ΣΥΡΙΖΑ: Ψάχνει τη χαμένη του δυναμική σε παροχές και σκανδαλολογία

ΣΥΡΙΖΑ: Ψάχνει τη χαμένη του δυναμική σε παροχές και σκανδαλολογία

Αλέξης Τσίπρας από Θεσσαλονίκη: Για μια ακόμη φορά θα διαψευστούν όσοι είχαν επενδύσει στην καταστροφή 

tsipras-thessaloniki-summit
Στη θετική ανταπόκριση  του Euro Working Group για τις συντάξεις «ποντάρει» το πολιτικό κεφάλαιό της η κυβέρνηση, προκειμένου να ρεφάρει το κόστος των δεσμεύσεων λιτότητας που έφερε η τριετής μνημονιακή σύμβαση που υπέγραψαν οι  ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ. Το αφήγημα του Μεγάρου Μαξίμου στο δρομο προς τις κάλπες βαίνει καλώς, μέχρι στιγμής, ακολουθώντας το τρίπτυχο: παροχές, σκανδαλολογία και επικοινωνιακά πυροτεχνήματα για το αριστερό ακροατήριο, όπως  το προσχέδιο συμφωνίας με την Εκκλησία.

Οι διεθνείς συγκυρίες -λόγω Ιταλίας- αλλά και το υπερπλεόνασμα, με κύρια πηγή την υπερφορολόγηση, αποτέλεσαν παράγοντες για το  «πράσινο φως» της κατάργησης του μέτρου νέας περικοπής κάποιας κατηγορίας συντάξεων, ενώ δεν υπήρξαν ενστάσεις επί του σχεδίου προϋπολογισμού του 2019. Απαρατήρητη δεν μπορεί να μείνει και η υπόθεση του ανοίγματος των λογαριασμών του πρώην πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη τη συγκεκριμένη συγκυρία, με τα στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης να κάνουν λόγω για λάσπη. Η επίθεση στον πρώην πρωθυπουργό ένωσε τα στελέχη της Κεντροαριστεράς.  «Έχετε βάλει στο στόχαστρό σας τον πρωθυπουργό της ΟΝΕ, τον πρωθυπουργό των μεγάλων έργων, τον άνθρωπο που άλλαξε την εικόνα της χώρας. Θα σας γυρίσει μπούμεραγκ» προειδοποίησε τον Αλέξη Τσίπρα η Φώφη Γεννηματά. «Κάποιοι θέλουν να αμαυρώσουν το εμβληματικό πρόσωπο του ευρωπαϊκού κεκτημένου της χώρας! Ματαιοπονούν, αλλά εκτίθενται και εκθέτουν και τη Δικαιοσύνη» σημείωσε ο Ευάγγελος Βενιζέλος

Ως εκ τούτου, το σχέδιο του Μεγάρου Μαξίμου να ανακτήσει ο ΣΥΡΙΖΑ τη χαμένη δυναμική του βρίσκεται σε πλήρη εφαρμογή: παροχές, πόλεμος κατά της διαφθοράς, συνταγματική αναθεώρηση και επικοινωνιακά πυροτεχνήματα για το αριστερό κοινό του. Η διαφθορά εκπροσωπεί, κατά την κυβέρνηση, το παλαιό πολιτικό σύστημα που “μας έφτασαν στην κρίση” και φυσικά οι  ελαφρύνσεις - παροχές - προσλήψεις στοχεύουν στην “τσέπη” πολιτών κάποιων κοινωνικών ομάδων που επλήγησαν από τα μνημονιακά μέτρα των τελευταίων τριών ετών.

Περιχαρής ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στη χθεσινή ομιλία του στη Θεσσαλονικη ανέφερε: «Όπως θα έχετε ήδη πληροφορηθεί, τα νέα από τις Βρυξέλλες είναι ιδιαίτερα θετικά και κατά τη σημερινή συνεδρίαση του Euro Working Group. Συνεπώς, φοβάμαι ότι για μια ακόμη φορά θα διαψευστούν όσοι είχαν επενδύσει στην καταστροφή και προεξοφλούσαν την περικοπή των συντάξεων, αλλά και όσοι προεξοφλούσαν ότι δε θα υλοποιηθούν τα μέτρα που εξήγγειλα στη φετινή ΔΕΘ, στη Θεσσαλονίκη, από αυτή εδώ την αίθουσα». 

Ως ημέρα χαράς για τον ελληνικό λαό χαρακτήρισε τη σημερινή ο κ. Αναστάσιος Πετρόπουλος πανηγυρίζοντας στην Ολομέλεια της Βουλής που το Euroworking Group ακύρωσε την επιβολή του μέτρου περικοπής των συντάξεων για το 2019 που είχε ψηφίσει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ.

Ο αναπληρωτής υπουργός Εργασίας υποστήριξε ότι «τη χαρά που αισθάνεται σήμερα ο ελληνικός λαός καταλαβαίνω ότι δεν την συμμερίζεται η αντιπολίτευση» και πρόσθεσε ότι η απόφαση του Euroworking Group αποτελεί έμπρακτη απόδειξη πως οι προσπάθειες της ελληνικής κυβέρνησης έχουν την στήριξη των Βρυξελλών.


Τα μέτρα του 2019

Εφόσον κυβέρνηση και Κομισιόν καταλήξουν στο ύψος της υπέρβασης του πρωτογενούς πλεονάσματος για το 2019 που, μεταξύ άλλων, εξήγγειλε ο πρωθυπουργός από το βήμα της ΔΕΘ είναι τα εξής:

- Σταδιακή μείωση του ΕΝΦΙΑ, που θα φτάσει έως και 50% για 1,2 εκατ. χαμηλές περιουσίες και 30% μεσοσταθμικά. Η μείωση θα γίνει σε δύο φάσεις, από 1.1.19 η πρώτη κατά 10% και από 1.1.20 η δεύτερη, της τάξης του 20%.

- Μείωση στις ασφαλιστικές εισφορές των ελεύθερων επαγγελματιών με εισόδημα πάνω από 7.000 ευρώ έως και 35%, συρρικνώνοντας τον συντελεστή για την κύρια σύνταξη από 20% σε 13,3%.

Κλείσιμο
- Αντίστοιχη μείωση έως και 35% θα ισχύει και για τους αγρότες.

- Επιδότηση ασφαλιστικών εισφορών για εργαζομένους έως 25 ετών. Το μέτρο αυτό θα τεθεί σε εφαρμογή από την 1η του χρόνου σε ποσοστό 50%, ενώ καθολική εφαρμογή θα έχει από το 2020.

- Μείωση φορολογίας επιχειρήσεων. Με έναρξη από την 1η.1.19 και σε βάθος τετραετίας μειώνεται η φορολογία των επιχειρήσεων κατά τέσσερις ποσοστιαίες μονάδες, από 29% που είναι σήμερα, στο 25%

- Επίδομα ενοικίου σε περίπου 300.000 δικαιούχους (με ποσό που θα κυμαίνεται ανά περίπτωση από 70 έως 200 ευρώ).

- 3.000 προσλήψεις μόνιμου εξειδικευμένου προσωπικού, ώστε μέσα στον επόμενο χρόνο να ενισχυθεί και να μονιμοποιηθεί το πρόγραμμα Βοήθεια στο Σπίτι που αφορά δεκάδες χιλιάδες ηλικιωμένους και ΑμεΑ.

- 4.500 άμεσες προσλήψεις εκπαιδευτικών και εξειδικευμένου προσωπικού για την ενίσχυση της Ειδικής Αγωγής στα δημόσια σχολεία.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης