Ερώτηση Λοβέρδου για τις δηλώσεις Καμμένου περί «γιάφκας ΣΥΡΙΖΑ που καρατομεί αξιωματικούς»

Ερώτηση Λοβέρδου για τις δηλώσεις Καμμένου περί «γιάφκας ΣΥΡΙΖΑ που καρατομεί αξιωματικούς»

Σε απάντησή του ο υπουργός Άμυνας έκανε λόγο για  προσβλητικό τόσο για τα θεσμικά όργανα, όσο και για τα πρόσωπα τα οποία επελέγησαν στην ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων, να αναφέρεται ή και να υπονοείται ότι η επιλογή τους έγινε με κομματικά κριτήρια

4716187
Ερώτηση προς τον υπουργό Άμυνας, Ευάγγελο Αποστολάκη κατέθεσε ο βουλευτής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Ανδρέας Λοβέρδος, σχετικά με τις δηλώσεις του Πάνου Καμμένου περί γιάφκα ΣΥΡΙΖΑ που καρατομεί αξιωματικούς.

Ειδικότερα, ο κ.Λοβέρδος τόνισε ότι ο έως πριν λίγες ημέρες Υπουργός Εθνικής Άμυνας υποστήριξε πως στις Ένοπλες Δυνάμεις υπάρχει «γιάφκα ΣΥ.ΡΙΖ.Α που καρατομεί αξιωματικούς».

Ερωτάσθε:

Α. Με την ιδιότητα του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ που μόλις πριν είχατε και την τετραετή σας συνύπαρξη με τον κ. Καμμένο, είχατε αντιληφθεί την ύπαρξη μιας τέτοιας «γιάφκας» ;

B. Πως εξηγείται ( με «αι» κι όχι με «ε» ) ότι οι επιλογές σας, όπως τις εισηγηθήκατε στο ΚΥ.Σ.Ε.Α., για την ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων, καταγγέλλονται από τον έως χθες Υπουργό Εθνικής Άμυνας ως απολύτως κομματικές και προϊόν αδιαφανών διαδικασιών ;

Γ. Προτίθεστε να ενημερώσετε την Επιτροπή Εξωτερικών και Άμυνας της Βουλής για αυτές τις δυσάρεστες εξελίξεις;

Κλείσιμο
Σε απάντηση της σχετικής ερώτησης ο κ.Αποστολάκης ανέφερε: 

Αναφορικά με τις κρίσεις στις Ένοπλες Δυνάμεις, αυτές διενεργούνται με την συνδυαστική εφαρμογή των διατάξεων των ν.2292/1995 (Α735), ν.2439/96 (Α7219) και ν.3883/2010 (Α7167). Η συγκρότηση των προβλεπόμενων συλλογικών οργάνων, μέσω των θεσμοθετημένων διαδικασιών, διασφαλίζουν το αδιάβλητο, διαφανές αποτέλεσμα και εξασφαλίζουν το δίκαιο και αξιοκρατικό χαρακτήρα των αποφάσεών τους.

Επίσης, όσοι επελέγησαν για τα ανώτατα κλιμάκια είναι καταλληλότατοι, έχουν διοικήσει επιτυχώς Σχηματισμούς ή Επιτελεία σε θέσεις υψηλής ευθύνης και εκρίθησαν ικανοί, και στο παρελθόν, για να ανέλθουν στους ανωτάτους βαθμούς ενώ πολλοί εξ αυτών προήχθησαν ως ανώτατοι Αξιωματικοί με την προηγούμενη κυβέρνηση.

Σε κάθε περίπτωση είναι προφανές ότι, στην πυραμίδα της ιεραρχίας των Ενόπλων Δυνάμεων δεν μπορούν να επιλεγούν όλοι για την κορυφή. Ούτε βεβαίως εκείνοι που αποστρατεύτηκαν δεν ήσαν ικανοί. Το αντίθετο, γι’ αυτό άλλωστε αποστρατεύτηκαν ως «ευδοκίμως τερματίσαντες» την σταδιοδρομία τους και στις
πλείστες των περιπτώσεων τους απενεμήθησαν τίτλοι επιτίμων. Όμως θεωρώ ότι είναι προσβλητικό τόσο για τα θεσμικά όργανα, όσο και για τα πρόσωπα τα οποία επελέγησαν στην ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων, να αναφέρεται ή και να υπονοείται ότι η επιλογή τους έγινε με κριτήρια κομματικά και ότι υφίστανται ομάδες που αποφασίζουν εκτός θεσμικού πλαισίου.

Τέλος, σας επισημαίνω ότι δεν είναι δυνατόν να ερμηνεύσω τις δηλώσεις άλλων προσώπων ενώ επαναλαμβάνω ότι τόσο ως Α/ΓΕΕΘΑ όσο και ως Υπουργός Εθνικής Άμυνας δεν επέτρεψα ούτε και θα επιτρέψω φαινόμενα κομματισμού στις Ένοπλες Δυνάμεις. Στόχος μας είναι οι Ένοπλες Δυνάμεις να είναι προσηλωμένες στη προάσπιση της ακεραιότητας της Πατρίδας και όλα ανεξαιρέτως τα στελέχη θα αντιμετωπίζονται αξιοκρατικά.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης