LIVE

Κορωνοϊός

Μόνο πολιτικές ευθύνες καταλογίζονται από την κυβέρνηση μετά από 17 μήνες έρευνα για το «Ερρίκος Ντυνάν»

errikos-ntynan

Οι διαπιστώσεις των πρώτου πορίσματος προκάλεσαν την αντίδραση της ΝΔ που κάνει λόγο για φιάσκο ενώ κατηγορεί την κυβέρνηση πως επιχειρεί να ρίξει λάσπη στον ανεμιστήρα

Νέο γύρο σφοδρής αντιπαράθεσης μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης πυροδοτεί το πόρισμα του ΣΥΡΙΖΑ για την πώληση του «Ερρίκος Ντυνάν» που περιορίζεται μόνο σε καταλογισμό πολιτικών ευθυνών παρά την περιρρέουσα ατμόσφαιρα που συστηματικά καλλιεργήθηκε το προηγούμενο διάστημα από υπουργούς και στελέχη της πλειοψηφίας περί «καραμπινάτου» σκανδάλου.

Μετά από έρευνες που διήρκησαν 17 μήνες τα στελέχη της κυβερνητικής πλειοψηφίας κατάφεραν να εντοπίσουν μόνο πολιτικές ευθύνες στους χειρισμούς των πρώην υπουργών Υγείας Δημήτρη Αβραμόπουλου, Ανδρέα Λοβέρδου, Μάκη Βορίδη και Αδωνι Γεωργιάδη υποστηρίζοντας ότι δεν εμπόδισαν την ιδιωτικοποίηση του «Ερρίκος Ντυνάν».

Το δια ταύτα του τελικού πορίσματος για την συγκεκριμένη υπόθεση δεν καταλήγει σε εντοπισμό ενδείξεων τέλεσης ποινικών αδικημάτων γι αυτό και δεν ζητά την συγκρότηση προανακριτικής επιτροπής διαψεύδοντας με τον τρόπο αυτό τον τίτλο της εξεταστικής που συστάθηκε για «την διερεύνηση των σκανδάλων στον χώρο της Υγείας κατά τα έτη 1997 – 2014». Προτείνεται ωστόσο προς τις αρμόδιες δικαστικές αρχές να διαπιστώσουν εάν οι κ.κ. Λοβέρδος και Γεωργιάδης τέλεσαν αδικήματα «δια πράξεων ή παραλείψεων» με την υποσημείωση πως οι υπαινιγμοί για τον κ. Λοβέρδο δεν αφορούν τις νομοθετικές του πράξεις άλλα γιατί απέφυγε να απαντήσει με ειλικρίνεια στα ερωτήματα της επιτροπής.

Σύμφωνα δε με πληροφορίες αντίστοιχο περιεχόμενο θα έχουν και τα υπόλοιπα τρία πορίσματα που ετοιμάζει η πλειοψηφία και τα οποία αφορούν τις υποθέσεις των διαγνωστικών αρθροσκοπήσεων, του ΚΕΕΛΠΝΟ και τις αγοράς εμβολίων και φαρμάκων.

Την ίδια ώρα ωστόσο, στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ επιχειρούν να διασκεδάσουν τις εντυπώσεις και να τροφοδοτήσουν την σκανδαλολογία «ποντάροντας» στις αποθήκες του ΚΕΕΛΠΝΟ. Συγκεκριμένα, το προεδρείο της εξεταστικής επιτροπής ενημέρωσε ότι την ερχόμενη Τετάρτη, βουλευτές θα επισκεφθούν την γενική επιθεωρήτρια δημόσιας διοίκησης Μαρία Παπασπύρου προκειμένου να ενημερωθούν για τις αποκαλύψεις της περι εντοπισμού πλήθους «κρυφών» εγγράφων σε «μυστική κρύπτη» του ΚΕΕΛΠΝΟ.

ΝΔ: Η λάσπη θα γυρίσει σε όσους την εκτοξεύουν

Οι διαπιστώσεις των πρώτου πορίσματος προκάλεσαν την αντίδραση της ΝΔ που κάνει λόγο για φιάσκο ενώ κατηγορεί την κυβέρνηση πως επιχειρεί να ρίξει λάσπη στον ανεμιστήρα.

Πηγές από την αξιωματική αντιπολίτευση τονίζουν δε ότι «Η λάσπη τους θα επιστρέψει για τα πραγματικά τους σκάνδαλα». Η ΝΔ τονίζει ότι και μόνο το γεγονός ότι η εξεταστική δεν κατέληξε σε προανακριτική σημαίνει ότι δεν βρέθηκαν καθοιονδήποτε τρόπο ούτε καν ενδείξεις που να στοιχειοθετούν κατηγορίες εναντίων των υπουργών. Εξηγεί δε ότι η επιστροφή της υπόθεσης στην Δικαιοσύνη που ούτως ή άλλως την ερευνά, δείχνει ότι το μόνο που θέλει αν κάνει το Μέγαρο Μαξίμου είναι να ρίξει λάσπη στον ανεμιστήρα.


Από την αξιωματική αντιπολίτευση υπενθυμίζουν τέλος ότι το Ντυνάν πουλήθηκε 115 εκ ενώ χρωστούσε 230 και πληρώθηκαν όλοι οι εργαζόμενοι. Προκειμένου δε να δείξουν πως το αντίτιμο της πώλησης ήταν υψηλό σημειώνουν ότι η σημερινή κυβέρνηση το επαναγόρασε με 75 εκατ. ευρώ και μηδέν χρέη.

Το πόρισμα της Εξεταστικής επιβεβαιώνει με λεπτομέρειες τις σαφείς πολιτικές ευθύνες ΝΔ και ΠΑΣΟΚ για το ξεπούλημα του “Ερρίκος Ντυνάν”», υποστηρίζει ο ΣΥΡΙΖΑ, απαντώντας στις ανακοινώσεις που εξέδωσαν τα κόμματα της αντιπολίτευσης, μετά τη δημοσίευση του πορίσματος της κυβερνητικής πλειοψηφίας.

ΚΙΝΑΛ: Η σκανδαλολογία έπεσε στο κενό

Για απόπειρα σπίλωσης πολιτικών αντιπάλων και δημιουργία κλίματος σκανδαλολογίας κάνει λόγο η βουλευτής του Κινήματος Αλλαγής και μέλος της εξεταστικής επιτροπής για την Υγεία, Εύη Χριστοφιλοπούλου, σχολιάζοντας το πόρισμα των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ για το «Ερρίκος Ντυνάν».

Η κυρία Χριστοφιλοπούλου τονίζει ότι «οι συνεχιζόμενες διαρροές στον τύπο περί δήθεν πολιτικού σκανδάλου του «Ερρίκος Ντυνάν» έπεσαν στο κενό. Μόνος σκοπός τους ήταν η δημιουργία κλίματος σκανδαλολογίας, και πολιτικών εντυπώσεων, περί δήθεν ευθυνών πολιτικών προσώπων».

Σε αυτό το πλαίσιο, η βουλευτής επισημαίνει ότι «οι ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ έστησαν την εξεταστική της υγείας με μόνο σκοπό την σπίλωση πολιτικών αντιπάλων και την καλλιέργεια της πόλωσης και του διχασμού, που είναι ως γνωστόν η προσφιλής τους πολιτική μέθοδος».

ΣΥΡΙΖΑ: ΝΔ και ΚΙΝΑΛ να δώσουν εξηγήσεις για τα «χτισμένα» έγγραφα στο ΚΕΕΛΠΝΟ

«Αντί να μιλούν σε ΝΔ και ΚΙΝΑΛ για “λάσπη στον ανεμιστήρα” αναφορικά με το πόρισμα της εξεταστικής, ας εξηγήσουν πρώτα γιατί βρέθηκαν χτισμένα έγγραφα και τιμολόγια του ΚΕΕΛΠΝΟ», τονίζει σε ανακοίνωσή του το Γραφείο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ

Και θέτει μια σειρά ερωτημάτων προς τα δύο κόμματα:

- Είναι «λάσπη στον ανεμιστήρα» ότι το Ερρίκος Ντυνάν κατέληξε μέσα από μεθοδευμένες νομοθετικές παρεμβάσεις τους σε ιδιωτικά συμφέροντα, παρά το γεγονός ότι ήταν Κοινωφελές Ίδρυμα και ως τέτοιο απαγορευόταν εκ του Συντάγματος να εκποιηθεί;

- Είναι «λάσπη στον ανεμιστήρα» ότι ο αντιπρόεδρος της ΝΔ, κ. Γεωργιάδης, ως υπουργός Υγείας, υπέγραψε μνημόνιο συνεργασίας με την Τράπεζα Πειραιώς για να βγει σε πλειστηριασμό το Κοινωφελές Ίδρυμα;

- Είναι «λάσπη στον ανεμιστήρα» ότι ο κ. Βορίδης ως υπουργός Υγείας πέρασε νομοθετικές ρυθμίσεις, με τις οποίες εξασφάλιζε ασυλία στα μέλη του ΔΣ του Ερυθρού Σταυρού και «παρέσχε» άδεια ιδρύσεως στην Ημιθέα ΑΕ;

- Είναι «λάσπη στον ανεμιστήρα» ότι ο κ. Βορίδης με νομοθετική παρέμβαση «βάφτισε» ένα δημόσιο νοσοκομείο ως ιδιωτική κλινική;

- Είναι «λάσπη στον ανεμιστήρα» ότι ο κ. Λοβέρδος κατέθεσε ψευδώς στην Εξεταστική Επιτροπή για τον χρόνο σύνταξης της τροπολογίας, με την οποία άνοιξε το δρόμο για την πώληση του Κοινωφελούς Ιδρύματος;

Καταλήγοντας το Γραφείο Τύπου του κυβερνώντος κόμματος σημειώνει: «Με λίγα λόγια, το πόρισμα της Εξεταστικής επιβεβαιώνει με λεπτομέρειες τις σαφείς πολιτικές ευθύνες ΝΔ και ΠΑΣΟΚ για το ξεπούλημα του “Ερρίκος Ντυνάν”. Αυτό ωστόσο που αγχώνει πραγματικά ΝΔ και ΚΙΝΑΛ, είναι ότι επιπλέον ζητάει από τη Δικαιοσύνη να διερευνήσει το σύνολο της υπόθεσης και τυχόν ποινικές ευθύνες των υπουργών τους

Μπαλωμενάκης: Πρόωρα και κακόβουλα τα δημοσιεύματα που μιλούσαν για προανακριτική

Να διασκεδάσει τις εντυπώσεις από την χαοτική απόσταση που χωρίζει το περιεχόμενο του πορίσματος με την περιρρέουσα ατμόσφαιρα που επιμελώς είχε καλλιεργηθεί το προηγούμενο διάστημα από τους ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ επιχείρησε ο πρόεδρος της εξεταστικής Αντώνης Μπαλωμενάκης. Μιλώντας σε δημοσιογράφους χαρακτήρισε «πρόωρα και πιθανώς κακόβουλα» τα δημοσιεύματα που προανήγγειλαν την συγκρότηση προανακριτικής επιτροπής. Ωστόσο πρέπει να σημειωθεί ότι τα συγκεκριμένα δημοσιεύματα προήλθαν από φιλοκυβερνητικά ΜΜΕ.

Ανδρέας Λοβέρδος: Αποκαλύφθηκαν οι μηχανορράφοι

«Το φιάσκο της απουσίας συγκεκριμένων αναφορών στο πόρισμα αποκαλύπτει σε κοινή θέα το μέγεθος της μηχανορραφίας», αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο κ. Ανδρέας Λοβέρδος και προσθέτει «Συγχρόνως αναδεικνύει εκείνο που είχα επισημάνει από την αρχή αυτής της Εξεταστικής Επιτροπής. Δηλαδή το έσχατο σημείο πολιτικής και ηθικής εξαχρείωσης, στο οποίο έχει καταβαραθρωθεί η Κυβέρνηση. Οι μηχανορράφοι όμως για ένα να είναι βέβαιοι: θα λάβουν τις απαντήσεις που τους αξίζουν».

Επίσης, ο κ. Αδωνις Γεωργιάδης χαρακτήρισε το πόρισμα «για τα σκουπίδια» προσθέτοντας ότι «για τα σκουπίδια είναι και η κυβέρνηση»
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

Ρoή Ειδήσεων

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

ΣΧΟΛΙΑ (4)

Andreas

ADONH OLOS O KOSMOS ENA PRAGMA ZHTAH APO ESENA : NA KLEISHS TON POLAKH STO KORYDALO DIOTI TH BROMA APO TON EAYTON TOY THN PETAH KAI OPION PARH O XAROS DIXOS NA GNORIZH OTI EPEIDH DEN YPARXOYN ANTROPOI SAN AYTON STH ANTIPOLITEYSH STO TELOS H BROMIA GYRIZH SE AYTO POY THN PETAH.

ΤΕΛΑΜΩΝ

ΤΟ ΠΟΡΙΣΜΑ ΤΩΝ ΣΥΡΙΖΟΑΠΑΤΕΩΝΩΝ ΕΙΝΑΙ ΓΙΑ ΤΑ ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ .ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΤΟ ΠΑΡΑΜΙΚΡΟ ΣΤΟΙΧΕΙΟ ΓΙΑ ΕΥΘΥΝΕΣ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ.. Ο ΑΔΩΝΙΣ ΜΕ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΑ ΑΠΕΔΕΙΞΕ ΤΗΝ ΣΚΕΥΩΡΙΑ ΤΩΝ ΣΥΡΙΖΑΙΩΝ.

wtf

Ελεος πια με αυτο το 'λασπη στον ανεμιστηρα'! Κατι πιο πρωτοτυπο, πιο ευηχο και αντιπροσωπευτικο δεν υπαρχει? Λασπη και ανεμιστηρας? Ποσο ρηχο πνευματικο και παιδαγωγικο επιπεδο πια?Ακομα και οπτικα ειναι αηδιαστικο, ξεκολλήστε απο τα τετριμμένα τελος παντων! Αυτα ειναι γλωσσα πεζοδρομιου και αμορφωσιας που απευθυνεται σε υποαναπτυκτους!. Ειναι οπως το 'μαχαιρι στο κοκκαλο', αλλο πολυφορεμενο και εντελει αχρηστο σχημα λόγου αφου ποτε δεν γινεται τιποτα παρα λεγεται για εντυπωσεις. Εχουμε βαρεθει απο τετοια βαρυγδουπα πυροτεχνηματα.Ο κοσμος προχωρα αλλα οι πολιτικοι μενουν πιστα στις πραξεις και στις λεξεις σε προιστορικες εποχες, δεν ειναι συμπτωση που αυτη η χωρα παει κατα διαολου!

Πόπη

Πολιτική ευθύνη κύριε Άδωνι, Λοβέρδε κλπ. σημαίνει ότι ξεπλυθήκατε. Άντε, καθαρή τη βγάλατε, μη μιλάτε καθόλου τώρα πια. Ο τραπεζίτης του Πασόκ που συμμετείχε την έχει κάνει και αυτός με πηδηματάκια.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης