Βουλή: Καταιγίδα από (ν)τροπολογίες - Απείλησαν με αποχώρηση τα κόμματα της αντιπολίτευσης

vitsas-vouli_main01

Οι βουλευτές καταγγέλλουν ότι δεν έχουν χρόνο να μελετήσουν τις τροπολογίες - Σε ρόλο... γυμνασιάρχη ο Νίκος Βούτσης είπε ότι το κοινοβούλιο δεν είναι σχολείο και απείλησε τους αντιδρώντες ότι θα τους βάλει να «εργαστούν» το ερχόμενο Σαββατοκύριακο

Με τα όρια του ευτελισμού κάθε κοινοβουλευτικής και νομοθετικής πρακτικής φλέρταρε η Βουλή λόγω του καταιγιστικού ρυθμού με τον οποίο καταφθάνουν υπουργικές τροπολογίες στην Ολομέλεια. Η συνεδρίαση περίπου στις πέντε το απόγευμα διακόπηκε για αύριο. 

Ο αριθμός των τροπολογιών ανήλθε σε 22 ενώ η τελευταία ως «κερασάκι σε χαλασμένη τούρτα» αριθμεί 85 σελίδες. Πρόκειται για «μίνι νομοσχέδιο» του υπουργείου Οικονομικών που ρυθμίζει μια σειρά από ζητήματα όπως ο επανακαθορισμός του ΦΠΑ στα εισιτήρια θεατρικών παραστάσεων και συναυλιών, η φορολογία μεταβίβασης αυτοκινήτων δημόσιας χρήσης και ο προσδιορισμός αξίας ακινήτων που μεταβιβάζονται με αντάλλαγμα ή αιτία θανάτου, δωρεάς ή προίκας. Σαν να μην έφτανε αυτό ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος σπεύδει με την επίμαχη ρύθμιση να υιοθετήσει την προβληματική τακτική των συναδέλφων του υπουργών και νομιμοποιεί αναδρομικά δαπάνες του υπουργείου του ύψους 900.000 ευρώ.

Η συντριπτική πλειοψηφία των υπουργικών τροπολογιών κατατέθηκαν ελάχιστες ώρες πριν την προγραμματισμένη ψήφιση του νομοσχεδίου που σημαίνει ότι το σύνολο των βουλευτών θα καλούνταν να τις ψηφίσουν χωρίς να τις έχουν μελετήσει.

Η αντίδραση της αντιπολίτευσης είναι σφοδρή καθώς το ΚΚΕ και το Ποτάμι αποχώρησαν ενώ υπο την απειλή αποχώρησης και των άλλων κομμάτων το προεδρείο του κοινοβουλίου σε συνεννόηση με την κυβέρνηση αποφάσισε να επιμηκύνει τον χρόνο συζήτησης ώστε να υπάρξει νέα συνεδρίαση αύριο όπου θα συζητηθούν μόνο οι τροπολογίες.

Νωρίτερα, με παρέμβασή του στην διαδικασία ο Πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης είπε ότι το κοινοβούλιο δεν είναι σχολείο ωστόσο ως «γυμνασιάρχης» προειδοποίησε τους βουλευτές που διαμαρτύρονται πως θα τους βάλει να «εργαστούν» το ερχόμενο Σαββατοκύριακο.


ΝΔ: Απαράδεκτη η διαδικασία - ΔΗΣΥ: αποχωρούμε

«Είναι απαράδεκτο. Έχετε μετατρέψει σε πλυντήριο εξυπηρετήσεων και νομιμοποίησης δαπανών. Δεν το ανεχόμαστε. Αποσύρετε τις τροπολογίες» ανέφερε ο κ. Μιλτιάδης Βαριτσιώτης ενώ και ο κ. Νότης Μηταράκης εξήγησε ότι η πρακτική της κυβέρνησης έχει ξεπεράσει κάθε προηγούμενο.

«Ή τις αποσύρουν ή αποχωρούμε. Είναι δόλια πρακτική» ανέφερε ο κ. Θεόδωρος Παπαθεοδώρου ενώ ο κ. Γρηγόρης Ψαριανός έδειξε ότι ο όγκος πέντε μόνο τροπολογιών ξεπερνά αυτόν που έχουν συνολικά τα τρία μνημόνια που έχουν ψηφιστεί τα τελευταία χρόνια.

«Υπάρχει λόγος για τα παράπονα. Δεν το αρνούμαι. Ήταν ο προϋπολογισμός που μας πήρε περισσότερες μέρες. Θα δείτε ότι στην πλειοψηφία των τροπολογιών, τουλάχιστον αυτή του ΥΠΟΙΚ τα θέματα που λύνονται είναι ημερομηνίες που λήγουν. Δεν έχουν ουσία. Στην αντιπαράθεση για την διαδικασία δέχομαι την κριτική ότι αργήσαμε. Δεν δέχομαι ότι δεν έχουν ξαναγίνει. Παλιά ήταν για την εξυπηρέτηση των πελατών σας σήμερα δεν είναι». Είπε ο κ. Τσακαλώτος.Με παρέμβασή του ο Πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης είπε ότι το κοινοβούλιο δεν είναι σχολείο ωστόσο ως «γυμνασιάρχης» προειδοποίησε τους βουλευτές που διαμαρτύρονται πως θα τους βάλει να «εργαστούν» το ερχόμενο Σαββατοκύριακο.

«Αποτελεί πρόβλημα. Ηταν γνωστό στην Διάσκεψη των Προέδρων ότι θα έχουμε τροπολογίες.

Είμαστε διατεθειμένοι και θα πρέπει να είμαστε αν υπάρχουν οι λόγοι που επικαλούνται οι υπουργοί να λειτουργήσουμε μέσα από την διαδικασία που προβλέπεται. Η Βουλή δεν είναι σχολείο. Δεν έχουμε υποχρέωση να κλείσουμε, ούτε διακοπές να κάνουμε. Υπάρχει η αυριανή μέρα το Σάββατο και η επόμενη εβδομάδα» είπε υπενθυμίζοντας ότι η Ολομέλεια ήταν αναγκασμένη να σταματήσει το νομοθετικό της έργο στις 9 Δεκεμβρίου καθώς μετά ακολούθησε προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση, προϋπολογισμός και άλλες εργασίες.

«Όλα τα άλλα ότι γίνονται εκ του πονηρού δεν έχουν καμία βάση» υπογράμμισε ο κ. Βούτσης υπενθυμίζοντας ότι στις 24 Δεκεμβρίου του 2014 ψηφίστηκαν 43 τροπολογίες. Σχολιάζοντας δε πληροφορίες ότι τις επόμενες ώρες θα ακολουθήσει τοποθέτηση του κ. Κυριάκου Μητσοτάκη στην Βουλή είπε «Εδώ θα είμαστε και το απόγευμα αν έρθουν κι άλλοι να πουν κορώνες. Όταν δεν σηκώθηκαν οι τόνοι στις Διασκέψεις που προηγήθηκαν γιατί έρχονται σήμερα και μιλούν για πλυντήρια; Όποιος μιλά για πλυντήριο να το αποδείξει».

«Η πλειοψηφία των τροπολογιών ήρθε τώρα. Αν είχαν έρθει τις προηγούμενες ημέρες δεν θα προέκυπτε πρόβλημα» σχολίασε ο κ. Μηταράκης για να προσθέσει « Δεν κατανοώ τι προέκυψε σήμερα το πρωί σε πολλούς υπουργούς. Τώρα ανακάλυψαν ότι υπάρχει πρόβλημα προθεσμιών;».

Αναφορικά με τα περι «πλυντηρίου» είπε «Ζητείται από την ολομέλεια της Βουλής εκ των υστέρων νομιμοποίηση δαπανών για όλα τα υπουργεία. Πρόκειται για δαπάνες που έχουν απορριφθεί από το εθνικό λογιστικό ή από τους μηχανισμούς της ΕΕ. Ισως να είναι υπερβολικός ο χαρακτηρισμός πλυντήριο αλλά πως θέλετε αν το πούμε; Δεν εκτιμάται από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους ούτε καν το ύψος των δαπανών που νομιμοποιούνται. Δεν ξέρουμε τι ψηφίζουμε όταν έρχεται τώρα η τροπολογία».
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

Ρoή Ειδήσεων

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

ΣΧΟΛΙΑ (10)

ηΑλήθειαΝαΛέγεται

Πάνε στον καφενέ της Βουλής τώρα ν' ανοίξουν τα 15αρια τα ουίσκια

Ντίνος

Βουλευτές τεμπέληδες, προσπαθούν με κόλπα να καθυστερήσουν τροπολογίες. Αν θέλουν ας δουλέψουν και νυχτιάτικα μερικά Σαββατοκύριακα. Που είσαι Ζωή, θα τους είχες βάλει τα τέσσερα πόδια σε ένα παπούτσι..........

danaos

Είναι αυτοί οι ίδιοι που ως Αντιπολίτευση ξήλωναν πλακάκια για τις τροπολογίες προηγούμενων κυβερνήσεων. Όσο για τις αποδείξεις που ζητάει ο κύριος Βούτσης,κάποιος να του πει ότι τα αυταπόδεικτα δε χρειάζονται αποδείξεις.,αλλά,στο κάτω-κάτω,ας αποδείξει αυτός ότι οι περί πλυντηρίου της Αντιπολίτευσης αιτιάσεις είναι αβάσιμες. Αν δεν τι χρωστά στην Αντιπολίτευση,το χρωστά,τουλάχιστον,στον ελληνικό λαό. Αυτός πληρώνει το μάρμαρα,αυτό δικαιούται να ξέρει πού πάνε τα λεφτά του? Δε μπορεί αυτός να πληρώνει Καρανίκες και το Μανόλο του Παππά!Απλά πράγματα. Τροπολογίες?Τροπολογίες,αλλά με αποδείξεις περί της αναγκαιότητας και νομιμότητας αυτών,όχι πλειοψηφία είμαστε (στη Βουλή,βέβαια,για το λαό δεν το συζητάμε),ό,τι θέλουμε κάνουμε!

G

Κουραστηκαν τα παλικαρια να μελετουν τις τροπολογιες στο τελος του ετους...ενω εμεις ολοι οι εργαζομενοι στις εταιριες που κλεινουν τα μπατζετ του ετους, οι στοχοι της χρονιας και το λογιστηριο, καθομαστε ολη μερα... Στην τελικη τι γκρινιαζετε, αφου σε ολα οχι θα πειτε και τελικα ολα θα περασουν κατα πλειοψηφια απο τους βουλευτες των δυο κυβερνωντων κομματων.

...

Ανάθεμα και αν έχεις καταλάβει τι γίνεται και γιατί κάποιοι διαμαρτύρονται.

ε ρε μάσες που ριχνει η αριστερα

εις υγειαν των κοροιδων. ποσο ασπονδυλα θα φτιαξουν περιουσίες κ θα αποκτησουν μονιμο εισοδημα χαρις σε αυτα τα ρουσφετια εεε, τροπολογιες ηθελα να πω.

Εχουν ξεφτιλίσει κάθε έννοια της Δημοκρατίας.

Γι αυτό από το πρωί ουρλιάζουν οι μισοί από αυτούς ταχα μου για τους Τούρκους. Για να περναν οι άλλοι μισοί στα μουλωχτά τα νομοσχέδια των σκανδάλων υποβοηθούμενοι από το λαμόγιο...

bull

Ντροπή μέρες γιορτών να βάζουν τους βουλευτές να διαβάζουν νομοσχέδια. Τέτοιες μέρες οι πατέρες του έθνους χαλαρώνουν από την σκληρή δουλειά.

...

Ούτε που κατάλαβες τι έγινε, έτσι; Εσύ ίσως να μπορείς διαβάσεις 1.000+ σελίδες τροπολογιών μέσα σε δυο ώρες, να κατανοήσεις πλήρως τα πάντα και να καταλάβεις αν πρέπει να τις ψηφίσεις ή όχι, άλλοι όμως δεν μπορούν.

Αγυριγο ρομποτ

Και το παλιό ΠΑΣΟΚ ηταν έτσι αυταρχικό και μετα τρεχανε όλοι σε ειδικα δικαστήρια

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης