Απάντηση στον Τσαβούσογλου από το ΥΠΕΞ: Η Ελλάδα έχει δικαίωμα να επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα όποτε και όπως η ίδια κρίνει

tsipras_ypex_main

Με οδηγίες του Αλέξη Τσίπρα, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών διαμηνύει στην Τουρκία ότι το δικαίωμα επέκτασης της ελληνικής αιγιαλίτιδας ζώνης ισχύει για όλη την επικράτεια

Στους τουρκικούς ισχυρισμούς ότι αν η Ελλάδα επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα τότε ισχύει η απειλή πολέμου (casus belli, απάντησε ο εκπρόσωπος του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών στέλνοντας το μήνυμα ότι η απόφαση για επέκταση της αιγιαλίτιδας ζώνης εναπόκειται αποκλειστικά στην Ελλάδα.

«Η Ελλάδα έχει το δικαίωμα να επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα όποτε και όπως η ίδια κρίνει» επισημαίνει στη δήλωσή του ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Αλέξανδρος Γεννηματάς. Πρέπει να υπογραμμιστεί ότι η δήλωση αυτή του εκπροσώπου της ελληνικής διπλωματίας δόθηκε στη δημοσιότητα έπειτα από σύσκεψη με τον πρωθυπουργό και νέο υπουργό Εξωτερικών και προφανώς έπειτα από οδηγίες του Αλέξη Τσίπρα.

«Το δικαίωμα επέκτασης της αγιαλίτιδας ζώνης ισχύει ασφαλώς για όλη την επικράτεια» τονίζει στη δήλωσή του ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών,αποστέλλοντας αυστηρό μήνυμα στην Άγκυραότι η Αθήνα μπορεί και δικαιούται να επιλέξει τον χρόνο και κυρίως την περιοχή που θα επεκτείνει τη χωρική της θάλασσα μέχρι τα 12 μίλια, κάτι που μπορεί να εφαρμοστεί και σε περιοχές πέραν του Ιονίου, για το οποίο ανακοινώθηκε από το προηγούμενο Σάββατο.

Διαβάστε την πλήρη δήλωση του εκπροσώπου του ΥΠΕΞ:

«Η επέκταση της αιγιαλίτιδας ζώνης αποτελεί νόμιμο και αναφαίρετο κυριαρχικό δικαίωμα της Ελλάδος, σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο. Η σχετική απόφαση για επέκταση εναπόκειται αποκλειστικά στην Ελλάδα, η οποία έχει το δικαίωμα να επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα όποτε και όπως η ίδια κρίνει. Το δικαίωμα αυτό ισχύει απαρεγκλίτως και δεν τίθεται υπό αμφισβήτηση ή υπό διαπραγμάτευση με τρίτους. Το αυτό ισχύει ασφαλώς για όλη την επικράτεια.

Αυθαίρετες ερμηνείες του διεθνούς δικαίου και απειλές βίας από την πλευρά της Τουρκίας, όπως και η αμφισβήτηση των νομίμων δικαιωμάτων της χώρας μας, ούτε αλλάζουν το γεγονός αυτό, αλλά ούτε συμβάλλουν στις σχέσεις καλής γειτονίας» δήλωσε ο εκπρόσωπος του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών Αλέξανδρος Γενηματάς.

Απειλές Τσαβούσογλου: Αν η Ελλάδα επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα, ισχύει το casus belli

Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, σε συνέντευξή του στο πρακτορείο «Ανατολή», σημείωσε:

«Η Ελλάδα πολλές φορές κάνει παρόμοιες δηλώσεις. Εκεί προηγείται ο λαϊκισμός. Είμαστε υπέρ να τεθεί με ειρηνικό τρόπο το θέμα. Εμείς δίνουμε κατάλληλες απαντήσεις και τους βάζουμε στη θέση τους. Γνωρίζουν πολύ καλά οι Έλληνες ότι δεν θα επιτρέψουμε τέτοια απόφαση. Εμείς θέλουμε να επιλυθούν όλα τα θέματα στο Αιγαίο με ειρηνικό τρόπο. Οι Έλληνες ξέρουν καλύτερα ότι δεν θα επιτρέψουμε επέκταση στα 12 μίλια».  «Η τουρκική κυβέρνηση δεν πρόκειται να επιτρέψει επέκταση των ελληνικών χωρικών υδάτων στα ναυτικά 12 μίλια, το Casus Belli (αιτία πολέμου) της τουρκικής βουλής ισχύει», διεμήνυσε ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου. 

«Η Ελλάδα όποτε κάνει δηλώσεις που προκαλούν, εμείς δίνουμε τις κατάλληλες απαντήσεις και τους βάζουμε στη θέση τους. Πρέπει να σκεφτούν οι Έλληνες πώς μπορούμε να επιλύσουμε τα προβλήματα», κατέληξε. 

Από πότε ισχύει το τουρκικό casus belli

«Η Ελλάδα κατά την κύρωση της Σύμβασης για το Δίκαιο της Θάλασσας ( ν. 2321/1995) δήλωσε ρητά ότι επιφυλάσσεται να ασκήσει σε οιοδήποτε χρόνο το δικαίωμά της να επεκτείνει την αιγιαλίτιδα ζώνη της μέχρι τα 12 ν.μ. Ως αντίδραση προς τη νόμιμη αυτή θέση της Ελλάδας, η τουρκική Βουλή εξουσιοδότησε με ψήφισμά της (8/6/1995) την τουρκική κυβέρνηση, εν λευκώ και στο διηνεκές, να κηρύξει πόλεμο (casus belli) στην Ελλάδα (εξουσιοδότηση για χρήση και στρατιωτικών μέσων κατά της Ελλάδας) σε περίπτωση που η τελευταία επεκτείνει την αιγιαλίτιδα ζώνη της πέραν των 6 ν.μ.».

Η θέση της Άγκυρας

«Παρακολουθήσαμε τις ανακοινώσεις και τα νέα σχετικά με τα σχέδια για την σταδιακή διεύρυνση των ελληνικών χωρικών υδάτων του πρώην υπουργού Εξωτερικών της Ελλάδος Κοτζιά και του πρωθυπουργού και νυν υπουργού Εξωτερικών Τσίπρα» ανέφερε νωρίτερα σήμερα το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας, πριν έρθει η απάντηση από το ελληνικό ΥΠΕΞ.

«Δεν είναι δυνατόν να δείξουμε ανεκτικότητα στα βήματα που δεν υπάρχει διμερής συμφωνία για το Αιγαίο, όπου οι δύο χώρες έχουν αντικριστές ακτές. Η πολιτική προειδοποίηση που εμπεριέχει η δήλωση της Μεγάλης Εθνοσυνέλευσης με ημερομηνία 8 Ιουνίου 1995 σε αυτό το πλαίσιο διατηρεί ακόμα και σήμερα την ισχύ της. Οι απόψεις μας και οι προειδοποιήσεις μας σχετικά με αυτό το θέμα έχουν προωθηθεί και στον πρέσβη της Ελλάδος στην Άγκυρα» αναφέρει ακόμη η ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών.

Στην ουσία, τα παραπάνω σημαίνουν ότι η Άγκυρα στην επέκταση των ελληνικών χωρικών υδάτων στο Αιγαίο. «Δεν θα επιτρέψουμε επέκταση στα 12 μίλια» είχε πει νωρίτερα ο Τούρκος ΥΠΕΞ, Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

ΣΧΟΛΙΑ (119)

Minos

«Η επέκταση της αιγιαλίτιδας ζώνης αποτελεί νόμιμο και αναφαίρετο κυριαρχικό δικαίωμα της Ελλάδος, σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο. Η σχετική απόφαση για επέκταση εναπόκειται αποκλειστικά στην Ελλάδα, η οποία έχει το δικαίωμα να επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα όποτε και όπως η ίδια κρίνει. ....... >> Το δικαίωμα το έχει (απο το 1995 που κυρώθηκε η διεθνής σύμβαση του 1982). Τα ούμπαλα δεν .... έχει.

επαμιτης

παραμυθια της χαλιμας. η τουρκια δεν θελει να κανει πολεμο. της το απαγορευουν νατο, αμερικη, ρωσια και ε.ε-γερμανια. θερμο επεισοδιο θελει για να ενωθει η θρακη με την τουρκια και ολο το αιγαιο, οχι μονο το μισο, να γινει κοινη θαλασσα στην διαπραγματευση που θα ακολουθησει με εντολες των παραπανω. μετα θα ακολουθησει με εντολες των ανωθεν και διαπραγματευση για την ελληνικη μακεδονια που θα αυτονομηθει-αποκοπει απτην ελλαδα και θα ενωθει με τα σκοπια.

Αυτά...

Πανικόβλητος ο λαοπρόβλητος σπεύδει να αλλάξει την ατζέντα μπας και σταματήσει την κατρακύλα της κυβέρνησης. Θα προσπαθήσει λέει να αντιστρέψει το αρνητικό κλίμα μετά από το μπαϊράκι του Καμμένου και την παραίτηση του Κοτζιά μέσω της συνταγματικής αναθεώρησης, της ψήφισης της ελεημοσύνης που εξήγγειλε από τη ΔΕΘ και των χειροπέδων που ετοιμάζει για κάποια κακά παιδιά. Μέχρι τότε το μπάχαλο θα συνεχίζει να μονοπωλεί την επικαιρότητα. Ο Καμμένος θα αποχωρεί καθημερινά από την κυβέρνηση, ο Κοτζιάς θα επεκτείνει την Ελλάδα -ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες αναφέρουν ότι ανακάλυψε το Plan B που είχε κρυμμένο ο Βενιζέλος για την νέα Μεγάλη Ιδέα και είναι ζήτημα χρόνου να το θέσει σε εφαρμογή-, οι υποψήφιοι αποστάτες θα παζαρεύουν το ρεσάλτο στον ΣΥΡΙΖΑ, οι Τούρκοι ίσως τελικά αποφασίσουν να καταλάβουν το Καστελόριζο καθώς δεν αναμένεται ιδιαίτερη αντίσταση, η Μακεδονία θα πηδήξει στον Θερμαϊκό σε μια ύστατη προσπάθεια να βρεθεί κάποιος να την σώσει και ο Μητσοτάκης θα πανηγυρίζει για την ωριμότητα του φρούτου που έκτος απροόπτου ενδεχομένως να το απολαύσει στην πολυπόθητη καρέκλα του Μαξίμου. Στο μεταξύ όλοι εμείς θα συνεχίζουμε μέσω της ευγενικής χορηγίας μας να συντηρούμε την εξουσιολαγνεία τους, ευελπιστώντας ότι κάποια στιγμή θα μας σώσουν. Την ίδια στιγμή τα κοράκια - αποικιοκράτες θα κάνουν πάρτυ πίνοντας στην υγειά των κορόιδων, μην μπορώντας να πιστέψουν ότι η άλλοτε ισχυρή Ελλάδα και οι περήφανοι Έλληνες έγιναν γιουσουφάκια για λίγα αργύρια και ξεπουλάνε τη χώρα τους για αυτά. Και στο τέλος της όλης περιπέτειας αν είμαστε τυχεροί θα πηγαίνουμε στην Λαμία με διαβατήριο. Την ατυχή κατάληξη καλύτερα να μην την σκεφτόμαστε.

Φαιδρά Πορτοκαλέα

Σκληρό το τσιπρόνι σαν Υπ.Εξ. Δεν του το 'χα... Τέτοια ανακοίνωση οι προ-ηγούμενοι δεν είχαν βγάλει ούτε αναμεταξύ τους! Για τόσο κοκοκο μιλάμε

Λέτε ραγιαδομπουρδες

Η Ελλάδα έχει κάθε δικαίωμα να επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα από την εποχή που τα γκριζαρε ο Σημίτης. Καλύπτεται από όλες τις συνθήκες και τους διεθνείς οργανισμούς και πολύ άργησε. Η χώρα έχει φανεί υπέρ του δεόντως ανεκτική στους γείτονες και στις διαρκείς παραβιάσεις τους εδώ και χρόνια, αφήνοντας τους να αρμενίζουν κυριολεκτικά λες και είναι σπίτι τους το Αιγαίο και απειλώντας Έλληνες ψαράδες. Αυτό πρέπει να τελειώνει ειδικά τώρα με την λαθροεπελαση. Όσο για τους χαζούς που λένε για υπεροπλιες και άλλα ραγιαδιστικα, η Ελλάδα δεν είναι τόσο απροετοίμαστη όσο πιστεύετε και έχει σημαντικότατα πλεονεκτήματα εναέρια, θαλάσσια και στην ξηρά. Γιατί οι Τούρκοι δεν κανουν πόλεμο τόσα χρόνια; Με κλυδωνιζομενη Οικονομία και ανοιχτά μέτωπα από πίσω ας κοπιάσει σαν μουσουλμανική χώρα να επιτεθεί σε ΝΑΤΟΙΚΗ χώρα και Ευρωπαϊκή ταυτόχρονα. Και δείτε αν ΗΠΑ και Ευρώπη που έχουν μαζέψει όλη την ισλαμοκατσαριδα μέσα στις χώρες τους κάτσουν να κοιτάνε. (Όχι γιατί μας αγαπάνε εννοείται). Η Τουρκία δεν μπορεί να κάνει τίποτα, μπορεί να κάνει καμία καφρίλα στο Αιγαίο στυλ Ίμια, ή στο Οικουμενικό ίσως, αλλά με τις ΗΠΑ να το σεγονταρουν λόγω Ρωσίας και αυτό είναι αμφίβολο. Το πολύ πολύ επειδή ο Ερντι έχει σαλτάρει λίγο με τόσα ανοιχτά μέτωπα, να δώσει και στους άλλους την αφορμη που θέλουν να ρίξει την Τουρκία στα βράχια μια ώρα αρχύτερα. Ώρα τους καλή.

Α ναι;

Αυτός μέχρι και καμιά σύρραξη θα επινοήσει, κανένα πόλεμο τριών ημερών για να κυρήξει κατάσταση έκτακτης ανάγκης και να μην γίνουν εκλογές και να αλλάξουν οι συσχετισμοί! Θυμηθείτε το... Είναι μακιαβελιστής ολκής!

Το πιθανότερο ενδεχόμενο ...

Το έχω επισημάνει πολλές φορές ! Είναι ικανός να το κάνει, αδιαφορώντας για τα πάντα και μάλιστα τώρα που βλέπει να βυθίζεται δημοσκοπικά !

Αποφασίστε τι θέλετε ρε σκλάβοι όλοι σας

Οι χώρες δεν φτιάχνονται με πισωκολλητα και εμείς έχουμε κάνει μπόλικα. Από την μια λέτε πως είμαστε μια ζωή στην σφαλιάρα, από την άλλη αν πάμε να κάνουμε κάτι φοβάστε. Μην ανησυχείτε πόλεμος δεν γίνεται ετσι στα καλά καθούμενα, αν ήθελαν θα έκαναν. Η Τουρκία απλά γαβγίζει, αλλά εσείς έχετε μάθει να είστε χεσμενοι μια ζωή άλλα να μην σας αρέσει κιόλας. Κραζατε τον βλάκα τον Καμμενο που πέταγε στεφάνι μακριά από τα Ίμια και τον λέγατε κότα. Έκαναν λίγο οι Τούρκοι πως φώναξαν, χεστηκατε επάνω σας και λέγατε πω πω για ένα στεφάνι θα μας βάλει ο μ@λκας σε πόλεμο. Τι θέλετε πια ρε μάγκες, ΞΕΡΕΤΕ;

Μπα;

Έχει στήσει τώρα αυτό το σόου και το παίζει πατριώτης μπας και τσιμπήσει κανένας αδαής και ψηφίσει Σιριζα στις εκλογές που έρχονται. Και για να αποπροσανατολίσει την συζήτηση και να στρέψει αλλού τις εντυπώσεις τώρα που όλοι τον βρίζουν. Μη μασάτε!

Κωστας

Σωστο, να τα επεκτεινουμε συμφωνα με το διεθνες δικαιο, αλλα οχι πολεμος. Η τουρκια εχει υπεροπλια.

Xaxaxa

τσιπρομαγκα game over τέλος στο σπίτι σού ... έχασες... πολλά λόγια θα θα θα πολλές υπόσχεσης πολλά νταούλια αλλά για σας σκ@τ@ τα έκανες φιλέ μου...

Γέρονταςςςς

Αγαπητό και ευλογημένο μου ποίμνιο (γίδια και βόδια),τα Εξαμίλια είναι!

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

4932330

Τουλάχιστον 15 χώρες, έπρεπε να εμφανίσουν στέρεο μέτωπο μέσα στο Συμβούλιο για την ένταξη της Βόρειας Μακεδονίας και της Αλβανίας στην ΕΕ είπε ο πρώην υπουργός μιλώντας απόψε σε εκδήλωση του Ινστιτούτου Εναλλακτικών Πολιτικών ΕΝΑ

3
7dfc754bcc0ce3d544bab7f919801d8c

Οι ισορροπίες στην Ανατολική Μεσόγειο άλλαξαν με τα γεωτρύπανα της Τουρκίας αναφέρει στο πρακτορείο Ανατολού - Αδειάζει ξανά τον Ακιντζί ο Τούρκος ΥΠΕΞ - Συγκρίνει την εισβολή στη Συρία με τον Αττίλα στην Κύπρο! -Ξεκαθαρίζει ότι μόνο αν ικανοποιηθούν οι όροι που έχει θέσει η Άγκυρα θα ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό 

7
pm0

H ρύθμιση αφορά σε όλες τις άδειες που εκδόθηκαν από 1-1-2006   - Στόχος η αναθέρμανση της αγοράς ακινήτων - Ανακοίνωσε ότι εντός του 2020 θα τεθεί υπό συζήτηση με τους εταίρους το 3,5% του πρωτογενούς πλεονάσματος - Έστειλε μήνυμα στους τραπεζίτες ενόψει της αυριανής του συνάντησης: «Είναι άδικες οι χρεώσεις» - H ομιλία του πρωθυπουργού στο δείπνο του Economist

68
komision_main

Λόγω της επιθετικότητας απέναντι σε Ελλάδα και Κύπρο - Η Επιτροπή Προϋπολογισμών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου που εγκρίνει ή απορρίπτει κάθε χρηματοδοτική δράση της Ένωσης, υιοθέτησε μία επιθετική διατύπωση εναντίον της Άγκυρας

5