«Σημαία» του Μαξίμου η αναθεώρηση του Συντάγματος - Συνεδριάζει η ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ

«Σημαία» του Μαξίμου η αναθεώρηση του Συντάγματος - Συνεδριάζει η ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ

Στη σημερινή συνεδρίαση το βασικό θέμα είναι η Συνταγματική Αναθεώρηση, ωστόσο το ενδιαφέρον εστιάζεται, όπως πάντα, στα μηνύματα που θα στείλει ο πρωθυπουργός κατά την εισήγησή του

maximou
Τη σημαία της Συνταγματικής Αναθεώρησης σηκώνει το Μέγαρο Μαξίμου στο πλαίσιο της στρατηγικής για αλλαγή ατζέντας στο δημόσιο διάλογο, η οποία θα περιλαμβάνει ακόμα δύο άξονες.

Πρώτον, τον «πόλεμο» του ΣΥΡΙΖΑ κατά της διαφθοράς -που αντιπροσωπεύει το παλαίο πολιτικο σύστημα- και δεύτερον την κατάθεση θετικών νομοσχεδίων για τη στήριξη των μικρομεσαίων κοινωνικών στρωμάτων.

Στο πλαίσιο αυτό συνεδριάζει σήμερα, στις 12, η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ και στην κυβέρνηση επιδιώκουν να αλλάξει το δυσμενές κλίμα που προκάλεσε η δημόσια διένεξη μεταξύ του κυβερνητικού εταίρου Πάνου Καμμένου και του παραιτηθέντα υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά, εμπλέκοντας τον μεγαλοεπενδυτή Τζόρτζ Σόρος.

Από την Ηρώδου Ατικού αλλα και από την Κουμουνδούρου θα δοθεί μάχη να κρατηθεί ψηλά το θέμα του Γιάννου Παπαντωνίου, με τις πληροφορίες να αναφέρουν πως εξετάζεται η πρόταση για σύσταση νέας προανακριτικής επιτροπής στη Βουλή, που, μάλλον, θα δρομολογηθεί το επόμενο διάστημα. Από τη Δικαιοσύνη έχει φτάσει στη Βουλή δικογραφία- που αφορά τον πρώην υπουργό - για τον εκσυγχρονισμό των φρεγατών, με το αίτημα διερεύνησης τυχόν ποινικών ευθυνών για το αδίκημα της παθητικής δωροδοκίας.

Στη σημερινή συνεδρίαση το βασικό θέμα είναι η Συνταγματική Αναθεώρηση, ωστόσο το ενδιαφέρον εστιάζεται, όπως πάντα, στα μηνύματα που θα στείλει ο πρωθυπουργός κατά την εισήγησή του. Τα βλέμματα στραμμένα και στην παρουσία ή απουσία του Νίκου Κοτζιά από τη συνεδρίαση, αλλά και αν τα μέλη του κόμματος θα τοποθετηθούν στο θέμα της παραίτησης του υπουργού Εξωτερικών ή στον κυβερνητικό εταίρο, δεδομένου ότι πριν από κάποιες εβδομάδες σφυροκοπούσαν τον πρόεδρο των ΑΝΕΛ για τη συμφωνία των Πρεσπών.

Η συνταγματική αναθεώρηση βρίσκεται ψηλά στην κυβερνητική ατζέντα, με τη σχετική πρόταση να κατατεθεί στη Βουλή στις αρχές Νοεμβρίου, ενώ αποτελεί και μία ευκαιρία να στριμώξει την αντιπολίτευση, πετώντας τη μπάλα, κυρίως, στο ΚΙΝΑΛ να εκφράσει μία ξεκάθαρη θέση σε σχέση με τη Νέα Δημοκρατία. O βασικός σχεδιασμός είναι η πρώτη ψηφοφορία να διεξαχθεί μέσα Δεκεμβρίου και ένα μήνα μετά η δεύτερη ψηφοφορία.

Η αλλαγή στο Σύνταγμα προκαλεί διένεξη και μέσα στον ΣΥΡΙΖΑ αφενός για τον τρόπο εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας και αφετέρου για το ζήτημα των σχέσεων Κράτους - Εκκλησίας. Καταρχάς, η πρόταση για απευθείας εκλογή Προέδρου από τον λαό προκαλεί προβληματισμό, στην περίπτωση που στις δύο πρώτες ψηφοφορίες δεν υπάρξει πλειοψηφία 2/3. Η άλλη άποψη, που μάλλον επικρατεί, προβλέπει εκλογή από τη Βουλή, με πλειοψηφία 151. Σημειώνεται πως ο κ.Αλέξης Τσίπρας παρουσιάζοντας το 2016 την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για τη Συνταγματική Αναθεώρηση είχε δηλώσει σχετικά πως εάν αποτύχει η Βουλή να εκλέξει ΠτΔ σε δύο διαδοχικές ψηφοφορίες, τότε θα εκλέγεται απευθείας από τον λαό.

Διαφορετικές απόψεις και στο ζήτημα των σχέσεων Κράτους - Εκκλησίας, καθότι φαίνεται πως ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας δεν επιθυμεί να ανοίξει μέτωπο με την Εκκλησία ωστόσο βρίσκει προσκόμματα στο εσωτερικό του κόμματος. Χαρακτηριστική η δήλωση του Νίκου Φίλη, ο οποίος τάχθηκε ανοιχτά υπέρ της κατάργησης του άρθρου 3 του Συντάγματος που αφορά τις σχέσεις Εκκλησίας και Πολιτείας. Άλλες προτάσεις αναφέρουν πως η «ρητή κατοχύρωση της θρησκευτικής ουδετερότητας του Κράτους» ικανοποιεί και η συζήτηση εστιάζει αν θα υπάρχει και η φράση για αναγνώριση της Ορθοδοξίας «ως κρατούσας θρησκείας».

Η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ θα κινείται σε πέντε βασικούς άξονες:

- Αναλογικό εκλογικό σύστημα, εποικοδομητική ψήφος δυσπιστίας, αποσύνδεση της εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας από τη διάλυση της Βουλής, καθιέρωση ορίου θητειών για τους βουλευτές, υποχρεωτική βουλευτική ιδιότητα για τον πρωθυπουργό

Κλείσιμο
- Δημοψηφίσματα, λαϊκή νομοθετική πρωτοβουλία

- Μεταρρύθμιση βουλευτικής ασυλίας, κατάργηση νόμου περί ευθύνης υπουργών, αλλαγή τρόπου εκλογής ανεξάρτητων αρχών

- Διακριτοί ρόλοι Κράτους – Εκκλησίας

- Νερό, ηλεκτρική ενέργεια, συλλογικές διαπραγματεύσεις.

Επιστολή του πρωθυπουργού στους εκπροσώπους των κοινοβουλευτικών κομμάτων

Πρόσκληση στους πολιτικούς αρχηγούς να καταθέσουν τις προτάσεις τους ενόψει της έναρξης της διαδικασίας για τη συνταγματική αναθεώρηση απηύθυνε μέσω επιστολής ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας. Τους ζητά μάλιστα, να μην παραπεμφθούν στις καλένδες ώριμες αλλαγές στο Σύνταγμα.

Στην επιστολή του -με παραλήπτες όλους τους αρχηγούς κομμάτων και σχηματισμών που εκπροσωπούνται στη Βουλή, πλην του αρχηγού της Χρυσής Αυγής - ο κ.Τσίπρας αφού επαναλαμβάνει ότι αφήνουμε πίσω «τη σκληρή εποχή» των μνημονίων, σημειώνει ότι η συνταγματική αναθεώρηση θα συμβάλλει ώστε «να ξανακερδίσει το πολιτικό μας σύστημα την εμπιστοσύνη των πολιτών και να ενισχύσουμε τη δημοκρατία και τη λαϊκή κυριαρχία». Σ' αυτή τη λογική σημειώνει ότι: «H νέα αρχιτεκτονική του πολιτεύματος και η επέκταση λαϊκών θεσμών συμμετοχής, οι διακριτοί ρόλοι κράτους και εκκλησίας, η ενίσχυση του κράτους δικαίου, η τροποποίηση της διάταξης για την ποινική ευθύνη των μελών της Κυβέρνησης και η θεσμική θωράκιση της Πολιτείας από τη διαφθορά, η ενίσχυση της προστασίας των κοινών αγαθών, αποτελούν αιτήματα που έχουν πια ωριμάσει στη συνείδηση των πολιτών και άρα μπορούν να αποτελέσουν αφετηρία ευρύτερων πολιτικών και κοινωνικών συναινέσεων».

Το πλήρες κείμενο της επιστολής Τσίπρα προς τους Κυριάκο Μητσοτάκη, Φώφη Γεννηματά, Δημήτρη Κουτσούμπα, Πάνο Καμμένο, Βασίλη Λεβέντη, Σταύρο Θεοδωράκη, Θανάση Θεοχαρόπουλο, Κατερίνα Παπακώστα, Γιώργο Παπανδρέου, Νικόλαο Νικολόπουλο, ακολουθεί:

Η οικονομική κρίση της τελευταίας δεκαετίας, αλλά και η λήξη της περιόδου των Μνημονίων με τη συμφωνία για την ρύθμιση του ελληνικού χρέους και την καθαρή έξοδο στις 21 Αυγούστου 2018, έχουν δημιουργήσει νέες προκλήσεις για τη δημοκρατία, τους κρατικούς θεσμούς, την προστασία των ατομικών και κοινωνικών δικαιωμάτων.

H οκταετία των προγραμμάτων δημοσιονομικής προσαρμογής δεν έπληξε μόνο μέρος της οικονομικής μας κυριαρχίας, αλλά απαξίωσε θεσμούς αντιπροσώπευσης και πολιτικούς φορείς, διέρρηξε σε μεγάλο βαθμό την εμπιστοσύνη των πολιτών προς το πολιτικό μας σύστημα, αλλά κλόνισε και την πίστη πολλών εξ’ αυτών στην ίδια τη δημοκρατία.

Τώρα που αφήνουμε πίσω μας αυτή τη σκληρή εποχή, οφείλουμε όλοι χωρίς να παραμερίζουμε τις πολιτικές διαφορές μας, να αναλογιστούμε τι πρέπει να αλλάξουμε για να ξανακερδίσει το πολιτικό μας σύστημα την εμπιστοσύνη των πολιτών και να ενισχύσουμε τη δημοκρατία και τη λαϊκή κυριαρχία.

Και κορυφαία πρωτοβουλία σε αυτή την κατεύθυνση είναι η αναθεώρηση του Συντάγματος που αποτελεί ώριμη απαίτηση και ανάγκη, τόσο της ελληνικής κοινωνίας όσο και του πολιτικού κόσμου.

H νέα αρχιτεκτονική του πολιτεύματος και η επέκταση λαϊκών θεσμών συμμετοχής, οι διακριτοί ρόλοι κράτους και εκκλησίας, η ενίσχυση του κράτους δικαίου, η τροποποίηση της διάταξης για την ποινική ευθύνη των μελών της Κυβέρνησης και η θεσμική θωράκιση της Πολιτείας από τη διαφθορά, η ενίσχυση της προστασίας των κοινών αγαθών, αποτελούν αιτήματα που έχουν πια ωριμάσει στη συνείδηση των πολιτών και άρα μπορούν να αποτελέσουν αφετηρία ευρύτερων πολιτικών και κοινωνικών συναινέσεων.

Η ευθύνη όλων των πολιτικών δυνάμεων του δημοκρατικού φάσματος, απέναντι στους πολίτες είναι να μη χάσουμε μια ακόμη ευκαιρία να αφουγκραστούμε τις ανησυχίες και τη βούλησή τους.

Να μην αφήσουμε στις καλένδες της επόμενης πενταετίας, ώριμες αλλαγές στο Σύνταγμά μας, που θα μπορούσαν να αποκαταστήσουν την αξιοπιστία του πολιτικού συστήματος και να ενισχύσουν τη δημοκρατική λειτουργία του Πολιτεύματος.

Και τούτο είναι εφικτό, αρκεί να επιδείξουμε την ευθύνη να κρατήσουμε τη διαδικασία της αναθεώρησης μακριά από τις σκοπιμότητες και τις δουλείες του βραχέος πολιτικού χρόνου.

Στο πλαίσιο αυτό, θα ήθελα να σας καλέσω, με συναίσθηση του θεσμικού βάρους του Συντάγματος, να συμβάλετε εποικοδομητικά στη διαδικασία της Συνταγματικής Αναθεώρησης που η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ προτίθεται να εκκινήσει στη Βουλή, τις αμέσως επόμενες μέρες, καταθέτοντας τους δικούς της προβληματισμούς, θέσεις και προτάσεις.

Θα ήθελα, τέλος, να σας υπενθυμίσω ότι από τον Ιούλιο του 2016 κατέθεσα συγκεκριμένες θέσεις στο δημόσιο διάλογο.

Στη συνέχεια οι θέσεις αυτές έγιναν μεταξύ άλλων αντικείμενο του εκτεταμένου και συμμετοχικού εθνικού διαλόγου με ευθύνη της Επιτροπής Διαλόγου για τη Συνταγματική Αναθεώρηση.

Οι προβληματισμοί και τα συμπεράσματα αυτού του διαλόγου αποτελούν το αντικείμενο του τόμου, υπό τον τίτλο: Έκθεση Δημόσιας Διαβούλευσης για την Συνταγματική Αναθεώρηση, τον οποίο και σας επισυνάπτω στην παρούσα επιστολή, με την ελπίδα ότι αυτά θα ληφθούν υπόψη στις τοποθετήσεις και στις προτάσεις που θα καταθέσετε.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης