Συνταγματική Αναθεώρηση: Ο δεκάλογος των προτάσεων στις οποίες θα επιμείνει ο Κυριάκος Μητσοτάκης

mitsotakis-neo

Κύκλο επαφών με συνταγματολόγους κάνει ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης ενόψει της συζήτησης στην Ολομέλεια της Βουλής - Στο επίκεντρο η διαμάχη με τον ΣΥΡΙΖΑ για το αν η παρούσα Βουλή δεσμεύει την επόμενη για την κατεύθυνση της διατύπωσης που θα έχουν οι αναθεωρητέες διατάξεις

Επαφές με καθηγητές του Συνταγματικού Δικαίου έχει προγραμματίσει για σήμερα, Τρίτη, ο αρχηγός της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης ενόψει της συζήτησης για τη συνταγματική αναθεώρηση που ξεκινά στην Ολομέλεια του Κοινοβουλίου.

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, κατά πληροφορίες, θα έχει τηλεφωνικές επαφές αλλά και συνάντηση στο γραφείο του με γνωστούς συνταγματολόγους, όπως οι Νίκος Αλιβιζάτος, Αντώνης Μανιτάκης, Σπυρίδων Βλαχόπουλος, Ξενοφών Κοντιάδης, Φίλιππος Σπυρόπουλος και άλλοι.

Παρουσία και του γενικού εισηγητή της Νέας Δημοκρατίας για την Αναθεώρηση Κώστα Τασούλα, ο κ. Μητσοτάκης θα ανταλλάξει απόψεις με τους επιστήμονες που ειδικεύονται στο Συνταγματικό Δίκαιο, προκειμένου οι θέσεις που θα υποστηρίξει η αξιωματική αντιπολίτευση να έχουν και την ανάλογη τεκμηρίωση.

Το ενδιαφέρον του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας εστιάζεται, σύμφωνα με γαλάζιες πηγές, στην αποσαφήνιση της ερμηνείας του άρθρου 110 του Συντάγματος και το κατά πόσο η προαναθεωρητική Βουλή μπορεί να δεσμεύσει την επόμενη, που θα είναι Αναθεωρημένη ως προς την κατεύθυνση που θα λάβουν οι διατάξεις που θα χρισθούν αναθεωρητέες.
Η συγκεκριμένη ερμηνεία αποτελεί αντικείμενο έντονης διαμάχης ανάμεσα στην κυβερνητική πτέρυγα και τα κόμματα της αντιπολίτευσης. Η πλευρά των κυβερνητικών υποστηρίζει ότι η παρούσα Βουλή μπορεί να δεσμεύσει την επόμενη για το περιεχόμενο που θα έχει η Αναθεώρηση. Το αντίθετο υποστηρίζεται από την αντιπολίτευση, στελέχη της οποίας επικαλούνται και το ιστορικό των προηγούμενων αναθεωρήσεων του Συντάγματος, όπως επίσης και το γεγονός ότι μεσολαβεί η λαϊκή ετυμηγορία.

Η δεκάδα των προτάσεων της ΝΔ

Η αξιωματική αντιπολίτευση, κατά το διήμερο των συζητήσεων που θα γίνουν στη βουλή θα επιμείνει να υιοθετηθούν οι ακόλουθες δέκα προτάσεις ώστε να έχει ουσία η συνταγματική αναθεώρηση:

1. Δυνατότητα ίδρυσης ιδιωτικών πανεπιστημίων υπό αυστηρό έλεγχο ανεξάρτητης αρχής υψηλού κύρους και ταυτόχρονα αναγνώριση της αυτοτέλειας και αναβάθμιση των δημόσιων πανεπιστημίων.
2. Παραχώρηση εκτενών αρμοδιοτήτων στους οργανισμούς τοπικής αυτοδιοίκησης και αυτοτελείς πόροι για την εκπλήρωση των σκοπών της.
3. Περιορισμός των λόγων πρόωρης διάλυσης της Βουλής ώστε οι εκλογές να διεξάγονται σε τακτό χρόνο ανά τετραετία.
4. Καθιέρωση ασφαλούς φορολογικού περιβάλλοντος με απαγόρευση της αναδρομικής επιβολής οποιουδήποτε βάρους.
5. Αναγνώριση της ευρωπαϊκής προοπτικής της χώρας, κατοχύρωση των όρων ελεύθερου ανταγωνισμού υπό την εποπτεία ανεξάρτητης αρχής, εισαγωγή όρων αναπτυξιακής προοπτικής και προστασία του περιβαλλοντικού ισοζυγίου.
6. Αναβάθμιση, αξιοκρατία, αμεροληψία της δημόσιας διοίκησης και ισότητα ευκαιριών όλων των πολιτών.
7. Αναγνώριση ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος ως χρέος κοινωνικής αλληλεγγύης.
8. Αναβάθμιση του επιπέδου ανεξαρτησίας των δικαστικών λειτουργών και μέτρα επιτάχυνσης της δικαιοσύνης.
9. Μέτρα αποκατάστασης της λειτουργίας του κοινοβουλίου και εισαγωγή κανόνων καλής νομοθέτησης.
10. Απλοποίηση της αναθεωρητικής διαδικασίας με διατήρηση του αυστηρού χαρακτήρα του Συντάγματος.

ΣΧΟΛΙΑ (3)

Β.Δ.

" να μην φεύγουν στο εξωτερικό για σπουδές" - το ξέρουμε ότι στο εξωτερικό πάνε οποίοι έχουν αρκετά λεφτά και δεν έχουν προσόντα να μπούνε σε δημόσιο. Φτωχός γιατί δεν έχει να πληρώσει δεν φεύγει και διαβάζει να μπει στο δημόσιο πανεπιστήμιο. Δηλαδή απευθύνεται μόνο στους αυτούς που μπορούν να πληρώσουν κάποια λεφτά και είναι μάλλον τεμπέληδες να διαβάζουν η δεν είναι και πολύ έξυπνοι να μπουν σε δημόσιο.

Τάσος

Αρκετά θετικά στοιχεία, αλλά η ισότητα των ευκαιριών στον καπιταλισμό είναι αδύνατη. Και κάτι ακόμα: πως θα εξασφαλισθεί ότι τα δημόσια πανεπιστήμια δεν θα υποβαθμιστούν με στόχο την απαξίωση τους υπέρ των ιδιωτικών (εδώ πάει αδιάβαστη η ισότητα ευκαιριών...), όπως επιχειρήθηκε στα νοσοκομεία με παράδειγμα το "Ερρίκος Ντυνάν". Πως θα προστατευθεί η κονωνία από απατεώνες σνα τον Γεωργιάδη που ακόμα υκλοφορεί ελεύθερος και είναι υπαρχηγός του Κούλη;

Ψήστης

O Koύλης Mnτσοτάκns ας λέει ότι θέλει... μόλις όμως, πάρει την μίζα του θα κάνει ότι θέλουν το ΝΑΤΟ, ή η ΕΕ ή η Μέρκελ! Λες και δεν ξέρουμε τόσα χρόνια την οικογένεια των βαμπίρ...

Gianis

KYRIE MHTSOTAKH THA EISAI XAZOS AN EMPISTEYTHS TON ALEKSH TSIPRA PROXORA ME MIA FILELEYTERH KAI PROODEYTIKH AGENTA DIXOS AN H BLEPOYME.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

polakis_shlamaromagas

«Καβαλημένο καλάμι, αιθεροβατεί στις νεφέλες της εξουσίας με κομμένο καπίστρι. Τις συγγνώμες και τα «λυπάμαι» τα παίρνει ο άνεμος εκεί πάνω. Ομοίως και τα μυαλά» γράφει για τον ψηλό Κρητίκαρο «που τον θένε όλες οι λούγκρες, κατά Κραουνάκη» ο Δημήτρης Νανούρης στη στήλη «μετέωρος» της Εφημερίδας των Συντακτών

EKTAKTI-ARTH

Υποστηρίζει ότι πήρε το δάνειο από την κρατική Attica Bank «για να μπορέσει να ανταπεξέλθει στις ανάγκες του οικογενειακού και πολιτικού του βίου» αφού όπως φαίνεται δεν του φτάνει ο υπουργικός μισθός των €7.000 - Ως συνήθως υβρίζει και επιτίθεται - Δείτε τι λέει ο Παύλος Πολάκης για το δάνειο των €100.000 - Διαβάστε την απάντηση του ΠΡΩΤΟΥ ΘΕΜΑΤΟΣ

38
zaev_tsipras_vraveia_main

Ο πρωθυπουργός της Βαυαρίας Μάρκους Σέντερ είπε πως «επέδειξαν θάρρος για να λύσουν με καλό τρόπο και στην Ελλάδα και στη Βόρεια Μακεδονία ένα σημαντικό πρόβλημα» - Το βραβείο δεν ανήκει σε μας αλλά στους λαούς μας είπε ο Αλέξης Τσίπρας

78
47544350_303

«Από ολόκληρη την περιοχή της Μακεδονίας, εμείς είμαστε το βόρειο κομμάτι. Υπάρχει ένα νότιο κομμάτι στην Ελλάδα, ένα ανατολικό στη Βουλγαρία, ακόμη και ένα μικρό κομμάτι στην Αλβανία» σημείωσε στη συνέντευξη στη DW ο Ζόραν Ζάεφ και σημείωσε ότι η φιλία με τον Αλέξη Τσίπρα θα κρατήσει «ως το τέλος της ζωής του»

69
4643774

«Η Κίρκη της εξουσίας δεν θα μεταμορφώσει τον ΣΥΡΙΖΑ» εκτίμησε ο πρώην υπουργός μιλώντας σε κομματική εκδήλωση στα Ιωάννινα και υποστήριξε ότι ο κόσμος της Αριστεράς συσπειρώνεται και θα μιλήσει με εκκωφαντικό τρόπο στις εκλογές 

7