Κυβέρνηση… «κουτσής» πλειοψηφίας: Ο ανασχηματισμός, τα νομοσχέδια και τα σχέδια του Τσίπρα

tsipras-diaggelma

Τα «μπαλώματα» με τα οποία έμεινε η κυβέρνησή του, μετά την αποχώρηση του Πάνου Καμμένου, ψάχνει ο πρωθυπουργός, ώστε να πείσει ότι εξακολουθεί να ελέγχει το πολιτικό παιχνίδι

Τα… μπαλώματα, με τα οποία έμεινε η κυβέρνησή του, μετά την αποχώρηση του Πάνου Καμμένου και των πιστών του, ψάχνει ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, ώστε να πείσει ότι εξακολουθεί να ελέγχει το πολιτικό παιχνίδι και πως ο προγραμματισμός που έχει κάνει δεν αλλάζει.

Παράλληλα με την διαδικασία της παροχής ψήφου εμπιστοσύνης, που θα ολοκληρωθεί το βράδυ της Τετάρτης ο κ. Τσίπρας σχεδιάζει τον ανασχηματισμό, με τον οποίο θα καλύψει τα κενά στα υπουργεία. Πέραν δηλαδή του υπουργείου Άμυνας, όπου στη θέση του κ. Καμμένου τοποθετήθηκε ο μέχρι τώρα αρχηγός ΓΕΕΘΑ Ευάγγελος Αποστολάκης, υπάρχουν μία σειρά από κενά, που είτε προκύπτουν από την αποχώρηση των ΑΝΕΛ, είτε από την κάθοδο κυβερνητικών μελών στο πεδίο της αυτοδιοικητικών εκλογών.

Ο πρωθυπουργός θα εξετάσει κατ’ αρχάς εάν θα αντικαταστήσει την Μαρία Κόλλια Τσαρουχά, που έφυγε από υφυπουργός Άμυνας μαζί με τον κ. Καμμένο. Η θέση δεν είναι και η πιο αναγκαία στο υπουργείο πάντως.

Σήμερα αναμένεται να παραιτηθεί και ο υφυπουργός Μεταφορών Νίκος Μαυραγάνης, ακολουθώντας κι αυτός τον πρόεδρο των ΑΝΕΛ.

Ο κ. Τσίπρας πρέπει μάλλον να νιώθει ευτυχής, που δεν φεύγει οι άλλοι πέντε υπουργοί και υφυπουργοί που προτάθηκαν από τον κ. Καμμένο, γιατί θα αναγκαζόταν να κάνει σχεδόν σαρωτικό ανασχηματισμό. Στις θέσεις τους μένουν οι Έλενα Κουντουρά, Μαρία Χρυσοβελώνη, Βασίλης Κόκκαλης, Τέρενς Κουίκ, αλλά και η Κατερίνα Παπακώστα, που παρουσιάστηκε μεν από τον κ. Καμμένο ως μία καλή σύμμαχος της κυβέρνησης, αλλά ξέχασε εκείνη την σχέση με τους ΑΝΕΛ και αφοσιώνεται στον κ. Τσίπρα ολοκληρωτικά.

Ο πρωθυπουργός άλλωστε πρέπει να αντικαταστήσει και δύο κυβερνητικά στελέχη, που θα έβαλαν πλώρη για τους δύο μεγάλους δήμους της χώρας. Την υπουργό Μακεδονίας Θράκης Κατερίνα Νοτοπούλου, υποψήφια για το δήμο Θεσσαλονίκης και τον υφυπουργό Εργασίας Νάσο Ηλιόπουλο, που θα διεκδικήσει το δήμο της Αθήνας. Τα σενάρια είναι περίπλοκα σχετικά με την πλήρωση αυτών των δύο, τριών θέσεων (και όποιων άλλων προκύψουν), καθώς κάποιες πληροφορίες φέρουν τον κ. Τσίπρα να αξιοποιεί στον ανασχηματισμό στελέχη όπως ο Θανάσης Παπαχριστόπουλος ή ο Κώστας Ζουράρις, που θα δώσουν ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνησης και προέρχονται από τους ΑΝΕΛ. Δεν υπάρχει ωστόσο καμία διασταύρωση αυτών των πληροφοριών, ειδικά για τον κ. Ζουράρι, ο οποίος είναι αντιπρόεδρος της Βουλής και θα καταψηφίσει τη συμφωνία των Πρεσπών – άρα θα είναι περίεργο να υπουργοποιηθεί.

Παράλληλα το προγραμματισμός του πρωθυπουργού περιλαμβάνει την προώθηση και ψήφιση τεσσάρων σημαντικών για την κυβέρνηση νομοσχεδίων, καθώς θεωρούνται ως ενισχυτικά του κοινωνικού προσώπου της.

Πρόκειται για νομοσχέδια, που αφορούν στην αύξηση του βασικού μισθού, στις 120 δόσεις για τους οφειλέτες στο δημόσιο, την προστασία της πρώτης κατοικίας και το επίδομα ενοικίου και για την ψήφιση των οποίων χρειάζεται η κυβέρνηση περίπου ένα με ενάμιση μήνα.

Κρίσιμης σημασίας για το Μαξίμου είναι η ολοκλήρωση της διαδικασίας στη σημερινή Βουλή για τη συνταγματική αναθεώρηση. Θεωρείται ότι οι δύο ψηφοφορίες θα γίνουν έως τις αρχές Μαρτίου και ακριβώς εκεί τοποθετούν πολλοί την έναρξη της περιόδου κατά την οποία ο κ. Τσίπρας μπορεί να προκηρύξει πρόωρες εκλογές. Οι οποίες μπορούν να γίνουν ακόμα και αρχές Απριλίου με βάση αυτό τον σχεδιασμό – και πάντως το αργότερο μαζί με τις ευρωεκλογές, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες από το κυβερνητικό στρατόπεδο, παρά τις δηλώσεις περί Οκτωβρίου.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

Ρoή Ειδήσεων

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

ΣΧΟΛΙΑ (12)

Το απόγευμα στην Χαλκίδα το σκήνωμα του Σιατίστης Παύλου

Στην γενέτειρά του την Χαλκίδα θα τεθεί σε λαϊκό προσκύνημα σήμερα Δευτέρα 14 Ιανουαρίου αργά το απόγευμα το σκήνωμα του μακαριστού Μητροπολίτη Σισανίου και Σιατίστης κυρού Παύλου και συγκεκριμένα στον Ιερό Ναό Αγίας Παρασκευής Πολιούχου της πόλης._________________ (10-01-19 ΕΦΑΝΕΡΩΘΗ ΣΤΟΝ ΠΟΝΕΜΕΝΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΛΑΟ Ο ΝΕΟΣ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΣ ΚΑΙ 3 ΜΕΡΕΣ ΜΕΤΑ ΟΤΑΝ ΗΤΑΝ ΟΛΟΜΟΝΑΧΟΣ ΤΟΝ ΧΑΣΑΜΕ ΑΠΟ ΑΓΝΩΣΤΟ ΛΟΓΟ ΠΟΥ ΠΡΟΚΑΛΕΣΕ ΤΗΝ ΚΛΑΣΙΚΗ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΣΤΙΓΜΗ ΕΔΩ ΤΗΣ ΑΝΑΚΟΠΗΣ)

ΚΥΡΙΑΚΗ_ΣΥΝΤΑΓΜΑ_ 20/1/2019_2:00 Μ.Μ. Ὀρθόδοξα Χριστιανικὰ Σωματεῖα Ἀθηνῶν:

Ἀπευθύνουμε δυναμικὸ κάλεσμα στοὺς ἁπανταχοῦ Ἕλληνες νὰ ΚΑΤΑΚΛΥΣΟΥΝ ΜΑΖΙΚΑ τὴν πρωτεύουσα μὲ τὴν ἑλληνικὴ σημαία στὰ χέρια καὶ νὰ διατρανώσουν πρὸς κάθε κατεύθυνση τὴν σφοδρὴ ἀντίθεσή τους στὴν ἐντελῶς ἀπαράδεκτη «Συμφωνία τῶν Πρεσπῶν», ἡ ὁποία τὶς ἑπόμενες ἡμέρες θὰ.... κατατεθεῖ πρὸς κύρωση στὴ Βουλὴ τῶν Ἑλλήνων.

αιντε

Ο ΤΕΛΕΙΟΣ ΣΥΝΔΥΑΣΜΟΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ....ΠΡΟΔΟΤΕΣ ΚΑΙ ΑΠΟΣΤΑΤΕΣ.....

13 Ἰανουαρίου 1822: Ἡ καθιέρωση τῆς γαλανόλευκης ἑλληνικῆς σημαίας

«Ἐν ὀνόματι τῆς Ἁγίας καὶ Ἀδιαιρέτου Τριάδος: Τὸ Ἑλληνικὸν Ἔθνος, τὸ ὑπὸ τὴν φρικώδη ὀθωμανικὴν δυναστείαν, μὴ δυνάμενον νὰ φέρη τὸν βαρύτατον καὶ ἀπαραδειγμάτιστον ζυγὸν τῆς τυραννίας καὶ ἀποσεῖσαν αὐτὸν μὲ μεγάλας θυσίας, κηρύττει σήμερον διὰ τῶν νομίμων παραστατῶν του, εἰς ἐθνικὴν συνηγμένων συνέλευσιν, ἐνώπιον θεοῦ καὶ ἀνθρώπων, τὴν πολιτικὴν αὐτοῦ ὕπαρξιν καὶ ἀνεξαρτησίαν».

10-01-19 ΑΓΙΟΣ Σιατίστης Παύλος: ''ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ ΤΩΡΑ''

Γιά τήν Πατρίδα μας ὅμως ἡ συμφωνία τῶν Πρεσπῶν ἔχει ἕνα ἄλλο μειοδοτικό στοιχεῖο. Τήν ἀπόλυτη περιφρόνηση τοῦ Λαοῦ.

kostasv

Ο Τσίπρας και μπράβο του, ακολουθεί την πλέον δημοκρατική διαδικασία. Ζητά ψήφο εμπιστοσύνης με 151 βουλευτές και πορεύεται με ανασχηματισμό, Πρέσπες, νομοσχέδια κοινωνικού περιεχομένου, συνταγματική αναθεώρηση. Να δούμε την Τετάρτη πόσοι απόντες βουλευτές θα είναι οι της αντιπολίτευσης.

Άγγελος

Σύμφωνα με πληροφορίες στο μέγαρο μουσικής εκλάπησαν μερικά πορτοφόλια. Οι υπόνοιες στρέφονται σε άτομο, που μαζί με άλλα συνθέτουν την, "εικόνα από το μέλλον που είδαμε χθές το βράδυ στο Μέγαρο Μουσικής",όπως είπε ο αριστερόστροφος φασίστοτραμπούκος Ζαχαριάδης.

Φουκαρά Κούλη

Το νέο αφήγημα της ΝΔ (που να μην της βγαίνει όμως κανένα!) θα είναι: Κυβέρνηση με βουλευτές γυρολόγους με υπολείμματα κομμάτων.... Η ΝΔ που πήρε στους κόλπους της : Φωτήλα, Οικονόμου, Μάρκου, Τατσόπουλο, Θεοχάρη ..και δεν ξέρω ποιους ξεχνάω

mitsos

Αγαπητοί συνάδελφοι συνταξιούχοι παράκληση ΨΗΦΙΣΤΕ ΣΥΡΙΖΑ γιατί οι άλλοι ΘΑ ΕΠΙΚΑΛΕΣΘΟΥΝ ΟΤΙ ΠΑΡΕΛΑΒΑΝ ΚΑΜΕΝΗ ΓΗ και θα μας κόψουν τις συντάξεις λέγοντας ότι οι ξένοι τους πιέζουν ( το ζήσαμε ! δεν ΕΧΟΥΝ τον ΘΕΟ τους,).

Αχ ναι

Ο τσιπρακος καμένη γη παρέλαβε και τις έκοψε;

cm

Προχωρα, εχεις την στηριξη των αφεντικων σου, γερμανοαμερικανακι προδοτη δεν θα πας μακρια... ο λαος 8α σε δικασει.

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης