Παυλόπουλος: Το Βιβλίο αποτελεί την «κιβωτό» διάδοσης κάθε σημαντικού Πολιτισμού

4590996

Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας εγκαινίασε την έκθεση «Τα 100 πρώτα χρόνια της Τυπογραφίας μέσα από τους θησαυρούς της Ιστορικής Βιβλιοθήκης Ανδρίτσαινας» 

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Προκόπης Παυλόπουλος εγκαινίασε απόψε στο Μέγαρο της Παλαιάς Βουλής έκθεση με θέμα «Τα 100 πρώτα χρόνια της Τυπογραφίας μέσα από τους θησαυρούς της Ιστορικής Βιβλιοθήκης Ανδρίτσαινας» και εξήρε το γεγονός ότι η πραγματοποίηση της παρούσας έκθεσης αποτελεί το εμβληματικό αποτέλεσμα της συνεργασίας της «Ελβετικής Ένωσης Φίλων της Ιστορικής Βιβλιοθήκης της Ανδρίτσαινας» και της «Νικολοπουλείου Βιβλιοθήκης Ανδρίτσαινας» με το Εθνικό Ιστορικό Μουσείο.

Όπως επισήμανε, είναι άξιο επαίνου το ό,τι η περιοδική αυτή έκθεση, διαρκείας δύο μηνών, λαμβάνει χώρα μέσα στο 2018, έτος κατά το οποίο η Αθήνα, με απόφαση της ΟΥΝΕΣΚΟ, ανακηρύχθηκε Παγκόσμια Πρωτεύουσα του Βιβλίου και υπογράμμισε ότι το Βιβλίο εξακολουθεί ν' αποτελεί το «όχημα», την «κιβωτό» της διάδοσης κάθε σημαντικού Πολιτισμού, παρά την μεγάλη εξάπλωση και χρήση των σύγχρονων ηλεκτρονικών τεχνολογιών για την επικοινωνία των ανθρώπων μεταξύ τους.

pvl1


«Διότι μέσω του βιβλίου διακινείται η γνώση και προάγεται η σκέψη, οι οποίες προκύπτουν από την σοβαρή μελέτη του και τον αναστοχασμό πάνω στο περιεχόμενό του» τόνισε ο κ. Παυλόπουλος.

Αναφερόμενος στο χρονικό της δημιουργίας της «Νικολοπουλείου Βιβλιοθήκης» στην Ανδρίτσαινα, υπενθύμισε ότι χρονολογείται από το 1840 και, όπως φανερώνει και τ' όνομά της, δημιουργήθηκε χάρη σε δωρεά του διαφωτιστή Κωνσταντίνου Νικολόπουλου, ο οποίος προσέφερε την συλλογή του.

Σημείωσε, επίσης, ότι η εν λόγω συλλογή περιλαμβάνει 3900 σπάνιους τόμους, από τις απαρχές της τυπογραφίας έως και τις αρχές του 19ου αιώνα, και δωρήθηκε από τον Κωνσταντίνο Νικολόπουλο στην γενέτειρα του πατέρα του, την Ανδρίτσαινα της Πελοποννήσου, το 1838, ώστε να δημιουργηθεί εκεί Εκπαιδευτικό Κέντρο του Νεοσύστατου Ελληνικού Κράτους.

Σχετικά με την παρούσα έκθεση, τόνισε ότι αφενός παρουσιάζει τις σπάνιες εκδόσεις του 16ου αιώνα της συλλογής του Κωνσταντίνου Νικολόπουλου, για πρώτη φορά στο ευρύ κοινό. Και, αφετέρου, αναδεικνύει την εξαιρετική σημασία του Ελβετικού φιλελληνισμού, αφού η «Ελβετική Ένωση Φίλων της Ιστορικής Βιβλιοθήκης Ανδρίτσαινας», που ιδρύθηκε στο Φρίμπουργκ (Fribourg) της Ελβετίας την 24η Απριλίου 1987 από τον Έλληνα ευπατρίδη, ιατρό Παναγιώτη Πετρόπουλο, και από ομάδα εκλεκτών Ελβετών φιλελλήνων, αριθμεί σήμερα περί τα 200 μέλη και επιτελεί εξαιρετικό πολιτιστικό έργο, βαθαίνοντας τους πνευματικούς δεσμούς μεταξύ των Λαών των δύο Χωρών.

pvl2


«Συνιστά, μάλιστα, πρόσθετη ευτυχή συγκυρία το γεγονός ότι φέτος συμπληρώνονται 100 χρόνια εξαιρετικών διπλωματικών σχέσεων μεταξύ Ελλάδας και Ελβετίας. Είναι σημαντικό, λοιπόν, το γεγονός ότι τόσον η Πρεσβεία της Ελλάδας στη Βέρνη, όσο και η Πρεσβεία της Ελβετίας στην Αθήνα, έχουν υποστηρίξει μ' ενθουσιασμό την διοργάνωση αυτής της έκθεσης, η οποία θα ολοκληρωθεί με μια, εξαιρετικά ενδιαφέρουσα, επιστημονική ημερίδα, με θέμα την σπουδαιότητα της τυπογραφίας στην διάδοση των ελληνικών γραμμάτων στην αναγεννησιακή Ευρώπη του 16ου αιώνα» πρόσθεσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Τέλος, υπενθύμισε, ότι η «Ελβετική Ένωση Φίλων της Ιστορικής Βιβλιοθήκης Ανδρίτσαινας», στα σχεδόν τριάντα χρόνια από την ίδρυσή της, έχει να επιδείξει, χάρη στην μεγάλη γενναιοδωρία των μελών της, λίαν σημαντικό έργο. Έτσι, πέραν των συνεχών πρωτοβουλιών του για την όλο και μεγαλύτερη σύσφιξη των πολιτιστικών σχέσεων μεταξύ Ελλάδας και Ελβετίας, έχει πράξει και τ' ακόλουθα, ειδικώς για την Ιστορική Βιβλιοθήκη της Ανδρίτσαινας:

pvl3


Συνεργάσθηκε στενά με τους φορείς στην Ελλάδα, ώστε να κατασκευασθεί το νέο κτήριο της Βιβλιοθήκης στην Ανδρίτσαινα και να στεγασθεί, υπό άκρως σύγχρονες συνθήκες συντήρησης, η μοναδικής αξίας συλλογή βιβλίων του Κωνσταντίνου Νικολόπουλου.

Ίδρυσε εξειδικευμένο εργαστήριο συντήρησης και βιβλιοδεσίας μέσα στον χώρο της Βιβλιοθήκης.

Ακόμη, χρηματοδότησε την επαγγελματική κατάρτιση στην Ελβετία, για την συντήρηση βιβλίου, ενός νέου από την Ανδρίτσαινα και χρηματοδοτεί, με μεγάλο ενθουσιασμό και ακάματα, την συντήρηση των τόμων της εν λόγω Βιβλιοθήκης.

pvl4

ΣΧΟΛΙΑ (8)

Καραβλημας

Πήξαμε από αμπελοφιλοσοφιες, επί του κυρίως θέματος τίποτα

Στέλλα Ζ

Ο πυλώνας του 'Εθνους !!! Οι εμμονικά απάτριδες ξεπουλούν την Ιστορία της πατρίδας μας και αυτός πετάει αετό!!

konos

ΗΘΙΚΟΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΣ ΞΕΠΕΣΜΟΣ...ΜΟΝΟ ΦΑΙ ΚΑΙ ΒΟΛΤΕΣ...

Πίνδαρος

Ποιος είναι ο Ρασπούτιν ;

Ch

Ναι,στα επιστημονικά βιβλία, και στα βιβλία παιδείας,Αλλά το Βιβλίο των βιβλιων Είναι Η Καινή Διαθήκη και με τα πνευματικά μάτια της, καταλαβαίνοντας την Παλαιά,Όλη Η Αγία Γραφή, είναι το Βιβλίο των Βιβλίων.

Προδοτες

Ποιες γνώσεις και ποιες σκέψεις προάγονται;;; Και ποιος πολιτισμός;; Εδώ χαρίζεται σε άλλους τον δικό μας πολιτισμό και αναγνωρίζετε άλλους μακεδόνες..ρε τι σουργελα είναι αυτά... Και κάτι ακόμη για να μη τρέχεις σε συνέδρια και κανείς μαγκιες για το τι πολίτευμα χρειάζεται η Ελλάδα και ποιος ο ρόλος του ΠτΔ.. θέλουμε ΕΚΛΟΓΗ ΠτΔ από τον λαο ..ούτως ή άλλως διακοσμητικό στοιχείο δεν είσαι εσυ;;;ε ας εκλέγουμε εμείς το διακοσμητικό στοιχείο..τουλάχιστον να εκλείψουν οι χαρές προς την κυβερνηση

Αν

Δεν βριξετε δεν μπορείτε!

Δέν έχεις Τσίπα !

Ξεπουλάνε τά πάντα καί αντί νά πείς ένα ΟΧΙ έτσι γιά τά « μάτια τού λαγού» λές όλο μαλακίες πέρα δώθε ! Ανούσια πράγματα πού δέν έχουν καμιά πρακτική αξία ! Είσαι ή ντροπή τών Προέδρων , όπως ήσουν ή ντροπή τών Υπουργών όταν οί αναρχικοί καίγαν τήν Αθήνα επί Καραμανλή μέ προσωπική σου ευθύνη καί όταν σάν Υπουργός Δικαιοσύνης τά έκανες θάλασσα μέ τόν νόμο για τόν Βασικό μέτοχο (έτσι άρχισε νά ξηλώνεται τό πουλόβερ τής κυβέρνησης Καραμανλή από τούς Νταβατζήδες- Μπόμπολα ... - μόλις ανέλαβε ό τότε πρωθυπουργός !!!! Μιλάμε είσαι πολύ γελοίος! Απορώ πού κρατάς τόν Καραμανλή καί δέν σού έδωσε από τότε μιά κλωτσιά στόν χοντρό καί ανίκανο κώλο σου !!!! Γιά νά μήν πώ κάτι άλλο μιά καί αποδείξεις δέν έχω !!!!

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

w18-71938dendias

«Προφανώς είναι καλύτερα έτσι παρά να χανόντουσαν ανθρώπινες ζωές, να υπήρχαν στρατιωτικές επιχειρήσεις, να είχαμε πρόσφυγες, να διεξαγόταν στην περιοχή μας άλλη μια πολεμική σύγκρουση», είπε ο υπουργός Εξωτερικών 

tsipras_synenteyksi_2005_4-768x477

Δείτε το βίντεο -Η σημαιοφόρος συλλαλητηρίου για τη Μακεδονία και δημοσιογράφος Γεωργία Μπιτάκου εντόπισε τον Αλέξη Τσίπρα στη διάρκεια πτήσης και τον... στόλισε κανονικά

51