ΝΔ: Ο Βούτσης πάγωσε τις (ν)τροπολογίες υπό την απειλή παρέμβασης Μητσοτάκη

ΝΔ: Ο Βούτσης πάγωσε τις (ν)τροπολογίες υπό την απειλή παρέμβασης Μητσοτάκη

Θύελλα αντιδράσεων από την αντιπολίτευση για τη βροχή των τροπολογιών - Αποχώρησαν ΚΚΕ και Ποτάμι, απείλησαν με αποχώρηση τα άλλα κόμματα - Στο επίκεντρο της κριτικής ο πρόεδρος της Βουλής για τον τρόπο λειτουργίας του κοινοβουλίου - Με καροτσάκι μετέφερε τα κείμενα των τροπολογιών ο βουλευτής του Ποταμιού Γρηγόρης Ψαριανός

vouli-psarianos_main01
Αποφασισμένοι να συνεχίσουν την αυστηρή κριτική και έλεγχο στον Πρόεδρο της Βουλής Νίκο Βούτση για τον τρόπο λειτουργίας του κοινοβουλίου που σε αρκετές περιπτώσεις παραπέμπει σε «Κέντρο Εξυπηρέτησης του Μεγάρου Μαξίμου» εις βάρος των δικαιωμάτων της μειοψηφίας φέρονται στην Νέα Δημοκρατία.

Είναι χαρακτηριστική η σημερινή συνεδρίαση για το νομοσχέδιο του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής στο οποίο προστέθηκαν 23 τροπολογίες της τελευταίας στιγμής με την πλειοψηφία τους να αποτελούν «πλυντήριο» για την νομιμοποίηση δαπανών δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ που πραγματοποιήθηκαν για την αντιμετώπιση του μεταναστευτικού κατά παρέκκλιση κάθε κανόνα διαφάνειας.

Οι βουλευτές της ΝΔ αλλά και των υπολοίπων κομμάτων της αντιπολίτευσης κατήγγειλαν με σφοδρότητα την διαδικασία και απείλησαν με αποχώρηση. Σύμφωνα δε με πληροφορίες παρέμβαση ετοιμαζόταν να κάνει και ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κυριάκος Μητσοτάκης. Ωστόσο, προηγήθηκε παρέμβαση του κ. Βούτση που παραδέχθηκε τον προβληματική τροπή και πρότεινε αντί της κατεπείγουσας διαδικασίας να πραγματοποιηθεί και δεύτερη συνεδρίαση αύριο ώστε να δοθεί χρόνος στους βουλευτές να μελετήσουν τις τροπολογίες.

Για την συγκεκριμένη εξέλιξη πηγές της ΝΔ σχολιάζουν πως «Ίσως η απειλή της παρουσίας του Κυριάκου Μητσοτάκη ανάγκασε τον κ. Βούτση να κάνει τον σωστό». Υπενθυμίζεται πως τις τελευταίες ημέρες και με αφορμή την συνεδρίαση του προϋπολογισμού έχει ξεσπάσει άγρια κόντρα μεταξύ του κ. Μητσοτάκη και του Προέδρου της Βουλής.  

Πηγές ΝΔ: Και ο συριζαϊκός ευτελισμός έχει τα όριά του

Κλείσιμο
Πηγές της ΝΔ πάντως, ανέφεραν χαρακτηριστικά: «Στο τελευταίο νομοσχέδιο του έτους για το μεταναστευτικό η κυβέρνηση διεκδίκησε το ρεκόρ Γκίνες καταθέτοντας 27(!) άσχετες τροπολογίες για να κλείσει προφανώς όλα τα γραμμάτια που άφησε ανοιχτά το 2018. Πολλές μάλιστα από αυτές έφταναν στη βουλή μέχρι και δύο λεπτά προ της έναρξης της συζήτησης και αφορούσαν την έγκριση υπουργικών δαπανών που είχαν απορριφθεί τους προηγούμενους μήνες.
Μόλις έγινε γνωστό ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα ζητούσε το λόγο στην ολομέλεια για να καταγγείλει τις απαράδεκτες αυτές μεθοδεύσεις, ο πρόεδρος της Βουλής ανέκρουσε πρύμναν και μετέθεσε για αύριο τη συζήτηση του κατά τα άλλα… κατεπείγοντος νομοσχεδίου. Χαιρετίζουμε την απόφαση του κ. Βούτση που αντελήφθη προφανώς ότι ακόμη και ο συριζαϊκός ευτελισμός της βουλής έχει τα όριά του».

Tο καροτσάκι Ψαριανού για τις τροπολογίεςΕίναι χαρακτηριστικό πάντως, ότι καροτσάκι - κυριολεκτικά και όχι μεταφορικά - χρειάστηκε ο Γρηγόρης Ψαριανός για να κουβαλήσει τις τροπολογίες στον 2ο όροφο της Βουλής που βρίσκονται τα γραφεία του Ποταμιού.

Στη φωτογραφία έξω από το γραφείο του αντιπροέδρου και γραμματέα της Κ.Ο του Ποταμιού Γιώργου Μαυρωτά μαζί με τον Νίκο Μηλαπίδη, διευθυντή Κ.Ο.

«Σου έφερα Γιώργο να δεις τις τροπολογίες μήπως μας ξέφυγε κάτι. Νομίζω ένα σημείο δεν το προσέξαμε...» είπε με χιούμορ ο Ψαριανός στον Μαυρωτά.

Λίγο αργότερα, η Διαμάντω Μανωλάκου του ΚΚΕ - τα γραφεία βρίσκονται δίπλα σε εκείνα του Ποταμιού - ρωτούσε: «Ήρθα να δω το καροτσάκι του Ψαριανού... που είναι;»

Τροπολογίες σαν ... καταιγίδα

Νωρίτερα σήμερα, με τα όρια του ευτελισμού κάθε κοινοβουλευτικής και νομοθετικής πρακτικής φλέρταρε η Βουλή λόγω του καταιγιστικού ρυθμού με τον οποίο κατέφθαναν υπουργικές τροπολογίες στην Ολομέλεια. Η συνεδρίαση περίπου στις πέντε το απόγευμα διακόπηκε τελικά για αύριο, μετά τη θύελλα των αντιδράσεων και προκειμένου να δοθεί χρόνος στους βουλευτές να μελετήσουν τις τροπολογίες. 

Ο αριθμός των τροπολογιών ανήλθε σε 22 ενώ η τελευταία ως «κερασάκι σε χαλασμένη τούρτα» αριθμεί 85 σελίδες. Πρόκειται για «μίνι νομοσχέδιο» του υπουργείου Οικονομικών που ρυθμίζει μια σειρά από ζητήματα όπως ο επανακαθορισμός του ΦΠΑ στα εισιτήρια θεατρικών παραστάσεων και συναυλιών, η φορολογία μεταβίβασης αυτοκινήτων δημόσιας χρήσης και ο προσδιορισμός αξίας ακινήτων που μεταβιβάζονται με αντάλλαγμα ή αιτία θανάτου, δωρεάς ή προίκας. Σαν να μην έφτανε αυτό ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος σπεύδει με την επίμαχη ρύθμιση να υιοθετήσει την προβληματική τακτική των συναδέλφων του υπουργών και νομιμοποιεί αναδρομικά δαπάνες του υπουργείου του ύψους 900.000 ευρώ.

Η συντριπτική πλειοψηφία των υπουργικών τροπολογιών κατατέθηκαν ελάχιστες ώρες πριν την προγραμματισμένη ψήφιση του νομοσχεδίου που σημαίνει ότι το σύνολο των βουλευτών θα καλούνταν να τις ψηφίσουν χωρίς να τις έχουν μελετήσει.

Η αντίδραση της αντιπολίτευσης είναι σφοδρή καθώς το ΚΚΕ και το Ποτάμι αποχώρησαν ενώ υπο την απειλή αποχώρησης και των άλλων κομμάτων το προεδρείο του κοινοβουλίου σε συνεννόηση με την κυβέρνηση αποφάσισε να επιμηκύνει τον χρόνο συζήτησης ώστε να υπάρξει νέα συνεδρίαση αύριο όπου θα συζητηθούν μόνο οι τροπολογίες.

Νωρίτερα, με παρέμβασή του στην διαδικασία ο Πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης είπε ότι το κοινοβούλιο δεν είναι σχολείο ωστόσο ως «γυμνασιάρχης» προειδοποίησε τους βουλευτές που διαμαρτύρονται πως θα τους βάλει να «εργαστούν» το ερχόμενο Σαββατοκύριακο.


ΝΔ: Απαράδεκτη η διαδικασία - ΔΗΣΥ: αποχωρούμε

«Είναι απαράδεκτο. Έχετε μετατρέψει σε πλυντήριο εξυπηρετήσεων και νομιμοποίησης δαπανών. Δεν το ανεχόμαστε. Αποσύρετε τις τροπολογίες» ανέφερε ο κ. Μιλτιάδης Βαριτσιώτης ενώ και ο κ. Νότης Μηταράκης εξήγησε ότι η πρακτική της κυβέρνησης έχει ξεπεράσει κάθε προηγούμενο.

«Ή τις αποσύρουν ή αποχωρούμε. Είναι δόλια πρακτική» ανέφερε ο κ. Θεόδωρος Παπαθεοδώρου ενώ ο κ. Γρηγόρης Ψαριανός έδειξε ότι ο όγκος πέντε μόνο τροπολογιών ξεπερνά αυτόν που έχουν συνολικά τα τρία μνημόνια που έχουν ψηφιστεί τα τελευταία χρόνια.

«Υπάρχει λόγος για τα παράπονα. Δεν το αρνούμαι. Ήταν ο προϋπολογισμός που μας πήρε περισσότερες μέρες. Θα δείτε ότι στην πλειοψηφία των τροπολογιών, τουλάχιστον αυτή του ΥΠΟΙΚ τα θέματα που λύνονται είναι ημερομηνίες που λήγουν. Δεν έχουν ουσία. Στην αντιπαράθεση για την διαδικασία δέχομαι την κριτική ότι αργήσαμε. Δεν δέχομαι ότι δεν έχουν ξαναγίνει. Παλιά ήταν για την εξυπηρέτηση των πελατών σας σήμερα δεν είναι». Είπε ο κ. Τσακαλώτος.Με παρέμβασή του ο Πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης είπε ότι το κοινοβούλιο δεν είναι σχολείο ωστόσο ως «γυμνασιάρχης» προειδοποίησε τους βουλευτές που διαμαρτύρονται πως θα τους βάλει να «εργαστούν» το ερχόμενο Σαββατοκύριακο.

«Αποτελεί πρόβλημα. Ηταν γνωστό στην Διάσκεψη των Προέδρων ότι θα έχουμε τροπολογίες.

Είμαστε διατεθειμένοι και θα πρέπει να είμαστε αν υπάρχουν οι λόγοι που επικαλούνται οι υπουργοί να λειτουργήσουμε μέσα από την διαδικασία που προβλέπεται. Η Βουλή δεν είναι σχολείο. Δεν έχουμε υποχρέωση να κλείσουμε, ούτε διακοπές να κάνουμε. Υπάρχει η αυριανή μέρα το Σάββατο και η επόμενη εβδομάδα» είπε υπενθυμίζοντας ότι η Ολομέλεια ήταν αναγκασμένη να σταματήσει το νομοθετικό της έργο στις 9 Δεκεμβρίου καθώς μετά ακολούθησε προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση, προϋπολογισμός και άλλες εργασίες.

«Όλα τα άλλα ότι γίνονται εκ του πονηρού δεν έχουν καμία βάση» υπογράμμισε ο κ. Βούτσης υπενθυμίζοντας ότι στις 24 Δεκεμβρίου του 2014 ψηφίστηκαν 43 τροπολογίες. Σχολιάζοντας δε πληροφορίες ότι τις επόμενες ώρες θα ακολουθήσει τοποθέτηση του κ. Κυριάκου Μητσοτάκη στην Βουλή είπε «Εδώ θα είμαστε και το απόγευμα αν έρθουν κι άλλοι να πουν κορώνες. Όταν δεν σηκώθηκαν οι τόνοι στις Διασκέψεις που προηγήθηκαν γιατί έρχονται σήμερα και μιλούν για πλυντήρια; Όποιος μιλά για πλυντήριο να το αποδείξει».

«Η πλειοψηφία των τροπολογιών ήρθε τώρα. Αν είχαν έρθει τις προηγούμενες ημέρες δεν θα προέκυπτε πρόβλημα» σχολίασε ο κ. Μηταράκης για να προσθέσει « Δεν κατανοώ τι προέκυψε σήμερα το πρωί σε πολλούς υπουργούς. Τώρα ανακάλυψαν ότι υπάρχει πρόβλημα προθεσμιών;».

Αναφορικά με τα περι «πλυντηρίου» είπε «Ζητείται από την ολομέλεια της Βουλής εκ των υστέρων νομιμοποίηση δαπανών για όλα τα υπουργεία. Πρόκειται για δαπάνες που έχουν απορριφθεί από το εθνικό λογιστικό ή από τους μηχανισμούς της ΕΕ. Ισως να είναι υπερβολικός ο χαρακτηρισμός πλυντήριο αλλά πως θέλετε αν το πούμε; Δεν εκτιμάται από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους ούτε καν το ύψος των δαπανών που νομιμοποιούνται. Δεν ξέρουμε τι ψηφίζουμε όταν έρχεται τώρα η τροπολογία».
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Best of Network

Δείτε Επίσης