Νίκος Ανδρουλάκης: Με το νέο ευρωπαϊκό μηχανισμό πολιτικής προστασίας η Ελλάδα θα αγοράσει νέα πυροσβεστικά αεροσκάφη

Νίκος Ανδρουλάκης: Με το νέο ευρωπαϊκό μηχανισμό πολιτικής προστασίας η Ελλάδα θα αγοράσει νέα πυροσβεστικά αεροσκάφη

Ο ευρωβουλευτής του Κινήματος Αλλαγής, μιλώντας στον «Θέμα 104,6», εξήγησε τι προβλέπει ο νέος ευρωπαϊκός μηχανισμός πολιτικής προστασίας και επισήμανε τα οφέλη για την χώρα μας

nikos_androulakis
Στην απόφαση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για τη δημιουργία, ευρωπαϊκού μηχανισμού πολιτικής προστασίας, αναφέρθηκε μιλώντας στον «Θέμα 104,6» ο ευρωβουλευτής του Κινήματος Αλλαγής Νίκος Ανδρουλάκης, ο οποίος ήταν ο εισηγητής για το συγκεκριμένο θέμα από την πλευρά των σοσιαλιστών.

Όπως είπε ο Νίκος Ανδρουλάκης «η ΕΕ μετά τις τραγωδίες στην Πορτογαλία και ιδιαίτερα στο Μάτι, αναγκάστηκε να βάλει στο τραπέζι πιο επιτακτικά το θέμα να υπάρχει ένας ευρωπαϊκός μηχανισμός πολιτικής προστασίας. Είχε πει χαρακτηριστικά ο κύριος Γιούγκερ ότι πρέπει να σταματήσουμε να λέμε απλά συλλυπητήρια στους συγγενείς των θυμάτων, πρέπει να κάνουμε κάτι περισσότερο και αυτό το περισσότερο είναι το τελευταίο θετικό νέο αυτής της θητείας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και χαίρομαι που έχει τη συνεισφορά μου, ως εισηγητής των σοσιαλιστών».


Όπως εξήγησε ο ευρωβουλευτής του Κινήματος Αλλαγής «προϋπήρχε ο μηχανισμός πολιτικής προστασίας, αλλά ήταν εθελοντικός. Όταν η Πορτογαλία είχε 100 νεκρούς πριν δυο χρόνια ζήτησε την ενεργοποίση του μηχανισμού, άλλα επειδή ήταν εθελοντικός της είπαν ότι και εμείς έχουμε πυρκαγιές και δεν μπορούμε να στείλουμε εναέρια μέσα. Τότε άρχισε η συζήτηση για αυτόνομο μηχανισμό».

Αναφερόμενος ο Νίκος Ανδρουλάκης στις δυσκολίες να πειστούν τα υπόλοιπα κράτη είπε, «αρχικά τα κράτη του Βορά, επειδή είχαν προηγμένα συστήματα προστασίας, δεν ήθελαν να πληρώνουν. Μετά την τραγωδία στο Μάτι, δεν υπήρχε ηθικό άλλοθι. Τότε κάμφθηκαν και είχαμε ένα καλό αποτέλεσμα».

Η απόφαση αυτή, όπως ανέφερε ο Νίκος Ανδρουλάκης, προβλέπει ότι:

Τα κράτη, από φέτος το καλοκαίρι, μπορούν με χρηματοδότηση από 80% έως 90% από την ΕΕ να αγοράσουν νέα εναέρια μέσα δασοπυρόσβεσης.

Προβλέπετε έως 75% χρηματοδότηση για την επισκευή των παλιών μέσων της κάθε χώρας.

«Σήμερα η ΕΕ κάνει ένα μεγάλο βήμα ώστε να μειώσουμε τις πιθανότητες να έχουμε ξανά τέτοιες ανθρώπινες τραγωδίες και χαίρομαι ως Έλληνας που στο τέλος αυτής της θητείες έχω συνεισφέρει σε μια πολιτική ευρωπαϊκή», σημείωσε ο ευρωβουλευτής του ΚΙΝΑΛ, Νίκος Ανδρουλάκης.


Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης