Κουτσούμπας: Έχουμε ήδη ανοίξει πανιά στην εποχή του αναγκαίου περάσματος από τον καπιταλισμό στον σοσιαλισμό

Κουτσούμπας: Έχουμε ήδη ανοίξει πανιά στην εποχή του αναγκαίου περάσματος από τον καπιταλισμό στον σοσιαλισμό

Στην ομιλία του, στην αποψινή μεγάλη πολιτική-πολιτιστική εκδήλωση του ΚΚΕ στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας για τα 100 χρόνια από την ίδρυσή του Κόμματος

koutsoumbas
«Έχουμε ήδη ανοίξει πανιά στον νέο αιώνα με τα γνωστά σύμβολά μας, το σφυρί και το δρεπάνι, με τις αρχές μας, την Μαρξιστική - Λενινιστική, την κομμουνιστική ιδεολογία, το σύγχρονο πρόγραμμά μας και την κόκκινη σημαία ψηλά να ανεμίζει: «προλετάριοι όλων των χωρών ενωθείτε».

Έχουμε ήδη ανοίξει πανιά στον αιώνα που κυλά, στην εποχή του αναγκαίου περάσματος από τον καπιταλισμό στον σοσιαλισμό» υπογράμμισε ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, στην ομιλία του, στην αποψινή μεγάλη πολιτική-πολιτιστική εκδήλωση του ΚΚΕ στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας για τα 100 χρόνια από την ίδρυσή του Κόμματος.


Σημείωσε ότι αποτελεί ξεχωριστή τιμή για το ΚΚΕ η παρουσία απόψε εκπροσώπων 91 Κομμουνιστικών και Εργατικών Κομμάτων από όλα τα σημεία της γης, και απέτισε μεταξύ άλλων, φόρο τιμής στη μνήμη των «συντρόφων που έχουν φύγει από κοντά μας, όπως του συντρόφου Φιντέλ Κάστρο, ηγέτη της Κουβανικής Επανάστασης, που σήμερα συμπληρώνονται 2 χρόνια από το θάνατό του».

Τόνισε ότι το ΚΚΕ «όταν η κόκκινη σημαία κατέβαινε από το Κρεμλίνο» φώναξε ««Ψηλά τη σημαία σύντροφοι, η ελπίδα τώρα βρίσκεται στην πάλη των λαών».

«Πήγαμε κόντρα στο ρεύμα, κλείσαμε τα αυτιά στις σειρήνες, στενοχωρήσαμε κάποιους φίλους και συντρόφους που ήθελαν «αγάλι - αγάλι ...», που μας ζητούσαν να βάλουμε νερό στο κρασί μας» ανέφερε ο Δ. Κουτσούμπας, προσθέτοντας «αποδείχτηκε πολύ καλά που δεν το κάναμε αυτό, γιατί ξέραμε ότι στο τέλος στο ποτήρι, θα μείνει μόνο το νερό κι αυτό θολωμένο κι επικίνδυνο. Και δεν το κάναμε γιατί το Κόμμα μας, με τα 100 χρόνια εμπειρίας στους ώμους του, δεν έχει την πολυτέλεια να κάνει κανένα λάθος που θα πάει το κίνημα πίσω, θα του αφαιρέσει τη δυνατότητα να ανασυνταχθεί, να αντεπιτεθεί, να τραβήξει μπροστά και να σημαδεύσει την βάρβαρη εξουσία των εκμεταλλευτών».

Επισήμανε ότι το ΚΚΕ, με τη στάση του, κέρδισε την συνείδηση νέων μαχητών και εξέφρασε την υπερηφάνεια του Κόμματος, γιατί «δεν υπογράψαμε δήλωση μετάνοιας στο σύστημα της εκμετάλλευσης».

Κλείσιμο
Είπε ότι το ΚΚΕ θα συνεχίσει να αποκαλύπτει «πως η αστική κοινοβουλευτική δημοκρατία είναι μορφή άσκησης της καπιταλιστικής εξουσίας. Δεν μπορεί να κρύψει το χαρακτήρα και το περιεχόμενό της, πως είναι στην πραγματικότητα δικτατορία του κεφαλαίου, δικτατορία των μονοπωλίων».

«Ανεξάρτητα από τη μορφή που παίρνει το πολιτικό σύστημα, το κράτος παραμένει ταξικό, αντιλαϊκό, προσανατολισμένο στην ένταση της εκμετάλλευσης της εργατικής τάξης και την καταπίεση των λαϊκών στρωμάτων και στη φάση της καπιταλιστικής οικονομικής κρίσης και στη φάση της καπιταλιστικής ανάπτυξης. Κι αυτό δεν άλλαξε στα χρόνια της δήθεν αριστερής διακυβέρνησης. Το αντίθετο» ανέφερε.

Πρόσθεσε ότι «η πείρα της 100χρονης ιστορίας μας δίνει σήμερα τη δυνατότητα να έχουμε σταθερό ιδεολογικό - πολιτικό μέτωπο απέναντι σε οποιαδήποτε μορφή της δικτατορίας του κεφαλαίου, βέβαια και της ναζιστικής - φασιστικής. Να αποκαλύπτουμε ότι η αστική τάξη και τα κόμματά της δεν συμβιβάζονται ούτε με την αστική δημοκρατία που οι ίδιοι καθιέρωσαν με την περιορισμένη αστική νομιμότητα».

Υπενθύμισε ότι το ΚΚΕ «είπε την αλήθεια για τον ΣΥΡΙΖΑ, προτού ακόμα αναλάβει το κυβερνητικό τιμόνι και πάρει τη θέση του δίπλα στα κόμματα της αστικής διαχείρισης, για να συνεχίσει τον ίδιο αντιλαϊκό δρόμο».

Είπε ότι o ΣΥΡΙΖΑ, στα τέσσερα χρόνια της διακυβέρνησής του, «πρόλαβε και φόρτωσε στο λαό ένα ακόμα, το τρίτο μνημόνιο, εκατοντάδες αντιλαϊκούς αντεργατικούς νόμους, ματωμένα πλεονάσματα και ένα χρέος που θα το κουβαλάν οι γενιές που δεν έχουν ακόμα γεννηθεί» και ότι «πρόλαβε να υλοποιήσει μία προς μία τις απαιτήσεις του κεφαλαίου» ενώ «πρόλαβε να χαμηλώσει ακόμα περισσότερο τις απαιτήσεις ενός κόσμου, που για να επιβιώσει στην κρίση έπρεπε να δεχτεί τα ψίχουλα».

Ανέφερε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ «επενδύει στην απογοήτευση, στη μοιρολατρία και το συμβιβασμό, γιατί θέλει να καθηλώσει, να τσακίσει το εργατικό - λαϊκό κίνημα».

Σημείωσε ότι οι κυβερνήσεις του ΣΥΡΙΖΑ «αποδείχτηκαν πιο αποτελεσματικές για το κεφάλαιο, για την αστική τάξη, την ΕΕ και τις ΗΠΑ, κυρίως λόγω της δυνατότητάς τους να αμβλύνουν τις λαϊκές αντιστάσεις» και γι' αυτό «απολαμβάνει την πλήρη στήριξη του κεφαλαίου, το οποίο βέβαια δεν θα έχει πρόβλημα να στηρίξει και πάλι μια κυβέρνηση της ΝΔ, όταν ο ΣΥΡΙΖΑ χρεοκοπήσει».

Ο Δ. Κουτσούμπας ανέφερε ότι «ούτε ο διαχωρισμός ανάμεσα στο «παλιό» και το «νέο» πολιτικό κομματικό σύστημα, ούτε το ψεύτικο δίλλημα «πρόοδος ή συντήρηση», μπορούν να κρύψουν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ και η ΝΔ, μαζί με τα άλλα αστικά κόμματα, σφάζονται στην ποδιά των μονοπωλίων για το ποιος θα στηρίξει πιο αποτελεσματικά την εξουσία τους».

Είπε ότι κοινή επιδίωξη του ΣΥΡΙΖΑ και της ΝΔ είναι η εξασφάλιση, μέσω της συνταγματικής αναθεώρησης, «της σταθερότητας του συστήματος και της αστικής συνέχειας των κρατικών μηχανισμών προκειμένου να μη διαταράσσεται η εφαρμογή της αντιλαϊκής πολιτικής».

Τόνισε ότι «πρόοδος, τελικά, είναι να μεγαλώνει η λαϊκή αμφισβήτηση και δυσαρέσκεια απέναντι στο σάπιο αστικό πολιτικό σύστημα και αυτή η δυσαρέσκεια να συναντιέται με την πολιτική πρόταση διεξόδου του ΚΚΕ».

Επισήμανε ότι «στην πολιτική πρόταση του ΚΚΕ, στην ισχυροποίησή του, στο δυνάμωμα της αντικαπιταλιστικής πάλης, της ανασύνταξης του εργατικού κινήματος, στην ενίσχυση της κοινωνικής συμμαχίας, βρίσκεται η δύναμη που μπορεί να ανακόψει την άνοδο της ακροδεξιάς, του ναζισμού, του φασισμού και «όχι στα διάφορα «μέτωπα» και τις «συμμαχίες» του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος προσπαθεί να στήσει νέες παγίδες για να εγκλωβίσει όλο αυτό τον κόσμο που έχει ζωντανές μνήμες, αγωνιστικές παρακαταθήκες και θέληση για δράση ενάντια στην ακροδεξιά, το ναζισμό».

Ανέφερε ότι την άνοδο της ακροδεξιάς και του εθνικισμού δεν μπορεί να ανακόψει αυτός «που έχει αναλάβει ρόλο σημαιοφόρου του ΝΑΤΟ, αυτός που υπογράφει συμφωνίες, δήθεν για να λύσει το ονοματολογικό, στην ουσία όμως να προωθήσει την ένταξη της γειτονικής πΓΔΜ στη ΝΑΤΟϊκή λυκοσυμμαχία, αφήνοντας ανοιχτά παραθυράκια στον αλυτρωτισμό, δίνοντας και πάτημα εξαιτίας αυτού σε εθνικιστικές δυνάμεις στη χώρα μας να καλλιεργούν τον δικό τους αλυτρωτισμό με το γνωστό ανιστόρητο σύνθημα: «η Μακεδονία είναι μία και ελληνική».

«Την άνοδο της ακροδεξιάς, του εθνικισμού δεν μπορεί να ανακόψει αυτός που με κάθε ευκαιρία ξεπλένει τον αμερικάνικο ιμπεριαλισμό, αποκαλεί τον Τραμπ που στήριξε η Κου Κλουξ Κλαν, «διαβολικά καλό», ποζάρει με τους ναζιστές της ΧΑ στο Καστελόριζο και έχει τη βασική ευθύνη για την απαράδεκτη καθυστέρηση της δίκης της εγκληματικής οργάνωσης της ΧΑ. Σε κάθε περίπτωση δεν μπορεί να είναι αυτός που μαζεύει αριστεία από τα επιτελεία της ΕΕ, η οποία έχει ως επίσημη ιδεολογία τον αντικομμουνισμό, την ανιστόρητη θεωρία των δύο άκρων, την εξίσωση του κομμουνισμού με το ναζισμό» πρόσθεσε.

Ο Δ. Κουτσούμπας είπε ότι το ΚΚΕ από την πρώτη στιγμή αποκάλυψε τον χαρακτήρα της ΕΕ ως «ένωσης των καπιταλιστικών κρατών της Ευρώπης και όχι ως «ένωσης» των λαών» ενώ το ίδιο έκανε και με το ΝΑΤΟ «αυτή την ιμπεριαλιστική δολοφονική μηχανή των πολέμων και επεμβάσεων».

Επισήμανε ότι η ΕΕ «παραμένει αντιδραστική, είτε ενισχύονται οι σοσιαλδημοκρατικές είτε οι νεοφιλελεύθερες, είτε οι ακροδεξιές δυνάμεις» γιατί «βασικός της στόχος είναι η θωράκιση των κερδών και της ανταγωνιστικότητας των μονοπωλίων των κρατών-μελών της, μέσα στον ανελέητο διεθνή ανταγωνισμό» με τον στόχο αυτό να εκπληρώνεται «με τη διαρκή ανελέητη επίθεση στην εργατική τάξη και στα δικαίωματά της» η οποία επίθεση, συνιστά «μια κανονική κατάσταση σε όλες τις χώρες της ΕΕ, είτε είχαν είτε δεν είχαν μνημόνια».

Έκανε λόγο για υπαρκτό ενδεχόμενο εκδήλωσης βαθύτερης κρίσης υπερσυσσώρευσης κεφαλαίου, προσθέτοντας «είναι λοιπόν παραμύθια οι υποσχέσεις ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ για μια «ήρεμη μακροχρόνια» καπιταλιστική ανάπτυξη».

Αναφέρθηκε στους κινδύνους που ελλοχεύουν για τον λαό από την «ολοένα μεγαλύτερη εμπλοκή της χώρας, στους σχεδιασμούς και τις επεμβάσεις των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ στην περιοχή, στην οποία συμφωνούν ουσιαστικά η ΝΔ και τα άλλα κόμματα του αστικού διπολισμού» και υπογράμμισε την αναγκαιότητα του να «ξεσηκωθεί τώρα ο λαός, να δυναμώσει τον αγώνα του ενάντια στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο» απαιτώντας να μη χρησιμοποιηθεί η Ελλάδα ως ορμητήριο των ιμπεριαλιστών, το κλείσιμο όλων των ξένων βάσεων στην Ελλάδα, και την επιστροφή των Ελλήνων στρατιωτών από αποστολές εκτός συνόρων.

Είπε ότι πρέπει να δυναμώσει η λαϊκή πάλη «για την αποδέσμευση από την ΕΕ και το ΝΑΤΟ, όπως και από κάθε ιμπεριαλιστική συμμαχία με τον ίδιο το λαό νοικοκύρη στον τόπο μας, να κάνει κουμάντο στην κοινωνία και την οικονομία».

Είπε ότι το ΚΚΕ «στις δύσκολες ώρες θα πρωτοστατήσει στον αγώνα για την υπεράσπιση της εδαφικής ακεραιότητας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων της πατρίδας μας, για να συντριβεί ο όποιος ξένος εισβολέας εάν τολμήσει και επιτεθεί στην Ελλάδα», ταυτόχρονα, όμως «ο λαός και σ' αυτή την περίπτωση δεν πρέπει να έχει καμιά εμπιστοσύνη, να μην χαριστεί στην αστική κυβέρνηση, που έχει τεράστιες ευθύνες, γιατί έχει δώσει τα πάντα στο κεφάλαιο, στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ».

«Καμιά ανοχή και στήριξη στην άρχουσα τάξη που συμμετέχει στον πόλεμο για την προώθηση των δικών της οικονομικών συμφερόντων. Η εργατική τάξη, ο λαός μας, είναι αναγκαίο, να νικήσει οριστικά και να χτίσει τη δική του εργατική εξουσία, τη σοσιαλιστική κοινωνία, που είναι η μόνη διέξοδος για την εξάλειψη των αιτιών των ιμπεριαλιστικών πολέμων» υπογράμμισε.

Ο Δ. Κουτσούμπας είπε ότι υπάρχουν οι προϋποθέσεις να ικανοποιηθούν όχι γενικά οι λαϊκές ανάγκες, αλλά οι σύγχρονες λαϊκές ανάγκες με μια ριζικά διαφορετική οργάνωση της οικονομίας και της κοινωνίας» και ότι «η διέξοδος είναι: Να κοινωνικοποιηθούν ο ορυκτός πλούτος, η ενέργεια, οι τηλεπικοινωνίες, οι μεταφορές, το εμπόριο, η γη, οι καπιταλιστικές αγροτικές, κτηνοτροφικές επιχειρήσεις και οι πλουτοπαραγωγικές πηγές».

«Μ' αυτά τα εργαλεία μπορεί η εργατική εξουσία να σχεδιάσει κεντρικά την οικονομία, με κριτήριο την ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών σε όλο και ευρύτερο επίπεδο» τόνισε, αναφέροντας και τον τρόπο λειτουργίας της εργατικής εξουσίας με εργατική-λαϊκή συμμετοχή και έλεγχο.

Χαρακτήρισε την πρόταση του ΚΚΕ «ρεαλιστική και αναγκαία γιατί συμφέρει πρώτα απ΄ όλα την εργατική τάξη, το λαό. Γιατί ρεαλισμός και αναγκαιότητα είναι πάνω από όλα να συμβαδίζει η ζωή και η ευημερία με την πρόοδο της επιστήμης και της τεχνολογίας».

«Ρεαλιστικός και αναγκαίος είναι ο νέος κόσμος, ο σοσιαλισμός - κομμουνισμός» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο Δ. Κουτσούμπας μίλησε για την συλλογική μελέτη και εκτίμηση στην οποία προέβη το Κόμμα σχετικά με την σοσιαλιστική οικοδόμηση στον 20ο αιώνα, σχετικά την δική του πορεία στο διάβα 100 χρόνων, για τα διδάγματα που αποκόμισε «για το νέο σχέδιο που απαιτείται», καθώς και για την «εξαντλητική-αναλυτική δουλειά στο πρόγραμμά μας, το περιεχόμενο του κεντρικού επιστημονικού σχεδιασμού».

Υπογράμμισε ότι «οι επαναστάσεις δεν γίνονται επειδή το θέλει μια πρωτοπορία, οι επαναστάσεις, όμως, μπορούν να γίνουν νικηφόρες όταν υπάρχει η πρωτοπορία», προσθέτοντας «τέτοιο Κόμμα χτίζουμε, ικανό να βρίσκεται στη πρώτη γραμμή κάθε φορά που ο καιρός το απαιτεί».

Εξέφρασε την πεποίθησή του ότι «αν σήμερα ακόμα είναι πολλοί αυτοί που απογοητευμένοι, τρομοκρατημένοι, δεν προσβλέπουν στο ΚΚΕ για την επόμενη μέρα, το ΚΚΕ θα είναι η επιλογή τους όταν μαζί θα χρειαστεί να πολεμήσουμε ξανά και ξανά τους καταπιεστές και δυνάστες εκμεταλλευτές, ώσπου να γίνει παρελθόν αυτός ο κόσμος ο άδικος».

Ο Δ. Κουτσούμπας ολοκλήρωσε την ομιλία του με το σύνθημα «Ζήτω τα 100 χρόνια του ΚΚΕ! Προχωράμε μπροστά! Τώρα είναι δικός μας αυτός ο δρόμος!» και με λόγια του μεγάλου Τούρκου κομμουνιστή ποιητή Ναζίμ Χικμέτ, «Την ορμή μας την έχουμε από τους αιώνες… Θα βγούμε νικητές κι ας είναι οι θυσίες μας βαριές».

«Ναι. Όσο κι αν είναι βαριές οι θυσίες μας, αυτόν το σάπιο κόσμο, «αυτό το πειρατικό, θα το βουλιάξουμε. Θα το βουλιάξουμε, που να σκάσει ο διάβολος/ και θα χτίσουμε ένα κόσμο λέφτερο, ανοιχτό, γεμάτο ελπίδα» πρόσθεσε ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και κατέληξε με λόγια του ποιητή Φώτη Αγγουλέ, «Μην καρτεράτε να λυγίσουμε ούτε για μια στιγμή μήτε όπως στην κακοκαιριά λυγάει το κυπαρίσσι»… Γιατί: «έχουμε τη ζωή πολύ, παρα - πολύ αγαπήσει»…

AΠΕ - ΜΠΕ 
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης