διότι και ο πιο ένδοξος λαός μπορεί να ξεπέσει όταν κυριαρχήσει η διαφθορά και ο νεποτισμός. Έτσι καταρρέουν όλοι οι μεγάλοι πολιτισμοί. Επίσης, και ο πιο άσημος λαός θα προκόψει σε βάθος χρόνου, όταν υπάρχει δικαιοσύνη και αξιοκρατία. Αυτή είναι η ιστορία του ανθρώπινου πολιτισμού. Το μίσος σου όμως, είναι θέμα δικό σου και σε καταστρέφει, την κρίση σου π.χ.

vg

Έλα μου όμως που και βιολογικά με βάση επιστημονικές έρευνες είμαστε μακριά από επιμιξίες με άλλους βαλκάνιους. Αδιάβαστο σε βρίσκω, ή απλά, έτσι σε συμφέρει να λες. Ο λιγότερο "μπασταρδεμένος" λαός... καυκάσιε... είμαστε εμείς σε σχέση με όλους τους γείτονες. Εσύ μάλλον λόγω φθόνου βλέπεις μιάσματα παντού γύρω σου. Έτσι δικαιολογείσαι.

@Καυκασιε

Για να έχεις άποψη πρέπει να πας σχολείο. Για να γράφεις τέτοιες ανοησίες μάλλον ούτε δημοτικό τελείωσες.

soros

Πλάκα- πλάκα μοιάζει λίγο Μακεδόνας! Το κεφάλι του είναι σαν το κράνος του Μεγάλου Αλεξάνδρου! Να χαθείτε μποσελβίκοι που με τα καμώματά σας μας κάνετε να απαρνιόμαστε την πατρίδα και να παίρνουμε το ιμάτιό μας για να μήν σας βλέπουμε τουλάχιστον!

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

pavlopoulos

«Οφείλουμε να αντιμετωπίζουμε με αποφασιστικότητα τις προκλήσεις και τους κινδύνους, ιδίως δε να υπερασπιζόμαστε τα εθνικά μας θέματα», τόνισε από το Διδυμότειχο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας 

a-mitsotakis-theodorakis

Ο πρωθυπουργός ανέβασε φωτογραφία στον προσωπικό του λογαριασμό στο Instagram με τον 94χρονο μουσικοσυνθέτη - Είχε μαζί του μια ζεστή κουβέντα για ευρύ φάσμα θεμάτων, από τη μουσική ως τα εθνικά θέματα

63
tsavou

Νωρίτερα ο Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε ότι η Τουρκία θα παραμείνει στη Λιβύη εάν δεν διασφαλιστούν τα δικαιώματα της χώρας του στην Ανατολική Μεσόγειο - Κλιμακώνει τις προκλήσεις η Άγκυρα πριν από τη Διάσκεψη στο Βερολίνο - Από την πρώτη στιγμή τα τουρκικά ΜΜΕ έσπευσαν να κινηθούν προκλητικά σχολιάζοντας τη συνάντηση Μητσοτάκη - Χαφτάρ

5
kyriakos_mitsotakis_thessaloniki

Σχολιάζεται το βέτο που έθεσε ο πρωθυπουργός - «Προϋπόθεση συναίνεσης για λύση στη Λιβύη η ακύρωση του μνημονίου της με την Τουρκία» είπε τηλεφωνικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην Άνγκελα Μέρκελ

8
00-626-720x400

Για το μετρό ο υπουργός Μεταφορών ανακοίνωσε ότι έχουν αρχίσει και ανοίγουν ήδη τα κλειστά εκδοτήρια εισιτηρίων σε κεντρικούς σταθμούς και θα ανοίξουν κι άλλα, ενώ μέσα σε δυο μήνες θα γίνει προμήθεια άλλων 100 με 120 μηχανήματων έκδοσης εισιτηρίων 

3
anonymous-500

«Όπως χτύπησαν οι Τούρκοι έτσι και εμείς μια ημέρα μετά ως απάντηση», αναφέρουν στο μήνυμά τους οι Anonymous Greece - Μια σειρά από κυβερνητικές ιστοσελίδες, ανάμεσα σε αυτές της ΕΥΠ, έριξαν οι Τούρκοι χάκερς

58
erdogan_ar

Μια ημέρα πριν από τη Διάσκεψη στο Βερολίνο κλιμακώνει τους τόνους και απαιτεί - Δείχνει να αψηφά το προσχέδιο του ΟΗΕ για εκεχειρία στη Λιβύη και αποφυγή στρατιωτικής παρέμβασης - Νωρίτερα κατηγόρησε την Ευρώπη για έλλειψη ευαισθησίας στο θέμα της Λιβύης

236