Βουλή: Νομιμοποιούν αναδρομικά τις δαπάνες του υπουργείου Άμυνας για το μεταναστευτικό

tetdcgtdw

Σφοδρή αντίδραση της αντιπολίτευσης - «Εγώ και τις ποινικές ευθύνες ξέρετε πού τις γράφω», απάντησε κυνικά ο Δημήτρης Βίτσας

Σε «πλυντήριο» νομιμοποίησης όλων των δαπανών που έχει πραγματοποιήσει η κυβέρνηση για την αντιμετώπιση του μεταναστευτικού μετατρέπεται η Βουλή με σειρά διατάξεων που εισηγούνται τα αρμόδια υπουργεία Μεταναστευτικής Πολιτικής και Εθνικής Άμυνας και οι οποίες κρίνονται ως προβληματικές από τα κόμματα της αντιπολίτευσης.

Πρόκειται για το νομοσχέδιο «Επείγουσες ρυθμίσεις αρμοδιότητας Υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής», το οποίο συζητείται στην Ολομέλεια του κοινοβουλίου και προβλέπει πως θεωρούνται νόμιμες όλες οι δαπάνες που πραγματοποιήθηκαν από το 2016 ενώ παράλληλα επεκτείνει και για το 2019 την διαδικασία διαχείρισης κονδυλίων «κατά παρέκκλιση» κάθε κανόνα διαφάνειας και ελέγχου.

Στο συγκεκριμένο νομοσχέδιο προστέθηκε τροπολογία που διευρύνει το καθεστώς αναδρομικής νομιμοποίησης δαπανών και για το υπουργείο Εθνικής Άμυνας.

Η αιτιολογική έκθεση της επίμαχης ρύθμισης είναι ενδεικτική για τον τρόπο που η κυβέρνηση αντιλαμβάνεται τους κανόνες διαφάνειας και λογοδοσίας για την διαχείριση των εθνικών και ευρωπαϊκών κονδυλίων καθώς μεταξύ άλλων υποστηρίζεται ότι με την τροπολογία «τακτοποιούνται διάφορες οικονομικές εκκρεμότητες».

«Με την προτεινόμενη ρύθμιση, τακτοποιούνται διάφορες οικονομικές εκκρεμότητες οι οποίες προέκυψαν από την απαίτηση ταχείας ανταπόκρισης στη διαρκώς εξελισσόμενη πραγματικότητα των υπηρεσιών του ΥΠΕΘΑ που είναι επιφορτισμένες για την αντιμετώπιση των αναγκών των προσφύγων και μεταναστών στους τομείς σίτισης, διαμονής, μεταφοράς και υγειονομικής περίθαλψης» αναφέρεται χαρακτηριστικά.

Άλλη τροπολογία που κατέθεσε στο κοινοβούλιο το υπουργείο Εξωτερικών ζητά να θεωρηθούν «σύννομες» δαπάνες ύψους 550.000 ευρώ που έχουν πραγματοποιηθεί την διετία 2017-2018.

Την ίδια ώρα σύμφωνα με την «Εφημερίδα των Συντακτών» προβληματισμός για την συγκεκριμένη τακτική υπάρχει και στο εσωτερικό της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ με βουλευτές να ζητούν να μπει τέλος στο καθεστώς «έκτακτης ανάγκης».

Σφοδρή αντίδραση της αντιπολίτευσης

Από την άλλη πλευρά η αντιπολίτευση έχει ήδη εξαπολύσει σφοδρό σφυροκόπημα.

Ο εισηγητής της Νέας Δημοκρατίας Μιλτιάδης Βαριτσιώτης ανέφερε απευθυνόμενος στους αρμόδιους υπουργούς «Κάνατε το νομοσχέδιο πλυντήριο. Πρόκειται για το μεγαλύτερο πλυντήριο αδιαφάνειας, φωτογραφικών ρυθμίσεων, πλυντήριο δαπανών και ευθυνών. Είναι ντροπή. Θα απολογηθείτε σε όλους».

Ο ίδιος επισήμανε η κυβέρνηση καταργεί τον οποιοδήποτε έλεγχο νομιμότητας στις δαπάνες, όχι μόνο στο Υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής αλλά και στο ΥΠΕΞ. Ο εισηγητής της Ν.Δ μάλιστα δεν δίστασε να χαρακτηρίσει ανατριχιαστική τη ρύθμιση του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής με την οποία νομιμοποιούνται δαπάνες από το 2016.

ΜΕ αφορμή δε την κατάθεση της ρύθμισης και από το υπουργείο Εθνικής Άμυνας ο κ. Νότης Μηταράκης σχολίασε « Μπορεί να αποφασίσει η κυβέρνηση ποιες δαπάνες θέλει να ξεπλύνει να ξέρουμε κι εμείς τι μας γίνεται; Γιατί αυτό είναι παρωδία». Για "πλυντήριο" μίλησε και ο εισηγητής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Θεόδωρος Παπαθεοδώρου λέγοντας ότι είναι ντροπή για την κυβέρνηση να εγκαθιστά καθεστώς αδιαφάνειας.

Δημήτρης Βίτσας: «Εγώ και τις ποινικές ευθύνες ξέρετε πού τις γράφω»

Υπενθυμίζεται ότι κατά την συζήτηση του νομοσχεδίου (που ακολουθεί κατεπείγουσα διαδικασία) στην αρμόδια επιτροπής της Βουλής την περασμένη Δευτέρα ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Δημήτρης Βίτσας προκειμένου να αποκρούσει τις καταγγελίες της αντιπολίτευσης περί ποινικών ευθυνών ανέφερε: «εγώ και τις ποινικές ευθύνες ξέρετε πού τις γράφω».

Σύμφωνα με τα πρακτικά του κοινοβουλίου ο υπουργός ανέφερε: «Εγώ, αυτά θα ήθελα να πω, λέγοντας ότι, με συγχωρείτε, κύριε Πρόεδρε, αλλά θα πρέπει να το πω, σε σχέση με μια σειρά από άρθρα του παρόντος νομοσχεδίου, διατυπώθηκε -άντε να το πω- ως έμμεση απειλή, το ζήτημα της ποινικής δίωξης.

Εγώ θέλω να πω ότι αν είναι να λύσουμε ένα ζήτημα, να περιθάλψουμε κάποιους ανθρώπους, να λύσουμε προβλήματα που καθημερινά συναντάμε, για παράδειγμα μόνο το Δεκέμβριο έχουν φθάσει στα νησιά 1.460 άνθρωποι και έχουν φύγει από τα νησιά 2.562, αν είναι αυτούς τους ανθρώπους που έφυγαν από τα νησιά ή αυτούς που ήρθαν από τα νησιά να μπορέσουμε να καταπιαστούμε με τις υποθέσεις τους, εγώ και τις ποινικές ευθύνες ξέρετε πού τις γράφω.
Πώς να το πω. Δηλαδή, εδώ είμαστε και να το δούμε.

Αν υπάρχει οποιαδήποτε άλλου τύπου υπόνοια, έχω πει κάθε φορά ότι κάθε έλεγχος είναι πλήρως αποδεκτός και θα βοηθήσουμε πάρα πολύ ώστε να φτάσει στα κατάλληλα συμπεράσματα. Σας ευχαριστώ πολύ, κύριε Πρόεδρε».

ΣΧΟΛΙΑ (33)

Άγγελος

Μετά την αναδρομική νομιμοποίηση, των δαπανών του υπουργείου Άμυνας, για το προσφυγικό, βλέπω τον Καμμένο να ψηφίζει την συμφωνία των Πρεσπών.

κοκος

αριστεροφασιστες πολιτικα σκουπιδια ο λαος να δειτε που θα σας γραψει μετα τις εκλογες σταλινικα αποβρασματα

Ο ΒΙΤΣΑς

Ο ΒΙΤΣΑς . Σπούδασε νομική στην Αθήνα ΚΑΤΙ ΟΡΚΙΣΜΕΝΟΙ ΓΕΝΙΤΣΑΡΟΙ ΠΟΥ ΣΠΟΥΔΑΣΑΝ ΚΙΟΛΑΣ ΝΟΜΙΚΗ

sotos

Οι χορευταραδες του Συντάγματος το ξέρουν;;;;

Ο μελλοθάνατος στα @@ του

Έχουν πάρει όλοι τους χαμπάρι ότι έρχεται άδοξο τέλος και κάνουν ότι τους καπνίσει αδιαφορώντας για όλα

Καλέ

όλα τα λεφτά που ξοδεύονται γι' αυτούς είναι από επιδοτήσεις της ΕΕ...τι, όχι; Όταν τα λέγαμε εδώ και χρόνια, ήμασταν φαντασιόπληκτοι συνωμοσιολόγοι. Φάτε σανό ΖΩΑ

danaos

Αυτό είναι το ήθος και το ύφος της έχουσας το,δήθεν,ηθικό πλεονέκτημα Αριστεράς! Μπορεί ο κάθε Βίτσας να γράφει εκεί που υπονοεί-αν,βέβαια,μπορεί-τις όποιες ποινικές του ευθύνες,αλλά,σίγουρα,το αντίστοιχο θα πράξει,λίαν συντόμως,και ο ελληνικός λαός.

Batman

Το θράσος και η αλλαζονικη συμπεριφορά και το στυλ κάνουμε ότι θελουμε και νομιμοποιούμε ότι γουστάρουμε είναι πολύ κακό σημάδι!

Los Bomboneros

Αν είχε απαντήσει έτσι άλλος κυβερνών τα προηγούμενα χρόνια, θα τον είχαν κρεμάσει στο Σύνταγμα και θα το έπαιζαν νυχθημερόν τα ΜΜΕ. Τώρα μούγκα, συγκάλυψη και ύποπτη σιωπή. Μάλλον δε χωνεύτηκε καλά το 1,6 δις σκανδάλου και θέλουν κι άλλο να στρώσει η τσεπάρα τους.

...

Εσυ ξέρεις ΠΟΛΛΑ! Λογικά, γνωρίζεις καλά πρόσωπα και καταστάσεις .

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

mhtsotakis_ar

«Η Ευρωπαϊκή Ένωση χρειάζεται ένα “πυροσβεστικό σχέδιο” ή Σχέδιο Β», τόνισε ο πρωθυπουργός - Χαρακτήρισε  «απαράδεκτο η Τουρκία να χρησιμοποιεί το μεταναστευτικό ως μοχλό και να ασκεί πίεση στην Ευρωπαϊκή Ένωση ώστε να λάβει μεγαλύτερη οικονομική βοήθεια»

17
tsipras_ar

Δείτε το βίντεο -Η σημαιοφόρος συλλαλητηρίου για τη Μακεδονία και δημοσιογράφος Γεωργία Μπιτάκου εντόπισε τον Αλέξη Τσίπρα στη διάρκεια πτήσης και τον... στόλισε κανονικά - Ποια είναι η Γεωργία Μπιτάκου

266
w18-71938dendias

«Προφανώς είναι καλύτερα έτσι παρά να χανόντουσαν ανθρώπινες ζωές, να υπήρχαν στρατιωτικές επιχειρήσεις, να είχαμε πρόσφυγες, να διεξαγόταν στην περιοχή μας άλλη μια πολεμική σύγκρουση», είπε ο υπουργός Εξωτερικών 

4