Τσίπρας στην 3η Thessaloniki Summit 2018: Θα διαψευστούν όσοι επένδυσαν στην περικοπή των συντάξεων

20330344

Βήμα, βήμα αποκαθιστούμε τις απώλειες της κρίσης", σημείωσε ο Αλέξης Τσίπρας - Η ανεργία του Αυγούστου του 2018 διαμορφώνεται σε 18,9%είπε ο πρωθυπουργός και υποστήριξε ότι  το 2018 υπήρξε ρεκόρ 17ετίας στο ισοζύγιο προσλήψεων - αποχωρήσεων - Οι επενδύσεις βρίσκονται πέντε φορές παραπάνω σε σχέση με το αντίστοιχο μέγεθος του 2013 σημείωσε

Η προοπτική της συνανάπτυξης και της συνεργασίας με τις βαλκανικές χώρες είναι η προοπτική του μέλλοντος για την παραγωγική ανασυγκρότηση της Βορείου Ελλάδας και της Θεσσαλονίκης, είπε ο Αλέξης Τσίπρας, μιλώντας στην 3η Σύνοδο της Θεσσαλονίκης που διοργανώνει η Γενική Συνέλευση του Συνδέσμου Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος.

Δείτε την ομιλία του:
video placeholder


Η προοπτική της συνανάπτυξης και της συνεργασίας με τις βαλκανικές χώρες είναι η προοπτική του μέλλοντος για την παραγωγική ανασυγκρότηση της Βορείου Ελλάδας και της Θεσσαλονίκης, είπε ο Αλέξης Τσίπρας, μιλώντας στην 3η Σύνοδο της Θεσσαλονίκης που διοργανώνει η Γενική Συνέλευση του Συνδέσμου Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος.

Σημείωσε ότι φέτος από αυτό το βήμα, είναι ακόμη μεγαλύτερη η χαρά του "γιατί το τοπίο γύρω μας είναι πολύ διαφορετικό και πολύ πιο φωτεινό". "Οι Κασσάνδρες διαψεύστηκαν", σημείωσε.

Μίλησε για ιδιαίτερα θετικά νέα από τις Βρυξέλλες και ανέφερε πως θα διαψευσθούν όσοι είχαν επενδύσει στην καταστροφολογία και στην περικοπή των συντάξεων.Τέλος εκανε λόγο για μέτρα σημαντικών και αναγκαίων ελαφρύνσεων στον προϋπολογισμό του 2019.
"Όπως θα έχετε ήδη πληροφορηθεί τα νέα από τις Βρυξέλλες είναι ιδιαίτερα θετικά και κατά τη σημερινή συνεδρίαση του Euro working Group", τόνισε ο Αλ. Τσίπρας.

"Συνεπώς", σχολίασε, "φοβάμαι ότι για μια ακόμη φορά θα διαψευστούν όσοι είχαν επενδύσει στη καταστροφή και προεξοφλούσαν την περικοπή των συντάξεων, αλλά και όσοι προεξοφλούσαν ότι δε θα υλοποιηθούν τα μέτρα που εξήγγειλα στη φετινή ΔΕΘ, στη Θεσσαλονίκη, από αυτή εδώ την αίθουσα".

"Η χώρα για πρώτη φορά μετά από οκτώ χρόνια βρίσκεται εκτός μνημονίων", είπε ο Αλ. Τσίπρας.

Είπε ότι "πετύχαμε παράλληλα μια συμφωνία για το χρέος που μας ανοίγει ένα καθαρό διάδρομο δεκαπενταετίας" και πως για πρώτη φορά έχουμε μια ρύθμιση για το χρέος που το καθιστά βιώσιμο και διαχειρίσμο.

Σημείωσε ότι "το σημαντικότερο, με την επιτυχή ολοκλήρωση του τρίτου προγράμματος, σε αντίθεση με τα δυο προηγούμενα, βρίσκονται πλέον στα χέρια μας τα εργαλεία οικονομικής πολιτικής".

Υπογράμμισε πως το γεγονός ότι βρισκόμαστε σε ένα πιο αισιόδοξο περιβάλλον θα αποτυπωθεί για πρώτη φορά στο φετινό προϋπολογισμό."Όπου όχι μόνο δε θα περιλαμβάνει μέτρα λιτότητας αλλά μέτρα σημαντικών και αναγκαίων ελαφρύνσεων που θα δώσουν αναπτυξιακή ώθηση στη πραγματική οικονομία". Ελαφρύνσεων, όπως είπε, όχι μόνο για τους πιο αδύναμους αλλά και για την μεσαία τάξη και την επιχειρηματικότητα.

Επισήμανε ότι έγινε πράξη το αίτημα του Συνδέσμου Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος να γίνει κοινωνικός εταίρος.

Η χώρα μπορεί πλέον να ατενίζει το μέλλον με περισσότερη αισιοδοξία

«Η χώρα μπορεί πλέον να ατενίζει το μέλλον με περισσότερη αισιοδοξία χάρη στην οικονομική ανάκαμψη και μπορεί ταυτόχρονα να εφαρμόσει πια το δικό της εθνικό σχέδιο αναπτυξιακής στρατηγικής», τόνισε ο Αλ. Τσίπρας.

Τόνισε ότι αυτό το σχέδιο το συνδιαμόρφωσε η κυβέρνηση με τους παραγωγικούς φορείς υπάρχει και πως δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι το 2010 δεν χρεοκόπησαν μόνο τα δημόσια οικονομικά, αλλά ένα ολόκληρο παραγωγικό μοντέλο.

Πυλώνας σταθερότητας, ευημερίας και συνανάπτυξης η Ελλάδα

"Απαραίτητη προϋπόθεση για την ανάδειξη των συγκριτικών πλεονεκτημάτων της Ελλάδας και την προσέλκυση επενδύσεων είναι μια ενεργητική εξωτερική πολιτική που λύνει προβλήματα- μια εξωτερική πολιτική στον αντίποδα της αδράνειας, που αξιοποιεί τις δυνατότητες που ανοίγονται στην περιοχή για μια Ελλάδα πυλώνα σταθερότητας, οικονομικής ευημερίας και συνανάπτυξης", επισήμανε ο πρωθυπουργός.

"Και σε μια τέτοια πορεία η Θεσσαλονίκη και όλη η Βόρεια Ελλάδα, δεν υπάρχει αμφιβολία, ότι αποτελούν όχι μόνο τον ισχυρότερο περιφερειακό βραχίονα του αναπτυξιακού δυναμικού της χώρας, αλλά και το βραχίονα εκείνο που είναι κρίσιμος για τη συνανάπτυξη στα Βαλκάνια και στη νοτιοανατολική Ευρώπη", πρόσθεσε.

Οπως είπε, "είναι κρίσιμος για την αξιοποίηση των δυνατοτήτων που ανοίγονται πλέον μπροστά μας, ιδιαίτερα μετά τη συμφωνία των Πρεσπών και σε αυτό το πλαίσιο, η εξωστρέφεια της ελληνικής οικονομίας και διπλωματίας είναι πιο σημαντική από ποτέ".

Η έξοδος από την κρίση δεν είναι για εμάς μονάχα θετικοί ρυθμοί ανάπτυξης

Η ενίσχυση της εργασίας είναι προϋπόθεση για την ενίσχυση της παραγωγικότητας και της ανταγωνιστικότητας, είπε ο Αλ. Τσίπρας και τόνισε ότι "η έξοδος από την κρίση δεν είναι για εμάς μονάχα θετικοί ρυθμοί ανάπτυξης, αλλά και βελτίωση των κοινωνικών δεικτών".

"Βήμα, βήμα αποκαθιστούμε τις απώλειες της κρίσης", σημείωσε, λέγοντας ειδικότερα ότι η ανεργία του Αυγούστου του 2018 διαμορφώνεται σε 18,9% και παρουσιάζει μείωση 8,6% σε σχέση με τον Αύγουστο του 2013.

Πρόσθεσε πως το πλέον δυναμικό στοιχείο, είναι η μείωση της ανεργίας των νέων που από τον Αύγουστο του 2014 μέχρι τον Αύγουστο του 2018 μειώθηκε από το 50% στο 36,8%. Οι απασχολούμενοι τον Αύγουστο του 2018 είναι 336 χιλιάδες περισσότεροι σε σχέση με τον Αύγουστο του 2014.

Επισήμανε ότι το 2018 υπήρξε ρεκόρ 17ετίας στο ισοζύγιο προσλήψεων αποχωρήσεων, δηλαδή υπήρξε η μεγαλύτερη αύξηση από το 2001. Τόνισε πως το πιο σημαντικό είναι ότι το 70% των νέων αυτών θέσεων είναι θέσεις πλήρους απασχόλησης.

Ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι το μέσο ΑΕΠ του πρώτου εξαμήνου του 2018 διαμορφώνεται σε +2,15% σε σχέση με το 2017, ότι οι εξαγωγές παραμένουν σε ανοδική τροχιά κόντρα στις προβλέψεις και τις εκτιμήσεις διεθνών οργανισμών που τις ήθελαν να σταθεροποιούνται ή να μειώνονται. "Τα τελευταία επίσημα στοιχεία δείχνουν αύξηση εξαγωγών 16.9% το 9μηνο του 2018 σε σχέση με το αντίστοιχο εννιάμηνο του 2017, ενώ για πρώτη φορά αυτή η δραστηριότητα δείχνει να έχει ισχυρές βάσεις και διατηρήσιμα χαρακτηριστικά".

Είπε ακόμη ότι το 2017 επίσης σημειώθηκε η μεγαλύτερη αύξηση των Ξένων 'Αμεσων Επενδύσεων της τελευταίας δεκαετίας: Σε σχέση με τον Αύγουστο του 2014 έχουν αυξηθεί κατά 86% και βρίσκονται πέντε φορές παραπάνω σε σχέση με το αντίστοιχο μέγεθος του 2013, ενώ αυξάνονται κατά 16,8% το πρώτο οκτάμηνο Ιανουαρίου-Αυγούστου του 2018 σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2017.

Επισήμανε ακόμη την αύξηση κατά 20,5% στον Κύκλο Εργασιών στη Βιομηχανία, τον Αύγουστο του 2018 σε σχέση με τον Αύγουστο του 2017. "Στόχος μας είναι η συμμετοχή της βιομηχανίας να ανέλθει μεσοπρόθεσμα στο 12% του ΑΕΠ", είπε.

Ο βιομηχανικός κλάδοςμπορεί να ενισχυθεί

Ο βιομηχανικός κλάδος δεν είναι ο φτωχός συγγενής αλλά ένας κλάδος που μπορεί να ενισχυθεί σημαντικά το επόμενο διάστημα, τόνισε ο Αλ. Τσίπρας.

Αναφέρθηκε στην σημαντική αύξηση της τουριστικής βιομηχανίας και στη συμβολή του στην ανάκαμψη της οικονομίας.

Ο χώρος της οικοδομής, είπε, έχει αρχίσει να παίρνει πάλι πάνω της. Συγκεκριμένα ανέφερε ότι ο αριθμός των οικοδομικών αδειών που εκδόθηκαν την περίοδο Σεπτεμβρίου '17- Αυγούστου 2018 είναι αυξημένος κατά 15,6% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο 16-17.

H Κομισιόν αναθεώρησε προς τα πάνω τις εκτιμήσεις της

"H Κομισιόν στην φθινοπωρινή έκθεση της, αναθεώρησε προς τα πάνω τις εκτιμήσεις της για πολλά μεγέθη της οικονομίας μας", είπε ο Αλ. Τσίπρας.

Ειδικότερα είπε ότι αναθεώρησε προς τα πάνω για το ΑΕΠ του 2018, διπλασίασε σχεδόν την εκτίμηση της για την ιδιωτική κατανάλωση, αύξησε κατά πολύ την εκτίμηση της για τις εξαγωγές, μείωσε ευνοϊκά την εκτίμηση της για τα επίπεδα της ανεργίας και αύξησε την εκτίμηση της για το συνολικό πλεόνασμα.

"Το ΑΕΠ θα αυξηθεί σημαντικά φέτος για δεύτερη συνεχή χρονιά και οι εκτιμήσεις διεθνών οργανισμών για τα επόμενα χρόνια το βλέπουν ακόμα πιο θετικό", σημείωσε.

Διεθνές πρότυπο επίλυσης διαφορών η Συμφωνία των Πρεσπών

Η Ελλάδα αποτελεί μια από τις πιο κρίσιμες κινητήριες δυνάμεις, τριών αλληλένδετων διαδικασιών, είπε ο πρωθυπουργός.

-Πρώτη είναι η διαδικασία της επίλυσης διαφορών.

"Η Συμφωνία των Πρεσπών, για παράδειγμα, μπορεί να αποτελεί διεθνές πρότυπο διευθέτησης διαφορών με αμοιβαία αποδεκτό τρόπο. Μια συμφωνία που αναδεικνύει την Ελλάδα, που προστατεύει τα συμφέροντα και τα δικαιώματά της χωρίς να κρύβεται στο καβούκι της, με τη ματιά της στο μέλλον.

Και ειδικότερα σε ότι αφορά στην οικονομία, η απόφαση που θα πάρουμε σύντομα για τη σιδηροδρομική διασύνδεση Ελλάδας-Σκοπίων-Βελιγραδίου, ή τα έργα που θα πραγματοποιηθούν στη βάση των Μέτρων Οικοδόμησής μας.

η απόφαση της EBRD να χρηματοδοτηθούν έργα διασυνοριακών υποδομών και διασυνδεσιμότητας προκειμένου να στηριχθεί η Συμφωνία των Πρεσπών, επιβεβαιώνουν το δρόμο που ανοίγει μπροστά μας.

Και υπάρχουν αντίστοιχα πολλά περιθώρια για διασυνοριακή συνεργασία με χρήση ευρωπαϊκών κονδυλίων και με την Αλβανία.

-Η δεύτερη διαδικασία είναι αυτή της προώθησης περιφερειακών σχημάτων συνεργασίας, όπως το σχήμα ΠΓΔΜ-Αλβανία-Βουλγαρία σε επίπεδο Υπουργών Εξωτερικών ή η συνεργασία Βουλγαρίας-Σερβίας-Ρουμανίας σε επίπεδο ηγετών.

Αυτά τα περιφερειακά σχήματα και οι συνέργιες, αποκτούν ακόμα μεγαλύτερη εξωστρέφεια, με επίκεντρο την Βόρεια Ελλάδα.

Όπως είδαμε φέτος στη ΔΕΘ όπου αξιωματούχοι των ΗΠΑ, ανάμεσα τους ο υπουργός Εμπορίου, βρέθηκαν στο ίδιο τραπέζι με ομολόγους τους της περιοχής για να συζητήσουν για σημαντικές αμερικανικές επενδύσεις με εφαλτήριο τη Θεσσαλονίκη.

Ή όπως είδαμε στη Βάρνα όπου η τετραμερής μας φιλοξένησε τον Ισραηλινό Πρωθυπουργό και συζητήσαμε για τη διακλάδωση του αγωγού EastMed και την πραγματοποίηση ισραηλινής επένδυσης σε κέντρο τεχνολογίας όπου πάλι με εφαλτήριο τη Θεσσαλονίκη, θα προωθήσει την τεχνολογία σε όλη την περιοχή της Βόρειας Ελλάδας και στις άλλες χώρες της Βαλκανικής.

Ή όπως είδαμε στην Ευρωαραβική Διάσκεψη όπου υψηλοί αξιωματούχοι των Βαλκανίων συναντήθηκαν με ομολόγους τους από όλον τον αραβικό κόσμο.

-Τρίτη διαδικασία είναι αυτή της επανεκκίνησης της ευρωπαικής προοπτικής των Δυτικών Βαλκανίων, στο πνεύμα της Ατζέντας Θεσσαλονικης- μετά από μια εξαιρετικά δύσκολη περίοδο για την περιοχή.

Και εδώ θέλω να αναφερθώ, είπε ο πρωθυπουργός, στην πολύ επιτυχημένη Σύνοδο ΕΕ-Δυτικών Βαλκανίων στη Σόφια και - αν όλα πάνε καλά - στο ξεκλείδωμα της ενταξιακής προοπτικής της Αλβανίας και ΠΓΔΜ τον Ιούνιο στο πλαίσιο της Ρουμανικής Προεδρίας.

Αυτές οι τρεις διαδικασίες, συνοδεύουν το μεγάλο άνοιγμα της Ελλάδας προς τα Βαλκάνια, καθώς εξέρχεται από την κρίση και επανακτά τον ηγετικό της ρόλο.

Ήδη οι χώρες της ΝΑ Ευρώπης είναι ο σημαντικότερος εισαγωγέας ελληνικών προϊόντων, απορροφώντας περίπου το 14% των συνολικών ελληνικών εξαγωγών το 2016.

Ο αναπτυξιακός μας σχεδιασμός επιχειρεί να αντιμετωπίσει όλες τις παθογένειες

"Το παλιό παραγωγικό υπόδειγμα της χώρας, ακόμη και εάν φαινόταν πως βελτίωνε τους δείκτες του, οδηγούνταν σε αδιέξοδα, που με τόσο μεγάλο κόστος πλήρωσε ο ελληνικός λαός αλλά και επιχειρηματικός κόσμος", είπε ο Αλ. Τσίπρας.

"Γι' αυτό ο δικός μας αναπτυξιακός σχεδιασμός, ο σχεδιασμός όλων μας, βρίσκεται ακριβώς στον αντίποδα", συνέχισε. "Επιχειρώντας να αντιμετωπίσει αυτές τις παθογένειες, αλλά και να ανοιχθεί στο μέλλον, με ορίζοντα την τεχνολογική αναβάθμιση της οικονομίας μας, την αξιοποίηση του ανθρώπινου δυναμικού, την ανάδειξη όλων των συγκριτικών πλεονεκτημάτων της ελληνικής οικονομίας και με κεντρικό στόχο τη δημιουργία και προσέλκυση επενδύσεων".

Πρωτοβουλίες της κυβέρνησης με έδρα τη Θεσσαλονίκη για την ανάπτυξη της Ν.Α. Ευρώπης

Η κυβέρνηση εξετάζει πρωτοβουλίες με έδρα τη Θεσσαλονίκη για τη δημιουργία Πλαισίου Ανάπτυξης της Νοτιο-Ανατολικής Ευρώπης και την ίδρυση Ευρωπαϊκού Ομίλου Εδαφικής Συνεργασίας, ένα σχήμα που έχει πετύχει σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες, είπε ο κ. Τσίπρας.

Στόχος είναι η προώθηση αρχικά ήπιων δράσεων ενίσχυσης της παραγωγικής πρωτοβουλίας στη ΝΑ Ευρώπη και σε δεύτερο χρόνο δράσεων υποστήριξης των επιχειρηματικών φορέων της περιοχής.

Όπως σημείωσε αυτές οι πρωτοβουλίες θα αποφασισθούν μετά από διάλογο με την επιχειρηματική κοινότητα της χώρας μας και ιδιαίτερα της Βορείου Ελλάδας, ταυτόχρονα με τον επίσημο διάλογο των χωρών της περιοχής μας.

Επίσης, τα επόμενα χρόνια προσδοκάται η ανάπτυξη οικοσυστήματος υποδομών στη Βόρεια Ελλάδα, με την επέκταση των περιφερειακών διασυνδέσεων της περιοχής με τις γειτονικές χώρες, της βελτίωσης του οδικού και σιδηροδρομικού δικτύου, της ανάπτυξης της παραγωγικής δυναμικότητας σε λιμάνια και αεροδρόμια.

Πρωτοβουλίες οι οποίες αναμένεται να αναβαθμίσουν τον γεωπολιτικό ρόλο της ευρύτερης περιοχής.

Σε τροχιά αξιοποίησης τα λιμάνια της Βόρειας Ελλάδας

Μετά το λιμάνι της Θεσσαλονίκης, σε τροχιά αξιοποίησης βρίσκονται σήμερα τα λιμάνια της Καβάλας και της Αλεξανδρούπολης, τόνισε ο κ. Τσίπρας.

Με την υλοποίηση δύο σημαντικών έργων, του εκσυγχρονισμού της σιδηροδρομικής διασύνδεσης Αλεξανδρούπολης - Μπουργκάς - Βάρνας, μαζί με τη γραμμή από Θεσσαλονίκη μέχρι Αλεξανδρούπολη, θα έχουμε ένα σύγχρονο και ταχύ σιδηροδρομικό δίκτυο.

Το project της οδικής διασύνδεσης ανάμεσα σε Θεσσαλονίκη-Σόφια-Βουκουρέστι, θα αυξήσει τις ήδη εξαιρετικές τουριστικές και εμπορικές ροές από την Ρουμανία και την Βουλγαρία προς την Ελλάδα, και αντίστροφα.

Η σχεδιαζόμενη αναβάθμιση της σιδηροδρομικής σύνδεσης Θεσσαλονίκης Σκοπίων Βελιγραδίου Βουδαπέστης δεν θα εξυπηρετήσει μόνο την ολοένα αυξανόμενη εμπορική κίνηση από και προς το λιμάνι του Πειραιά, αλλά και όλη τη βόρεια Ελλάδα.

Τέλος στο πεδίο της ενεργειακής πολιτικής, η ολοκλήρωση του Νότιου Διαδρόμου, τμήμα του οποίου είναι ο Διαδριατικός Αγωγός φυσικού αερίου TAP είναι έργο πρωταρχικής σημασίας για την Ελλάδα, ενώ αποτελεί ταυτόχρονα και συνιστώσα της ενεργειακής στρατηγικής της ΕΕ.

Προβλέπεται σύνδεσή του τόσο με τον διασυνδετήριο αγωγό Ελλάδος - Βουλγαρίας (IGB), όσο και με τους υπό σχεδιασμό Διασυνδετήριους αγωγούς φ.α. Ελλάδος - πΓΔΜ, για τον εφοδιασμό των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων.

Ο IGB διαθέτει υψηλή προστιθέμενη αξία λόγω του ότι δύναται να αποτελέσει «όχημα» διαμετακόμισης φ.α. και από άλλες πηγές, αλλά και προς νέες αγορές στο μέλλον.

Η Ελλάδα συνεργάζεται για την υλοποίηση του Κάθετου Διαδρόμου, ο οποίος αποτελεί το άθροισμα των υφιστάμενων και των σχεδιαζόμενων ενεργειακών υποδομών φυσικού αερίου, με σημείο εκκίνησης τον τερματικό της Ρεβυθούσας , το FSRU στην Αλεξανδρούπολη, και τον ΤΑΡ προς τη Βουλγαρία, Ρουμανία, Ουγγαρία, Ουκρανία, Μολδαβία, Σερβία.

Την ίδια στιγμή, διερευνάται η δυνατότητα διακλάδωσης του αγωγού EastMed προς τα Βαλκάνια και προωθούμε στις Βρυξέλλες τις σημαντικές προοπτικές που έχει η επέκταση του αγωγού Turkish Stream προς την Ελλάδα.

Το μέλλον της Θεσσαλονίκης και της Μακεδονίας περνά μέσα από τη διαβαλκανική συνεργασία

Το μέλλον της Βόρειας Ελλάδας, το μέλλον της Μακεδονίας, το μέλλον της Θεσσαλονίκης περνά μέσα από τη δυναμική της διαβαλκανικής συνεργασίας, δήλωσε ο πρωθυπουργός.

Χαιρέτισε την πρωτοβουλία του Συνδέσμου Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος που προσκάλεσε ηγέτες βαλκανικών χωρών στη φετινή διοργάνωση THESSALONIKI SUMMIT 2018 και σημείωσε πως η ελληνική κυβέρνηση θέλει ένα μέλλον συνεργασίας και συνανάπτυξης και όχι άγονου ανταγωνισμού.

"Έχουμε όλοι να κερδίσουμε πολλά από αυτή τη προοπτική. Στη Θεσσαλονίκη και στη Βόρεια Ελλάδα δεν αξίζει τίποτα παρά κάτω από τη θέση του πρωταγωνιστή στις εξελίξεις. Και ο Σύνδεσμος Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος, καθώς και όλοι οι παραγωγικού φορείς του τόπου μπορούν να καθοδηγήσουν αυτό το όραμα της διαβαλκανικής συνεργασίας, από τη θέση του οδηγού, όχι απλά ως συνεπιβάτες", σημείωσε ο κ. Τσίπρας.

ΣΧΟΛΙΑ (26)

Αλέξανδρος

Εγώ προσωπικά βρίσκω της δήλωσης του κ. Αλεξι Τσίπρα, παρά πολύ προοδευτικές και μελλοντικές, μακάρι να μπωρεσει να κερδίσει της επόμενες εκλογές του 2019 για να βέλη πλέον την Ελλάδα σε ισότιμο επίπεδο των ευρωπαίων. Ότι αφορά το θέμα ξεπούλημα της Μακεδονίας ας μην το σχολιάσω καθόλου αυτό, διότι θα δόσω αξία μερικών ανθρώπων που ζουν ακόμα στον μεσαίωνα και μεταφερουν τον άρρωστο τους εαυτό προς (προβολή ) τα έξω. Ευτυχώς η Ελλάδα κυβερνήτε πλέον από ηγέτη με αρχ........ και το επιτελείο του είναι Τέρας μόρφωσεως, για αυτό η Ελλάδα μας πλέον θα πάρει των σωστών δρόμο

ΓΙΩΡΓΗΣ

Αν ελειπε ο Γιωργακης,δε θα μπαιναμε καθολου σε μνημονια και αν ελλειπε ο Τσιπρας, θα ειχαμε βγει απο τις αρχες του '15 απο τα μνημονια,σαν και ολους τους αλλους Ευρωπαιους και θα ημασταν στις πρωτες θεσεις της ΕΕ! κυριως ομως δε θα χαναμε τη Μακεδονια!!

sakis

......και την Ελλαδα ξεπουλημενη για 100 χρονια

Alexis4ever

Στην πολύπαθη Ελλαδίτσα μας είχαμε δύο επιλογές. Θα μπορούσαν ακόμη να μας κυβερνάνε οι τρισάθλιοι ΣαμαροΒενιζέλοι ή εναλλακτικά μιά κυβέρνηση ΣυΡιζΑ-Ανέλ που πρόσφερε σε λίγα χρόνια που βρίσκεται στην εξουσία, τόσα όσα δεν έχει προσφέρει καμιά κυβέρνηση στην πατρίδα μας τα τελευταία 200 χρόνια! Δεν πα’να χτυπιόσαστε ΠασοκοΝΔούλες... Ο πάνσοφος, κυρίαρχος και δημοκρατικός μας λαός επέλεξε τον εθνάρχη Τσίπρα γιά πρωθυπουργό και τον στρατάρχη Καμμένο για συγκυβερνήτη του. Είναι αυτοί που θα ξανακερδίσουν τις εκλογές του 2019. Είτε σας αρέσει είτε όχι. Γιατί κακά τα ψέματα, είμαστε η δημοκρατική πλειοψηφία ενώ εσείς είσαστε πεντέξι!!!

ΓΙΩΡΓΗΣ

Πού τα 'μαθες, λεβεντη, τα ''γραμματα''; μαζι με τον Τσιπρα και τον Καρανικα;Αφου εκανες κοπανες,αντιγραφες σκονακια,σκασιαρχειο,κοινωνικους αγωνες πεζοδρομιου, ταξιδακια στην Κουβα με τις Συλλογικοτητες τους αναρχοαπλυτους και τους γκαζακηδες, ποτε προλαβες; ... Οχι φουκαρα,δεν προλαβες! Ουτε και ο Τσιπρας προλαβε δυστυχωςΓι αυτο και οση Ελλαδα δεν προλαβε να ξεπουλησει την εχει ταυτοχρονα και εξαθλιωσει και βρωμισει! Επρεπε να μην ειχατε υπαρξει ποτε,τοσο κακο που καματε στην Ελλαδα μας!!

Θάνος

Γλυτώσαμε και το μέιλ Χαρδούβελη και μας παρακάλεσαν να μας δανείσουν .Σταμάτησαν και οι αυτοκτονίες.

το παραξηγησες αλεκσι

νομιζες οτι επειδης βγηκες και τους υπεραπιστηκες μια φορα οταν τους απολυαν οι προηγουμενοι με αξιολογησεις διαθεσιμοτητες και απολυσεις και ηλθαν μαζι σου ευκαιριακα για να γλυτωσουν τη θεση τους οτι θα ειναι μαζι σου για παντα,αλλα δεν ειναι ετσι ηλθαν μαζι σου απο ανασφαλεια δεν θελουν κουμουνισμο και αριστερα και τωρα που εβαλαν μυαλο οι προηγουμενοι θα ξαναπανε με αυτους γιατι δεν θελουν μονο τις θεσεις τους θελουν κι αυξησεις και δανεια και δεκα ποιστωτικεε καρτες και καλα αυτοκινητα και λουσα και τουρισμους και συ δεν μπορεις να τους τα δωσεις αυτα,γαιτι τακανες μανταρα εβαλες το μπαρουφακη και σκιαχτηκανε αγορες επεδυτες μεσαια ταξη κι κοψανε περα σκορπισαν,εβαλες το γλεζο και ελεγε προεκλογικα οτι δε θα χρειαστειτε δανεικα θα παρετε αναγκαστικα δσνεικα απο τις κταθεσεις στις τραπεζες και τους σκιαξατε καο πηγαν και πηραν ολα τα λεφτα τους απο τις τραπεζες καθ γιατι οι μισες ακραιες συνιστωσες σας λεγανε να φυγουμε απο το ευρω να παμε στη δραχμη και σκιαχτηκανε οι καταθετες μην κουρευτουν οι αποσκληρη εργασια φορολογημενες καταθεσεις τους,για αυτο αστο και παρτο αποφαση ,οσο γλιτωσε η αμφιπολη το σαμαρα θα γλυτωσουν και εσενα αυτες οι ππριες μια δε θα κοπουν συνταξεις,μια θα κλεισουμε κανενα φυλακη ,μια η σκανδαλολοφια ,δεν ενδιαφερουν κανενα αυτα τι γινοτανε με το πσοκ πριν εικοσι χρονια,αν δε ροχειε παρει χσμπαρι τον περισσοτερο κοσμο δεν τον ενδιαφερουν πια πρωτα τα οικονομκμα και μετατα τα υπολοιπα ,τωρα τον περισοτερο κοσμο τον απασχολει πρωτα το λαθρομεταναστευτικο-επικοισμος,επιδρομη αλλοφυλων οι ρουβικωνες τα εξαρχεια ,η ανομια στα πανεπιστημια καο γενικα στα κεντρο,η ανεργια και η μαυρη εργασια και μετα τους απασχολουν τα οικονομικα,ζεις σε μια γυαλα σε ματριξ σε εικονικη πραγματικοτητα ,σε χωρια ποτεμκιν με καρανικες κλπ γραφικα ρεταλια γελοτοποιους γυρω σου σε ρολο χρυσωπληρωμενων εφυσυχαστων να περνανε οι μηνες και οι μερες μονο και μονο να τρολαρετε τον κυριακο οτι δεν ειστε αριστερη παρενθεση και ας χαρει η βουλγαρα κι ας σαπει η ποδαρα,κανεις δεν σας εμπιστευεται ,εταιροι δανειστες επενδυτες αγορες επιχειρηματιες μεσαια ταξη ολοι φωναζουν για φορους εισφορες τελος επιτηευματος γενικα ασχημο κλιμα και συ παριστανεις οτι δε συμβαινει τιποτα και αυτα που λες τα λες για να δωσεις κουραγιο στον εαυτο σου να μην καταρευσεις που μας καταντησες ετσι,αποστασιοποιηση νομιζω λεγεται αυτο στην ψυχολογια-ψυχιατρικη,πετας πισω το προβλημα για να μη σπυριαζεις και συφιλιζεσαι,μη χαιρεσαι απλως σου ειπαν δεν θα σου βγαλουμε τωρα τον αναπνευστηρα

-

τι του ειπαν; οτι ετοιμαζουν διαβαλκανικη ομοσπονδια και εδαφικη συνεργασια μεταξυ βορειας και νοτιας μακεδονιας οπου τον πρωτο λογο θα τον εχει η ανωτερη στο χειρισμο των οπλων αλβανικη φυλη που θα τροφοδοτει με πρεζα τα ευρωπαικα και νεουορκεζικα σαλονια και κατωγεια;... "αλλα φυσικα εσυ αλι6 δεν θα τα πεις ετσι ακριβως... ασε θα στα γραψουμε εμεις... τουλαχιστον αναγνωση ξερεις"...

Στέλιος

Αυτός ρε παιδί μου ο Αλέξης Τσίπρας είναι τελικά ένας ο σωτήρας μας. Μας έσωσε από το άλλο το κάθαρμα τον Αλέξη τον Τσίπρα που μας πήγαινε στην δραχμή και είχε ψηφίσει να περικοπούν οι συντάξεις.

Γιώργος

Αχ ρε Αλαβάνο..... Τι σε είχαν ποτίσει.... Θεέ μου τι αμαρτίες πληρώνουμε με δαύτον ?

Πετρογιάννης

Η "Τσαρίνα της οικονομίας Τσακαλώτος" και η "προσωποποίηση του μίσους εξ αριστερών" Τσίπρας, το στήσανε πολύ καλά, αφήνοντας να αιωρείται οτι μπορεί να περικοπούν οι συντάξεις και τώρα πανηγυρίζουν! Και όλο αυτό το σόου της "επιτυχίας" μας κόστισε την πώληση της Μακεδονίας και οπισθοχωρήσεις σε όλα σχεδόν τα εθνικά θέματα! Μπράβο στο τετράγωνο της επιτυχίας! Τσίπρας-Καμμένος-Η τσαρίνα Τσακαλώτος-Κοτζιάς...

Μακάρι

να μιλάει συνέχεια ο κουτοπόνηρος χαζοβιόλης. Όσο πιο πολύ μιλάει τόσο και πιο πολύ εκτίθεται και ξεγυμνώνεται ο χαρακτήρας του και η αμάθειά του.

Μιλάς γιά τις συντάξεις της πελατείας σου

Γιά τις συντάξεις 50ρηδων και 35ρων. Συντάξεις ΚΛΕΜΜΕΝΕΣ από αυτούς που δουλεύουν πάνω από 40 χρόνια ΧΩΡΙΣ να είναι (ακόμα) συνταξιούχοι! ΑΛΗΤΑΡΑ.

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

4903492

Αυτά τα 45 χρόνια, στο σανίδι του Φεστιβάλ έχουν ανέβει και έχουν «ρίξει κόκκινο στη νύχτα» οι καλύτεροι εκπρόσωποι όλων των μορφών τέχνης της χώρας μας είπε ο ΓΓ του ΚΚΕ που τόνισε ότι η αντίσταση δεν θα σβήσει χάρη στο ΚΚΕ 

7
pol

Με το γνωστό του ύφος, ο πρώην αναπληρωτής υπουργός παίρνει ευθέως το μέρος των Ακριβοπούλου - Καψώχα και κατηγορεί εμμέσως πλην σαφώς τον Ευκλείδη Τσακαλώτο ότι καλλιεργεί την εσωστρέφεια στον ΣΥΡΙΖΑ

71