Ποιους αποδέκτες είχε το μήνυμα Ιερώνυμου «Εγώ θα μιλήσω τελευταίος»

Ποιους αποδέκτες είχε το μήνυμα Ιερώνυμου «Εγώ θα μιλήσω τελευταίος»

Η κυβέρνηση μεταθέτει το θέμα των επαφών, με τον Αρχιεπίσκοπο και τον Οικουμενικό Πατριάρχη στον υπουργό Παιδείας Κώστα Γαβρόγλου, «κερδίζοντας» χρόνο - Βολές Χρυσοστόμου για επίδοξους «διαδόχους» Ιερώνυμου - Αναδίπλωση μετά τις αντιδράσεις Μητροπολιτών από την Κατερίνα Ακριβοπούλου 

ierwnimos_arthro
«Εγώ, θα μιλήσω τελευταίος» δήλωσε με νόημα ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών Ιερώνυμος, αναφερόμενος στις αντιδράσεις που έχει προκαλέσει η πρόσφατη συμφωνία του με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα για τις σχέσεις Εκκλησίας - Κράτους.

Ο προκαθήμενος της Ελλαδικής Εκκλησίας από τη Λιβαδειά όπου χοροστάτησε χθες στον πανηγυρικό Αρχιερατικό εσπερινό παραμονή της γιορτής των Εισοδίων της Θεοτόκου, έστειλε σαφές μήνυμα με πολλούς αποδέκτες, σύμφωνα με εκκλησιαστικούς κύκλους.

«Εγώ ήρθα να προσκυνήσω την Παναγία μας, απόψε, που την αγαπάμε και μας αγαπάει. Εγώ, θα μιλήσω τελευταίος» δήλωσε χαρακτηριστικά.

Εν τω μεταξύ συνεχίζεται ο «Ιερός πόλεμος» για το θέμα της συμφωνίας με την κυβέρνηση να επιμένει για το σχέδιο νόμου παρά το ομόφωνο «όχι» της Ιεραρχίας.

Η κυβέρνηση μεταθέτει το θέμα των επαφών, με τον Αρχιεπίσκοπο και τον Οικουμενικό Πατριάρχη στον υπουργό Παιδείας Κώστα Γαβρόγλου, «κερδίζοντας» χρόνο ή κατά άλλους κύκλους η αλλαγή ρότας της κυβέρνησης μπορεί να μεταφραστεί για την ώρα τουλάχιστον και ως « στρίβειν δια του Γαβρόγλου».

Την ίδια ώρα σύμφωνα με εκκλησιαστικές πηγές «στο Μέγαρο Μαξίμου δεν περίμεναν ότι σε καμία περίπτωση ότι οι συσχετισμοί μέσα στην Ιεραρχία θα ήταν τόσο αρνητικοί σε βάρος της σύλληψης του ''ανιέρου προσυμφώνου'', όπως το αποκαλούν χαρακτηριστικά πολλοί Μητροπολίτες.

Οι ίδιες πηγές το αποδίδουν «ότι Ισως γιατί οι πληροφορίες που λάμβαναν από τους διάφορους ''Ιούδες'', όπως χαρακτηριστικά τους αποκαλούν πολλοί Μητροπολίτες πλέον ανοιχτά ήταν διαφορετικές και με τη συντριπτική πλειοψηφία των Μητροπολιτών να γνωρίζει τα πρόσωπα που οδήγησαν τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο σε αυτή τη συμφωνία».

Ηδη στις μεταξύ τους συζητήσεις οι Μητροπολίτες λένε «ότι αυτά τα πρόσωπα υποτιμούσαν την Ιεραρχία και διαβεβαίωναν το Μέγαρο Μαξίμου ότι «τους Μητροπολίτες τους είχαν στο τσεπάκι τους».

Μετά το «ναυάγιο» της συμφωνίας, σύμφωνα με τις ίδιες εκκλησιαστικές πηγές «στο τραπέζι τέθηκαν και εισηγήσεις με τη σύμφωνη γνώμη των «εκκλησιαστικών εμπνευστών «της συμφωνίας για οργανωμένο σχέδιο εκφοβισμού και δήθεν αποκαλύψεων σε βάρος ενοχλητικών Μητροπολιτών που όρθωσαν ανάστημα και οδήγησαν την Ιεραρχία στην ομόφωνη απόφαση της προηγούμενης Παρασκευής».

Κλείσιμο
Οι Μητροπολίτες κάνουν λόγο για «βιομηχανία λάσπης» που έχει ετοιμαστεί σε περίπτωση που η Εκκλησία δεν συμφωνήσει στη βίαιη αλλαγή του εργασιακού ασφαλιστικού και συνταξιοδοτικού κ καθεστώτος των κληρικών και την εκδίωξή τους από την Ενιαία Αρχή Πληρωμών για την πρόσληψη 10.00 κομματικών ημετέρων περιλαμβάνει το μενού των υποτιθεμένων σκανδάλων με στόχο τον εξευτελισμό της Εκκλησίας και των Μητροπολιτών στα μάτια της κοινής γνώμης».

Οι ίδιες πληροφορίες επισημαίνουν: «Περιλαμβάνει βέβαια και πολλά άλλες αριστερές γκεμπελικές μεθοδεύσεις όπως τον χαρακτηρισμό κορυφαίων ιεραρχών όπως ο Μεσσηνίας και ο Πειραιώς Σεραφείμ ως Χρυσαυγίτες και ακροδέξιοι όπως είπε δημοσιογράφος της ΕΡΤ που τα «μάζεψε» επικαλούμενη πυρετό μόλις έλαβε το μήνυμα ότι οι δύο μητροπολίτες θα κινηθούν με όλα τα ένδικα μέσα που διαθέτουν για την τιμή και την υπόληψή τους».

«Αυτοι οι σύγχρονοι…Σαούλ οι οποίοι αποκαλούν τον Αρχιεπίσκοπο άξιο Λεβίτη «για ναδείξουν τον προσχηματικό σεβασμό τους στην εκκλησία αποδεικνύονται οι πλέον ασεβείς και κυνικοί απέναντι στην Εκκλησία» σημειώνουν κορυφαίοι Μητροπολίτες της παλαιάς Φρουράς και τονίζουν: «Ποτέ καμία κυβέρνηση δεν έδειξε με πράξεις και με λόγια τέτοια ασέβεια και απέχθεια προς την Εκκλησία. Δεν μας πτοούν οι απειλές και οι εκβιασμοί θα βρουν απέναντι τους όλο τον λαό».

Επίσης εκκλησιαστικές πηγές κάνουν λόγο ότι «στη Σύνοδο του Οικουμενικού Πατριαρχείου στις 27 Νοεμβρίου στο Φανάρι ίσως προετοιμάζονται δυσάρεστες εκπλήξεις σε όσους κυβερνητικούς απεργάζονται σχέδια 'σύμφωνα με εκκλησιαστικούς κύκλους στο στόχαστρο των απειλών και το Οικουμενικό Πατριάρχειο».

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες «έχουν έρθει σε γνώση του Οικουμενικού Πατριαρχείου σχεδιασμός που περιλαμβάνει ακόμα και διακοπή των κονδυλίων με τα οποία κάθε ελληνική κυβέρνηση ενισχύει το Πατριαρχείο».

«Λογαριάζουν χωρίς τον Φαναριώτη ξενοδόχο» σημείωναν Μητροπολίτες των νέων χωρών που δεν κρύβουν τον σεβασμό τους στον Πατριάρχη.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επεσήμανε κυβέρνηση θα εξαντλήσει κάθε περιθώριο διαλόγου και συνεννόησης με την εκκλησία στο πλαίσιο και στο πνεύμα της συμφωνίας η οποία ανακοινώθηκε στις κοινές δηλώσεις του πρωθυπουργού με τον Αρχιεπίσκοπο καθώς πιστεύουμε ότι δεν μπορεί να βρεθεί επωφελέστερο πλαίσιο. Η κυβέρνηση δεν βιάζεται ούτε πιέζεται. Επιχειρεί να λύσει ένα ζήτημα που παραμένει σε εκκρεμότητα εδώ και 80 χρόνια και διαθέτει την πολιτική βούληση, στα πλαίσιο ενός ειλικρινούς διαλόγου, να το επιλύσει.Ο κ. Τζανακόπουλος επεσήμανε πως «η εκκλησία οφείλει να κατανοήσει ότι δεν αποτελεί αρμοδιότητα της να αποφασίζει για θέματα τα οποία υπάγονται στην αποκλειστική αρμοδιότητα της Πολιτείας, όπως για παράδειγμα, ποιες ανάγκες υπάρχουν για δημοσίους υπαλλήλους».

Αναδίπλωση μετά τις αντιδράσεις Μητροπολιτών

Σε πλήρη αναδίπλωση σε σχέση με τις χθεσινές της αιτιάσεις, σύμφωνα με τις οποίες οι μητροπολίτες Πειραιώς Σεραφείμ και Μεσσηνίας Χρυσόστομος εκφράζουν χρυσαυγίτικες και ακροδεξιές θέσεις προχώρησε η δημοσιογράφος της ΕΡΤ Κατερίνα Ακριβοπούλου. Μπροστά στην αντίδραση των δύο ιεραρχών και την πρόθεσή τους να ασκήσουν ένδικα μέσα για να υπερασπισθούν την τιμή και την υπόληψή τους μπροστά στην άδικη επίθεση που δέχθηκαν και μάλιστα από τη δημόσια ραδιοτηλεόραση, η κ.Ακριβοπούλου, στην έναρξη της σημερινής της εκπομπής είπε μεταξύ άλων: «Θέλω να ζητήσω συγγνώμη από τους Μητροπολίτες Μεσσηνίας κ.Χρυσόστομο και Πειραιώς κ.Σεραφείμ, που όχι απλώς έχουν δίκιο, αλλά αδικούνται αφού έχουν εκφράσει απόψεις με το αντίθετο περιεχόμενο από αυτό που είπα εγώ και έχει δικαίο και ο Μητροπολίτης που μιλά για ένδικα μέσα». Συνεχίζοντας η κ.Ακριβοπούλου είπε ότι όταν αναφέρθηκε στους δύο Μητροπολίτες, είχε στο μυαλό της έναν τρίτο: Τον Μητροπολίτη Αιγιαλείας και Καλαβρύτων Αμβρόσιο που υπήρξε ταγματάρχης της χωροφυλακής επί χούντας. Για να δικαιολογηθεί πάντως, η δημοσιογράφος υποστήριξε ότι χθες ήταν μια δύσκολη μέρα, γιατί τόσο εκείνη, όσο και οι δύο συμπαρουσιαστές της είχαν... πυρετό.

Βολές Χρυσοστόμου για επίδοξους «διαδόχους» Ιερώνυμου - «Η Εκκλησία πορεύεται, δεν πολιτεύεται, δεν αντιπολιτεύεται»

Bολές κατά της κυβέρνησης για τους χειρισμούς της στο θέμα της συμφωνίας Τσίπρα-Ιερώνυμου, αναφέροντας χαρακτηριστικά τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Δημήτρη Τζανακόπουλο, εξαπέλυσε μέσω του ΣΚΑΙ ο Μητροπολίτης Δωδώνης Χρυσόστομος.

Στην ίδια συνέντευξη, ο Μητροπολίτης άφησε και αιχμές κατά ορισμένων Ιεραρχών - «επίδοξων διαδόχων» του Αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου στη Διαρκή Ιερά Σύνοδο.

«Ο Αρχιεπίσκοπος έπραξε άριστα» δήλωσε για τους χειρισμούς του κ. Ιερώνυμου στο θέμα. «Κάποιοι είπαν ότι κουράστηκε, και έτσι βγήκαν την ευκαιρία να μπουν στη μάχη της διαδοχής... Τους εκτιμώ, η φιλοδοξία δεν είναι κακό πράγμα» τόνισε.

«Η Εκκλησία πορεύεται, δεν πολιτεύεται, δεν αντιπολιτεύεται» σχολίασε ακόμα με νόημα. «Άλλο τα λόγια άλλο τα γραπτά» παρατήρησε για τις κοινές δηλώσεις του κ. Ιερώνυμου με τον πρωθυπουργό. «Ο Αρχιεπίσκοπος ακολούθησε μια διαδικασία, μαζί με άλλους κάνανε πλάνο» είπε για τη συμφωνία. «Και το πλάνο λέει ότι δεν ισχύει η συμφωνία αν δεν εφαρμοστούν όλα (τα προβλεπόμενα)» επισήμανε ο Μητροπολίτης Δωδώνης.

Για τον κυβερνητικό εκπρόσωπο ανέφερε χαρακτηριστικά ότι «κάηκε το θέμα όταν βγήκε ο κ. Τζανακόπουλος και είπε ότι απολύονται 10.000 κληρικοί… Έδωσε ελπίδα σε 10.000 ανθρώπους και ‘’κρέμασε στα μανταλάκια’’ 10.000 κληρικούς». Ο κ. Χρυσόστομος επέμεινε ότι οι 10.000 κληρικοί θα πληρώνονται με επίδομα.

Ο Πανελλήνιος Θεολογικός Σύνδεσμος «ΚΑΙΡΟΣ» 

Ο Πανελλήνιος Θεολογικός Σύνδεσμος «Καιρός» τονίζει: «Τα ζητήματα των σχέσεων μεταξύ Εκκλησίας και Πολιτείας σχετίζονται με την υπόσταση και την ιστορία των δύο θεσμών και αφορούν στο μεγαλύτερο μέρος των Ελλήνων πολιτών. Γι’ αυτό δεν προσφέρονται για μικροπολιτική ή επικοινωνιακή εκμετάλλευση. Ο λαϊκισμός, ο επικοινωνιακός εντυπωσιασμός και οι πολωτικές τάσεις δεν συμβάλλουν στην επίλυση των προβλημάτων και την υπέρβαση των αδιεξόδων.

Στην εποχή της κοινωνικής κρίσης και με επίγνωση των πολλαπλών προβλημάτων που έχει συσσωρεύσει η χρόνια κοινωνική και πολιτική ανομία στον τόπο μας, για την οποία πρωτίστως ευθύνεται η πολιτική εξουσία, θεωρούμε δίκαιο και επιβεβλημένο να επιδιώξει η Εκκλησία να απαγκιστρωθεί από όσες αναιτιολόγητες δεσμεύσεις έχουν επιβληθεί από το κράτος στην εναπομείνασα εκκλησιαστική περιουσία. Ταυτόχρονα, με αυθεντικούς εκκλησιολογικούς όρους και σε μια σύγχρονη προοπτική, επιβάλλεται η Εκκλησία να επιδιώξει την ελεύθερη ανάπτυξή της σε όλα τα επίπεδα, να εξορθολογίσει τη θεσμική της συγκρότηση, να αναπτύξει περαιτέρω το συνοδικό της πολίτευμα και να ενισχύσει τις αρμοδιότητες του λαϊκού στοιχείου, όπως επιτάσσει η διδασκαλία και η παράδοσή της. Για την προαγωγή των τελευταίων αυτών ζητημάτων, η πρωτοβουλία ανήκει στην Εκκλησία.

Εξάλλου, είμαστε αντίθετοι σε οποιαδήποτε υποβάθμιση του υφιστάμενου εργασιακού και μισθολογικού καθεστώτος που διέπει τους Ορθόδοξους κληρικούς. Η τυπική λογιστική λογική που επικαλείται απλώς την εξοικονόμηση «θέσεων» στο Δημόσιο ή τον ποσοτικό περιορισμό των δημοσίων εξόδων, αφενός, είναι άδικη και απάνθρωπη και, αφετέρου, αναιτιολόγητη και άστοχη.

Τα ζητήματα της μισθοδοσίας του κλήρου και της εκκλησιαστικής περιουσίας έχουν τη δική τους ιστορία και δεν σχετίζονται με την υφιστάμενη ή την επιδιωκόμενη ουδετεροθρησκία του κράτους. Μολονότι δεν θα ανοίξουμε σήμερα το τελευταίο ζήτημα, καθόσον είναι πολύ σοβαρό, θεωρούμε χρέος μας να επισημάνουμε ότι δεν περνούν απαρατήρητες οι κατά καιρούς αντιφάσεις στις οποίες υποπίπτουν πολλοί εκπρόσωποι τόσο της πολιτικής όσο και της Εκκλησίας γύρω από αυτό το θέμα».

Δείτε το βίντεο με την δήλωση του Αρχιεπισκόπου Αθηνών, από το tvstar.gr




Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης